Glumac Edi Marfi (engl. Eddie Murphy) – biografija

0

Sjajni Edi Marfi je američki glumac i komičar, dobitnik “Zlatnog globusa” i “Gremi nagrade”, a bio je čak nominovan i za najprestižniju filmsk nagrdu – “Oskara”. Malo nas zna da se Marfi oprobao i kao pevač, mada njegova pevačka karijera nije doživela veliki uspeh. Najpre je počeo kao stand up komičar, a uloga u filmu “Policajac sa Beveri Hilsa” mu je donela svetsku slavu nakon čega je lako dobijao bolje uloge uglavnom u komedijama.

Rani period života Edi Marfija

Edi Marfi (engl. Eddie Murphy) je rođen 3-eg aprila 1961-ve godine u Bruklinu, Njujork. Otac mu je bio Čarls Marfi, koji je po zanimanju bio policajac, ali se povremeno bavio glumom. Tačnije on je bio komičar amater, koji je povremeno nastupao u loklanim klubovima. Kada je Ediju bilo tri godine, Čarls napušta porodicu da bi pet godina kasnije bio izboden na smrt. Njegova majka Lilijen Marfi po zanimanju je bila službenica telefonske kompanije, koja se nakon nekoliko godina preudala za Verona Linča, poslovođu u fabrici sladoleda.

NEW YORK, NY - MARCH 26: Comedian Eddie Murphy speaks onstage at The First Annual Comedy Awards at Hammerstein Ballroom on March 26, 2011 in New York City. (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images) *** Local Caption *** Eddie Murphy

Edi je živeo zajedno sa majkom, očuhom, svojim bratom Čarlijem i polubratom Veronom. Još od najranijeg perioda detinjstva Edi je važio za veoma inteligentno dete koje obećava. Iako su njegovi roditelji očekivali da će da se upiše u jedan od programa predviđenih za mlade talente on je najveći deo vrema provodio izviđenjem imitacija i pričanjem viceva pred publikom . Sa petnaest godina počeo je samostalno da piše i izvodi neke od komedija. Uprzo je i pronašao partnera – Mičela Kisera sa kojim je zajedno izvodio predstave pred publikom srednje škole koju su pohađali. Tako već sa petnaest godina Marfi započinje svoju glumačku karijeru najpre izvodeći stand up komedije i zasmejavajući publiku. Njegovi nastpui bili su inspirisani Bilijem Kozbijem i Ričardom Prajorem. Kada je 1977-e godine zajedno sa svojim drugarom i partnerom Mičelom prijavio na audiju za otkrivanje novih šou talenata, Ujime (koji će kasnije postati njegov menadžer) izjavio je da je Edi talentovan momak koji obećava. Ujimeju je već tada bilo jastno da Marfima čeka blistava karijera.

Filmska karijera i najpoznatiji filmovi

Filmska karijera od Marfija počinje u Ruzveltovom centru mlatih u Njujorku na Long Ajlandu. Već sa devetnaest godina on postaje izvodjač u TV šou „Subotom uveče uživo“, gde je bio u mogućnosti da zasmejava publiku širom malih ekrana. Polako Marfi je počeo da dobija sve veću i veću minutažu na TV-u, a sam je učestvovao u nekoliko projekata. Margaret Humpert početkom osamdesetih izjavila je da je Edi Marfi zajedno sa Bil Marijem najtelentovaniji čovek u istorjii šou biznisa. Njegove stand up komedije koje je izvodio u okviru šou proglama imale su veliku gledanost, a samim tim i popularnost, dok je sam Marfi bio rangiran na desetom mestu na listi „100 najboljih stand up komičara svih vremena“.

Edi Marfi (6)

Pošto je već 1982-ge godine debitovao na filmskom platnu, naredne godine on rešava da napusti šou program i da se posveti građenju karijere u Holivudu. U sezoni 1983-1984 on je i zvanično napustio šou program, a pojavljivao je se samo u filmovanim skečevima. Nakon napuštanja šoa, on veoma lako dobija uloge u komedijama. Edi je glumeo u par filmova koji mu nisu doneli željenu popularnost, da bi 1984-te godine uloga policajca sa Beveri Hilsa u istoimenoj urnebesnoj komediji mu donela planerarnu popularnost. Film je postao pravi bioskopski hit, a pored velike popularnosti ovaj film Marfiju donosi i dosta novca, čineći ga jednim od najplaćenijh glumaca u Holivudu. Pored slave i para, uloga u ovoj komediji mu donosi i nominaciju za „Zlatni globus“. Krajem osamdesetih Edi Marfi se pojavljuje u jos par ostvarenja koja su se uglavnom dobro kotirala kod publike. Od ovih filmova posebno se izdvaja njegova uloga u naučno fantstičnoj komediji “Zlatno dete”, koja je trebala da pripadne Mel Gibsonu. Nakon što je Gibson odbio ulogu, ona je pripala Marfiju, a scenario je prepravljen kako bi lik kojeg marfi tumači postao još komičniji i zabavniji.

