Glumac Mihailo Miša Janketić – biografija

0

Mišu Janketić znamo kao jednog od naših najuticajnijih glumaca, još iz vremena stare Jugoslavije. Iza sebe ima veliki broj pozirišnih, televizijskih i filmskih uloga, a ono što je posebno interesantno kod njega jeste zanimljjiva priča o njegovom ranom detinjstvu i odrastanju.

Datum rođenja, poreklo i zanimljivosti o Mišinoj sestri.

Na žalost, detinjstvo slavnog glumca obeležile su neke lične tragedije, ali je Mihailo uspeo da tokom života ostane pozitivan, kao i da u kasnijim godinama na neki način nadoknadi ono što je kao dečak izgubio. Ali krenimo ispočetka.

24. maj 1938. godine navodi se kao datum rođenja Mihaila Miše Janketić. Slavni glumac rođen je u Novom Sadu, odnosno na Petrovaradinu. Roditelji su bili poreklom Crnogorci, relativno obrazovani za to vreme. Majka Milica bila je učiteljica, a otac Radomir pravnik i komunistički simpatizer.

Očevo političko opredeljenje na neki način uticalo je na dalju sudbinu porodice. U jeku Drugog svetskog rata Janketići su bili u Kolašinu. Roditelji su zarobljeni negde sredinom 1943. godine od strane četnika. Majka je nedugo potom puštena na slobodu, i neko vreme radila u Pošti u Pljevljima. Međutim u jednom trenutku su četnici zauzeli grad, i Milica je ubijena zajedno sa još nekoliko žena koje su bile supruge partizana. Miša Janketić je jednom prilikom rekao da je njegovu majku ubio njen drug iz Gimnazije, koji je bio četnik po opredeljenju.

Biografija Miše Janketić, njegovo poreklo, sestra, roditelji ...

Biografija Miše Janketić, njegovo poreklo, sestra, roditelji …

Foto: blic.rs

Što se tiče oca, on je uspeo da pobegne uz pomoć čoveka koji se takođe prezivao Janketić, inače četnika. Radomir je nekako stigao do Grčke i pridružio se tamošnjim partizanima. Ni on nije dočekao kraj rata, navodno ga je slučajno ubio jedan Grk, odnosno jedan od saboraca.

Miša i njegova sestra ostali su sa strinom i babom. Kao stariji brat, Miša se brinuo o sestri koliko je mogao, s obzirom da je bio veoma mali. U jednom intervjuu ispričao je kako je neka komšinica, Jevrejka došla kod njega i pitala ga da joj da njegovu sestru. Naime, žena je ostala sama, nakon smrti svog supruga, želela je da se odseli i da povede Mišinu sestru Milenu. Dečaka je na neki način potkupila sa novim parom cipela i otišla iz grada.

Dečak i devojčica se neće sresti narednih nekoliko godina, sve dok po Mišu jednog dana nisu došli neki nepoznati ljudi iz Višegrada. Pozvali su ga da dođe sa njima u Višegrad zbog nekog suđenja, i tada je Miša ponovo sreo svoju sestru. Elem, kada su Milena i Jevrejka prelazile preko Mokre Gore, na njih su naišli tamošnji četnici koji su ženu zaklali, a za Milenin život se izborila jedna devojčica. Malu Milenu je usvoio neki kasapin iz Višregrada. Verovatno bi ona još dugo ostala tu, da nije bilo suđenja izvesnom Vrani, koji je bio optužen da je ustaša. Kako bi se spasio, Vrana je tvrdio da nikada nije bio ustaša, već da su, šta više, ustaše njega proganjale. Kroz priču je pomenuo da je Milena njegova ćerka, koju su odveli kako bi je ubili. Pošto je Milena bila mala kada je otišla od kuće, o svom životu pre Višegrada nije znala puno, osim da ima brata kojeg je zvala Cile. Milivoje Milićević, inače kasapin koji je usvojio Milenu, krenuo je da traži tog Cileta, odnosno Mišu, kao bi dokazao da Vrana laže. Stigao je u Crnu Goru, pronašao Cileta i doveo ga u Višegrad pred sud. Istina je izašla na videlo, kada je Miša potvrdio da je Milena njegova sestra, plus što su oboje ličili jedno na drugo. Kada je odrasla Milena se preselila u Nemačku.

