Glumac Harvi Kajtel (engl. Karvey Keitel) – biografija

0

Kajtel je jedan od najharizmatičnijih glumaca koji na svetskoj sceni postoji više od pet decenija. Prepoznatljiv je po tome što uglavnom sarađuje sa Skorosezom, a iako prvobitno nije želeo da postane glumac kasnije je shvatio da je upravo gluma posao kojim želi da se bavi tokom svog života. Poznat je po tome da je jedan od retkih glumaca koji vode računa o svom ugledu, pa je se tako trudio da pored imidža dobrog glumca izgradi i imidž sjajnog čoveka spemnog uvek da pomogne svima.

Datum rođenja, porodica, detinjstvo…

Harvi Kajtel (engl. Harvey Keitel) je rođen 13-og maja 1939-te godine u Njujorku u jevrejskoj porodici. Njegov otac bio je Nikonar Kajtel, a majka Matriška LeKlose koji su bili imigrantni poreklom iz Poljske, odnosno Rumunske. Harvi im nije bio jedino dete, pored njega imali su sina Džerija i ćerku Rene. Imao je veoma ispunjeno detinjstvo, a odgajan je konzervativno zajedno sa bratom i sestrom. Kada je napunio šenaest godina rešio je da se pridruži Mornarici.

Harvi Kajtel (2)

U Mornarici su ga poslali u Liban gde je proveo deo život nakon čega se vraća u Sjedinjenje Američke Države. Harvi ne spade u one glumce koji su od najranjeg perioda detinjstva znali da žele da se bave glumom, pa je tako dugo eksprimentisao dok se naizad nije oprobao u glumio. Radio je kao sudski reporter neko vreme, a onda rešava da želi da se posveti glumi.

Glumačka karijera Harvi Kajtela i najpoznatiji filmovi

Kada je rešio da se bavi glumom prvi korak bio je uzimanje časova glume jer sam nije imao iskustva. Kreće kod LIja Strazberga koji odmah uviđa da Kajtel poseduje sjajan glumači talenat. Veoma je brzo učio i istom brzinom napredova, pa zato nas ne čudi što ga je čuveni reditelj Martin Skoroseze unajmio za svoj studenski film “Who’ s that knocking at my door”. Skoroseze je primetio talenat koji poseduje Kajtel pa ga je u narednim godinma često unajmljivao za svoje filmove. Krenuo je da igra i u pozorištu, ali ipak zahvaljujući Skorosezu veoma brzo se domogao filmskog platna. Šest godina nakon svog filmskog debija on ponovo dobija ulogu u kriminalističkoj drami “Ulice zla” u kojoj je glumio zajedno sa Robertom De Nirom. Sledeće godine dobio je ulogu u filmu “Alisa više ne stanuje ovde”, a dve godine kasnije ponovo dobija jedu od vodećih uloga u filmu sjajnog Skoroseza pod nazivom “Taksista”.

Harvi Kajtel (5)

Opet je sarađivao sa sjajnim De Nirom, a film je nominovan za čak pet “Oskara” doživeo je veliki uspeh, a Kajtel je polako postao poznat širokim narodnim masama. Za njegovo ime sada se čulo i njegova karijera nije dovođenja u pitanje. Polako počeo je da dobija sve veći broj fanova koji su sa nestrpljenjem očekivali njegove filmove. Do kraja sedamdesetih bitne uloge ostvario je u filmovima “Blue collar”, “The duellists” i “Fingers”. Njemu je prvobitno bila namenjena uloga kapetana Vilarda u čuvenom filmu “Apokalispa danas”, ali je ipak na kraju otpušten. Nakon ovoga njegova karijera je krenula silaznom putanjom jer je uglavnom dobijao lošije uloge. Osadmdesetih uglavnom je radio na malom broju projekata, a to su bili niskobudžetni filmovi ili filmovi u kojima se pojavljivao na samo par minuta. Najvažniji film iz ovog perioda jeste “Poslednje Hristovo iskušenje” koji je premijerno prikazan 1988-e godine u kojem je tumačio jednu od glavnih uloga. Naime, njemu je pripala uloga Jude, a sama kontroverznost vezana za tematiku filma učinila da u medijima ponovo počnu da pišu o Harviju. Ovaj film omogućio mu je da tokom početka devedesetih kreće da dobija bolje uloge i taj period obeležava sjajan rast njegove karijere. Najpre je glumio u sjajnom filmu “Telma i Luiz” iz 1991-ve godine, a zatim dobija glavnu ulogu u filmu Kventina tarentina “Ulični psi”. Harvi ove godine dobija i prvu nominaciju za “Oskara” u kategoriji najbolji sporedni glumac za svoj performans u filmu “Bugsy”. Sledeće godine zajedno sa Šon Konerijem i Vesli Snajpom tumačio je naslovnu ulogu u filmu “Izlazeće sunce” koji je imao veliki komercijalni uspeh i sjajno prošao kod kritičara. Da su devedesete sjajno počele za njega dokazao je kada je perfektno odigrao svoju ulogu čistača Vistona Volfa u kultnom filmu “Pretparačke priče”.