Zanimljivo je da je pored toga sto je postao poznat kao jedan od najbojih komicara, Marfi je postao poznat i kao odlican pozajmivač glasa. Pa tako on je pozjamio glas magarcu u filmskom serijalu pod nazivom Šrek, ali i zmaju Musi u Diznijevoj verziji crtanog filma Mulan. Edi je uspeo da se po jos nečemu izdvoji u Holivudu, a to je činjenica da je on glumio u više filmskih serijala nego bilo koji drugi glumac iz Holivuda. U ove filmske franšize ubrajau se:” Policajac sa Beveri Hilsa” , “48 sati”, “Doktor Dulitl”, “Otkačeni profesror” i “Šrek”.  “Policajac sa Beverili Hilsa” je postao je njegova najpoznatija filmska franšiza koja je ujedno zaradila i najviše para. “Policajac sa Beveri Hilsa 2” postigao je ogroman komercijalni uspeh zaradivnši 300 miliona dolara širom sveta, a producenti su čak želeli da o dove franšize naprave TV seriju. Edi je odbio da glumi u seriji, ali je izjavio da će rado da se pojavljuje u nastavicma filma.

Edi Marfi (5)

Marfi je oduvek birao interesante uloge, a zanimljvo je da je cesto igrao u filmovima i visestruke uloge kao dodatak glavnom liku (kojeg je takođe on tumacio). Jedan od ovih filmova jeste “Princ otkriva Ameriku, gde sjajni Edi tumači cak četiri radikalno razlicita karaktera.

Nov milenijum donosi dosta zanimljivih uloga Ediju međutim filmovi koje je snimio ako su našli svoje mesto među publikom nisu doživeli veliki komericijalni uspeh, šta više uglavnom su imali malu zaradu. Godine 2006-te Edi tumači ulogu u mjuziklu “Devojke iz snova” za koju osvaja “Zlatnog globusa” u kategoriji najbolja sporedna uloga, ali dobija i nagradu od “Udruženja filmskih glumaca”. Ovo je ujedno najgrađivanija Marfijeva uloga. Posle nje filmovi u kojima se pojavljivao Edi nisu postizali veliki uspeh.

Odabrana filmografija Edi Marfija:

 • „48 sati“ iz 1982-ge godine kao Redži,
 • „Berza“ iz 1983-e godine kao Bili,
 • „Najbolja odbrana“ iz 1984-te kao poručnik Lendri,
 • „Policajac sa Beveri Hilsa“ iz 1984-te godine kao Aksel,
 • „Zlatno dete“ iz 1986-te godine kao Džarel,
 • „Princ otrkiva Ameriku“ iz 1988-e godine kao princ,

Edi Marfi (3)

 • „Još 48 sati“ iz 1990-te kao Redži,
 • „Uvaženi gospodin“ iz 1992-ge godine kao Tomas Džeferson,
 • „Vampir u Bruklinu“ iz 1995-e godine kao Maksim,
 • „Otkačeni profesor“ iz 1996-te godine kao profesro Šerman Klamp,
 • „Metro“ iz 1997-e godine kao Skot,
 • „Doktor Dulitl“ iz 1998-e godine kao doktor Dulitl,
 • „Sveti čovek“ iz 1998-e godine kao Dži,
 • „Doživotna robija“ iz 1999-te godine kao Rejford Gibson,
 • „Boufinger“ iz 1999-te godine kao Kit,
 • „Šrek“ iz 2001-ve godine kao magare,
 • „Šoutajm“ iz 2002-ge godine kao Trej,
 •  „Ja špijun“ iz 2002-ge godine kao Keli Robinson,
 • „Tatino obdanište“ iz 2003-e godine kao Čarli,
 • „Devojke iz snova“ iz 2006-te godine kao Džejms Erli,
 • „Sve o Dejvu“ iz 2008-e godine kao Dejv;

Zanimljivosti o Edi Marfiju za koje možda niste čuli do sada:

