Glumac Hju Džekman – biografija

0

Hju Džekmen je australijski filmski i pozorišni glumac, pevač, plesač i glumac u mjuziklima. Proglašen je najseksipilnijim muškarcem sveta više puta, a malo njih zna da je najveći san ovog holivudskog glumca bio da postane pilot. Ali da je sudbina imala drugačiji plan za mladog australiskog umetnika možete pročitati u biografiji koja sledi.

Detinjstvo i obrazovanje

Hju Džekmen (engl. Hugh Jackman) je rođen 12-og oktobra 1968-e godine u Sidneju, Australija. Odgajan je u porodici koja je bila prilično religiozna i konzervativna. Roditelji su mu odmah nakon venčanja prešli u evangelističku crkvu, a u to ih je ubedio njihov propovednik. Otac mu je bio Kristofer Džon Džekman, a majka Grejs Mankil. I otac i majka su rođeni u Engleskoj ali su se preselili u Australiju godinu dana pre rođenja Hjua. Džekman je peto dete u porodici, a kada su mu se roditelji razveli imao je osam godina. Naime njegova majka je usled postporođajne depresije odlučila da napusti svog muža, a to mu je javila telefonskim putem. Starateljstvo nad njim, dobio je njegov otac koji je se brinuo o njemu i njegova dva brata.

Australian actor Hugh Jackman attends the British premiere of his latest film "Real Steel" in Leicester Square, central London, on September 14, 2011. AFP PHOTO / KI PRICE

Oni su ostali da žive u Australiji, dok se Grejs sa ćerkama vratila da živi u Englesku. Džekman je bio radoznalo dete, hiperaktivan i nije dozvolio da razvod roditelja bitno utiče na njega. Sve svoje vreme provodio je napolju, a obožavao je da kampuje. Kao mali najveća želja mu je bila da postane pilot, jer je obožavao da putuje. A kao pilot imao bi mogućnost da proputuje ceo svet. Nakon završene „Pymble“ javne škole upisuje mušku gimnaziju, gde kreće da igra u mjuziklima i postaje prava mala zvezda. On je i diplomirao na „Sidnejskom tehološkom univerzitetu“, nakon čega je upisao kurs „Putovanje“ koji je prvenstveno orijentisan ka glumi.

Lak i brz uspon do popularnosti ove filmske zvezde

Na dan kada je diplomirao, Džekman je dobo telefonski poziv u kojem su mu nudili ulogu u seriji “Korelija”. Džekman je naknadno i izjavio: “Ja sm tehnički bio nezapolsen samo trinaest sekundi”. On je prihvatio ulogu u ABS-ovoj dramskoj seriji koja je trajala smo jednu sezonu, ali je Džekmanu donela mnogo toga s’obzirom da je imao jednu od zapaženijih uloga. Međutm on se vraća u Melbrun gde se posvećuje svojim ulogama u pozorištu odbijajući nekoliko filmskih uloga koje su mu nudili studiji iz Holivuda. Nakon par uspešno odigranih predstava i mjuzikla, on 1996-e godine prihvata ulogu u Volt Diznijevom filmu “Lepotica i zver”. Nakon ovog filma on se pretežno fokusira na glumu u mjuziklima. Džekman svoju planerarnu popularnost dobija 2000-te godine glumeći u filmskom ostvarenju “X-Men”.

Hju Dzekman (6)

Džekman je tokom svoje veoma uspešne karijere koja još uvek traje snimio preko pedeset filmova, nekoliko serija, osvojio šenaest nagrada i čak jednu nominaciju za “Oskara”.

Sledi lista najznačajnijih filmova u Džekmanovoj karijeri:

 • “X – Men” iz 2000-te godine kao Vulverin,
 • “Kejt i Leopold” iz 2001-e godine kao Leopold,
 • “Sifra sabljarka” iz 2001-e godine kao Stenli Džobson,
 • “X2: X- Men” iz 2003-e godine kao Vulverin,
 • “Van Helsinki” iz 2004-te godine kao Gabrijel Van Helsinki,
 • “Prestiž” iz 2006-e godine kao Robert Endžer,
 • “Australija” iz 2008-e godine kao gonič goveda,
 • “Čelična borba” iz 2011-te godine kao Čarli Katon,
 • “Pet legendi” iz 2012-te godine kao Bani,
 • “Jadnici” iz 2012-te godine kao Žan Valžan,
 • “Vulverin” iz 2013-te godine kao Vulverin,
 • “Čepi” iz 2015-te kao Vinset Mor;

