Glumac Endi Garsija (engl. Andy Garcia) – biografija

0

Endi Garsija je svakako glumac koji ima impresivnu biografiju iako je imao veoma mlak početak svoje glumačke karijere. Najuspešniji je kubanac u Holivudu, a ono što ga karakteriše jeste da ne voli slavu popularnost i sve što ide uz to, već naprotiv želeo je da vodi miran porodični život sa svojom ženom u koju se zaljubio na prvi pogled. Ne voli da daje intervijue o svom privatnom životu, a miran život koji vodi čini da se ljudima koji prate njegov rad ovaj sjajni kubanac svidi još više.

Datum rođenja, roditelji, detinjstvo i obrazovanje Endi Garsije

Andres Arturo Garsija Mendes (engl. Andres Arturo Garcia Mendez) koji je javnosti poznatiji kao Endi Garsija (engl. Andy Garcia) rođen je 12-og oktobra 1956-te godine na Havani u Kubi. Majka mu je bila Amelija Mendez po zanimanju učiteljica engleskog, a njegov otav Rene Garsija Nuez je bio farmer koji je uzgajao avogado u Kubi, a kasnije počinje da se bavi sopstvenim biznisom po dolasku u Sjedinjene Američke Države. On ima stariju sestru Tesi i starijeg brata Renea. Kada je imao pet godina, njegova porodica se seli u Majami na Floridu nakon što su na Havani pretrpeli niz teških godina usled kojih su ostali bez novca. U SAD-u su se veoma brzo snašli i za samo nekoliko godina izgradili milionsku kompaniju koja se bavila proizvodnjom parfema.

Endi Garsija (6)

On je odgajan kao katolik i po  završetku osnovne škole upisuje šrednju školu “Miami Beach Senior” u kojoj se učlanio u košarkaški tim. Poslednje godine nažalost oboleo je od jenog oblika monokleoze zbog čega nije mogao da nastavi da se profesionlano bavi sportom. Zato je Garsija odlučio da se oproba u glumi, i tako uzima časove glume kod Džej Džensona. Po završetku srednje škole upiuje Internacionalni Univerzitet Florida u Majamiju na kojem je i diplomirao.

Početak glumačke karijere ovog kubansko – američkog glumca

Još dok je išao na koledž Garsija je počeo aktivno da se bavi glumom, i po završetku istog odlazi u Holivud kako bi se okušao u filmovima bolje produkcije. Dobio je malu ulogu u prvoj epizodi “Murder, She Wrote” 1984-te godine. Polako Endi je počeo da dobija angažmane u filmovima i serijama ali uglavnom to su bile epizodne uloge od po svega nekoliko minuta. 1985-te godine dobio je sporednu ulogu u filmu „The mean season“ gde je glumio zajedno sa Kurt Raselom. Reditelju Brajanu De Palmi dopao se izgled i glumački performans koji poseduje Garsija pa ga je angažovao za svoj film „Nesalomivi“ iz 1987-e godine. Tada već polako počeo je da se probija na glumačku scenu, ali je i dalje ostajao u senci drugih glumaca.

Endi Garsija (3)

Dve godine kasnije zaigrao je u filmu sjajnog reditelja Ridli Skota „Crna kiša“ a partner u filmu mu je bio Majk Daglas. Te godine je otišao na kasting za treći deo kultnog filma „Kum“ gde je dobio ulogu Vinceta Mačinija sina od Korleonea. Tada nije ni slutio koliki će uspeh da mu donese ova uloga.

Status holivudske zvezde i svetska slava

Film je premijerno pušten u decembru 1990-te godine i doživeo je veliki bioskopsi usphe. Sjajni Garija je dospeou žižu javnosti, uskoro nema ko za njega nije čuo a dobio je i nominaciju za „Oskara“ u kategoriji najbolji sporedni glumac. Ovaj film označio je početak blistave karijere i dobijanje još jedne holivudske zvezde među glumcima. Iste godine pojavio se u filmu „Internal affairs“ u kojem je imao priliku da sarađuje sa Ričardom Girom. Sledeće vaznija uloga bio je lik dobrog samarićana u filmu „Hero“, a zapaženiju ulogu imao je i u filmu „Kada čovek voli ženu“ u kojem je glumio muža alkoholičara – Majkla Grina. Garsija je lako dobijao uloge i trudio se da svoj posao odradi najbolje što je mogao. Pogodovale su mu uloge u mafijaškim filmovima i trilerima, ali nije bežao ni od drama ili nešto romantičnijih filmova. Sledeći film u kojem se izdvaja njegova uloga bio je „Stvari koje možeš uraditi u Denveru kada si mrtav“, a tri godine kasnije izlazi akcioni triler „Očajničke mere“ u kojem je glavni akter bio Garsija glumeći policajca koji očajnički pokušava da spasi svog bolesnog sina. Nov milenijum donosi još veću slavu Garisiji kada dobija ulogu vlasnika kazina Terija Benedika u filmu „Igraj svoju igru“ u kojem je imao priliku da sarađuje sa fenomenalnim glumcima kao što su Bred Pit, Met Dejmon i Džordž Kluni. Film je doživeo ogroman uspeh kako komercijalni, tako i kritički, što je dovelo do snimanja dva nastavka filma u kojima je Garsija reprizirao svoju ulogu.

