Glumac Majkl Daglas (engl. Michael Douglas) – biografija

0

Majkl  Daglas je američki glumac i producent koji je od malena poznat javnosti kao sin popularnog holivudskog glumca Kirka Daglasa. Ipak u svojoj biografiji Majkl je ostvario značajne filmske uspehe i doživeo uspeh veći od svog oca dobivši čak dva “Oskara” i mnoge druge filmske nagrade.

Datum rođenja, poreklo i obrazovanje

Majkl Kirk Daglas (engl. Michael Kirk Douglas) je rođen 25-og septembra 1944-te godine u Nju Bransiku, Nju Džersi. Njegov otac je američki glumac Kirk Daglas, a majka glumica Dian Hil. Što se tiče porekla Majkla, njegovi deda i baba sa očeve strane su jevrejski imigranti iz Rusije, dok su baba i deda sa majkine strane bili amerikanci. On je odrastao u bogatoj porodici koja je javnosti dobro bila poznata s’ obzirom da je njegov otac imao uspešnu glumačku karijereu.

Majkl Daglas 2

Nije imao klasično detinjstvo, a malo vremena je provodio sa roditeljima jer su oni konstantno bili angažovani na snimanju filmova. Može se reći da je odrastao u filmskim studijima, kao i to da je već kao mali privlačio pažnju i bio popularan jer je rastao kao sin poznatih roditelja. Svoju maturu završio je na „Eaglebrook“ školi, koja važi za jednu od najprestižnijih škola u Masačusetu, a nakon maturiranja upisuje „Choate Rosemary Hall“ u Konektikatu. Daglas je diplomirao 1968-e godine dramske umetnosti.

Filmovi i uloge Majkl Daglasa

S’ obzirom da je odrastao u porodici gde su mu i otac i majka se bavili glumačkim poslom, jasno je bilo da će Daglas imati lak put do angažovanja u filmovima. Veze koje je imao njegov otac pomogli su mu da veoma brzo počne da dobija dobre uloge. Prvu značajniju ulogu imao je u TV seriji “Ulice San Franciska” koja se emitovala od 1972-ge do 1976-e godine. Da je Daglas imao brojne talente, veoma brzo je pokazao. Naime, on je 1976-te godine dobio prvog “Oskara” i to kao producnet za film “Let iznad kukavičjeg gnezda”. Iako je neosporan bilo njegovo umeće kao glumca on je više zasluga dobijao za svoj producentski rad. Serija koja je emitovana četiri godine proslavila je Daglasa i zaista je neosporno bilo da on ima veliki glumački talenat. Međutim pored talenta i ostalih njegovih sposobnosti, kao i slavnog oca zbog kojeg su mu mnoga vrata bila otvorena osamdesetih njegova karijera je ušla u period stagnacije.

Majkl daglas 78

On je dobio beznajačajne uloge u manje poznatim filmovima. Tek 1984-te godine on dobija značajniju ulogu u poznatoj komediji “Lov na zeleni dijamant”. Film je doživeo veliki komercijalni uspeh, a Majkl Daglas je postao poznat svetskoj publici. Tri godine kasnije pojavljuje se u nastavku filma pod nazivom “Dragulji sa Nila”, a zatim glumi u kultnom filmu “Fatalna privlačnost”, koji je postigao ogromni uspeh i postao svetski hit. Godine 1988-e nastupa u američkoj drami “Volstrit” koja mu donosi drugog “Oskara”, ali ovaj put u kategoriji najbolji glavni glumac. Sledeće godine glumi zajedno sa Denijem De Vito u filmu “Rat Roseovih”. Poslednji film koji je snimio osamdesetih bilo je ostvarenje Ridlija Skota “Crna kiša” gde je nastupio zajedno sa fenomenalnim Endijom Garsijom.

