Glumac Džordž Kluni (engl. George Clooney) – biografija

0

Džordž Kluni je najseksipilniji čovek na svetu, dobitnik je “Oskara”, a javnosti je najpoznatiji po ulozi Daga Rosa u popularnoj seriji “Urgetni centar”. Pored glume Kluni se bavi i režiranjem filmova, a koji su najuspešniji filmovi večitog neženje pogledajte u biografiji koja sledi.

Godište, porodica, detinjstvo i obrazovanje

Džordž Kluni (engl. George Clooney) rođen je 6-og maja 1961-ve godine u Leksingtonu kao drugo dete u porodici Kluni. Njegovo prezime potiče iz Irske, jer su očevi preci se od tamo doselili u Sjedinjene Američke Države. Zanimljivo je da mu je tetka bila poznata pevačica Rozmari Kluni koja je bila udata za glumca Hoze Ferera.

THE FACTS OF LIFE -- Pictured: George Clooney as George Burnett -- Photo by: Ron Tom/NBCU Photo Bank

Otac mu je po zanimanju bio voditelj, a majka Mis Amerike. Po veroispovesti roditelji su mu bila katolici, a  Kluni je vaspitavan u tradicionalnom katoličkom duhu. On ima stariju sestru Adeliju. Osnovnu školu je započeo u Fort  Mičelu, ali se nedugo nakon početka premisto u „St. Michael’s“ skolu u Kolambusu, savezna država Ohajo. Nažalost Kluni je kao dete imao Belovu paralizu pa mu je lice često bilo ukočeno. Zbog toga su ga vršnjači često ismejavali pa ga za period osnovne škole vezuju uglavnom ružne uspomene. Baš u vreme kada je završio osnovnu školu, njegovi roditelji se sele u Avgustu, savezna država Kentaki, gde je Kluni upisao srednju škoku „Augusta High School“ u kojoj je trenirao bejzbol i košarku. Nakon srednje škole on upisuje Univerzitet „Northern Kentucky“, na kome i dobija diplomu iz žurnalistike. Nedugo zato on upisuje Univerzitet „Cincinnati“, ali ga nakon samo par odslušanih predavanja napušta. Kluni dobija posao kao prodavac muških odela, i taj posao radi sve do dobijanja prvih uloga.

Filmovi i uloge Džordž Klunija

Godine 1978-e Kluni se prvi put pojavljuje pred  kamerma. U pitanju je bila TV serija koja je snimana u njegovom rodnom gradu, a on se prijavio kao statista. Trebalo je da prođe par godina da bi Kluni dobio neku veću ulogu. To mu polazi za rukom 1984-te godine u stikom„Urgetni centar“. Međutim to je bila mala uloga koja Kluniju nije donela popularnost koja m u je bila potrebna radi dobijanja boljih uloga. 1988-e godine on dobija i svoju prvu veliku sporednu ulogu u seriji „Rozen“. Krejam osamdesetih on je glumio sporedne uloge u još par serija.

GEORGE CLOONEY 2011 Academy Award Nominee Actor in a Leading Role: THE DESCENDANTS Photographed by Douglas Kirkland on February 6, 2012

Devedesetih godina njegova glumača karijera konačno kreće da napreduje. Popularnost mu je omogućila serija „Urgetni centar“ gde je on tumačio lik Daglasa Rosa. Punih pet sezona Daglas je bio glavni lik ove serije, nakon čega njegov lik izbacuju. Razlog za izbacivanje je bila Klunijeva želja da glumi i u drugim projektima. Upravo sredinom devedesetih njemu su nuđene bolje uloge od afirmisanih režisera. Godine 1996-te on prihvata glavnu ulogu u horor filmu „Od sumraka do svitanja“ koji su režirali dvojica sjajnih reditelja – Robert Rodriges i Kventin Tarentino. Film mu je doneo popularnost kod publike ali i medija što mu je omogućilo da još lakše dobija glavne uloge. Pa tako sledeće uloge glumi u akcionom trileru „Mirotvorac, a režiser Džoel Šumaker bira baš Klunija za ulogu Betmena u filmu „Betmen i Robin“. Iako su kritičari ovaj film okarakterisali kao veliki promašaj, a sam Kluni izjavio da je film bio čisto bacanje bara, on je doživeo veliki komercijalni uspeh i svojim autorima doneo sjajnu zaradu. 1998-e godine on započinje saradnju sa rediteljem Stivenom Soderbenom. Njih dvojica su prvi put sarađivali u filmu „Veoma opasna romansa“, a njihova saradnja se nastavila i u narednim godinama. U novom milenijumu prvi film gde se pojavljuje Džordž Kluni jeste naučnofantastični film „Savršena oluja“. Film je postao apsolutni hit zaradivši više od 325 miliona dolara. Nakon njega Kluni dobija ulogu u filmu braće Koen „ O brate, gde si?“. Iako film nije doživeo veliki komercijalni uspeh, Kluni je dobio prvog „Zlatnog globusa“ za najboljeg glavnog glumca u komediji.

