Glumac Džek Nikolson – biografija

0

Jedan od najvećih ženskaroša Holivuda Džek Nikolson tokom svoje karijere bio je upleten u velike skandale, čudne ljubavne trouglove, ali i u razne priče vezane za konzumaciju različitih droga. Glumac koji je pretežno glumi u horor filmovima 2013-te godine izdao je svoju biografiju koja je prepuna kontroveznih priča, ne samo o njemu već i o njegovim kolegama.

Datum rođenja, poreklo, obrazovanje, porodica…

Džek Nikolson (John Joseph „Jack“ Nichoilson) rođen je 22-og aprila 1937-e godine u malom mestu u Nju Džersiju. Njegova majka je bila plesaćica u pozorištu, koja se udaje za kolegu sa pola Donala Fucila nakon što ostaje trudna sa njim. Međutim kako je Donald već bio u oženjen, njihov brak biva poništen. Nakon ovoga Eter Nikolson, Džekova baba sa majčine strane rešava da se brine o njemu dajući mogućnost svojoj ćerci da se posveti karijeri. Džek je živeo u kući svojih dede i babe odrastajući u uverenju da su mu deda i baba roditelji, a da mu je majka sestra.

Dzek Nikolson (3)

Istraživajući poreklo Nikolsona jedan novinar magazina „Time“ 1974-te otkrio je da mu je žena za koju je sve vreme verovao da mu je sestra ustvari majka. Ta vest je šokirala javnost, pa je dosta njih krenulo u istraživanje međutim njegova baka je umrla 1963-e godine, a majka 1970-te pa nijedna od njih nije mogla da svedoči o poreklu glumca, a sam on nikada nije želeo razgovarati sa novinarima o svemu tome. Zanimljivo je da je se uvek postavljalo pitanje da li je zaista Donald Fucil njegov otac. Došlo je do pretpostavki i nagađanja da je njegov otac zapravo Patrik MekGilijan, koji je 1995-e objavio knjigu Džekov život. Postoji i teza da je otac ovog holivudskog ženskaroša Edi King. Nakon svih ovih špekulacija u javnosti, Donal je energično odbio svako mugućnost da mu on nije biološki otac. Javnost je želela da Džek uradi test očinstva, ali on je to odbio rečima: „Otac je osoba koja ti pomaže dok odrastaš, a ne neko ko ima iste spirale u genetskom kodu.“ Nikolson je bio dobar đak, a nakon završene osnovne škole upisuje srednju školu u Nju Džersiju, gde ga drugari proglašavaju „klovnom razrezda“ zbog njegovom izgleda ali i ponašanja.

Trnovit put do slave

Džek je stigao u Holivud i radio je raznorazne poslove za čuvene animatore Hanu i Barberu. Nije dugo trebalo da oni uvede njegov umetnički talenat i da mu ponude posao animatora, ali kako je Džek želeo da postane glumac kategorički je odbio posao animatora. Filmski debi ostvario je radeći kao glumac, scenarista i producent u filmu „The cry baby killer“ iz 1958-e godine. Nakon toga on dobijapar manjih uloga u filmovima pretežno horor žanra. Šezdesetih godina njemu je jako teško bilo da dođe do bilo kakve uloge pa je se zato posvetio pisanju scenariju. Napisao je scenario za četiri filma: „Thunder island“, „Flight fo fury“, „Ride in the Whirlwind“ i „Head“, međutim nijedan od ovih filmova nije postigao značajni uspeh.