 • Zastitni znak ovog simpaticnog holivudskog glumca je njegov duboki i zarazni smeh (exexee), odnosno “smejanje u rikverc”.
 • 2005-te godine u anketi gde se birao “Najbolji Komedijski Komicar”, on je izabran  u sami vrh top liste među pedeset najbojih uloga u komedijama svih vremena od strane svojih kolega glumaca i komicara.
 • Visok je 175 cm. Edi Marfi (2)
 • U maju 1997-e godine Edijevo auto je policija zaustavila jer ga je uhvatila kako sa ulice kupi prostitiku koja je bila transvestit. Prostitutka je bila odmah na licu mesta uhapšena, a Marfija su pustili jer je tvrdio da nije želeo nikakve sek*ualne usluge od nje vec joj je samo ponudio prevoz.
 • Edi Marfi pored glume oprobao se i u pevanju. Prva dva single koja je izbcio bila su “Party all the time” i “Put your mouth on me” sredinom osamdesetih godina. Međutim njegove pesme nisu doživele uspeh kakav jesu njegovi filmovi. Šta više pesme su ocenjenje očajno, čak su se našle u privh deset na listi “50 najgorih pesama ikada snimljenih”.
 • Marfi je poznat i po svojoj darežljivosti, pa je tako u više navrata davao pare fondacijama koje se bore u borbi protiv sprečavanja side i raka. Takodje donirao je novac da pomogne beskućnicima.
 • Puno ime ovog holivudskog komičara glasi Edvard Regan Marfi.
 • 1988-e godine “Art Bucvald” kompanija  tužila je Marfija i “Paramaunt Pikcurs” da su za film “Princ otkriva Ameriku” iskoristili ideje iz scenarija koji pripada njima. Četiri godine kasnije sud je presudio u njihovu korist.

Ljubavni život Edi Marfija i njegova deca

Marfi je poznat po burnim vezama koje često prate veliki skandali. U Holivudu bije ga glas ženskaroša i čoveka koji nijednu pripadnicu lepšeg pola ne ostavlja ravnodušnom zbog svoje harizme i šarma.

Edijeva prva duga romanticna veza bila je sa Nikol Mičel koju je upoznao tokom snimanja jednog od svojih šoua. Njih dvoje su živeli zajedno skoro dve godine, nakon čega odlučuju da stanu na ludi kamen. Par se venčao u “Hotelu Plaza” u Njujorku 18-og marta 1993-e godine. Tokom trajanja braka njegova supruga Mičel mu je podarila petoro dece: Briju (1989. god.), Majlsa (1989. god.), Sejna (1994. god.), Zola Ivi (1999. god.) i Bela Zaharau (1999. god.). 2005-te godine njegova žena je podnela zahtev za razvod brak, navodeći kao glavni razlog nepopravljive razlike, a razvod je okončan 17-og aprila 2006-te godine.

Eddie Murphy and Nicole Mitchell during "Boomerang" Los Angeles Premiere - Arrivals at Mann's Chinese Theater in Hollywood, California, United States. (Photo by Ron Galella, Ltd./WireImage)

Nakon razvoda od Mičel, Marfi je 2006-te godine počeo da se zabavlja sa bivšom članicom popularne grupe “Spajs grls” Melani Braun, koja je za vreme njihove veze ostala u drugom stanju i naravno izjavila da je dete koje očekuje Edijevo. Međutim u decembru 2006-te tokom jednog intervijua, Edi je izjavio: “Ja zaista ne mogu da kazem cije je to dete dok se Melani ne porodi i ne uradimo test ocinstva. Ne treba da prerano donosite zaključke.” Melani je rodila devojčicu Ejndžel Ajris tačno na dan kada je i Edi rođen 3-eg aprila 2007-e godine. Par meseci kasnije testom očinstva potvrđeno je da je dete zaista Edijevo. Tek tada on je priznao očinstvo i prihvatio Ejndžel kao svoju ćerku. Edi Marfi je 31-og decembra 2008-e godine sklopio jedan od najkraćih brakova u Holivudu. Naime, on se 31-og decembra venčao sa producentkinjom Trejsi Edmons na ostrvu Bora Bora. Interesantno je da ovo nije bila legalna ceremonija vec “spiritualna seansa” , a par je po povratku u Sjedinjene Americke Drzave trebao da obavi i venčanje pred matičarima. Međutim to se nije dogodilo, jer su njih dvoje rešili da ne obave zakonsko sklapanje braka vec da ostanu prijatelji.

Share.

Comments are closed.