Glumac Kristofer Li (engl. Christopher Lee) – biografija

0

Kristofer Li jedan je od najcenjenijih engleskih glumaca koji je imao mlak početak glumačke karijere, ali polako skromnim koracima je koračao do postajanja mega zvezde na svetskoj sceni. Uglavnom je poznat po ulogama u horor filmovima, a istakao se i kao najcenjeniji Drakula, odnosno glumac koji je najbolje dočarao lik poznatog vampira. Mnogi kažu da je upravo Drakula postao popularan zahvaljujući Kristoferu, dok drugi tvrde da je situacija obrnuta. Mlađim generacijama najpoznatiji je po ulozi Sarumana u epskoj trilogiji „Gospodar prstenova“, gde smo mogli da vidimo sjajnog glumca kako sa skoro devedeset godina fantastično iznosi ulogu starog čarobnjaka. Do sada snimio je 278 filmova što ga stavlja u sami vrh glumaca po broju snimljenih filmova.

Kratka biografija Kristofera Lija

Kristofer Li (engl. Christopher Lee) je rođen 27-og maja 1922-ge godine u Vestminsteru, Engleska. Njegovi su bili izuzetno bogati i u Vestminsteru su važili za jednu od uglednijih porodica. Otac mu je po zanimanju bio potpukovnik u vojci zaduženoj da brani kralja, a sam je učestvovao u Prvom svetskom ratu iz kojeg je izašao kao jedan od heroja. Majka mu je bila grofica izuzetne lepote o kojoj su čak i pisane pesme, a njen predak bio je niko drugi do franački kralj Karlo Veliki. Kristofer je odgajan zajedno sa starijom sestrom Kasandrom, a kada je imao samo dve godine njegovi roditelji se razvode. Tada on zajedno sa svojoj sestrom odlazi u Švajcarsku da živi sa majkom.

Lee1970_3337516b

Tokom osnovne škole već je razvio interesovanje za glumu pa se učlanio u školsko pozorište. Zanimljivo je da je prva uloga koju je dobio bila uloga glavnog zloće Ramplstinskog u okviru školske predstave. Nakon ponovne udaje majke on se seli u London gde ga upisuju u privatnu školu. Bio je dobar đak pa je zbog toga i konkurisao na kolež „Iton“ gde je želeo da dobije stipendiju. Iako je Kristofer bio sjajan učenik, nešto lošije rezultate imao je iz matematike zbog čega ne uspeva da stipendiju koja mu je izmakla za dlaku s’obzirom da se nalazio na jedanestom mestu, a prvih deset je dobilo stipendiju. Njegov očuh nije želeo da plati školarinu za mladog Lija, pa je on bio prinuđen da se upiše na koledž „Velington“ gde je dobio stipendiju. Tamo je fokusiran bio na sportove poput tenisa i kriketa, a glumu je skoro potpuno zapostavio. Ipak visina od 195 cm nije mu dozvoljava da ostvari nešto bolje rezultate u sportovima poput ragbija i fudbala. Nakon što mu je očuh bankrotirao i majka se razvela od njega primoran je bio da napusti koledž i nađe bilo kakav posao kako bi pomogao majci. Prvi posao bio je posao službenika u firmi za poštanske pošiljke, a nakon toga prijavljuje se u vojsku kao dobrovoljac. Nakon očeve smrti 1941-ve godine on se prijavljuje u vazduhoplovne snage. Nažalost tamo mu je konstatovana slabost očnog nerva, što je za posledicu imalo zabranu njegove letačke obuke. Ovo ga je možda razočaralo ali Kristofer nije odustao od toga da se bori za sebe pa se prijavio u obaveštajnu službu Kraljevskog vazduhoplovstva gde je dobio posao upravnika zatvora.

Iako je bio uspešan i polako dobijao sve veće činove on nije bio zadovoljan ovim poslom. Za vreme rata posećivao je koncetracione logore i gledao kako ljudi pate pa je tako 1946-te rešio da se povuče iz vojne službe.

Najbolji grof Drakula u istorji svetske kinematografija

Sa svoje 24-i godine Kristofer nije znao čime bi se mogao baviti. Latinski koji je studirao je zaboravio, a u vojci se nije pronalazio. Jednom prilikom ručao je sa svojim rođakom italijanskim ambasadorom u koji ga je pitao zašto se ne bi vratio svom glumačkom pozivu. Li je neko vreme nakon toga razmišljao da se zaista oproba i u ovim vodama.

Kristofer Li (2)

Zaista nije mu bilo teško da dobije prve uloge iako su one uglavnom bile epizodne od par minuta. Polako njegova minutaža na ekranu postajala je sve veća, a sam je počeo da radi na unapređenju svoje glumačke tehnike. Njegove crte lica pogodovale su uglavnom ulogama negativca koje je i dobijao. Prva zapaženija uloga bila je u horor filmu „Frankeštajn“ koji je kasnije dobio kultni status. Ova uloga mu je omogućila dobijanje legendarne uloge grofa Drakule u filmu koji je pratio život čuvenog vampira. Film „Drakula“ iz 1958-e godine postao je pravi bioskopski hit za kojim je publika naprosto poludela. Vampiri su upravo tada postali akuelan brend i ubrzo je krenula serija filmova o Drakuli i njegovim sledbenicima. Sjajan performans koji je ostvario u filmu uticao je na to da tokom narednih šezdesetih on bude uključen u preko deset filmova o čuvenom grofu Drakuli. Pa tako glumio je i u američkoj, ali i u francuskoj verziji ovog filma. Interesantno je da je njegova uloga u većini filmova zahtevala da on bude „nem“, pa se tako dešavalo da Li neizgovori nijednu jedinu rečenicu u filmu u kome je tumačio glavnu ulogu. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih popularnost ovog vampria nije bledila, a njemu je jednostavno dosadilo da reprizira jednu te istu ulogu. On nije bio zadovoljan svojim performansima, a ni filmovima pa je tako počeo i da odbija uloge jer jednostavno nije uživao tumačeći slavnog grofa. Najpoznatiji filmovi o legendarnom vampiru su: „Drakula princ tame“ „Povratak  Drakule“, „Ukus Drakuline krvi“ i „Drakulini ožiljci“.

