Glumac Kristijan Slejter (engl. Christian Slater) – biografija

0

Nakon obećavajujih početaka na Brodveju i velikih ekranskih hitova, Slejter je postao još jedan holivudksi loš momak. On je čovek čija je reputacija vremenom posta veoma loša, a polako karijera je počela da mu zalazi. Nekada je bio mladić koji je fantastično započeo svoju glumačku karijeru, kojeg su dobar izgled i šarm vodili do dobrih uloga, međutim poslednjih godina taj šarm je počeo da bledi. On je prevazišao problematičan start karijere i postao poštovan i svestran glumac, da bi kansnijih godina ponovo dozvolio da njegov glumački performans bude osporavan. Da li će se Slejter vratiti na pravi put ostaje da vidimo, a do tada uživajte čitajući njegovu biografiju.

Datum rođenja, roditelji i obrazovanje

Kristijan Majkl Leonard Slejter (engl. Christian Michael Leonard Slater) je rođen 18-og avgusta 1969-te godine kao sin glumca Majkla Hokinsa i poznatne holivudske producentkinje Meri Džo Slejter. Rođen je i odrastao je u Njujorku, a ima mlađeg polubrata Rajana Slejtera koji se takođe bavi glumom. Kao mali bio je veoma znatiželjen kao i svako vreme i interesovale su ga različite sfere umetnosti. Išao je u “Dalton” školu, nakon koje upisuje srednju školu “Fiorelo H. LaGuardia” u kojoj bira smer umetnost.

Kristijan Slejter (1)

Početak karijere i sticanje statusa zvezde

S’obzirom da mu se roditelji nalaze u sferi poslova vezanoj za medije, Rajan je od malena razvio interesovanje za glumački poziv. Svoj debi imao je na Brodveju gde je tumačio lik Vintropa Paroa 1980-te godine. Pored toga nastupao je u londomskom Ve filmu “The legend of Billie Jean”st Endu u predstavi “Let iznad kukavičjeg gnezda”. Što se tiče debija na tv-u on je došao pet godina kasnije debitovao u u kojem je igrao Bilijevog brata Binha. Iako su svi imali veliko očekivanje kada je film u pitanju, film je doživeo totalni fijasko, ali ipak on je sjajanom glumom uspeo da skrene pažnju na sebe.  Ovo nije obeshrabrlio mladog Slejtera i on je nastavio da ide na kastigne. Sledeće godine dobio je ulogu u filmu “U ime ruže” u kojem je nastupao rame uz rame sa sjajnim Šon Konerom. Slejter je igrao šegrta od Šona Konerija koji mu je pomogao da istražuje ubistva. Film je prošao sasvim solidno, a Kristijan je imao zapažen nastup.

Kristijan Slejter (2)

Usledile su uloge u filmovima: “The Man and his dream” iz 1988-e godine, “Gleaming the cube” iz 1989-te godine i “Iza zvezda” iz 1989-te godine. Njegova karijera kreće uzlaznom putanjom baš 1989-te godine kada dobija ulogu u komediji “Heathers” u kom je igrao zajedno sa Vinom Rajder. Tada široke javne mase čule su za ovog sjajnog glumca i vrata Holivuda bila su mu širom otvorena. Sledeće uloge koje je dobiao bile su uglavnom ili uloge u tinejdžerskim filmovima, ili uloge problematičnih tinejdžera u filmovima. 1990-te godine tumačio je jednu od naslovnih uloga u filmu Džefrii Merfija “Mladi revolveraši”, koji je imao solidan uspeh, a narednih godina Kristijan kreće sa snimanjem najplodonostnijih filmova. 1991-ve godine dobija jednu od značajnijih uloga u filmu “Robin Hud: Kralj lopova” u kojoj je imao priliku da sarađuje zajedno sa Kevinom Kostnerom, Morganom Frimenom i Alanom Rikmanom. Film je dobio dobre ocene od kritičara i ostvario fenomenalan komercijalni uspeh zaradivši više od 390 miliona širom sveta, a Slejter je postao jedna od glavnih zvezda. Ovo je godina koja je svakako bila najusšenija za nejgovu karijeru. Ona mu je omogućila da zaigra u četvortom delu filma “Star Trek” pod nazivom “Neotkrivena zemlja”, a ubrzo kreću da se nižu sjajne uloge u filmovima koji su postali blokbasteri.

Christian Slater and Patricia Arquette in True Romance

1992-ge godine sjajan nastup imao je u filmu “Kuffs”, kao i u filmu “Jimmy Hollywood” koji je imao svoju premijeru 1994-te godine. Iste godine on je bio deo sjajne glumačke ekipe dobivši ulogu Daniljela Maloja u horor drami “Intervju sa vampirom” u kojoj je imao priliku da sarađuje sa Tom Kruzom, Antonijom Banderasom, Bred Pitom i Kristen Danst. Film predstavla ekranizaciju istoimenog romana, a vremenom je stekao kultni status i veliki broj fanova koji su doprineli da film važi za jedan od boljih horora i dan danas. 1996-te godine rešio je da se oproba u filmovima drugačijeg žanra i tada dobija glavnu ulogu zajedno sa Džon Travoltom u sjajnom akcionom filmu “Slomljena strela”, a dve godine kasnije dobija ulogu u filmu “Hard raind” gde je tumačio glavnu ulogu zajedno sa Morgan Frimenom. Iste godine tumačio je glavnu ulogu u komediji “Veoma loše stvari” gde mu je partnerka bila Kameron Dijaz.

