Glumac Džejms Din – biografija

0

Džejms Din je tokom svoje kratke filmske karijere snimio samo tri filma, ali to ga nije sprečilo da postane jedna od najuticajnijih ličnosti Holivuda, kao i s*** simbol čiji je privatan život obilovao brojnim skandalima i tajnama. Njegova biografija je možda kratka, ali svakako je prepuna zanimljivih priča i informacija o ovoj mladoj legendi Holivuda koja je imala najkraću, ali najspektakularniju filmsku karijeru.

Krakta biografija

Džejms Baron Din (engl James Byron Dean) je rođen 8-og februara 1931-e godine u Merionu u Indijani. Otac mu je bio zubni tehničar i zbog posla se seli u Kaliforniju kada je Dinu bilo šest godina. Samo par meseci posle toga Dinova majka umire od raka, a njegov otac želeći najbolje za svog sina seli ga da živi kod rođana na jednoj farmi koja se nalazila u Ferimontu. Tamo on završava osnovnu školu, ali i srednju, nakon čega se vraća u Kaliforniju gde upisuje prava na čuvenom koledžu “Santa Monika”. Shvativši da ne želi da bude pravnik on se prebacuje na koledž “UCLA” gde bira dramu kao odsek. Pored drame on kreće i u glumačku radionicu Džejmsa Vajtmora želeći da postane glumac.

Dzejms Din (1)

Upravo Vajtmor je bio taj koji je uspeo da ga nagovori da napusti studije i preseli se u Njujork gde bi mogao da se posveti svojoj glumačkoj karijeri. Međutim, u Njujorku mu nisu baš cvetale ruže i on jedva ponalazi posao na parking ispred jenog od vodećih televizijskih studija “CBS”. Neko vreme je radio na parkinu kako bi mogao da se prehrani, a onda stiže i prvi profesionaln angažman i to u vidu reklame za čuveni brend “Pepsi”. Nakon ovoga on odlazi na kastinge u pozorištima, i uspeva da dobije nekoliko manjih uloga u pozorištu, ali i na filmu. Male uloge koje je fantastično odglumeo prethodile su njegovom velikom pozorišnom debiju na Brodveju u predstavi “See the Jaguari”, koja mu pored uspeha donosi i članstvo u prestižnoj glumačkoj školi “Actors Studio”. Jako je interesantna činjenica da su mu kolege u ovoj školi bili Marlon Brando i Artur Kenedi.

Dzejms Din (2)

Uskoro stiže i prva filmska uloga, a studio “Warner Bros” ga angažuje u filmskoj adaptaciji čuvenog romana “Istočno od raja”, davajući mu ulogu Kala Traska. Nakon ove sledi i uloga u filmu “Buntovnih bez razloga”, a novac koji je dobio od svojih honorara glumac koristi kako bi kupio sportski automobile marke “Porshe 356 Speedester”. Tada on dobija još jedan hobi, a to je brza vožnja i počinje da se takmiči na uličnim trkama. Pored uličnih trka on kreće da se takmiči gde god mu to biva dozvoljeno iako nije profesionalni vozač, pa tako završava drugi u trci u Palm Springsu u martu 1955-e godine. Ovaj sjajani glumac kasnije kupuje i svoj drugi automobile marke “Porsche 550 spyders”. On je izdvojio veliku sumu novca za ovaj auto s’obzirom da on potiče iz ograničene serije, odnosno te godine je proizvedeno samo devedeset takvih automobile. On njemu čak daje i ime – “mala bitanga”. Ugovor koji je potpisao za ulogu u filmu “Div” mu zabranje učestvovanje u atomobilskim trkama, pa zato Din pravi kratku pauzu od ovog sporta.

Iznenadna smrt fantastičnog glumca

Zbog uloge u filmu “Div” on je morao da nakratko pauzira sa trkama i vožnjom automobile što ga je činilo jako ljutim. Din je brojao dane kada će ponovo sesti u svoj automobile i nastaviti da vozi. Čim je završio snimanje filma 30-og septembra 1955-e godine on kreće na trke u Salinasu. Nažalost on doživljava veliku saobraćajnu nesreću i gine u svojoj dvadeset četvrtoj godini života. Na trku Din je pošao sa mehančarem Rolfom VIterihom. Vozeći se putem u susret im je dolazio jedan srednjoškolac koji je vozio auto marke “Ford”. U trenutku susreta prednjoškolac je skratao sa glavnog puta u sporednu ulicu ne uključivši pokazivač pravca – migavac. Din je na sve načine pokušao da ga izbegne, ali nažalost dečakov Ford je udario u levu stranu Poršea. Mehaničar Rolf je prošao sa lakšim prelomom noge, ali Dinu je pukao vrat i čitava leva strana tela mu je bila smrskana. Srednjoškolac nije bio tužen jer je utvrđeno da je Din vozio preko 12o km/h. Prema tvrdnjama mehaničara poslednje reči mlade zvezda u uspunu su bile: “Nemoguće da nas ne vidi!!”