Dzordz Kluni (4)

Međunarodnu slavu i ogromnu popularnost kod ženskog dela publike Kluni dobija igrajući u krimi komediji „Igraj svoju igru“, gde tumači lik Denija Ošuna vođe provesionalnih pljačkaša koji planiraju da obave pljačku veka. Film je postigao ogroman uspeh, zbog čega su usledila još dva nastavka, a Kluni je u filmu zasijao zajedno sa velikim zvezdama Bred Pitom i Met Dejmonom. „Igraj svoju igru zaradio je preko 450 miliona dolara i smatra se komercijalno najuspešnijim filmom u njegovoj karijeri. 2001-ve godine on tumači i ulogu u blokbasteru „Deca špijuni“, a već naredne godine rešava da se oproba i kao reditelj. U pitanju je amierički biografski film pod nazivom „Ispovest opasnog uma“ čiji je producent bio Klunijev prijatelj Stiven Soderberg. Film je doživeo solidan uspeh, Klunija su svi pohvalili kao izuzetnog reditelja, a film je odneo sve pohvale, pa čak i nominaciju za „Zlatnog medveda“ na Berlinskom filmskom festivalu. Sledećih godina pojavljivao je se u nizu filmova dobijajući odlične kritike za svoj performans. Kako je dobio pohvale za svoj režiserki rad, Kluni se ponovo oprobava kao režiser ovoga puta u biografsko drami „Laku noć i srećno“ za koju je on napisao i scenario. Film je dobio dobre kritike i ostvario dobar komercijalni uspeh, iako je broj bioskopa u kojima je prikazivan bio ograničen. Ovaj film mu je doneo dve nominacije za „Oskara“ u kategorijama najbolji režiser i najbolji originalni scenario. Te godine je izašao još jedan film u kome je Kluni glumeo sporednu ulogu, a u pitanju je američki triler „Sirijana“. Kluni je tada i dobio svog prvog „Oskara“ u kategoriji najbolji sporedni glumac. Te godine je postao prva osoba u istorji koja je iste godine nominovna za režiju za jedan i za glumu za drugi film. Njegov performans u filmu „Majkl Klejton“ donosi  mu nominaciju za „Oskara“ u kategorji najbolji glavni glumac 2007-e godine. Narednih godina bio je dosta angažovan kao glumac ali i kao režiser. Godine 2009-te se obrobao i u crtanom filmu, pa je tako pozjamio glas gospodinu Liscu u filmu „Fantastični gospodin Lisac“.

Dzordz Kluni (2)

2009-te godine on glumi u filmu „ U vazduhu“, gde ima veoma zapažen nastup i dobija nominacije za tri nagrade „Zlatni globus“, „nagradu BAFTA“ i „Oskara“ u kategorji najbolji glavni glumac. 2011-te godine počeo je snimanje filma „Gravitacija“ u kome glumi zajedno sa Sandrom Bulok, a premijera filma bila je dve godine kasnije. 2012-te godine Džordž Kluni zajedno sa Benom Aflekom i Grand Helsovom učestvuje u produkciju Aflekovog filma “Agro”, koji naredne godine osvaja  tri “Oskara”, između ostalog i onaj za najboji film.