Pad karijere usled problema sa zakonom

Još od kraja osamdesetih godina počeli su Kristijanovi problemi sa zakonom ali on kao da ih je držao pod kontrolom i uspevao da se iskobelja iz svega toga ostavivši za sobom zaista sjajne filmove. Međutim tokom devedesetih ti problemi su se povećavali da bi tokom dvehiljadite godine kulminirali. Zbog čestih problema sa zakonom, nasilničkog ponašanja, upotrebe droga i alkohola o njemu u novinama počeli su da pišu u jako negativnom kontekstu što je se veoma negativno odrazilo na njegovu karijeru. Nov milenijum je možda započeo sa glavnim ulogama, ali su u pitanju bile uloge u niskobudžetnim filmovima lošijeg kvalietata.

Kristijan Slejter (6)

2001-ve godine tumačio je ulogu Hansona u filmu “3000 miles to Graceland”, a iste godine tumačio je sporednu ulogu u komediji “Zulander” koja je solidno prošla kod publike. Zatim kreće par sporednih uloga u lošijim filmovima, da bi 2004-te u filmu “The good shepherd” tumačio glavnu ulogu. Narednih godina imali smo priliku dag a gledamo u nešto mračnijim filmovima, a posebno se izdvaja njegova uloga u filmu “Sam u mraku” koji je svoju premijeru imao 2005-te godine. Nakon niza uloga u lošijim filmovima dobija glavnu ulogu u TV seriji pod nazivom “Moj najgori neprijatelj” gde je snimljeno samo devet sezona. Zbog lošeg prijema publike i veoma lošeg rejtinga serija je otkazana. Nakon nekoliko sporednig uloga u filmovima i epizodnog pojavljivanja u TV serijama ponovo dobija glavnu ulogu ovoga puta u pitanju je bio projekat Marka Friedmena pod nazivom “Zaboravljeni”. U pitanju je krimi drama u kojoj je Slejter solidno odradio svoj deo posla, međutim serija nije zaživela kod publike i zbog lošeg rejtinga i malog broja gledaoca nakon samo jedne sezone prikazivanja i ona je ukinuta. 2011-te godine glumio je u ackionom filmu “The river murders”, ali i u TV seriji koja je potrajala dve sezone. Naredinih godina krenuo je sa nešto malo boljim projektima pa je tako dobio glavnu ulogu u akcionoj avanturi “Solders of fortune” 2012-te godine, kao i u filmu Voltera Hila “Metak u glavu” u kojem je imao priliku da zablista zajedno sa sjajnim Silvester Staloneom. 2014-te dobija ulogu u TV seriji “Mind games”, ali kao što je to bio slučaj i ranije serija je ukinuta nakon snimljenih samo pet epizoda zbog jako lošeg rejtinga.

Loši izbori kada su u pitanju uloge nisu pokolebale sjajnog Slejtera i on je nastavio sa fantastičnim ulogama, međutim ma koliko se on trudio jednostavno birao je pogrešne filmove i očajne TV serije. 2015-te godine konačno ga je krenulo i dobio je jednu od naslovnih uloga u TV seriji “Gospodin Robot” čija je prva sezona prošla fantastično, a serija je nominovana za tri “Zlatna globusa”. Trenutno Slejter se nalazi na setu gde je u toku snimanje druge sezone, a nada se da bi odličan performans i rejting ove serije mogli da mu pomognu da se ponovo vrati u punom sjaju na filmsku scenu.

Zanimljivosti o Kristijan Slejteru:

  • Dva puta se ženio. Prvi put to je bilo sa Rian Hadon sa kojom je dobio dvoje dece. Par se najpre razdvojio 2005-te godine nakon brojin tuča u javnosti, a razvod su okončali dve godine kasnije. Drugi put na vernost se obavezao 26-godišnjoj Britani Lopez sa kojom se zabavljao tri godine i dalje su u braku.
  • 11-og avgusta 1997-e godine uhapšen je i osuđen zbog napada na svoju devojku. On je napad na nju izvršio pod uticajem droge i alkohola i proveo je sto dana u rehabilitacionom centru, ali i tri meseca u zatvoru nakon čega je pušten uz kauciju.
  • 1999-te godine prodao je svoju kuću u Holivudu Tim Alanu.
  • Izabran je od strane “Empire” magazina kao jedan od sto najseksipilnijih zvezda u filmskoj istorji.
  • Ima zeleni pojas u karateu.
  • 2005-te godine prodao je svoju kuću koja se nalazila u Brentvudu, Kalifornija kako bi mogao da se vrati u Njujork.

  • Bavi se humanitarnim radom, a ovaj glumac posebno pomaže ugroženoj deci iz Afrike.
  • 24-og maja 2004-te godine uhapšen je na Menhetnu u Njujorku nakon što je sekualno uznemiravao ženu na ulici. Ovaj njegov čin je čak bio i sniman i prikazan javno na televizi
Share.

Comments are closed.