Dzejms Din 4

Izgled Dinovog Poršea nakon saobraćajne nesreće

On je sahranjen na groblju u Ferimontu, a 1977-e godine u Šolamu, Kalifornije podignut je spomenik Džejmsu u blizii mesta gde je poginuo. Nakon smrti, Din je postao predmet bezbroj analitičkih tekstova i dokumentarnih filmova koji su želeli da objasne legendu koja je izgrađena oko Džejmsovog imena. Mnogo je toga ostalo nejasno u njegovoj biografiji, a ono što je sigurno to je da neke stvari iz njegovog ličnog života nikada nećemo saznati.

Kratak, ali kontraverzan život

Iako je na veliku žalost svih nas din preminuo u svojoj 24-oj godini života on je za kratko vreme koliko je živeo uspeo da zaintrigira javnost životom koji je vodio. I dan danas mnogi analitičari se bave istraživanjem njegovog života, prevashodno glasnimana o njegovim psihičkim problemima i homoseksualnosti koja je po njima vodila do opčinjenosti brzinom, koja ga je opet odvela praktično u samoubistvo. Ono što niko ne može da ospori to je njegov glumački talenat, koji je jako vidljiv čak i ako je ozbiljne uloge imao samo u tri filma. Već nakon premijere prvog filma, novinari su proglasili Dina novim Marlonom Brandonom, a ubrzo su usledil i epiteti kao što su najveći se** simbol i najzgodniji muškarac.

Dzejms Din (3)

Jedina stvar koja je pravila problemee mladom glumcu jesu glassine da je homoseksualac. To je toliko zasmetalo njegovom studiju “Warner Bros” da su u javnosti plasirali niz tračeva da je Din u vezi sa poznatim glumicama i starletama koje su bile popularne u to vreme. Iako je se sam deklarisao kao heteroseksualac i pričao o aferama sa ženama, ipak glassine da je homoseksualac i njegove veze sa muškarcima su javnosti bile dosta interesantnije. Din je bio umešan u veliki broj homoseksualnih skadala između ostalo ističe se da je imao aferu sa sveštenikom Džejmsom Devirdom. Ali javnost je najviše pisala o njegovoj vezi jednom od najvećih glumačkih legendi toga vremena Marlonom Brandom.

Bitno je spomenti jedinu vezu za koju se tvrdi da je bila javna i prava, a to je ona sa italijanskom glumicom Anom Marijom Pjeranđeli. Ana Marija je poput Dina umrla veoma mlada od prevelike doze lekova.

Da li ste znali da…

 • …da Din nije doživeo premijere svojih filmova “Buntovnik bez raloga” i “Div”?
 • …da je on jedini gluma u istoriji Holivuda koji je dva puta posthuno nominovan za prestižnu nagradu “Oskar”?
 • …da su mu čak tri puta krali nadgrobni spomenik?
 • …da je Džejms bio visok 173 cm?
 • …da ga je magazin “Empire” uvrstio u svoju listu 100 najseksipilinijih muškaraca u istoriji?
 • …da je izgubio prednja dva zuba kao tinejdžer u motocikličkoj nesreći?

Dzejms Din (4)

Citati Džejms Dina:

 • “Sanjajte kao da ćete živeti večno, živite kao da ćete danas umreti.”
 • “Samo nežne osobe su zaista jake.”
 • “Biti glumac je najiskrenija stvar na svetu. Vi ste sami sa svojom koncentracijom i sa svojom maštom, a to je sve što ja imam.”
 • “Za mene, gluma je najlogičniji način da ljudi manifestuju svoju nervozu u ovoj velikoj potrebi gde svi moramo da izrazimo deo sebe.”
 • “Ako čovek može premostiti jaz između života i smrti, ako može da živi posle smrti, onda će on biti veliki čovek.”
 • “Ne postoji način da zaista budete veliki u ovom svetu. Svi smo nabijeni u ovom životu punom uslovljavanja. Riba koja je u vodi nema izbora, ona je tu gde jeste. Genijalno bi bilo da mi plivamo u pesku. Ali ne, mi smo riba i mi ćemo se udaviti.”
Share.

Comments are closed.