Glumac Mel Gibson – biografija

0

Američko – australijski glumac, reditelj, scenarista i dvostruki dobitnik “Oskara” Mel Gibson svestku slavu stekao je glumeći u filmovima “Pobesneli Maks” i “Smrtnosno oružije”, međutim malo ljudi zna da se Mel Gibson više posvetio svojoj rediteljskoj karijeri koja mu je donela više uspeha od filmske.

Datum rođenja, odrastanje, školovonje…

Mel Gibson (engl. Mel Gibson Kolumsill Gerardu) rođen je 3-eg januara 1956-e godine u Peksikilu, država Njujork. Otac Huton Gibson mu je po zanimanju bio radnik na železnici a majka operska pevačica. Odgajan je kao irski katolik, a bio je šesto po redu od jedanaestoro dece. Kada je Gibson imao 12 godina njegova porodica se seli u Astraliju, nakon što osvajaju glavnu nagradu u jednom kvizu.Mel Gibson (7)

U Sidneju on je išao u mušku katoličku školu. Njegovi roditelji su mislili da će pristvovanje nastave u toj školi smiriti njegov divlji karakter, međutim to se nije dogodilo, već naprotiv. Ulaskom u pubertet, Gibson postaje još više divlji, a kreće i da konzumira marihuanu svakodnevno upadajući u razne vrste problema i tuča. Vremenom dobija želju da postane novinar, ali njegova sestra je umela da prepozna glumački talenat koji on poseduje. Tako da niko ne zna upravo ona ga je prijavila za upis u „Nacionalni institut dramskih umetnosti“, a samo par dana kasnije njemu je i stigao poziv za prvu audiciju. Kada je dobio poziv Mel uopšet nije bio zainteresovan, šta više bio je besan na sestru koja ga je prijavila bez njegovog znanja. Mel Gibson (3)

Međutim kako je radio na pakovanju sokova, a taj mu posao nije odgovarao otišao je na audiciju na kojoj je sa lakoćom položio sve prijemne ispite i upisao se na Institut dramskih umetnosti. Tamo je veoma brzo pokazao svoj glumači talenat, ali zbog svog temperamenta školovanje mu ne ide od ruke. U trećoj godini studija Mel rešava da radikalno promeni svoj život na bolje – rešava se svog zapuštenog izgleda koji je podrazumevao dugu kosu i bradu i kreće da se više interesuje za predavanja vezana za glumu. On je i diplomirao glumu 1977 -e godine.

Filmska karijera problematičnog australijsko američkog glumca

Svoj glumački debi Mel je imao u TV seriji „The Sullivans“ 1976-te godine, a prvi film u kojem se pojavljuje jeste „Vruće leto“ iz 1977-e godine.  Međutim, film u kojem je glumio nije dobro prošao, a njegova gluma je osporavana. On glumi u još jednom filmskom ostvarenju „The Hero“, nakon čega dobija ispostaviće se svoju životnu ulogu u kultnom akcionom filmu Džordža Milera iz 1979-e godine „Pobesneli Maks“. Zanimljivo je da je malo falilo da ne dobije ovu ulogu, jer se noć pre potukao sa trojicom muškaraca gde je zadobio različite fizičke povrede poput slomljenog nosa, slomljene vilice i slično. Kako je sam izjavio na audiciju je došao izgledavši kao „crno – plava bundeva“ i nije se uopšte nadao dobijanju uloge. Producenti su mu rekli da se pojavi ponovo za dve nedelje što je Mel i učinio i dobio je ulogu Maksa.

Mel Gibson (8)

Gibson kao “Pobesneli Maks”

Ovaj akcion film je doživeo vrtoglavi uspeh zaradivši preko 100 miliona dolara, a zahvaljujući njemu Mel dobija popularnost potrebnu za dalje angažovanje. Ubrzo stižu i dva nastavka filma, ali i njegovo angažovanje kao glumca u brojnim drugim filmovima, a mi smo izdvojili filmove gde se njegove uloge najviše ističu:

 •  „Pobesneli Maks“ iz 1970-e godine kao Maks Rokatanski,
 • „Pobesneli Maks 2: Drumski ratnik“ iz 1981-e kao Maks Rokatanski,
 • „Godina opasnog življenja“ iz 1983-e godine kao Gaj Hamilton,
 • „Reka“ iz 1984-e godine kao Tom Garvej,
 • „Smrtonosno oružje“ iz 1987-e godine kao Martin Rigs,
 • „Zora za očajnika“ iz 1988-e godine kao MekKunis,
 • „Hamlet“ iz 1990-e godine kao Hamlet,
 • „Zauvek mlad“ iz 1992-ge godine kao kapetan Danijel MekKormik,
 • „Hrabro srce“ iz 1995-e godine kao Vilijam Volis,
 • „Teorija zavere“ iz 1997-e godine kao Džeri Flečer,
 • „Naplata duga“ iz 1999-e godine kao Porter,
 • „Patriota“ iz 2000-te godine kao Bendžamin Martin,
 • „Znači“ iz 2002-ge godine kao Graham Kes;

