Glumac Džon Malković (engl. John Malkovich) – biografija

0

Džon Malkovič je jedan od vodećih glumaca svoje generacije i veoma važna ličnost u svetskoj kinematografiji. Njegov zaštitni znak je izraz lica i temperament koji nazivaju “Ledeno miran”. Njegovu karijeru uglavnom karakterišu uloge zlih momaka, a koje su to sve zloće koje je Malković tokom svoje karijere glumio pročitajte u biografiji koja sledi.

Poreklo i rani period života Džona Malkoviča

Džon Malkovič (engl. John Malkovich) je američki glumac, producent i režiser koji je višestruko nagrađivan. Rođen je 9-og decembra 1953-e godine u gradu Kristofer, savezna država Ilions. Iako je rođen u Sjedinjenim Americkim Državama, njegova porodica se doselila iz Hrvatske. Što se tiče njegovog porekla, očevi preci potiču iz Nemačke, a majčini iz Škotske. Svoje detinjstvo proveo je u gradu Benton, odrastajući u pomalo konzervativnoj porodici. Otac Danijel Malkovič bio je direktor i izdavač časopisa „Outdoor Illions, a njegova majka Džon En je bila novinarka zaposlena u lokalnnim novinama. Njegov otac je jedan od osnivača pokreta za očuvanje okoline u državi Ilions. Kao mali Džon je imao raznovrsna interesovanja koja su ga pratila tokom celog perioda odrastanja. Pohađao je srednju školu „Benton“, gde je imao odlične ocene i bio jedan od popularnijih u razredu jer se bavio istovremeno i glumom i sportom.

Dzon Malkovic (1)

Takođe interesovala ga je i muzikam, pa tako pored nastupa u predstavama prisustvao je i kao muzički izvođač. Kasnije se učlanio u folk – rok bend, a 1972-ge godine učlanjuje se u lokalno letne pozorište. Nakon uspešnog završetka srednje škole upisuje „Univerzitet Illions State“, gde je počeo da studira glumu, odabravši je kao poziv kojim želi da se bavi u budućnosti. 1976-e godine on i njegove kolege sa Univerziteta osnovali su poznatu pozorišnu družinu pod nazivom „Steppenwolf Theatre Company“. Bilo je potrebno dve godine rada i truda da bi dobio svoj prvi nastup na filmu i to kao statisa u projektu „Venčanje“.

Najpoznatiji filmovi Džona Malkoviča

Početkom osamdesetih Malkovič je živeo u Njujorku gde je nastupao u pozorištu. Konačno 1984-e godine dobija da režira dramu Lanforda Vilsona pod nazivom „Balm in Gilead“ za koju dobija nagradu „Drama Desk“. Iste godine imao je i svoj debi na Brodveju koji je nagrađen „Emi“ nagradom. Debi na bioskopskim ekranima imao je  u filmu „Mesto u srcu“, a zanimljivo je da mu je prva prava filmska uloga donela nominaciju za „Oskara“ što je prava retkost na glumačkoj sceni. Njegov glumački talenat bio je vidljiv, a kritičare je posebno oduševila njegova smirenost i lakoća sa kojom je glumio. Narednih godina Džon je imao konstantno angažovanje u filmovima, od kojih ćemo izdvojiti njegov nastup u filmu Stivena Spilberga „Carstvo sunca“ u kojem je tumačio lik Bejsija. Godine 1988-e dobija glavnu ulogu u američkoj kostimiranoj drami Stivena Frirsa „Opasne veze“. Sledeći zapaženiji nastup imao je u filmu „Čaj u Sahari“, a godine 1993-e njegov performans u filmu „Na vatrenoj liniji“ mu donosi još jednu nominaciju za „Oskara“. Sledeće godine imao je zapažen nastup u ekranizaciji romana „Srce tame“. Godine 1997-e zajedno sa Nikolasom Kejdžom i Džonom Kjuziakom dobija glavnu ulogu u filmu režisera Sajmona Vesta „Leteća tamnica“, koji je imao sjajan komercijalni uspeh zaradivši trostruko više od troškova proizvodnje. Sledeće godine ponovo igra rame uz rame sa sjajnim glumicma. Ovoga puta u pitanju su bili Leonardo DiKaprio i Džeremi Ajrons, a projekat na kome su zajedno sarađivali je „Čovek sa gvozdenom maskom“. 1999-te godine Malkovič dobija glavnu ulogu u komediji Spajk Džounsa koja nosi naziv „Biti Džon Malkovič“. Film je odneo brojne nagrade,a li je dobio i mnoga priznanja u koja ubrajamo i tri nominacije za „Oskara“.

Dzon Malkovic (4)

Tokom novog milenijuma Malkovič je nastavio da briljira u filmovima. Pa tako imali smo prilike da ga gledamo u ekranizaciji romana „Jadnici“ u ulozi Javreta, kao i u filmu iz 2002-ge godine „Riplijeva igra“. Iste godiene po prvi put ovaj sjajni glumac hrvatskog porekla oprobao se i kao reditej u filmu „Revolucija i strast“ u kome je takođe i glumio. 2006-te godine Džon je dobio jednu od vodećih uloga u naučnofantastičnom filmu „Eragon“ snimljenom po istoimenom romanu Kristofera Paulinija. 2008-e godine kritičari su pohvalili njegov performans u američkom igranom filmu u režiji braće Itan i Džoela Koena „ Spaliti nakon čitanja“. Iste godine dobija glavnu ulogu zajedno sa Anđelom Džoli u Klint Istvudovoj drami sa elementima misterije „Zamena“. Trenutno Malkovič Stiven Berštajnerov film „Dominion“ u kome tumači ulogu doktor Feltona.

