Glumac Kolin Farel (engl. Colin Farrell) – biografija

0

Kolin Farel je najpoznatiji irski glumac koji potiče iz predgrađa Dablina. Javnosti je najpoznatiji po ulogama lošeg momka, a činjenica je da filmovi u kojima on glumi konstantno pune svetske bioskope. Njegov privatan život prepun je brojnih kontrovezi koji čine njegovu biografiju veoma interesantnom.

Problematičan period odrastanja za Farela

Kolin Džejms Farel (engl. Colin James Farrell) rođen je 31-og maja 1976-te godine u Irskoj kao najmlađi od četvoro dece. Njegov otac se zove Ejmen i bio je fudbaler koji je igrao za fudbalski klub „Šamrok Roversi“, i to tokom šezdesetih godina kada je taj klub bio na svom vrhuncu. Sa svojom porodicom Kolin je živeo u predgrađu Dablina, a interesantno je da je želeo da postane fudbaler poput svog oca. Međutim, njegovi roditelji su želeli nešto drugo za svog sina i šalju ga u jednu od najskupljih privatnih srednjih škola u kojoj su đaci uglavnom igrali ragbi. Iako je svakodnevno imao naporne treninge, njega jednostavno ragbi nije privlačio i on se okreće hedoničkom načinu života.

Kolin Farel (3)

U tom periodu upadao je u različite vrste problema, hapsili su ga više puta zbog prebrze vožnje, kao i zbog krađe, a često je upadao u najrazličitije vrste tuča. Pored toga bio je zavisnik od duvana, koristio je i lake droge, često je viđan na zabavama u drštvu probematičnih devojaka. Kada su sazanli za njegovo ponašanje, roditelji ga prebacuju u internat kako bi pokušali da ga smire. Nije prošlo puno vremena, a Kolin je i tamo počeo da pravi probleme, između ostalih on se potukao sa upravnikom, što je za rezultat imalo njegovo izbacivanje iz internata. Nakon što je izbačen iz škole, odlučuje da ode u Australiju, gde počinje da radi više vrsta poslova. Sasvim slučajno tamo je počeo da radi i u pozorištu gde stiče prvo glumačko iskustvo. Prva uloga koju je tumačio bio je lik pobunjenika Neda Kelija. Nakon godinu dana provedenih u Australiji  vraća se kući u Dablin. Kada je napunio osamnaest godina Farel počinje da uzima sve veću i veću količinu droge, ali i alkohola, što je za posledicu imalo jako loše zdravstveno stanje ovog tinejdžera. On upada u tešku depresiju i završava na lečenju. Njegovo lečenje od autodestrukcije je trajalo oko šest meseci, a najveću podršku i pomoć mu je pružio brat Ejmon. Zahvaljujući Ejmonu koji je Kolinu pozajmio pare, on upisuje časove glume rešen da krene da se bavi glumačkim poslom. Ali Kolin nastavlja po starom. Kako i dalje nije mogao da poštuje one sa većim autoritetom od njega, on napušta skolovanje rešen da uspe u ovom poslu i bez diplome koja po njemu mu nije bila potrebna.

Kolin Farel (2)

Glumačka karijera i najpoznatiji filmovi Kolina Farela

Nakon što je napustio „Gaiety school of Drama“, Farel kreće da se bavi modelinog. Nakon par meseci on dobija svoju prvu ulogu u filmu „A little world of our own“. Iako se Farel nije posebno istako u filmu, ipak na njegovu sreću primećuje ga sjajni glumac Kevin Spejsi, koji o njemu priča producentima filma „Vrlo pristojni gangsteri“. Producenti nakon dugog razmišljanja odučuju da angažuju Farela i zajedno sa Spejsijem on uspeva da se probije na američko tržište kao sjajan glumac. Iako je želeo karijeru u Holivudu, on nije odbijao filmove iz svoje rodne zemlje, pa nakon ovog filma odlazi u Irsku gde snima mali niskobudžetni film „Zemlja tigrova“. Film nije doževeo veliki uspeh, ali Farelov performans je prošao veoma zapaženo i on je dobio sve pohvale od kritičara. Iako je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom Farel je i dalje ostao problematičan mladić koji je živeo veoma brzo. On je se i venčao sa glumicom Amelijom Vorner, sa kojom se i razvodi samo nekoliko meseci nakon venčanja.

Kolin Farel (4)

Iako je vodio problematičan privatan život on je nastavio da dobija sjajne uloge u filmovima. Sledeća velika uloga bila je u filmu „Hartov rat“, gde je glumeo sa jednom od najvećih akcionih legendi Brusom Vilisom. Početak novog milenijuma donosi sreću Farelu, jer on kreće sa nizom filmova koji su postajali pravi bioskospski hitovi. 2002-ge godine glumi zajedno sa Tom Kruzom u filmu „Suvišni izveštaj“. Farel je imao priliku da glumi sa glumcem koji mu je bio idol i uzor tokom odrastanja. U pitanju je legendarni Al Paćinu, a zajedno su učestvovali na filmu „Regrut“.

2002-ge godine on za samo dvanaest dana snima film „Telefonska govornica“. U ovom periodu konstantno je bio angažovan na raličitim filmovima. Snimio je biografsku dramu „Victoria Guerin“, tumačio jednu od glavnih uloga u filmu „Specijalci”, a uloga u filmu „Aleksandar Veliki“ ga stavlja u centar interesovanja javnosti. Ni gledao ni kritičari nisu dobro ocenili ovaj film koji je beležio loše rezultate, ali to nije obeshrabilo Farela. Šta više on je nastavio da snima filmove za koje je znao da će u javnosti dići prašinu, a o njemu govoriti u negativnom kontekstu. Jedan od takvih filmova bio je i „Novi svet“ , gde je najveću pažnju javnosti privukla starosna razlika između njega i njegove partnerke u filmu. Poslednji film koji je snimio pre odlaska na lečenje od alkoholizma bio je „Poroci Majamija“.

