Glumac Ljubiša Samardžić – biografija

0

Ljubiša Samardžić svakako spada u red najpoznatijih i  najnagrađivanijih jugoslovenskih i srpskih glumaca. Prepoznatljiv po razoružavajućem osmehu, ovaj simpatični “dugajlija” čitav svoj život posvetio je sedmoj umetnosti.

Datum rođenja

Ljubiša Samardžić je rođen 19. novembra 1936. godine u Skoplju. Roditelji su mu radili u rudniku Jelašnica kod Niške Banje. Studirao je prava, ali je kasnije završio Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Zahvaljujući Bojanu Stupici, dobio je stipendiju Ateljea 212, ali je i pored toga, Ljubiša Samardžić bio i ostao, pre svega, filmski glumac.

Visina i nadimak

Pored neobičnog nadimka, Smoki, ni visina ovog poznatog glumca nije sasvim obična. Visok je, naime, 198 cm, tako da bi verovatno bio uspešan i kao košarkaš.

Ljubisa Samardzic

Filmovi, serije i značajne uloge

Ljubiša Samardžić je prve filmske uloge odigrao šezdesetih godina 20. veka. To su bili filmovi “Spletka i ljubav”, “Igre skelama”, “Prekobrojna”, Peščani sat”, “Kozara”, “Peščani grad”, “Desant na Drvar”, “Pješčani zamak”, “Dani”, “Lito valovito”, “Inspektor”, “Devojka”, “Istim putem se ne vraćaj”. U filmu “Orlovi rano lete” tumači lik čuvenog Nikoletine Bursaća, a tih godina glumio je i u “Štićeniku”, filmovima “San”, “Nož”, “Jutro”, za koji je dobio nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji, zatim u “Diverzantima”, “Smokiju”, filmu “Bokseri idu u raj”, “Operacija Beograd”, “Podne”, “Sirota Marija”, “U raskoraku”, “Goli čovek”, “Tanja”. Za ulogu u filmu Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi” dobio je Gran pri na Filmskim susretima u Nišu 1969. godine.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, Ljubiša Samardžić odigrao je uloge u više od pedeset filmova i serija. Poznati su bili filmovi “Siroma´sam al´sam besan”, “Biciklisti”, “Žarki”, “Kuda idu divlje svinje”, “Deveto čudo na istoku”, “Valter brani Sarajevo”, “Bombaši”, “Sutjeska”, “Predstava “Hamleta” u Mrduši Donjoj”, “Naivko”, “Doktor Mladen”, “Crvena zemlja”, “Hajduk”, “Divota prašine”, “Bele trave”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Specijalno vaspitanje”, “Stići pre svitanja”, “Tamo i natrag”, “Boško Buha”, “Lude godine”, “Tigar”, “Partizanska eskadrila”. Tokom osamdesetih godina slede filmovi “Avanture Borivoja Šurdilovića”, “Rad na određeno vreme”, “Kraljevski voz”, “Pazi šta radiš”, “Neka druga žena”, “Visoki napon”, Široko je lišće”, “Gosti iz galaksije”, “Savamala”, “Moj tata na određeno vreme”, “Dvije polovine srca”, “Smrt gospodina Goluže”, “Medeni mjesec”, “Timočka buna”, “Šećerna vodica”, “Jaguarov skok”, “Quo vadis?”, “Nije lako s muškarcima”, “Orkestar jedne mladosti”, “Antikazanova”, “ Život je lep”, “Bal na vodi”, “Dobrovoljci”, “Razvod na određeno vreme”, “Protestni album”, “Lager Niš”, “Na putu za Katangu”, “Anđeo čuvar”, “Živela sloboda”, “Vanbračna putovanja”, “Kuća pored pruge”, “Rođaci iz Lazina”, “Iskušavanje đavola”, “Poltron”, “Uroš blesavi”. Ovih dvadeset godina donele su Ljubiši Samardžiću značajne uloge i u serijama “Od svakog koga sam volela”, “Ceo život za godinu dana”, “Kuda idu divlje svinje”, “Građani sela Luga”, “Dimitrije Tucović”, “Morava ´76”, “Povratak otpisanih”, “Vruć vetar”, “I to se zove sreća” i “Bolji život”.

Devedesetih godina 20. veka ostvario je zapažene uloge u filmovima “Noć u kući moje majke”, “Mala”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Kaži zašto me ostavi”, “Tri karte za Holivud”, “Magareće godine”, “Ubistvo s predumšljajem”, “Jugofilm”, “Bluz za Saro”, “Stršljen”, “Točkovi”, kao i u serijama “Bolji život 2”, “Policajac sa Petlovog brda” i “Metla bez drške”.

Nakon 2000. godine glumio je u popularnim filmovima “Nataša”, “Obećana zemlja”, “Crna hronika”, “Jesen tiže, dunjo moja”, “Od danas do sutra”, “Konji vrani”, “Bledi mesec”, “Viza za budućnost”, a igrao je i u serijama “Jesen stiže, dunjo moja” i “Miris kiše na Balkanu”.

Režija kao još jedan uspeh

Ljubiša Samardžić je režijom počeo da se bavi krajem devedesetih godina. Režirao je filmove “Nebeska udica”, “Nataša”, “Ledina”, “Jesen stiže, dunjo moja”, “Konji vrani”, “Bledi mesec”, kao i serije “Jesen stiže, dunjo moja” i “Miris kiše na Balkanu”.

Komedije i ratni filmovi

Iako se oprobao u mnogim filmskim žanrovima, Ljubiša Samardžić je svoje najznačajnije uloge ostvario u komedijama i ratnim filmovima. Dobitnik je nagrade “Pavle Vujisić” za doprinos jugoslovenskoj kinematografiji, kao i nagrade AVNOJ-a 1988. godine, koja je tada prvi put dodeljena jednom glumcu. Nagradu za životno delo Akademije Ivo Andrić dobio je 2005. godine.

Porodica i privatni život

Ljubiša Samardžić je više od 40 godina u srećnom braku. Oženjen je Mirjanom, sa kojom ima sina Dragana i ćerku Jovanu. Na žalost, slavni glumac je izgubio sina, koji je, usled teške bolesti, preminuo u 34. godini.

Ljubiša je sa sinom Draganom osnovao producentsku firmu “Cinema Design” i danas je na čelu ovog porodičnog posla, a žena mu pruža svesrdnu pomoć i podršku.
Najveća radost su mu unuci, nedavno je dobio četvrto. Njegova ćerka je rodila devojčicu Ines, koja je unela veliku sreću u celu porodicu.

Zanimljivi citati iz intervjua

S obzirom na to da se Ljubiša Samardžić sve manje bavi glumom, novinar ga je pitao da li mu to nedostaje. Odgovorio je:  “Umorio sam se od dugih noćnih učenja tekstova. Uvek sam sebi postavljao visoke zadatke, čime sam branio svoje poštenje i profesionalnost. I tako sačuvao svoj hleb. A danas glumci, nemali broj njih, ponašaju se kao primadone, traže unapred ono što još nisu zaradili. I tako nestaju sa scene. Gluma traži profesionalnost, poštenje i strpljenje u zahtevima kojima nas zatrpavaju reditelji.”
I dodao: “Posle mog prvenca “Nebeske udice”, bolnog filma o bombardovanju Beograda, otvorena mi je nova stranica života. Ovim filmom stekao sam nove brojne poštovaoce od Moskve, preko Berlina do Los Anđelesa. Shvatio sam da je režija postala moja preokupacija i filmska vokacija.”

Share.

Comments are closed.