Glumac Džim Keri (engl. Jim Carrey) – biografija

0

Džim Keri jedan je od najpoznatijih kanadskih glumaca i komičara koji je još od malih nogu sanjao da postane planetartno popularan glumac. Iako je početkom osamdesetih snimao loše filmove koji nisu imali veliku gledanost, sredinom devedesetih postaje njegova karijera doživljava vrhunac kada snima letnji film, sada već legendarnu komediju „Maska“. Ako vas zanima više o njegovom životu i radu, pročitajte biografiju koja sledi.

Veoma teško detinjstvo za Džim Kerija

Džejms Judžin Keri (engl. James Eugene Carrey ) rođen je 17-og januara 1962-ge godine u Nju Marketu kao četvrto dete. Njegovi roditelji bili su umetnici koji su živeli jako siromašno. Dešavalo se da nisu imali dovoljno novca za hranu, a njegova porodica je jedno vreme bila prinuđena da živi u napuštenom automobilu – prikolici marke folksvagen. Svi članovi porodice su se trudili i radi da bi omogućili sebi samo puko preživljavanje. Često su čak i najmlađi članovi porodice odlazili i radili na čišćenju fabričkih mašina samo da bi preživeli.

Dzim Keri (1)


Odrastajući u takvom okruženju, nemajući ono što druga deca imaju Džim je rastao prilično nesigurno i osamljeno. Kako bi mu bilo laške u društvu pravio je smešne grimase i pokušavao na taj način da zamaskira svoja prava osećanja. Upravo ovakvo ponašanje dovelo je do toga da on postane jedinstveni komičar sa prepoznatljivim grimasama. Polako videći da ima veću i bolju pokretljivost lica od ostalih vršnjaka Keri kreće da imitira poznate ličnosti, likove iz sveta filma i muzike što ga ohrabruje da javno nastupi. Prvi nastup pred publikom imao je u studenskom lubu „Jak, jak!“, gde je učestvovao kao komičar. Tada Džim je imao samo 15 godina, a njegov nastup se nije dopao publici. Međutim ovaj početni neuspeh nije obezhrabrio Kerija koji je znao da ima talenta već je nastavio da nastupa u klubovima širom Toronta kako bi zaradio preko potreban novac. Njegovi honorari polako počinju da rastu, a on ostvaruje sve zapaženije nastupe. Njega izbacuju iz škole sledeće godine, iako je bio odličan učenik sa skoro svim peticama.

Početak  komičarske karijere

Kada je napunio osamnaest godina Džimi rešava da ode u Holivud kako bi ostvario svoj san i stekao svetsku slavu. 1981-ve godine snima svoj prvi film kod nas prevođen kao „Gumeno lice“ ili „Upoznati Dženet“, gde je tumačio lik Tonija Moronija. Iako je njegov nastup bio sjajan, a on dobio status glumca koji obećava on nije postigao potrebnu popularsnost. Kako je sam bio nevešt u sklapanju prijateljstava tako njegov proboj u filmsku industriju tekao je veoma sporo. Nije mu bilo lako da dobije uloge, jer nije ostavljao dobar prvi utisak. Dve godine kasnije dobija ulogu Bobi Toda u filmu „Bronzana planina“, a film nije doživeo veliki uspeh. Do kraja osamdesetih ovaj sjajan komičar imao je angažovanje u filmovima, ali su to uglavnom bila ostvarenja lošije produkcije koja nisu doživljavala veći komercijalni uspeh. Poslednji film koji je snimio tokom osamdesetih bila je komedija „Zemljanke su lake ženske“ gde je glumio zajedno sa Džinom Dejvis i Džef Goldbumom.

Dzim Keri (5)

Iako je tada mislio da će ovo biti dobar projekat, danas kada se seti ovog filma njemu bude neprijatno jer kako sam kaže ovo je sigurno jedan od najlošijih filmova u njegovoj karijeri. Konačno devedesete donose Džimu ono što zaslužuje vrhunsku karijeru i planetarnu popularnosti.