Kolin Farel (5)

Sledeći film u kome se Farel pojavljuje bio je film Vudi Alena pod nazivom „Kasandrin san“, koji je premijerno prikazan 2007-e godinem, ali je distribuiran tek sledeće godine u SAD. Komentari za film bili su pomešani, ali što se tiče njegove glume ona je uglavnom okarakterisana kao veoma plitka i neubedljiva. Mnogi su se začudili Farelovoj glumi i po mnogima ovo je njegov najlošiji film u karijeri. Sledići film gde je Kolin imao glavnu ulogu bio je prvi dugometražni film Martina Mek Donaga “U Brižu” koji je otvorio “Sandens filmski festival” 2008-e godine. Kritičari su solidno ocenili film, a njegovo izvođenje su posebno pohvalili rečima ” Apsolutno savršena gluma: smešno, smrtno seksi, ali i sa vremena na vreme ranjivo i tužno kao mali dečak”. Uloga Reja pored sjajanih kritika donela mu je i prvi “Zlatni globus” u karijeri u kategoriji najboji glumac u filmu ili mjuziklu. Nakon ovog filma on je konstantno bio angažovan i radio je punom parom. Neki od filmova u kojima je imao zapaženiju ulogu u ovom periodu bili su: „Begstvo iz Gulaga“, „Kako se rešiti šefa“, „Totalni opoziv“, „Sedam psihopata“ i „Spasavanje gospodina Banksa“. Poslednji film koji je snimio je „Jastog“ iz 2015-te godine, nakon čega se pridružuje ekipi serije „Pravi detektiv“ gde kreće da glumi u drugoj sezoni.

Top deset filmova Kolina Farela:

 1. „Zemlja tigrova“ iz 2000-te godine kao redov Rolan Boz,
 2. “Hartov rat“ iz 2002-ge godine kao poručnik Tomas Hart,
 3. „Suvišni izveštaj“ iz 2002-ge godine kao Dani Vitver,
 4. “Specijalci” iz 2003-e godine kao Džim Strip,
 5. “Novi svet” iz 2005-te godine kao kapetan Džon Smit,
 6. “Poroci Majamija” iz 2006-te godine kao detektiv Džejms Kroket,
 7. “U Brižu” iz 2008-e godine kao Rej,
 8. “Begstvo iz Gulaga” iz 2010-te godine kao Valka,
 9. “Totalni opoziv” iz 2012-te godine kao Daglas Kvejd,
 10. “Spasavanje gospodina Banksa” iz 2013-te godine kao Travers Robert;

Kolin Farel (7)

Šokantni intervijui i veoma kontraverzan privatan život

Još od malih nogu Farel je imao probelme sa raznim vrstama porocima. Voleo je hedonistički stil života i jednostavno je preterivao u svemu. Najveću pažnju javnosti izazvao je interviju koji je 2002-ge godine dao za magazin „Plejboj“. On je otvoreno pričao o alkoholu, ženama, drogama i sek*su, ali ipak javnost je najviše šokirala izjava kojom je pripadnike IRA nazvao „smećem i teroristima“. Sledeće godine Farel opet šokira javnost ovoga puta sa svojim snimkom sek*a koji je javnosti bio dostupan. Na kaseti se vidi kako on ima sek*ualne odnose sa Plejbojovom zečicom Nikol Narain, i veoma brzo nakon što je kućni video snimak dostpeo u javnost počela je njegova eksplotacija po internetu. Međutim, Farel je podneo tužbu u viši sud u Los Anđelesu i uspeo da prekenie dalju distribuciju snimka.

Kolin Farel (6)

Iako je u većini slučajeva sam zaslužan što se nalazi u žiži interesovanja zbog vođenja hedonističkog života, on je skoro dospeo u centar interesovanja kada je Anđelika Đeromi dala interviju u kome je izjavila da nikada nije uživala u sek*u sa Kolinom i da joj nije jasno zašto se za nejga govori da je Bog seksa. Ona kaže da je često lažirala uživanje samo kako poznati glumac ne bi izgubio svoje dostojanstvo.

Zanimljivosti o Kolinu Farelu:

 • 2003-e godine magazin “People” ga je stavio u svoju listu “50 najlepših ljudi na planeti”, a iste godine se našao na šesto mestu na listi “Najseksipilnijh muškaraca” koju je objavio magazin “Company”.
 • Izrazio je veliku želju da glumi u nekom horor ostvarenju. Međutim još uvek nije dobio scenario tog žanra koji ga je oduševio.
 • Od dvanaeste godine pati od hronične insomije.
 • Na prstu leve ruke iznad gloma ima istoviran natpis na kome piše “Millie”. To je nadimak njegove bivše devojke Amelije Varner.

Kolin Farel (1)

 • Na svoj 34-ti rođendan ostavio je cigarette i od tada nije zapalio nijednu.
 • Dok je živeo u Sidneju greškom je uhapšen za pokušaj ubistva.
 • Visok je 178 cm.
 • Poznat je po tome što podržava LGBT populaciju. Inače njegov brat Ejmen je gej, a sam Farel se kao mali tukao da bi odbranio brata od homofoba.
 • Farel ima dva sina: Džejmsa kojeg je dobio dok je bio sa američkom manekenkom Kim Bordenejv i Henrija kojeg je dobio sa glumicom Alisijom Baksled.
Share.

Comments are closed.