Nekoliko zanimljivosti o Miši Janketiću.

Nekoliko zanimljivosti o Miši Janketić.

Foto: novosti.rs

Što se tiče Miše, on će kasnije završiti Prvu mušku realnu gimnaziju, a potom i Fakultet dramskih umetnosti. Po jednoj zanimljivoj priči, još dok je bio dete, Miši je prišla gatara koja se družila sa njegovom strinom. Prorekla mu je da će biti slavan i da neće biti osobe u državi koja nije čula za njegovo ime.

Porodica Miše Janketić – žena Svjetlana, sin Marko i ostala Mišina deca

Supruga Miše Janketić je Svjetlana Knežević Janketić, naša poznata balerina i glumica. Upoznali su se u Sarajevu, Miša je dvanaest godina stariji, što ovom glumačkom paru nije bila prepreka da nekoliko decenija ostanu u srećnom braku.

Svjetlana i Mihailo imaju četvoro dece. Miša je želeo veliku i složnu porodicu, s obzirom da mu je roditeljska toplina najviše falila u detinjstvu. U pitanju je prava glumačka porodica pošto se nekoliko članova familije Janketić bavi ovim pozivom.

Svjetlana i Miša imaju dva sina i dve ćerke. Najstariji Radomir je policajac, Iva se bavi baletom, a Marko i Milica su u glumačkim vodama. Kako i sam priznaje, Miša nije bio oduševljen idejom da mu se deca bave glumom jer je to danas profesija u kojoj je teško pronaći siguran posao, ali je uvek bio tu da svojim savetima podrži i pomogne.

Mišin sin, Marko Janketić je takođe glumac, baš kao i najmlađa ćerka Milica

Mišin sin, Marko Janketić je takođe glumac, baš kao i najmlađa ćerka Milica

Foto:yc.rs

Poznate uloge u filmovima, serijama i predstavama.

Mihailo Miša Janketić se pože pohvaliti glumačkom karijerom dugom preko pedeset godina. Možemo samo da zamislimo koliko je uloga iza njega, što u pozorištu, što na filmu što na televiziji. Izdvajamo samo neke od najpoznatijih:

Filmovi:
Lude godine, Glava šećera, Tramvaj zvani želja, Vukovar jedna priča, Sve će to narod pozlatiti …

Serije:
Salaš u malom ritu, Sivi dom, Vuk Karadžić, Bolji život, Zaboravljeni, Porodično blago, Stižu dolari, Srećni ljudi, Bela lađa…

O predstavama u kojima je glumio Miša Janketić tek bi moglo da se piše, ali jedna od najpoznatijih jeste svakako ,,Kad su cvetale tikve”, koja je bila zabranjena u staroj Jugoslaviji.

Sa svojim kolegama u seriji ,,Porodično blago"

Sa svojim kolegama u seriji ,,Porodično blago”

Foto:forum.svet.rs

Zanimljivi intervjui – citati i video

Ja skoro nikada ne gledam sebe na televiziji, zapravo ne gledam sebe uopšte. Nervira me to. Ne zato što je bilo davno, nego sada vidim neke nedostatke i stvari koje sam mogao da uradim bolje, tačnije i preciznije. Ali nije ni zbog toga, jednostavno ne gledam jer nisam ja sebi omiljeni glumac.

,,Blic”

Kao glumac sam prevalio milione kilometara gostujući po zemlji i Evropi, pa mi je ponekad i put do Požarevca velika muka. Ali, kada se podigne zavesa i izgovorim prvu reč na sceni, ja sam srećan čovek!

,,Novosti”

Moji roditelji su poginuli u ratu. Zbog toga, u najranijem detinjstvu bio sam veoma usamljen. Živeo sam po sirotištima, ali uvek sam se pravio da mi ne nedostaje bolji život. Prema mom mišljenju, deca koja odrastu bez majke ostanu šupljikava za ceo život.

,,Press”

Moramo postati svesni neverovatne otuđenosti koja u ovom čudnom vremenu vlada u našem društvu koje je postalo nesigurno, mrzovoljno, razjedinjeno u sebičnom nastojanju da sebi obezbedi nekakva duhovni ili materijalni mir.

,,Politika”

VIDEO: Intervju sa Mišom Janketić u emisiji ,,TV lica kao sav normalan svet”

Share.

Comments are closed.