Sticanje statusa zvezde i najpoznatijie uloge Kerija

Keri je od malena verovao u sebe, a neosporan je bio talenat koji je posedovao, bilo je samo pitanje kada će dobiti ulogu kakvu zaslužuje koja će ga proslaviti i učiniti zvezdom. Početkom devedesetih kreće sa snimanjem boljim filmova, a jedan od takvih bio je „Ejs Ventura – Detektiv za kućne ljubimce“ koji je označio početak uspešne karijere Džim Kerija. Već sledeće godine 1994-te on snima Čak Raselovu akcionu komediju pod nazivom „Maska“ gde je tumačio glavnu ulogu zajedno sa Kameron Dijaz. Njegov lik je bio veoma složen a u pitanju je bila dvostruka uloga gde je tumačio smotanog bankara Stenlija, koji postaje superheroj čovek zelene boje pod nazviom „Maska“. Film je doživeo ogroman komercijalni uspe, a Keriju je doneo popularnost zahvaljujući kojem je kasnije mogao da računa na bolje uloge. Sledeće godine izlazi još jedan film koji je postao komercijalni hit, a u pitanju je komedija „Glupan i Tupan“.

Dzim Keri (2)

Zajedno sa Džefom Danijelsom dostigao je svetsku slavu, likovi koji tumače u filmu postali su legendarni junaci, a sam film je dostigao kultni status. Sledeću istaknutiju ulogu imao je u trećem nastavku filma „Betmen zauvek“ gde je tumačio lik Edvarda Nigme – jedog od negativaca. 1996-te godine izlazi film koji je režirao Ben Stiler, a gde je glavna uloga poverena Džim Keriju. Film nosi naziv „Crevna napast“, a Keriju je pripala uloga Čipa Daglasa jako čudnog montažera koji radi za kablovsku i voli da se sprijatelji sa mušterijama. Film nije dostigao uspeh ako prethodni njegovi filmovi, ali je njemu doneo zaradu od čak 20 milona dolara. Sledeće godine ulogu dobija u filmu „Lažljivac“, a naredne godine snima sjajan američki film pod nazivom „Turmanom šou“ koji ponavlja veliki uspeh koji su imali prethodni Kerijevi filmovi. Iako je Keri konstantno dobijao uloge on se nije pretrpavao angažovanjem u filmovima, pa tako dešavalo se da prođu i dve godine između snimanja dva filma. Najvažnija uloga koju je imao početkom novog milenijuma bila je uloga „Brusa“ u komediji „Svemogući Brus“ koja je doživela sjajan odziv publike i veliki uspeh. Sledeće godine Džimi se pojavljuje u filmu „Serija nesrećnih događaja Lemonija Sinketa“, kao i u romantičnoj fantaziji „Večiti sjaj besprekornog uma“. 2007-e godine Keri je glumio u trileru i tako pokazao da može da odigra i ozbiljnije uloge. Pre nego što je se povukao iz sveta filma zapaženije uloge imao je i u filmovima: „Božićna priča“, „Uvek reci da“ i „Pigvini moga tate“.

Dzim Keri (4)
Top pet najboljih komedija Džim Kerija:

 1. „Glupan i tupan“ iz 1994-te godine kao Lojd Krismast,
 2. „Maska“ iz 1994-te godine kao Stenli Ipkis,
 3. „Crevna napast“ iz 1996-te godine kao Čip Daglas,
 4. „Trumanov šou“ iz 1998-e godine kao Truman Berbak,
 5. „Svemogući Brus“ iz 2003-e godine kao Brus;

 

Najzanimljivije činjenice o Džim Keriju:

 • Ovaj šarmantni glumac visok je 188 cm.
 • Prvi put na ludi kamen stao je sa Melisom Vomer koju je upoznao u klubu u kome je održao svoj komičarski nastub. IZ braka sa Melisom ima ćerku Džejn Erin rođenu 6-og septembra 1987-e godine.
 • Svoju drugu suprugu Lorin Holi upoznao je na snimanju filma, a venčali su se samo par meseci nakon otpočinjanja veze 1995-te godine, ali njihov brak trajao je samo godinu dana.