Dzek Nikolson (4)

Džek u filmu “Isijavanje” u kojem je odgirao životnu ulogu

Pošto mu glumačka karijera stagnirala već par godina, a kao scenarista se nije istakao Nikolson je počeo da učestvuje u projektima kao režiser. Posao režisera mu je išao vidno bolje od pisanja scenarija, ali kada mu se otvorila mogućnost da zaigra u filmu „Goli u sedlu“ on je to oberučke prihvatio. Čak je dobio nominaciju za „Oskara“, a njegov glumački talenat je postao primećen. Odmah slede glavne uloge u filmovima, kao i nominacija za „Oskar“ u kategoriji najbolji glavni glumac. Svoj prvi „Oskar“ dobija 1975-e za svoj performans u filmu „Let iznad kukavičjeg gnezda“. Nakon ovog filma on postaje prava legenda Holivuda, a producenti kreću u jurnjuavu za njim koji će ga pre angažovati. Njemu je tada nuđena uloga Korleonea u kultnom filmu „Kum“, ali je Nikolson odbio. Sam je pravio jako čudne odluke, odbijao je glavne ulog, a prihvatao manje i beznačajnije uloge. 1980-te godine odigrao je jednu od najznačajnihih uloga u svojoj karijeri u adaptaciji romana „Isijavanje“ od Stenli Kjubrika. Osamdesetih godina slede sjajni filmovi četiri nominacije za „Oskara“, od kojih jedan i osvaja.

Krajem devesetih on ostvaruje značajnu ulogu u romantičnoj komediji „Bolje ne može“, gde dobija još jednog „Oskara“ i pokazuje da ne samo da ume da uplaši publiku, već je sjajan i kao zabavljač. Od tada pretežno kreće da glumi u filmovima čiji je žanr komedija.

Dzek Nikolson (5)

Kao Džoker u filmu “Betmen”

Džekova gluma nije samo dobro ocenjivama. Šta više on je bio nominovan za dobijanje „Razzie“ nagrade koja se dodeljuje najgorem glumcu. I to za ulogu u filmu „Nevolje sa muškarcima“. Zanimljivo je da je tu nominaciju dobio i za svoj performans u filmu „Hoffi“, a uloga u filmu mu je donela i nominaciju za „Zlatni globus“ u kategoriji najboji glumac.

Odabrana filmografija:

 • „Sigurno mesto“ iz 1971-e godine kao Mič,
 • „Kineska četvrt“ iz 1974-e godine kao Džejk Gitls,
 • „Sreća“ iz 1975-e godine kao Oskar Diks,
 • „Let iznad kukavijčjeg gnezda“ iz 1975-e godine kao Rendal Patrik Makmarfi,
 • „Dvoboj na Misurriju“ iz 1976-e godine kao Tom Logan,
 • „Isijavanje“ iz 1980-te godine kao Džek Torens,
 • „Poštar uvek zvoni dvaput“ iz 1981-e godine kao Frend Čejmbers,
 • „Ljubavna boljka“ iz 1986-e kao Mark Luis Formen,
 • „Veštice iz Istvika“ iz 1987-e godine Deril Van Horn,
 • „Čelična korov“ iz 1987-e godine kao Francis,
 • „Betmen“ iz 1989-e godine kao Džoker,
 • „Nekoliko dobrih ljudi“ iz 1992-ge godine kao Nejtan,
 • „Vuk“ iz 1994-e godine kao Vil Randal,
 • „Krv i vino“ iz 1996-e godine kao Aleks Gejts,
 • „Dobro da bolje ne može biti“ iz 1997-e godine kao Melvin Udal,
 • „Sve o Šmitu“ iz 2002-ge godine kao Vorner Šmit,
 • „Dvostruka igra“ iz 2006-te godine kao Frenk Kostelo,
 • „Lista poslednjih želja“ iz 2007-e godine kao Edvard;

Privatan život – brojne ljubavne avanture i brojni problemi sa narkoticima

Džek Nikolson je svakako jedna od javnih ličnosti koja je novinarima najzanimljivija i to upravo zbog kontrovezi iz svog života. U svom ljubavnom životu tokom godina ovaj holivudski šarmer dobio je titulu „ženskaroša“ i čoveka „koji se jednostavno ne zna skrasiti“. On ima petoro dece sa četiri različite žene. Najpre bio je oženjen Sandrom Najt od 1962-ge do 1068-e godine sa kojom ima jednu ćerku – Dženifer. Drugu ćerku Honej je dobio sa modelom Vini Holman 1981-e, a sa Suzan Anspač dobio je sina Kaleba 1970-te godine. Dva sina mu je podarila Rebeka Brounsad sa kojom je glumac bio u dugogodišnjoj vezi.