Majkl Daglas 45

Godine 1992-ge Majkl Daglas glumi zajedno sa Šeron Stoun u sada već kultnom filmu “Niske stasti”. Film pored toga što je postigao veliki uspeh i postao pravi bioskopski hit izazvao je veliku pažnju javnosti i postakao pojavu brojnih kontroverzi o biseksualnosti koja je prikazana u filmu. Dve godine kasnije on ponovo glumi sa jednom od holivudskih lepotica, a ovoga puta u pitanju je bila Demi Mur. Projekat na kojem su sarađivala bio je film “Razotkrivanje”, a ponovo tema filma bila je vezana za seksu*alne odnose. Ovoga puta focus je bio na sek*ualnom zlostavljanju, ali posmatranom iz muškog ugla. Ponovo film čiju naslovnu ulogu tumači Daglas izazvao je velike rasprave u javnosti, što je samo doprinelo popularnosti filma. Zahvaljujući pojavljivanju u filmovima koji su izazvali veliku pažnju javnosti Daglas postaje jedan od najtraženijih glumaca u Holivudu, a njegova karijera doživljava vrtoglavi uspon.

Početkom novog milenijuma Daglas je aktivno radio na više filmova od kojih nijedan nije zabeležio uspeh kao predhodnici. Film “Sve ostaje u porodici” iz 2003-e godine doživeo je komercijalni neuspeh nakon čega Dagla odlazi na pauzu od tri godine kada je u pitanju pojavljivanje u filmovima.

Epizodna uloga u seriji “Vil i Grejs” mu je donela nominaciju za “Emi” nagradu u kategoriji najbolji gostujući glumac u humorističkoj seriji. Majkl Daglasa su kontaktirali kako bi glumio u nastavku “Niskih strasti” međutim on je odbio ulogu, govoreći da nastavak neće ponoviti uspeh koji je imao njegov prethonik.

THE 48TH ANNUAL ACADEMY AWARDS - Show Coverage - Airdate: March 29, 1976. (Photo by ABC Photo Archives/ABC via Getty Images) SAUL ZAENTZ;JACK NICHOLSON;LOUISE FLETCHER;MICHAEL DOUGLAS

Nakon par godina pauze, Daglas se 2013-te godine ponovo vraća na film sarađivajući sa Stivenom Soderbergom na filmu “Iza svećnjaka”. Za svoju ulogu u ovom filmu on je dobio izuzetne kritike od kritičara, kao i nagradu “Zlatni globus”. 2015-te godine Daglas se pojavljuje u Marvelovom hit filmu “Čovek mrav”, gde tumači lik Hank Pima.

Odabrana filmografija:

 • “Pad džinovske senke” iz 1966-te godine kao Džep,
 • “Let iznad kukavičjeg gnezda” iz 1975-te kao producent,
 • “Koma” iz 1978-e godine kao doctor Mark Belov,
 • “Na mene je red” iz 1980-te godine kao Ben Levin,
 • “Lov na zeleni dijamant” iz 1984-te godine kao Džek Kolton,
 • “Dragulj sa Nila” iz 1985-te godine kao Džek Koltonm,
 • “Volstrit” iz 1987-e godine kao Gordon Geko,
 • “Fatalna privlačnost” iz 1987-e godine kao Dan Galagher,
 • “Rat Rouzovih” iz 1989-te godine kao Oliver Rouz,
 • “Niske strasti” iz 1992-ge godine kao Nik Kuran,
 • “Pad” iz 1993-e godine kao Vilijam Foster, Majkl Daglas 66
 • “Razotkrivanje” iz 1994-te godine kao Tom Sanders,
 • “Američki predsednik” iz 1995-te godine kao predsednik Endru Šepard,
 • “Igra” iz 1997-e godine kao Nikolas,
 • “Savšreno ubistvo” iz 1998-e godine kao Stiven Tejlor
 • “Čudesni momci” iz 2000-te godine kao profesro Grendi Trip,
 • “Stražar” iz 2007-e godine kao Pit Garison,
 • “Kralj Kalifornije” iz 2007-e godine kao Čarli,
 • “Izdaja” iz 2011-te godine kao Alex,
 • “Čovek pauk” iz 2015-te godine kao Hank Pima;

Ljubavni život Majkla Daglasa

Godine 1971-ve Daglas je započeo vezu sa glumicom Brendom Vacaro koja je trajla oko šest godina. Nakon raskida sa njom, on započinje vezu sa Dijandrom Luker, ćerkom Austriskog diplomate. On je nju i oženio 1977-e godine, a naredne godine par dobija sina Kamerona. Interesantno je da je Diandra bila 13 godine malađa od slavnog glumca što je oduvek bilo interesantno medijima. 1995-te godine ona podnosi zahtev za razvod braka, a po okončanju istog dobija 45 miliona dolara.