 Ljubavni život holivduskog večitog neženje

Džordž Kluni dugo vremena se kotira kao jedan od najpoželjnijih glumaca u Holivudu. Za njega kažu da sa godinama kao da postaje još poželjniji i fatalniji za ženski pol. Ovaj zavodnik visok 180 cm bio je u vezi sa mnogim poznatim prelepim ženama. Prvu ozbiljniju vezu imao je sa pevačicom Keli Preston sa kojom se zabavljao 1988-e godine. Iste godine on se ženi sa glumicom Talijom Balsam. Iako se Talija pokažala kao odlična žena, Kluni je 1993-e godine nakon razvoda sa njom izjavio da se više neće ženiti. Devedeseth je bio u vezi sa Selin Balitran, ali i sa glumicom Lisom Saund. Na listu njegovih devojaka upisale su se i Lusi Lu, Rene Zelveger, Šarliz Teron, Elizabeta Kanalis, Sara Larson i mnoge druge.

Dzordz Kluni (8)

Zanimljivo je da nakon razvoda sa prvom ženom Kluni je se opkladio sa glumicama Nikol Kidman i Mišel Fajfer da neće imati dece pre četrdesete godine. Kada je napunio četrdeset a nije postao otac, Kidmanova i Fajferova su mu poslale ček jer su izgubile opkladu, a Kluni im je vratio ček opkladivši se u dvostruki iznos da do pedesete godine neće postati otac.

Da je ljudski grešiti, Kluni je dokazao krajem prošle godine kada je stupio u brak sa Amal Alamudinom, britanskom aktiviskinjom za ljudska prava. Iako je Kluni svojevremeno izjavio da se više neće ženiti i dugo je važio za najpoželjnijeg holivudskog neženju, upoznavši Amal promenio je svoje mišljenje i rešio da kruniše njihovu ljubav.

Kluni u odbrani srpskog naroda

Džordž Kluni je jedna od holivudskih zvezda koja je stala u odbranu Kosova. U više navrata poznati glumac branio je Srbe. Još od 2008-e godine pa sve do danas Kluni je izrazio jasan stav o tome šta misli o Kosovu i proglašenju njegove nezavisnosti. On je izjavio da smatra da sigurno postoji neki jak razlog zašto Albanci žele Kosovo, kao i to da Kosovo pripad Srbima. U to ime on je organizovao i protest kojim se jasno protivio jednostranom proglašenju nezavistnosti Kosova. Interesantno je da ovo nije jedini političko angažman koji on ima. Opšte je poznato da je veliki protivnik Bušove politike, a žrtvama koje su pretrpele teroristički napad 11-og septembra uplatio je veliki novčani iznos. Zbog svog humanitarnog rada, on je proglašen i izaslanikom za mir Ujedinjenih nacija.

Da li ste znali da…

  • …da se 2004-te godine povredi ona snimanju filma “Sirijana” tokom scena mučenja? Povreda nije bila nimalo laka i pored brojih glavobolja prouzrokovala mu je i kratkotrajnan gubitak pamćenja. Dzordz Kluni (7)
  • …da je 2007-e godine sa tadašnjom devojkom Sarom Larson doživeo motociklističku nesreću? Motockl koji je Kluni vozio udario je u auto, a tom prilikom Džordž je polomio rebro i zaradio brojne ogrebotine, dok je njegova devojka slomila dva nožna prsta.
  • …da je po političkom opredeljenju Kluni liberal?
  • …da ga je magazin “Pipl” proglasio najseksipilnijim čovekom na planeti?
  • …da je zauzeo 27-o mesto 2002-ge godine na “Premijerovoj” listi 100 najmočnijih ljudi?
  • …je šesti po redu glumac koji je tumačio ulogu Betmena?
  • …da je bio na naslovnoj strani prvog izdanja muškog “Vog” časopisa 2005-te godine?
  • …da je 2007-e godine zauzeo 13-o mesto na listi “Pedeset najpametnijih ljudi u Holivudu”?
  • …da je blizak prijatelj sa glumcima Bred Pitom i Džulijom Roberts?
Share.

Comments are closed.