Rediteljska karijera

Pošto je diplomirao na „Nacionalnom instituut dramskih umetnosti“ Gibson je pored glume oduvek želeo i da se oproba kao režiser. Prvi put to je uradio kao saradnik režisera na filmu „Zavuk mlad“ 1992-ge godine. Kako mu se posao redetelja svideo, a sam Gibson se odlično pokazao bilo je samo pitanje vremena kada će samostalno režirati neki projekat. Tako on dobija scenario za film „Hrabro srce“ gde mu producenti nude glavnu ulogu. On je se dugo premišljao zbog svojih godina da li može da igra ulogu škotskog borca za slobodu, ali na kraju ipak pristaje.

Mel Gibson (6)

I ne samo to, on donosi odluku i da bude režiser ovog filma. Za režiju „Hrabrog srca“ Gibson je osvojio dva „Oskara“ u kategorijama najbojli režiser i najbolji film. Nakon ovog on režira još nekoliko ne toliko uspešnih filmova, a 2004-te godine piše scenario sa Benedikom Fitzgeralnodm za film „Pasija“ koji je postigao veliki komercijalni uspeh zaradivši više od 611 miliona dolara i postavši osmi najuspešniji film u istorji.

Mel Gibson (2)

Gibson na dodeli “Oskara” 1995-te godina

Privatan život i problemi sa alkoholom

Mel Gibson se oženio 1980 -te godine sa Mel Robin Mur koju je upoznao preko agencije koja sa bavila upoznavanjem i spajanjem parova. Sa Robin on  ima sedmoro dece. Iako je stekao ogromnu svetsku slavu i popularnost Gibson nije znao da čuva novac pa je njeg ai porodicu uglavnom izdržavala njegova žena zaposlena kao medicinska sestra.

Mel Gibson (9)

Mel sa bivšom ženom Robin

Zbog takvog stanja u kući Mel je često upadao u depresiju i odavao se raznim porocima kao što su marihuana i alkohol. Robin je se borila sa problemima svoga muža sve do 1995-e godine kada mu je zapretila razvodom. Uspeh filma „Hrabro srce“ i dva „Oskra“ koje je dobio vraćaju ga na pravi put i on opet menja život odlučivši da više ne pije i ne puši. Međutim, takvo stanje bilo je samo privremeno jer depresija od koje je Gibson patio ponovo se pojavila, kao i njegovi problemi u braku. Par je nekako uspevao da se izbori sa krizom sve do 2009-te godine kada se razilaze. Za vreme razdvojenosti Mel je bio u vezi sa Oksanom Grigorijevom sa kojom je čak i živeo zajedno a ona mu je rodila kćerku Luciju. Zbog agresivnog ponašanja nad Oksanom Mel završava i na sudu koji mu određuje novčanu kaznu i društveno koristan rad. Ovog glumca ni to nije smirilo, pa je tako sve do danas nastavio da šokira javnost svojim izjavama, a alkohol mu je postao gotovo svakodnevnica.

Zanimljivosti o Mel Gibsonu:

 • Pored hapšenja zbog nasilja nad devojkom, njega su privodili i za vožnju u pijanom stanju, zbog remećenja javnog reda i mira, a bio je optužen i za homofobiju.
 • Poseduje produkcijsku kuću pod nazivom „ICON“.

Director Mel Gibson with cast members on the set of his new film Apocalypto. Gibson's fourth directorial effort is set in Mesoamerica during the early sixteenth century against the turbulent end times of a Maya civilization. The sparse dialogue is spoken in the Yucatec Maya language by a cast of Native American descent.

 • Mel je 1984-te godine na filmu „Bounty“ sarađivao sa Entoni Hopkinsom sa kojim se nije podnosio, jer on je tada bio alkoholičar, a Entoni je u to vreme bio apstinent od alkohola.
 • Visok je 176cm.
 • Gibson je poznat po tome što ume da šokira javnost svojim izjavama. Jednom prilikom za Jevreje izjavio je:  “J***** Jevreji. Jevreji su krivi za sve ratove ovog sveta!” A nije tajna ni da je on homofob, pa je čak i vikao na novinarku govireći: “Izgledam li ja kao homoseksualac? Ponašam li se kao oni? Krećem li se kao oni? S ovakvim izgledom ko bi pomislio da sam homosekusalac. ”
 •  U filmu “Pobesneli Maks” Gibson je imao samo 16 rečenica dijaloga u čitavom filmu, od čega su dve „Ja sam samo došao za gorivo“.
 • Njegov mlađi brat Donald takođe se bavi glumom.
Share.

Comments are closed.