Glumac Patrik Svejzi (engl. Patric Swayze) – biografija

0

Sjajni američki glumac Patrik Svejzi nažalost od 2009-te godine više nije sa nama, ali iza sebe ostavio je pregršt sjajnih filmova. Mnogi od nas ga pamte kao jednog od najvećih zavodnika  osamdesetih godina, a poznato je da se Svejzi sjajno snalazio glumeći u romantičnim filmovima gde je trebao da pokaže svoju nežniju stranu, ali i u akcionim gde je trebala da se pokaže snaga. Više o njegovom životu i radu pročitajte u biografiji koja sledi.

Datum rođenja, detinjstvo i obrazovanje Patrika Svejzija

Patirk Svejzi (engl. Patrick Swayze) je rođen 18-og avgusta 1952-ge godine u Hjustonu kao drugo dete Pasti Ivon Helen i Džesi Vajn Svejzija. Majka mu je po zanimanju bila koreograf, plesni instructor i direktrorka baletske škole, a otac inženjerski crtač. Patrik je odgajan kao rimokatolik, a još od malih nogu majka ga je upisala na balet i krenula da ga podučava istom. Iako je od malena razvio ljubav prema baletu iako su ga vršnjaci u školi stalno zadirkivali zbog bavljenja baletom za koji su smatrali da je isključivo ples za devojke.

Patrik Svejzi (5)

Kada je upisao srednju školu Patrik kreće da se bavi i nešto drugačijim sportovima kao što su plivanje i fudbal. On je bio odličan učenik i sjajno je se pokazao u sportu, pa je zbog toga mogao da bira koju će stipendiju da dobije. Ponuđene su mu bile stipendija za gimnastiku i za ples, a na kraju ipak je odlučio da se bavi gimnastikom i upisao Univerzitet u Hjustonu, koji je nešto kasnije napustio kako bi mogao da se ostvari u plesu i gimnastici. Tada nije ni sanjao o glumačkom pozivu, učlanio se u plesnu grupu sa kojom je putovao po Sjedinjenim Američkim Državama.

Brilijantna filmska karijera Svejzija praćena problemima sa alkoholom

Patik se bavio plesom sve dok prilikom jednog nastupa nije povredio koleno.  Povreda je bila toliko ozbiljna da je morao da ide na operaciju, koja je automatski značila da neće više moći da se bavi plesom. 1976-te godine Patrik koji je video da više neće moći da gradi karijeru u plesu rešio je da postane glumac i najpre je počeo da nastupa u lokalnom pozorištu. On je pune tri godine nastupao u pozorištu gde je imao vremena da vežba glumu, a njegovi nastupi su bili posećeni.

Road House (1989) Pers: Patrick Swayze Dir: Rowdy Herrington Ref: ROA019BB Photo Credit: [ MGM/UA / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Nakon toga dobija priliku da nastupa u Holivudu. Početkom osamdesetih kreće sa građenjem svoje karijere u Holivudu. Najpre je dobijao ulog u niskobudžetnim filmovima koji nisu doživljavali veliki uspeh pa je Patrik ostajao u senci već afirmisanih holivudskih glumaca. 1981-ve godine pojavio se u jednoj epizodi TV serije „M. A. R. S. H.“, a 1984-te godine imao je zapažen nastup u filmu „Crvena zora“. Prvu istaknutiju ulogu imao je 1987-e godine kada je dobio ulogu Džona Kastla u kultnom američkom ratnom filmu „Prljavi ples“. Pored njega glavnu ulogu je tumačila i Dženifer Grej, a film je postigao ogroman uspeh. Interesantno je da je Patrik dobio ovu ulogu jer je sjajno plesao, a pre njega uloga je bila ponuđena Val Kilmeru koji ju je odbio, dok Bili Zejn nije dobio ulogu jer nije znao lepo da igra. Početkom devedesetih izlazi američki film “Duh” u kojem je Svejzi nastupao zajedno sa Vupi Goldberg i Demi Mur. Film je kritički prošao odlično, a doživeo je ogroman komercijalni uspeh zaradivši preko petsto miliona američkih dolara širom svetskih bioskopskih blagajni. Svejzi je tada postao planetarlno popularan glumac koji je doživeo ogromnu svetsku popularnost. Devedesetih godina nastavio je sa nizom uspešnih filmova od kojih su najpoznatiji “Point Break” i “Father Hood”.