Majkl Daglas 3

Četiri godine kasnije Daglas upoznaje koleginicu Ketri Žitu Džouns sa kojom stupa u brak 18-og novembra 2000-te godine. Zanimljivo je da su njh dvoje rođeni na isti dan 25-og septrembra s’ tim što je razlika između njih 25 godina. Par je dobio dvoje dece, sina Dilana Majkla i ćerku Caris. 2013-te godine Ketri Žita Džouns napušta kuću u kojoj je živela sa Daglasom ali ne podnosi zahtev za razvod braka. Par je neko vreme živeo razdvojeno nakon čega se Ketrin vraća u zajedničku kuću. Nakon nekog vremena provedenog odvojeno njih dvoje su počeli da funkcionišu bolje nego ikada. Njih dvoje su izjavili da su prebrodili bračne problem koje su imali, kao i to da su shvatili da je njihova ljuba jača od svega.

Ozbiljni zdravsteveni problemi Daglasa

2010-te godine u javnosti je objavljeno da Majkl Daglas boluje od raka grla. Daglas je medijima potvrdio da se rak nalazi u najnaprednijom fazi, kao i to da je se podvrgnuo lečenju, odnosno da prolazi kroz process hemoterapije i zračenja. On je izjavio da je rak verovatno posledica stresa, kao i upotrebe alkohola i pušenja. U novembru 2010-te godine lekari su konstatovali da je glumac dosta izgubio na težini nakon čega je morao da se podvrgne posebnom režimu ishrane kako ne bi nastavio da drastično gubi kilograme. Name agresavan tretman borbe protiv raka uticao je na to da glumac izgubi 32 kilograma za jako kratko vreme. U oktobru 2013-te godine Daglas otkriva da je patio od raka jezika, a ne raka grla kako je prethodno objavljeno medijima. On je prizao da je po savetu lekara slagao javnost i izjavio da ima rak grla, jer kako kaže to deluje zvučnije nego rak jezika koji je zaista imao: “Uoči velike turneje filma “Volstrit” saznao sam da bulujem od raka. Rešio sam da izađem pred javnost i kažem da imam rak. Međutim, moj hirurg mi je rekao da izjavim da imam rak grla, pristao sam, a kada sam ga upitao zašto, on mi je rekao da ako budem imao operaciju raka jezika to neće izgledati ni malo privlačno, jer ću izgubiti deo vilice i jezika”. Godinu dana kasnije Daglas je izajvio da je pobedio rak, kao i to da je veoma optimističan kada je ova bolest u pitanju te da je siguran da mu se rak neće ponovo vratiti.

 

U maju 2015-te godine Majkl Daglas je počeo da gubi vidi. Prema pisanju američkih medija to je posledica agresivnih tretmana koje je primao kako bi izlečio rak. Za sada sve ukazuje da Daglas ima glaukom – oboljenje kože koje izaziva oštećenje očnih živaca i može da dovede do slepila ako se na vreme ne leči.

Da li ste zanali da…

 • …da je 1980-te godine Daglas doživeo tešku nesreću na skijanju nakon koje tri godine nije nastupao u filmovim? Majkl Daglas 66
 • …da je 29-og aprila 2009-te godine operisao koleno?
 • …da mu je mentor za glumu bio Karl Malden?
 • …da je njegov otac Kirk Daglas još uvek živ i da sada ima 99 godina?
 • …da je Majkl visok 178 cm?
 • …da je poznati glumac imao velikih problema sa alkoholom usled kojih se 1992-ge godine podvrgnuo lečenju od alkohola?
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!