Harvi Kajtel (4)

Zahvaljujući sjajnim angažmanima u ovim filmovima Harvi se ponovo vratio na A listu i počeo da glumi u blokbasterima, a svetski poznati reditelji su bili zainteresovani za sradnju sa njim. 1994-te godine imao je sporednu ulogu u komediji “Majmunska posla” u kojem je imao priliku da sarađuje sa glumačkom legendom – Merlin Monro. 1995-te godine izlazi čak šest filmova u kojima se pojavljuje ovaj sjajni američki glumac jevrejskog porekla, a sledeće godine dobija glavnu ulogu u horor filmu “Od sumraka do svitanja” u kojem je bio član sjajne glumačke ekipe koju su pored njega činili i Džordž Kluni, Kventin Tarentino, Selma Hajek i Džulijet Luis. 1997-e godine imao je priliku da treći put sarađuje sa De Nirom u filmu “Cop Land”, a pored njih dvojice član glumačke postave bio je i Silvester Stalone. Devedesetih uloga Harvi je pametno razmišljao, odbijajući neke lošije uloge i gradeći na svom imidžu koji bi ga svrstao među najbolje glumce u Holivudu.

Filmovi snimljeni posle 2000-te godine

Sa građenjem imidža nastavio je i tokom novog  milenijuma, a prvi film u kojem se pojavio bio je “Princ Centralnog Parka”, a iste godine izlazi i ratna drama pod nazivom “Podmornica 571” u kojem je ostvario zapaženi nastup. Ponovo je briljirao dve godine kasnije u filmu “Crveni zmaj”, a 2004-te godine dobija ulogu Saduskog u filmu “Nacionalno blago”. Sledeću bitnu ulogu ostvario je u filmu “Jedan poslednji film” iz 2006-te godine, a iste godine izlazi i krimi triler u kome je uloga glavnog aktera poverena Kajtelu. U pitanju je film “A crime” koji je od kritičara dobio pomešane kritike.

Harvi Kajtel (6)

2008-e godie prihvatio je ulogu Gene Hanta u TV seriji “Život na marsu”, a zapažen nastup imao je u filmu “The ministers” iz 2009-te godine koji nije doživeo veću popularnost. 2010-te imao je zapaženiju ulogu u komediji “Upoznajte Fokerove”, a iste godine izlaze  i filmovi “Poslednji kum” i “A beginner’s guide to endings”. 2014-te godine dobija ulogu u drami “Dva čoveka u gradu” koji je naišao na nešto lošiji prijem kod publike. Od poslednjih projekata imali smo pirliku da ga vidimo u filmu “Rio, ja te volim”, “By the gun” i “Veliki Budapešt hotel”. Sada Kajtel se nalazi na setu gde je u toku snimanje istoriskog ratnog filma “Izabrani” u kojem tumači jednu od naslovnih uloga.

Zanimljivosti koje niste znali o Harvi Kajtelu:

 • Jedanaest godina bio je u vezi sa poznatom glumicom Lorani Barko sa kojom je dobio ćerku Stelu.
 • Bio je u vezi sa Lisom Karmazin, koja mu je 2001-ve godine rodila sina Hudsona.

Harvi Kajtel (7)

 • 2001-ve godine ovaj glumac na vernost se obavezao Daphni Kastner sa kojom je i dalje u braku. Par je dobio sina 2003-e godine pod nazivom Roman.
 • Interesantno je jako da je jedan od retkih glumaca koji se pojavljivao u prvim filmovima reditelja i na taj način pomago istima. On je se pojavio u prvim filmovima Martina Skoroseza, Kventina Tarentina, Paula Šhareda, Džejmsa Tobaka, Tonija Bila i Ridli Skota.
 • Jedan je od retkih glumaca koji nema problem sa golotinjom pa se tako pojavio go u nekoliko filmova.
 • Izabran od magazine Empire za jednog od 100 najseksipilnijih zvezda u filmskoj istoriji.
 • On je kum Mičel Madsenovom sinu Maksu.
 • Igrao je “čistača” u dva filma: “Point of No Return” i Vinstona Volfa u filmu “Pulp Fiction”.
 • Studirao je dramu u HB Studiu u Greenwich Village u Njujorku.
 • Dodeljena mu je nagrada za životno delo na 24-tom Instabulskom Filmskom Festivalu.
 • Član Glumačkog studija, učio je sa Frank Karsarom, Li Straseberkom i Stelom Adler.
 • Stavljen je na listu jednog od 25 najboljih glumaca od strane “Entertaiment Weekly”-ja.
 • Radio je kao prodavac ženske obuće.
 • Često radi sa Martin Sorkresom i Robert De Nirom.

Harvi Kajtel (1)

 • Deli dve uloge sa Denis Farinom. Na kraju “Get Shorty”, on igra Dennis Farininu ulogu, dok Farina je takođe igrao Džeka Kravforda u Manhunteru, ulogu koju je Kajtel  igrao u rimejku  “Crven i zmaj”.
 • Ne voli da daje intervijuje, oseća se veoma neprijatno tokom istih is am priznaje da često kaže stvari za koje nema pojma otkud mu.
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!