Kristofer Li (3)

Godine 1972-ge film „Drakula A.D“ je doživeo katastofalan prijem kod publike i pokazao da je publika prezasićena kada je on u pitanju. Sledeći film „Drakulini satanski obredi“ je takođe loše prošao nakon čega su autori bili vidno razočarani, ali ne i Li koji je ovde video priliku za nov početak i neku drugu ulogu.

278 snimljenih filmova za sjajnog Kristofera Lija

Polako Li je počeo da dobija uloge, neke su mu se sviđale, a neke ne. Uglavnom su to bile uloge negativaca u hororima i on je se zaista radovao svakoj naredoj ulozi. Tokom sedamdesetih postao je i rekorder po broju odigranih uloga u filmovima. Osamdesetih se trudio da izađe iz uloga u horor filmovima i svima pokazao da može sjajno da iznese i neke ozbiljnije uloge u dramama. Li je postao jedno od važninijih imena u Holivudu a činjenica da je konstantno bio angažovan govorila je o tome koliko je sam dobar glumac.

Kristofer Li (1)

Devedestih je nastavio da obara rekorde kada je u pitanju broj snimljenih filmova, a uloga Ričarda Terkela u filmu Rasela Malkaja „Priča o mumiji“ ponovo ga je vratila u žižu interesovanja medija. Nov milenijum međutim donosi neočekivani porast ovog glumca u svim zemljama sveta. 2001-ve godine premijerno je prikazan prvi filmski deo čuvene trilogije pod nazivom „Gospodar prstenova – družina prstena“, gde je sjajni Li tumačio ulogu čarobnjaka Sarumana. Film je obarao rekorde kada je posećenost bioskopa u pitanju, kritičari su se oduševili ovim epom koji je zaradio preko 870 hiljada dolara na svetkim bioskopskim blagajnama. Naredne godine ponovo dobija ulogu u svetskom blokbastereru, a upitanju je kultni američki serijal “Ratovi zvezda”, gde je Li tumačio ulogu grofa Duku. Film je postigao ogroman komericijalni uspeh, a već sledeće 2003-e godine izlazi drugi deo “Gospodara prstenova” koji je oborio rekorde gledanosti prvog dela i osvojio  nekoliko “Oskara”.

christopher-lee-5

Naizmenično snimajući svetkse blokbastere Li je neprestano bio u samoj žiži interesovanja javnosti. Svoju ulogu zlog čarobnjaka Sarumana reprizirao je i u filmu “Hobit” gde je opet dobio sve pohvale za izvanredan glumačkik performans. Poslednji film koji je snimio jeste komedija “Anđeli u Noting Hilu” koji još uvek nije doživeo svoju svetsku premijeru.

Tokom svoje veoma uspešne karijere Li je snimio 278 filmova, a vi pogledajte deset najboljih filmova u prilogu koji sledi:

Liova muzička karijera

Uporedo sa filmskom karijerom na kojoj je obarao rekorde on je isto to uradio i na muzičkoj sceni. Njegova multitalentovanost je možda kasnije izašla na videlo ali je to ipak bilo dovoljno da pored glumačke on izgradi i sjajnu muzikčku karijeru. Interesantno je da mu je uloga grofa Drakule otvorila vrata i u svetu muzike. Hevi – metal bendovi su se veoma brzo zainteresovali za njega jer je postao najpopularniji vampir na svetu pa je tako dobijao pozive za nastupe kako bi gostovao na koncertima. Kako ga je u to vreme gluma pomalo dosadila, a ovo mu se činilo interesantnim on je krenuo na svoj prvi nastup. Polako je počeo da svira gitaru i otrkio da može sam podjednako dobro da zvuči kao i sa bendom koji prati.

2048x1536-fit_christopher-lee-2013

Interesantno je da on nije svirao popularnu pop ili rok muziku već se odvažio i svirao nešto teže i mračnije pesme u hevi – metal fazonu. Iako ga je muzika interesovala u početku zbog velikog angažovanja u filmovima nije uspevao da se ozbiljnije posveti muzici. Povreeno je svirao i bavio se muzikom ali su mu uloge u filmovima postajale prioritet. On je sa punih 88 godina snimio svoj prvi studijski album, koji je doživeo ogroman uspeh, koji je za posledicu imao i snimanje drugog albuma koji je poznati glumac u javnost pustio krajem maja 2012-te godine. On je postao i rekorder kao najstariji muzičar u ovom žanru svih vremena na celoj planeti. Krajem iste godine obradio je čuvenu novogodišnju pesmu „Zvončici, zvončici“ čime je postao najstariji živi izvđač koji je ikada dospeo na muzičke top liste.

Kako je umro Kristofer Li?

Možemo slobodno reći da je Li vodio srećan i ispunjeni život. 6-og juna 2015-te godine primljen je u bolnicu usled problema sa disanjem i srcem, a preminuo je sutradan 7-og juna ostavivši sjajne filmove iza sebe.

Share.

Comments are closed.