Glumac Orlando Blum (engl. Orlando Bloom) – biografija

0

Orlando Blum jedan je od najpopularnijih britanskih glumaca, koji  je najpopoznatiji po svojim ulogama koji je imao u filmskim serijalima “Gospodar prstenova” i “Pirati sa Kariba”. Kakvo je bilo detinjstvo ovog glumca i koja su mu još interesovanja u životu možete pročitati u njegovoj biografiji.

Datum rođenja, detinjstvo i porodica Bluma

Ornaldo Džonatan Blančard Blum (engl. Orlando Jonathan Blanchard Bloom) rođen je 13-og januara 1977-e godine u Katenberiju. Njegova majka Sonja je predavala jezike u školi, a otac Nori je radio zajedno sa političkim revolucinoarnim vođom Nelsonom Medelom u Južnoj Africi. On umire kada je Orlandu bilo 4 godine, a mnogo vremena kasnije saznajemo da je njegov biološki otac zapravio bio porodični prijatelj Kolin Taun. Orlando je imao mirno detinjstvo koje je provodio zajedno sa starijom sestrom Samantom. Od malih nogu želeo je da postane glumac, a sa 16 godina seli se u London gde dobija da se pridruži glumačkoj grupi Nacionalnog pozorišta za mlade.

Orlando Blum (4)

Iste godine dobioja čuvenu stipendiju za “British American” dramsku akademiju. Takođe Blum je bio primljen i u Londonsku školu “Guildhall” gde je učestvovao u mnogobrojnim prestavama održanim u lokalnom pozorištu.

Sjajan uspeh na početku karijere vodi je do sve boljih filmova za Orlanda Bluma

Prvi put na malim ekranima Blum se pojavio 1997-e godine kada je nastupao u TV filmu “Divlji”, a tri godine kasnije ponovo nastupa na TV-u u seriji “Midsommer murders”, gde se pojavio u jednoj epizodi. Ovaj zanosni glumac imao je neverovatnu sreću na startu svoje karjere pa samo dva dana pre diplomiranja na “Guildallu” dobija ulogu vilenjaka Legolasa u jednoj od najpopularnijih epskih trologija “Gospodar prstenova”. Zajedno sa ostatkom filmske ekipe on se seli na Novi Zeland, gde provodi narednih osamnaest meseci. Autori i režiseri filma odlučili su da odjednom snimaju sva tri dela ovog epa. Zbog uloge Blum je morao da se odrekne dosta toga, ali i da nauči da koristi luk i strelu, kao i da jaše i nauči veštinu mačevanja. Sledeći projekat na kojem je radio bio je film sjajnog režisera Ridlija Skota “Pad crnog jastreba”. Iako je Orlando imao manju ulogu u filmu njegov performans je bio primećen i dobio je sve pohvala. 2001-ve godine u bioskope širom sveta pušten je prvi deo “Gospodara prstenova” koji je dobio pohvale i od kritičara i od publike. Postao je svetski hit zaradadivši 871 miliona dolara i postao drugi najuspešniji film 2001-ve godine, odmah iza “Hari Potera i kamena mudrosti”.

Orlando Blum (6)

Kao vilenjak Legolat u “Gospodru prstenova”

Posle fantastičnog uspeha koji je “Gospodar prstenova postigao” Blum je postao svetska zvezda. Sledeće godine izlazi i nastavak “Gospodara prstenova”, a 2003-e godine izlazi i poslednji koji je ostvario rekordan uspeh. Postao je kritički i komercijalno najuspešniji film svih vremena osvojivši svih jedanaest “Oskara” za koje je bio nominovan. Naravno javnost je posebno bila zainteresovana za članove sjajne filmske ekipe među kojma se nalazio i Blum koji je došao u centar interesovanja medija i postigao planetarnu popularnost. Iste godine izlazi avanturistički film Gora Verbinskog u produkciji “Wolt Diznija” pod nazivom “Pirati sa Kariba: Prokletstvo crnog bisera”, gde tumači ulogu Vila Tarnera zajedno sa Džoni Depom koji je bio jedan od njegovih glumačkih idola.

Orlando Blum (2)

Kao Vil Tarner u filmskom serijalu “Pirati sa Kariba”

Da filmovi u kojima Orlando gumi postižu veliki uspeh videli smo i naredne godine, kada je zajedno sa sjajnim Bred Pitom i Erikom Banom glumeo u američkom filmu “Troja” koji je ponovo  ostvario veliki uspeh širom bioskopa. 2005-te godine on dobija glavnu ulogu u avanturističkom filmu “Nebesko kraljevstvo” režisera Ridlija Skota, gde dobija ulogu jednog od najznačajnijih krstaša 12-og veka Barisana od Ibelina. Sledeće godine Orlando je reprizirao svoju ulogu Vila Tarnera u nastavku “Pirata sa Kariba”, a 2012-te godine ponovo tumači Legolasa u prvom delu fantastične epske trilogije pod nazivom “Hobit” koja predstavlja jednu vrstu nastavka “Gospodara prstenova”. Film je postigao neverovatni uspeh zaradivši preko jedan billion u bioskopima širom sveta.