Dzek Nikolson (7)

Džek nije vodio samo buran ljubavni život, već je svaki segment njegovog života bio i više nego buran. On je drogu koristio od najranijih dana svoje karijere. Najpre je eksprimentisao sa LSD-om, a kasnije je prešao na kokain. Uzimajući droge njemu su se priviđale razne stvari i pojavljivali homoerotični strahovi. Nikolson je i izjavio da se pomoću LSD droge suočio sa problemima koji su ga mučili od najranijih godina.

Da li ste znali da…

 • …da jedina žena koja je javnosti poznata, a sa kojom se Nikolson zabljavao je Anđelik Hjuston sa kojom je bio u vezi punih 17 godina?
 • …da jedan od boljih prijatelja mu je i čuveni reditelj Roman Polanski, uz kojeg je Džek bio i nakon što su ga oputužili za silovanje maloletnice?

Jack Nicholson gestures with his Oscar for Best Actor at the 70th annual Academy Awards at the Shrine Auditorium in Los Angeles, Monday, March 23, 1998. Nicholson won for his role in 'As Good As It Gets.' (AP Photo/Mark J. Terrill)

 • …da je Nikolson dugo žive na Beveri Hilsu, a prvi sused mu je bio Marlon Brando. Nakon Brandove smrti, Nikolson je kupio njegovu kući za tačno pet miliona dolara kako bi je srušio,a izjavio je kako je to uradio iz poštovanja prema Brandovoj ostavštini.
 • …da je bio nominovan za „Oskara“ 12 puta: 8 puta u kategoriji za glavnu mušku ulogu, a 4 puta za epizodnu mušku ulogu. Jedan od retnih je glumaca koji je uspeo da dobije „Oskara“ u obe kategorije.
 • …da jedino je Merlin Strip imala više nominacija od Niklsona za „Oskara“, i to 17 prema njegovih 12?
 • …da je upravo sa Merlin Stip imao imao kratku se**** avanturu u jednoj prikolici tokom snimanja?
 • …da Džek toliko mrzi da daje intervjue da se nije pojavio u nekom televizijskom programu još od 1971. godine?
 • …da je nedavno Nikolson izjavio da se povlači iz glumačkog života, jer više ne može da pamti scenarije?

Čuveni citati šarmantnog Nikolsona:

 • „Sa mojim naočaraima za sunce, ja sam Džek Nikolson. Kada ih nemam, ja sam debeo starac od 70 godina. „
 • “Imao sam sve što muškarac može da poželi, ali ne mogu reći da sam zadovoljan ljubavnim životom”
 • “Ne želim da sedim i da se pretvaram da nisam bio bitanga celog svog života.”
 • „Potrebno je da u životu lažete samo dve osobe: vašu devojku i policajca.“

Dzek Nikolson (1)

 • „Ozbiljno sam mislio kada sam rekao da ne mogu da govorim sa onima koji ne smatraju da je Marlon Brando bio najveći glumac ikada. Ako postoji išta u mom životu u šta sam siguran onda je to to. Glumci širom sveta se ne raspravljaju ko je među njima najbolji, jer je to očigledno, to je Brando.
 • „ Ne želim da ljudi znaju kakav sam ja u privatnom životu. To nije dobro ni za jednog glumca.“
 • “Reći ću vam jednu stvar: Nikada nikome nemojte dati najbolji savet jer ga neće slediti.”
 • “Muškarci su iskreni – gde god da idu i šta god da rade oni traže priliku da vide ženu.”
Share.

Comments are closed.