Ljubav kao u tomantičnim filmovima

Prva televizijska uloga osim daljih ponuda donela mu je još nešto, nešto što ni sam nije očekivao – a to je ljubav svog života. Na snimanju serije “Koreli” on upoznaje svoju sadašnju suprugu Deboru Li Farns. Iako je Debora trinaest godina starija od Hjua to ih nije sprečilo da ubrzo započnu ljubavnu vezu, a nakon dve godine zabavljavnja stupe u brak. Iako je Džekman postao pravi se** simbol Holivuda koji svojom harizmom pleni, on je svojoj ženi i dan danas veran, što je za jednog holivudskog glumca složićete se prava retkost.

LONDON, ENGLAND - JULY 16: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK TABLOID NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME. MANDATORY CREDIT PHOTO BY DAVE M. BENETT/WIREIMAGE REQUIRED) Hugh Jackman (L) and wife Deborra-Lee Furness attend the UK Premiere of 'The Wolverine' at Empire Leicester Square on July 16, 2013 in London, England. (Photo by Dave M. Benett/WireImage)

Džekman sa suprugom Deborom na premijeri filma “Volverin”

Njih dvoje važe za jedan od najskladnijih i najlepših parova a sam Džekman je otkirio kako je pravi romantik koji odudara od svih ostalih glumaca u Holivudu. Da život nije kao u bajci i da čak i najsavršeniji par ima problema, pokazala je činjenica da je nažalost Debora dva puta spontano pobacila dete. Nakon što je ustanovljeno da ona ne može da iznese trudnoću, a i da sam Džekman ima ozbiljnih reproduktivnih problema, par je rešio da usvoji dete i to sina Oskara koji ima trinaest godina i ćerku Avu koja ima osam godina. Nakon što je usvojio dvoje dece, harizmatični australijski glumac izjavio je da je sada u potpunosti srećan, kao i to da će se za koju godinu povući sa glumačke scene kako bi mogao u potpunosti da uživa sa svojom prodicom.

Hju Dzekman (1)

Hju Džekman sa svojom ženom i dvoje usvojene dece

Borba sa nezgodnom bolesti

2013-te godine putem društvene mreže “Instagram” popularni holivudski glumac otrkio je da boluje od raka kože. Naime on je dobio blaži oblik raka kože, koji je retko fatalan a naziva se bazaliom. On je i apelovao svima da ne budu kao on i da se paze rečima: “Molim vas, ne budite blesavi kao ja. Idite redovno na kontrolu. I koristite kreme za sunčanje!”

Iako je rešio problem sa promenom koju je imao na svom nosu, samo godinu dana kasnije njemu se povratio rak kože. Kao i prethodnog puta i sada on je otišao na tretman kojim mu je otklonjen rak kože koji se ponovo pojavio na njegovom nosu. Nakon ovoga on je postao i zagovornik istraživanja raka kože.

Hju Dzekman (4)

Zanimljivosti o harizatičnom australijskom glumcu

 • Uloga Vulverina iz “X-Mena” koja je predstavila Hjua, najpre je bila ponuđena Dogreju Skotu, koji ju je odbio jer je radio na drugom filmu, a zatim i Rasel Krou, koji je odbio ulogu ali preporučio Džekmana, smatrajući da će se on savršeno uklopiti u lik Vulverina.
 • Džekman je visok 188 cm ii ma 82 kg.
 • Američki magazin “People” proglasio je Hjua  za najseksepilnijeg muškarca na svetu za 2008-u godinu.
 • Pet puta zaredom je bio uvršćen u listu “People” magazina “Pedeset najlepših ljudi na svetu” u periodu od 2000 do 2004-te.
 • 2002-ge godine bio je voditelj na dodeli “Oskara”.
 • Sa holivudskom glumicom Hali Beri glumio je čak u šest filmova: “X-Men”, “Film 43”, “X-Men: Posednje uporište”, “X-Men 2”, “Šifra sabljarka” i “X-Men: Dani buduće prošlosti”.
 • U jednom od svojih intervijua izjavio je da je feliki fan filmskog serijala “Petak 13” i da je glumom počeo da se bavi želeći da igra Džejsona.
 • Privatno Džekman ne puši cigare i teško mu pada kada u filmovima mora da snima scene koje uključuju cigarete.
 • Sa svojom suprugom i dvoje dece živi u Njujuroku.
Share.

Comments are closed.