Top tri uloge Orlanda Bluma:

 1. Uloga vilenjaka Legolasa u Tolkinovoj trilogiji “Gospodar prstenova”. Legolas je svakako jedan od najznačajnijih likova koje je glumeo u svojoj karijeri, jer upravo zahvaljujući njemu stekao je svetsku slavu i popularnost. On je zajedno sa ostatkom glumačke ekipe i osvojio nagradu koju dodeljuje “ACCA” u kategoriji najbolja glumačka postava, a donela mu je i jednu od prestižnijih Britanskih nagrada “Empire Awards” u kagegorij najbolji glumački debi na filmu, a osvojio je i “MTV” nagradu za najveći glumački proboj 2002-ve godine.
 2. Uloga Vila Tarnera u filmskom serijalu “Pirati sa Kariba” takođe je jako značajna za razvoj i dalji tok Orlandove karijere. On i Džoni Dep dokazali su se kao sjajan tip koji uspešno zabavlja publiku, a 2004-te godien su bili nominovani za najbolji duo nekog filma od strane “MTV”-a.
 3. U filmu “Nebesko kraljevstvo”, Blum je prvi put dobio glavnu ulogu i to ulogu krstaša Balijana Ibelina. Njegov glumački performans kritičari su pohvalili, a film je postigao veliki uspeh zaradivši preko 210 miliona širom svetskih bioskopa.

Miranda Keri – početak i kraj velike Orlandove ljubavi

Krajem 2007-e godine Orlando upoznaje Vikotrijinog anđela i supermodela Mirandu Keri, koja ostavlja bez daha mladog glumca. Nakon nekoliko meseci poznanstva par započinje vezu. Njihova veza je bila jedna od lepših na javnoj svetskoj sceni bez velikog uplitanja medija i skandala. U junu 2010-te godine njih dvoje su se verili, a na ludi kamen stali već sledećeg meseca. Prvo i jedino dete dobili su 6-og januara 2011-te godine i dali mu ime Flajn Kristofer Blančard Koperland Blum. Orlando i Miranda razveli su se posle tri godine braka. Njihov predstavnik za medije povodom razvoda izjavio je: “U zajedničkoj izjavi, Orlando Bloom i Miranda Kerr objavljuju da su se prijateljski razišli. Nakon 6 godina provedenih zajedno, oni su nedavno odlučili da se rastanu. Uprkos tome što su okončali brak, njihova uzajamna ljubav, podrška i poštovanje ne dovode se u pitanje”.

Orlando Blum (1)

Orlando sa bivšom suprugom Mirandom

Razlog za kraj njihovog braka javnosti još uvek nije poznat. Pojedini američki mediji kao jedan od mogućnosti su naodili činjenicu da je Miranda postajala sve bliža sa popularnim glumcem Leondardom Di Kaprijem, što je ona u par prilika demantovala.

Zanimljivosti o Orlandu Blumu:

 • Blum je veliki ljubitelj ekstremnih sportova, i svoje slobodno vreme koristi baveći se istim. Obožava surfovanje i snoubording.
 • Njegova visina iznosi 180 cm.
 • Tokom snimanja filma “Gospodar prstenova: Družina prstena” pao je sa konja i slomio rebro.
 • 2004-te godine našao se na listi “50 najlepših ljudi na svetu” koji je napravio magazin “People”.
 • Vebsajt “ananova.com” izabrao ga je za najse*sipilnijeg britanskog glumca 2004-te godine.
 • Zahvaljujući njemu u Velikoj Britaniji streljarstvo je postalo veoma popularan sport. Mnogi mladi dok su ga gledali u filmu “Gospodar prstenova” zavoleli su streljarstvo i odlučili da se upišu u škole koje se bave učenjem ove veštine.
 • Bio je vegeterijanac, ali za vreme snimanja filma “Gospodar prstenova” ponovo je počeo da jede meso.

Orlando Blum (3)

 • Izabran je za najseksipilniju mušku filmsku zvezdu od strane “Empire” magazine 2004-te godine.
 • Tečno govori francuski jezik.
 • Omiljeni fudbalski klub mu je Mančester Junajted.
 • Ostavio je cigarete 2002-ge godine.
 • Jedan je od samo tri glumca koja su se pojavila u dva od sedam filmova koji su prošli preko jedan bilion dolara zarade. Drugi glumci kojima je to pošlo za rukom su Džoni Dep i Bernand Hil.
 • 12-og oktobra 2007-e godine doživeo je saobraćajnu nesreću u Holivudu usled koje mu je dete hospitalizovano zbog povrede vrata.
 • Trenutno živi u Los Anđelesu.
 • Dva puta se pojavio na naslovnoj strani “GQ” magazina: u januaru 2004-te i novembru 2005-te godine.
 • Dobar je prijatelj sa poznatom glumicom Liv Tejlor.
 • Svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu dobio je 2-og aprila 2014-te godine.
 • Krajem septembra 2015-te godine popularni glumac posetio je Beograd kao ambassador dobre volje UNICEF-a. On je posetio migrante koji borave u našem glavnom gradu.
Share.

Comments are closed.