Glumac Džerard Batler – biografija

0

Džerard Batler jedan je od miljenika ženskog dela publike već duži vremenski period. Iako je dugo važio za jednog od najvećeg Holivudskog zavodnika škot je se pre četiri meseca verio sa svojom dugogodišnom devojkom Morgan Braun, što je izazvalo veliku pažnju javnosti. U biografiji koja sledi možete saznati nešto više o najpoznatijem škotskom glumcu.

Kratka biografija

Džerard Batler (engl. Gerard Butler) rođen je 13-og novembra 1969-e godine u Glazgovu, država Škotska. Kada je imao samo šest meseci, njegovi roditelji se sele u Kanadu gde je Džerard proveo svoje detinjstvo sa starijim bratom i mlađom sestrom. Još kada je bio jako mali njegovi roditelji su se razveli, a on zajedno sa bratom i sestrom ostao je da živi sa majkom koja se kasnije preudala. Oni su se preselili natrag u Škotsku. Od razvoda sa majkom Džerard nije imao nikakav kontakt sa svojim ocem sve do njegovog 16-og rođendana kada je otac ponovo stupio u kontakt sa njim. Njih dvojica su nakon toga krenuli da se bolje upoznaju i provode vreme, ali nažalost kada je Džerard napunio 22 godine njegov otac umire od raka.

Dzerard Batler (5)

Završio je gimnaziju “St. Margaret” u Paislei sa svim pohvalama što mu je omogućilo da bez problema upiše pravo na Univerzitetu u Glazgovu. Uporedo sa studiranjem prava on je glumio u pozorištu, ali je i bio član rok benda “Brzina”. Završnu godinu studija je proveo u Kaliforniji gde je putovao, radio razne poslove namenjene studentima. Putovao je širom Amerike, a nepoznanica mu nije bio ni provod i često opijanje. Nakon godinu dana provedene u Americi on se vraća u Glazgov kako bi što pre diplomirao. Odmah nakon diplomiranja, on se zapošlajva kao advokat pripravnik u Edinburku u jednoj advokatskoj kancelariji. Ali kako je njegov način života bio poprilično neobuzdan on je često kasnio na posao zbog predugog ostajanja na žurkama. Samo nedelju dana pre nego što je kvalifikovan kao advokat, Džerard dobija otkaz. Tada on rešava da ostvari svoj san – a to je da postane poznat i seli se u London kako bi ga što pre ostvario. Kada je stigao u London radio je sve vrste poslova – od konobarisanja do demostriranja igračaka na sajmovima.

Dzerard Batler (1)

Igrom slučaja sreće starog prijatelja koji radi u Londonu kao agent zadužen za kastinge. Zahvaljujući njemu sa 27 godina, Batler dobija svoj prvi profesionalni angažman u pozorištu. Tri godine je glumio u pozorištu nakon čega se seli u Los Anđeles kako bi pokrenuo svoju filmsku karijeru.

Početak glumačke karijere i najpoznatiji filmovi

Svoj filmski debi Batler doživljava u filmu “Gospođa Braun” 1997-e godine. Njegovo pojavljivanje u filmu nije bilo posebno zapaženo od poznatih kritičara i reditelja, ali je bilo dovoljno da nastavi da dobija manje uloge. Trebala je da prođe cela decenija da bi Džerard dobio prvu ozbiljniju ulogu kao i pažnju ženskog dela publike. Akcioni film “300 – bitka kod Termopila” iz 2006-e godine proslavio je Džerarda na globalnom nivou, nakon čega kreće njegovo angažovanje u visoko budžetnim projektima. Uloga u filmu “PS – volim te” gde mu je partnerka bila fenomenalna Hilari Svonk dovela je do toga da sve žene koje ne vole akcione filmove vide Batlera u romantičnoj drami uživaju u sjajnoj glumi izvandrednog škota. Podjednako veliki hit bili su mu i filmovi “Lov na bivšu ženu” gde mu je partnerka bila Dženifer Aniston, kao i film “Građanin opasnih namera” gde glumi lik Klajda čoveka koji kreće u osvetu protiv ljudi koji su ga smestili u zatvor.