Dzim Keri (8)

 • Keri je bio u vezi i sa poznatom holivudskom glumicom Rene Zelveger, kao i sa manekenkom Betinom Holt i dvema Plejbojovim zečicama – Karlom Alapont i Džini Mekarti.
 • 2001-ve godine osvojio je ukupno dvet „MTV“ nagrada. Keri takođe drži rekord po broju osvojenih nagrada.
 • 2002-ge godien zajedno sa Majklom Džej Foksom stavljen je na sam vrh liste Kanađana koji su u SAD-u napravili vrhunsku karijeru.
 • 2003-e godine dodeljeno mu je peto mesto na listi „Top 10 box office stars of the 1990s“.
 • Interesantno da su većina likova koje je tumačio u svojim filmovima bili obični ljudi čije je živote promenila neka natprirodna sila.
 • Skoro u svim filmovima u kojima glumi postoji scena u kojoj je Keri u kupatilu.
 • U njegovom vlasništvu se nalazi i avion čija cena iznosi 25 miliona.
 • U oktobru 2004-te godine postao je američki državljanin.
 • Osamdesetih godina dok je se borio da uspe i ostvari svetsku slavu upao je u depresiju od koje je bolovao neko vreme.
 • Kupio je sebi motor marke Harli Dejvidson.
 • Bio je unajmljen kao jedan od glavnih likova ufilmu „Internacionalni čovek od misterije“, ali je morao da odustane od snimanja filma zbog sukoba interesa.
 • Dugo je bio razmatran za ulogu kapetana Džeka Sparoua u filmskom serijalu „Pirati sa Kariba“, ali na kraju uloga je ipak pripala Džoni Depu.
 • 2005-te godine razmatran je za ulogu Vili Vonka u filmu „Čarli i fabrika čokolade“, ali i ta uloga mu je izmakla i otišla u ruke Džoni Depu.
 • Nominovan je za pet „Zlatnih Globusa“, a osvojio je dva.

Dzim Keri (3)

 • Prvi je glumac koji je dobio platu od 20 miliona dolara za ulogu u filmu „Crevna napast“ 1996-te godine. Sledeća glumica kojoj je to pošlo za rukom bila je
 • Džulija Roberts koja je isti iznos dobila za ulogu u filmu „Erin Broković“ iz 2000-te.
 • Nikol Kidman je izjavila da joj je upravo Keri najbolji muški prijatelj.
 • Veliki je fan crtanog filma “Sunđer Bob Kockalone”.
 • Vegeterijanac je.
 • Bio je razmatran za ulogu Teda u filmu “Ima nešto u vezi Meri” 1998-e godine.
 • Ogroman je fan filmskog serijala “Pink Panter”.

Neki od najpoznatijih citata Džim Kerija:

 • “Iza svakog uspešnog muškara stoji žena koja koluta očima.”
 • “Ako odustaneš od svojih snova, šta ti ostaje?”
 • “Sa mnom je teško živeti, ja sam kao životinja u kavezu. Ako me pustiš mogu celu noć da šetam po kući. “
 • “Ja stvarno želim da volim nekoga. Samo nisam siguran da je moguće uvek i zauvek.”
 • “Najvažnije je da budeš originalan.”
 • “Život ti pruža razne mogućnosti. Ili ih prihvati ili nastavi da se plašiš rizika. “
 • “Možda pakao i ne postoji. Za mene pakao je da slušam kako moji baba i deda dišu kroz nos dok jedu sendviče.”
 • “Ustao sam jednog jutra skuvao kafu i zagledao se u moju divnu baštu. Tada rekoh sebi – Zapamti koliko je ovo lepo, jer ne možeš da znaš da li ćeš zauvek biti tu.”

Dzim Keri (6)

 • “Zaista želim ulogu koja će vas rasplakati i nasmejati u isto vreme.” 
 • “Kada sam bio dečak, često sam ispred ogledala pravio razne grimase, a to je izluđivalo  moju majku. Rekla je da ću videti đavola ako nastavim da se gledam tako. Mislila je da će me uplašiti, ali mene je to još više fasciniralo. “
 • “Ja samo želim da budem svoj.”
 • “Ljudima treba motivacija da se pokrenu i urade nešto korisno.” 
 • “Ja stvarno verujem u filozofiju da možeš da kreiraš sopstveni svet. Zaista se trudim da napravim jedan dobar za sebe.”
 • “Volim da ostajem budan do kasno, ne zato što idem na žurke ili tome slično već zato što sam tada sam i ne moram da glumim. “
Share.

Comments are closed.