Glumac Džejson Stejtam (engl. Jason Statham) – biografija

0

Džejson Stejtam je filmska zvezda koji je svoju popularnost dobio igrajući u akcionim filmovima. Svetski poznati britanac najpre je ostvario popularnost izvodivši skokove za reprezentaciju svoje zemlje, zatim radeći kao maneken da bi na kraju završio kao jedan od najpopularnih glumaca Holivuda koji pretežno glumi jakog i snažnog muškarca u akcionim filmovima.

Datum rođenja, roditelji i detinjstvo Džejsona Stejtama

Džejson Stejtam (engl. Jason Statham) rođen je 26-og jula 1967-e godine u Londonu. Otac mu je Beri Stejtam po zanimanju lokalni barski pevač i prodavac, dok je njegova majka Eilijen bila plesačica. Imao je poprilično normalno detinjstvo, a kao malog prvlačile su ga različiste aktivnosti. Ipak njegov otac je želeo da Stejtam postane fudbaler pa ga zbog toga upisuje u jedan klub.

Dzejson Stejtam (1)

Zanimljivo je da je Džejson bio veoma spretan kao mali i nije mu bio problem da trenira po ceo dan. Kao mali odlazio je da pomaže ocu dok je na ulici prodaao nakit. Polako on kreće da trenira in a bazenu gde se savršeno snalazi zbog čega biva primljen u reprezentaciju Velike Britanije.

Džejson Stejtam – samouki glumac koji je postigao veliki uspeh isključivo zahvaljujući volji i talentu

Stejtam je punih 12 godina igrao za reprezentaciju Velike Britanije u kategoriji skokovi u vodu. Veoma brzo stigao je do velike sume novca koja mu je omogućila da živi luksuzije, pa je tako on počeo više da izlazi kupuje luksuzije aumobile, ali i da pomaže svojim roditeljima. Polako postao je adrenalinski zavisnik koji je voleo brzu vožnju. Kada je propustio da ode na Olimpijske igre 1992-ge godine odustao je od svoje sportske karijere i počeo da razmišlja čime bi to mogao u životu da se bavi. Počeo je da trenira borilačke veštine, a kako nije imao glumačkog iskustva mislio da najpre krene da radi kao kaskader. Počeo je da se bavi i modelingom kada je upoznao režisera Gaj Ričija koji je ostao oduševljen ovim glumcem.

Dzejson Stejtam (6)

Videvši šta sve Stejtam ume počeo je da pravi filmskog junaka koji bi ličio na njega. Polako kada je shvatio da Stejtam se sam savršeno se snalazi u ulozi Riči je rešio da mu da šansu i dodelio mu ulogu Bejkona u akcionom filmu “Dve čađave dvocevke” 1998-e godine. Sjajno je se snašao u filmu dokazavši da čak bolje glumi od nekih njegovih kolega koji su se glumom bavili i po više godina. On je počeo sam da vežba glumu, a Riči mu je pomogao da ostvari uspešnu karijeru. 2000-te godine on dobija glavnu ulogu u filmu “Sneč” koji je Riči takođe režirao, a pored njega u filmu su glumili i Bred Pit, Alan Ford i Stiven Grejam. Veliki uspeh filma i zarada od preko 80 miliona dolara proslavili su Stejtama i pošto je pokazao da poseduje veliki talenat dalji razvoj njeogove glumačke karijere tekao je lako. Polako i drugi reditelji iz Holivuda počeli su da se raspituju za njega, želeći njegov angažman u svojim filmovima, a zahvaljujući dugogodišnjem bavljenim sporta, mišićavom telu i visini od 178 cm doprineli su tome da ovaj reprezentativac Velike Britanije bude angažovan uglavnom u akcionim filmovima. 2001-ve godine imao je angažman u dva filma, a naredne godine dobija ulogu Frenk Martina u filmu “Transporter” koji je doživeo veliki uspeh i učvrstio njegovo mesto kao jedne velike akcione zvezde.