Arrivals for The 15th annual NALIP Media Summit 2014 held at Sheraton Universal Hotel in Los Angeles, California. Pictured: Andy Garcia Ref: SPL775942 070614 Picture by: Cliffe Fraser / Splash News Splash News and Pictures Los Angeles: 310-821-2666 New York: 212-619-2666 London: 870-934-2666 photodesk@splashnews.com

2005-te godine svi ljubitelji ovoga glumca imali su prilike da ga gledaju u filmu „Izgubljeni grad“ u kojem je učestvovao kao pisac scenarija, producent ali i glumac zajedno sa Bil Marejom i Dastonom Hofmanom. Tih godina nastavio je sa svojim producentskim radom mada mu se ipak više dopadao glumački osao. 2008-e godine gledali smo ga u filmu „Njujork, volim te“ gde je tumačio lik Gerija, a iste godine izlazi animirani film „Civava iz Beveri Hilsa“ u kojem je svoj glas pozajmio akteru Delgadu.  Narednih godina glumio je uglavnom u trilerima, a 201-te imali smo priliku da ga gledamo u akcionoj drami „Pet dana rata“. Narednih godina on se fokusirao na pozajmljivanje glasova pa smo ga mogli čuti u filmovima „Dora istraživač“ i „Rio 2“. Poslednji film koji je snimio bio jeste biografska krimi drama „Ubiti posrednika“ u kojoj je tumačio sporednu ulogu.

Top 10 filmova Endi Garsije:

 1. „Nesalomivi“ iz 1987-e godine kao aget Džordž Stoun,
 2. „Crna kiša“ iz 1989-te godine kao detektiv Čarli Vinset,
 3. „Kum 3“ iz 1990-te godine kao Vinsent Manicini,
 4. „Kada čovek voli ženu“ iz 1994-te godine kao Majkl Grin,
 5. „Očajničke mere“ iz 1998-e godine kao Frenk Koner,
 6. „Igraj svoju igru“ iz 2001-ve godine kao Teri Benedik,
 7. „Ne verujem da si to ti“ iz 2004-te godine kao Marko del Marko,
 8. „Izgubljeni grad“ iz 2005-te godine kao Fiko Fellov,
 9. „Pink Panter 2“ iz 2009-te godine kao inspektor Vecenzo Brankalone,
 10. „Gradsko ostrvo“ iz 2009-te godine kao Vajns Riko;

Žena i deca

Endi Garsija nije tipični holivudski glumac koji je dozvolio da ga slava ponese. Ne spade u ženskaroše već u onaj redak tip muškaraca koji je veran jednoj ženi, pa tako svoju lepšu polovinu Garsija je upoznao još krajem devedesetih godina, a obavezao joj se na vernost 1981-ve godine. U pitanju je kubanka Marija Viktorija sa kojom je dobio četvoro dece: tri ćerke i jednog sina.

05/07/2011 - Andy Garcia - "Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides" World Premiere - Arrivals - Disneyland - Anaheim, CA, USA - Keywords: Orientation: Portrait Face Count: 1 - False - Photo Credit: Andrew Evans / PR Photos - Contact (1-866-551-7827) - Portrait Face Count: 1

Garsija je veoma zaštitniki nastrojen prema svojoj porodci, pa tako ne voli da ih novinara slikaju niti uznemiravaju. Trudi se da im obezbedi koliko – toliko normalan život bez uplitanja javnosti u njihove živote. Oni zajedno žive u Kaliforniji i važe za jedan od skladnijih parova koji svoju intimu čuvaju samo za sebe.

Zanimljivosti o Endi Garsiji koje možda niste znali do sada:

 • Casopis „Empire“ ga je uvrstio kao jednog od sto najse*sipilnijih zvezda u istoriji filmske istorije.
 • Malo ljudi zna da je Garsija rođen kao sijamski blizanac. Njegov blizanac nije bio veći od loptice za denis i uspešno je odstranjen nakon rođenja. Garsija i dan danas ima veliki ožiljak na ramenu.
 • Odbija da radi scene golotinje, šta više jedan je od retkih glumaca koji odbija da se skine. Jednom priliku na audiciji su ga zamolili da skine majicu što je kategorično odbio i napustio audiciju.
 • Zanimljivo je da je se on ugojio dok mu je žena bila trudna.

Endi Garsija (4)

 • Veliki je kolekcionar šešira i kapa.
 • Pored glume oprobao se i kao muzičar, pa je tako snimio muzički album koji mu je čak doneo i nominaciju za „Grammy“ nagradu.
 • Visok je 178 cm.
 • Dobar je prijatelj sa glumcima Miki Rurkom i Džordž Lopezom.
 • Osnovao je i svoju sopstvenu produkcijisku kuću kada je bio na vrhuncu popularnosti. U njoj je producirao filmove koji su se bavili pričama o njegovom poreklu, a najveću popularnost imao je film “Nestanak Garsija Lorke”.
Share.

Comments are closed.