Dzon Malkovic (1)

Odabrana filmografija:

 • „Mesto u srcu“ iz 1984-te godine kao Vil,
 • „Polja smrti“ iz 1984-te kao Al Rokfor,
 • „Carstvo sunca“ iz 1987-e godine kao Basi,
 • „Opasne veze“ iz 1988-e godine kao Sebastijan Del Valmont,
 • „Čaj u Sahari“ iz 1990-te godine kao Port Mozbi,
 • „O miševima i ljudima“ iz 1992-ge godine kao Leni Smal,
 • „Na vatrenoj liniji“ iz 1993-e godine kao Mič Leri,
 • „Portret jedne dame“ iz 1996-te godine kao Gilbert Osmond,
 • „Čovek sa gvozdenom maskom“ iz 1998-e godine kao Athos,
 • „Biti Džon Malkovič“ iz 1999-te godine kao Džon Malkovič,
 • „Jadnici“ iz 2000-te kao Javret,
 • „Riplijeve igre“ iz 2002-ge godine kao Tom Ripli,
 • „Vodič kroz galaksiju za autostopere“ iz 2005-te godine kao Huma Kavula,
 • „Eragon“ iz 2006-te godine kao Galbatorih,
 • „Spaliti nakon čitanja“ iz 2008-e godine kao Koh,
 • „Zamena“ iz 2008-e godine kao Revender;

RED Ph: Frank Masi, SMPSP Copyright 2010 Summit Entertainment LLC. All rights reserved.

Privatan život Malkoviča

Malkovič iza sebe ima dva braka. Prvi put na ludi kamen stao je 1982-ge godine kada se oženio sa Glen Heardli, sa kojom se preselio u Njujork. Polako kako je napredovala njegova karijera on je postaao sve popularniji dok nije dobio status filmske zvezde. Uloga Valmota u filmu “Opasne veze” gde mu je parnterka bila Mišel Fajfer donela mu je pored planetarne popularnosti i raspad braka. Naime tokom snimanja filma Džon i Fajferova su imali ljubavnu aferu koju nisu mogli da sakriju od očiju javnosti. Kada je za to saznala Glen, podnela je zahtev za razvod braka.

Dzon Malkovic (2)

Iako mu je saradnja na jednom filmskom projektu donela razvod braka, donela mu je i sklapanje istog ovoga puta sa Nikoletom Pejran koju je upoznao tokom svog angažovanja u filmu “The sheltering sky”. Njih dvoje i danas su u srećnom braku, a zajedno imaju dvoje dece. Da je privržen porodici pokazao je tako što je odbio dosta angažovanja u filmovima kako bi mogao da provodi više vremena sa ženom i decom. Iako je poznat po nešto smirenijem temperament, on je vatreni zagovornik smrtne kazne, pa ne treba da nas šokira što je 1994-te godine slavio kada je čuo da je serijski ubiva Džon Vejna pogubljen. On je čak za tu priliku kupiju i posebnan šampanjac kojim bih proslavio njegovo pogubljenje.

Na filmu zlikovac u stvarnosti heroj

Iako je poznato da zbog svoje konstitucije i izraza lica Malkoviću najviše prijaju uloge negativaca i glavnih zloća u privatnom životu se sa sigurnošću može reći da je on pravi heroj. U junu 2013-te godine spasio je život jednom muškarcu kada mu je ukazao pomoć. Prema pisanu stranih tabolida i novina sjajni američki glumac i režiser je otputovao u Toronto gde je imao nastup u lokalnom pozorištu. Nalazio se ispred svog hotela kada je video nepoznatog starijeg muškarca koji se sapliće o skelu i pada na zemlju a iz vrata mu je šikljala krv. Videvši to Džon je odmah reagovao, prišao je čoveku i sa ešarpom koja se nalazila oko njegovog vrata napravio zavoj kojim je zaustavio krvarenje. On je i pozvao hitnu pomoć i čekajući da ista dođe pokušavao da čoveka održi budnim. Povređenom čoveku stavljeno je deset šavova,a za medije je kasnije izjavio da od šoka nije prepoznao glumca, kao i to da će prvom prilikom odgledati sve njegove filmove. Prilično impresivno, zar ne?

Dzon Malkovic (5)

Zanimljivosti koje bi trebali da znate o Džonu:

 • Voli da svira gitaru.
 • Omiljena država mu je Portugal koji naprosto obožava.
 • Govori francuski jezik, a  u Francuskoj je živeo deset godina.
 • Možda če vas začuditi ali Džon obožava modu, pa je tako pokrenuo vlastitu modnu liniju za muškarce.
 • Ako vas to nije začudilo onda možda ova zanimljivost hoće. Naime, Džon ima jedan po malo čudan hobi, on voli da krade odeću iz prodavnica. Prilično bizarno, zar ne?
 • 1990-te godien reitovao je na hrvatskom jeziku stihove “Lijepe naše”.
 • Na pitanje sa kim se najradije borio do smrti odgovorio da bi radije samo pistoljem upucao zagovornika sajentološke vere Toma Kruza, novinarku Robertu Fisk i političara Džordža Galova.
 • Često posećuje Sarajevski filmski festival.
 • Ponuđena mu je uloga Normana Osborna u “Spajdermenu” iz 2002-te godine.
 • Suvlasnik je noćnog kluba u Portugalu.
 • Jedan od najboljih njegovih prijatelja je Džerard DePartdije. Zajedno su radili na fiše filmova uključujući “Čovek sa gvozdenom maskom” i “Napoleon”.
 • Dok je boravio u Pragu obili su mu stan i opljačkali ga  uzevši sve što su mogli uključujući i lična dokumenta zbog čega je morao duže da se zadrži u Pragu.
Share.

Comments are closed.