Dzerard Batler (6)

Batler sa koleginicom Dženifer Eniston

Batlerova karijera je možda krenula nešto kasnije nego kod drugih Holivudskih glumaca, ali on ne zaostaje za njima kada je broj snimljenih filmova u pitanju. Sjajni Škot je snimio preko pedeset filmova, a mi vam izdvamo one gde je on imao najzapaženije uloge:

 • “Drakula” iz 2000-te kao grof Drakula,
 • “Lara Kroft: Kolevka života” iz 2003-e kao Teri Šeridan,
 • “Fantom iz opere” iz 2004-e kao fantom,
 • “300 – bitka kod Termopila” iz 2007-e kao kralj Leonida,
 • “PS – volim te” iz 2007-e kao Geri Kenedi,
 • “Rokenrola” iz 2008-e kao Gaj Riči,
 • “Građanin opasnih namera” iz 2009-e godine kao Klajd,
 • “Kako da dresirate svog zmaja” iz 2010-te pozajmio glas Stoiku Vastu,
 • “Lov na bivšu ženu” iz 2010-te kao Milo Bojd,
 • “Propovednik s’ mašinkom”  iz 2011-te kao Sem Čajldres,
 • “Jurnjava za talasima” iz 2012-te kao Frosti Heson;

Batler u Srbiji i susret sa Tomislavom Nikolićem

Popularni holivudski glumac posetio je Srbiju zbog potreba snimanja filma “Koriolajn”. Scene za potrebe filma snimane su 2011-e godine u Beogrdu. Dok je snimao film prelepi škot je posećivao prestoničke restorane i klubove, a priča se da je za to vreme bio u kratkoj vezi sa našom manekenkom Martinom Rajić.

Dzerard Batler (4)

Džerard Batler se već neko vreme privatno druži sa Novakom Đokovićem, zbog čega je i bio pozvan kao gost na njegovoj humanitarnoj večeri u Londonu. Pažnju svetske, ali pre svega naše domaće javnosti Batler je privukao  zato što je u finalu Vimbldona sedeo tačno iza našeg predsednika Tomislava Nikolića odakle je bodrio Endrija Mareja, čime je očigledno nervirao našeg predsednika. Batler je povodom te situacije izjavio:  “Novak mi je prijatelj, a ja sam iz Škotske. Bio je to neverovatno bitan dan za našu zemlji i samog Marija, tako da je očegledno bilo za koga sam navijao… Nisam razgovarao s Nikolićem. Mislim da sam ga malo nervirao, jer imam jak glas, a na meču sam se dosta drao. Čini mi se da se trgao nekoliko puta.”

dzerard batler 2

Finale Vimbldona koje je privuklo veliku pažnju naše javnosti.. Batler je sedeo tačno iza našeg predsednika Nikolića

Sedam činjenica o poznatom škotu koje možda niste znali do sada:

 1. Veoma brzo je stekao reputaciju jednog od najlepših glumaca. Pored toga on uvek odvaja vreme kako bi se družio sa fanovima, a jedan je od omiljenih glumaca i ekipi na setovima (kamermanima, šminkerima, stilistima, scenografima…) jer se za razliku od ostalih Holivudskih glumaca često druži sa njima.
 2. Džerard je visok 188 cm.
 3. “Hello” magazin ga je izabrao za najatraktivinijeg muškarca 2005-te godine.
 4. Preferira da ga zov Geri i to jer većina amerikanaca se muči sa izgovarenjem njegovog imena – “Gerard”.
 5. Omiljeni glumac mu je Kristijan Bejl.
 6. Dok je snimao film “300 – bitka kod Termopila”, Džerard je želeo da prestane da puši, pa je zbog toga unajmio hipnotizera koji bi mu pomogao. To je dalo rezultate, jer je on ostavio cigare, ali samo na šest meseci.
 7. Za vreme snimanja filma “Fantom iz opere”  trebalo mu je samo četiri sata da obuče kostim i namesti šminku koju je njegov lik zahtevao da ima.
Share.

Comments are closed.