Dzejson Stejtam (4)

Sledila je uloga u akcionom filmu “Posao u Italiji”, a 2004-te godine zapažene uloge imao je u filmovima “Mobilni” i “Kolateral”. 2005-te je bila veoma uspešna godina za Stejtama, tada izlaze čak tri filma u kojima se pojavljuje ovaj slavni glumac. On je reprizirao ulogu Frenka Martina u čuvenoj akcionoj franšizi “Transporter”, zatim pojavio se u filmovima “Revolver” i “London”. 2006-te godine sjajan nastup imao je u američkoj filmskoj komediji “Pink Partner” gde je malo izašao iz akcionog žanra i pokazao da može da odigra uloge u nešto drugačijim filmovima. Glavnu ulogu dobio je u akcionom filmu “Adrenalin” koji nije naišao na dobar prijem kod kritičara, ali je ipak uspeo da oduševi filmsku publiku koja voli dobru akciju. Naredih godina dobijao je konstantno angažovanje u filmovima u kojima je imao uglavnom sporedne uloge, a glavne uloge reprizirao je u nastavicima filmova: “Transporter” i “Adrenalin”. 2010-te godine dobio je priliku da sarađuje sa najvećim akcionim glumcima devedesetih godina okupivši se sa svima njima oko američkom akcionog filma “Plaćenici”, koji je doživeo veliki uspeh koji mu je obezbedio i izlazak nastavaka. 2011-te godine glumio je u filmu “Mehaničar – plaćen da ubije”, a iste godine se oprobao i kao pozajmivač glasa, kada je svoj glas dodelio Tabaltu u animiranom filmu “Gnomeo i Julija”.

Dzejson Stejtam (5)

Iste godine izašla su dva filma u kojima je ostvario zapažen nastup – “Blic” i “Elita ubica”. Iako je povremeno izlazio iz akcionog žanra glumeći i u nešto drugačijim filmovima, on se uvek vraćao ovom žanru. Pa tako tumačio je lik Luk Rajta u filmu “Šifra smrti” iz 2012-te godine, a iste godine izlazi i nastavak filma “Plaćenici”. 2013-te godine Stejtam je radio punom parom pojaviši se u više različitih projekata, a najzapaženiju ulogu imao je u filmu “Neprijatelj pred vratima”. Poslednji film koji je snimio bio je film “Džoker” u kojem je tumačio ulogu Nik Vajlda.

Kakav je Džejson Stejtam van kamere?

Često dok gledamo filmove neke poznate ličnosti imamo tendeciju da tu ličnost u našoj glavi poistovetimo sa likom koji tumači iako je ona u stvarnosti potpuno drugačija. Ako ste imali ovakvu pretpostavku za Stejtama niste daleko od istine. Naime, on se ne razlikuje mnogo od akcionih likova koje je tumačio svih ovih godina u filmovima. Džejson je veoma impulsivan, adrenalinskih je zavisnik pa je tako ljubitelj ekstremnih sportova i brze vožnje. Upravo adrenalin ga je doveo do velike saobraćajne nesreće koja na svu srećnu nije se završila katastofalno po glumca. Ipak kako postaje stariji glumac shvata neke stvari pa tako hedonistički način života koji je živeo zamenio je nešto mirnijim životom. Trenutno živi u Holivudu, a obožava da hoda bos po kući.

Dzejson Stejtam (3)

Ne voli da daje intervijuje i veoma je drzak prema novinarima. Ne dopada mu se masovno uplitanje medija u njegov život i trudi se da koliko toliko sačuva svoju privatnost samo za sebe. Ono što čudi masu ljudi jeste do da Stejtam koji je nizak, a nabildovan sa večitom mrzovoljnim izrazom lica i bez kose uspeo da privuče veliki broj pripadnica lepšeg pola. Pored toga njega su proglasili najmuževlnijim muškarcem u Velikoj Britaniji, a iza njega su bili sjajni Džerard Batler i Tom Hardli. Tokom svog života bio je sa velikim brojem žena, a prvu ozbiljniju vezu imao je sa Keli Bruk. Njih dvoje su bili u vezi koja je trajala sedam godina i okončana je 2004-te godine. Od 2010-te godine Džejson je u vezi sa modelom Rozi Hantington – Vajtli sa kojom je i dan danas zajedno, a u žutoj štampi su krenule špekulacije da bi uskoro mogli da stanu na ludi kamen.

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!