Patrik Svejzi (3)

Svejzijevo dobro poznavanje plesa pomoglo mu je oko dobijanja uloga, a uglavnom su likovi koje je tumačio imali neke veze sa plesom. Iako je na početku karijere uglavnom glumeo u romantičnim filmovima, kasnije je počeo da dobije i uloge u nešto zahtevnijim trilerima. 1994-te godine zapao je u krizu kada mu se sestra ubila. Kako nije mogao da se izbori sa svime što ga je snašlo on se odaje alkoholu i kreće da pije. Iste godine odlazi prvi put na rehabilitaciju kako bi mogao da nastavi da se bavi glumom. On je tokom snimanja filma “Pismo ubice” 1997-e godine doživeo povredu na snimanju, mada se veoma brzo vratio u formu i nastavio sa snimanjem. Poslednji film koji je snimio devedesetih bio je “Crni pas” premijerno prikazan 1998-e godine u kojem je tumačio lik Džeri Kruza.  Baš tih godina Svejzi je počeo ponovo da pije i imao je velikih problema sa alkoholom zbog čega dve godne nije snimao filmove. On je se i prijavio na kliničku rehabilitaciju u jednom centru kako bi prevazišao krizu u kojoj se nalazio. Prvi film koji je snimio nakon dolaska sa rehabilitacije bio je “Zauvek Lulu” gde mu je partnerka bila sjajna Melani Grifit, a nakon toga dobija ulogu u naučno fantastičnoj drami pod nazivom “Doni Darko” u kojem je imao sporednu ulogu.

Patrik Svejzi (1)

Narednih godina Svejzi je konstantno bio angažovan na različitim filmskim projektima od kojih je zapaženu ulogu imao u filmu “Prljavi ples: Noć u Havani” gde je tumačio instruktora plesa. 2005-e godine izlazi film “Ništa bez mame” u kojem je imao zapaženi nastup, a dve godine kasnije glumi u porodičnoj komediji „Božić u zemlji čuda“. 2009-te godine dobio je glavnu ulogu u TV seriji „Zver“ koja je emitovana jednu sezonu. Poslednji film koji je Svejzi snimio bila je drama „Powder Blue“ u kojoj je glumio sa Džesikom Bil, Forestom Vitakerom i Lisom Kudrou.

Borba sa teškom bolesti i smrt

U januaru 2008-e godine nakon što je duže vreme bio bolestan, Svejzi odlazi na preglede gde mu dijagnostikuju rak pankreasa. Nažalost loš stil života u kojem je dosta pušio i lečio se nekoliko puta od alkoholizma doveli su do toga da glumac na karju oboli od teškog oblika raka. Kada mu je ustanovljena bolest izjavio je:

“Uplašen sam i ljut zbog dijagnoze. Možete se kladiti da ću proći kroz pakao. Verujem da su svi mislili da sam skrenuo i da su očekivali da ću se povući iz posla … Da li umirem? Odustajem li? Jesam li na samrtnoj postelji? Opraštam li se od prijatelja i porodice? Ni slučajno! Sanjam o budućnosti, o dugom i zdravom životu, ne u senci raka, već u svetlu!”

Patrik Svejzi (6)

Odmah je krenuo na hemoterapije koje su ga prilično isrpljivale, a pored njih išao je i na radio terapije. Nije želeo da se prepusti bolesti i borio se svim sredstvima protiv ove opake bolesti. Iako ga je bolest dosta iscrpljivala, dok je išao na terapije on je prihvatio glavnu ulogu u TV seriji „Zver“ i odlazio je na snimanje na kojem je davao sve od sebe da se ne primeti u koliko se lošem stanju nalazi. U isto vreme dolazeći kući sa posla on je pisao memoare sa svojom surpugom Lisom. Partik je umro 14-og semptembra 2009-te godine u pristusvtu članova svoje porodice. On je se hrabro borio sa bolesti punih 20 meseci, ali nažalost bolest je bila uznapredovala i upkos velkoj borbi i naporima doktora leka nije bilo. U vreme smrti imao je samo 47 kilograma što pokazuje koliko ga je ova bolest iscrpela.

Mnoge poznate ličnosti odale su počast sjajnom glumcu, a glumica Dženifer Grej povodom njegove srmti izjavila je: „ Patrik je bio retka i predivna kombinacija sirove muškosti i neverovatne otmenosti. Predivan i jak, bio je pravi kauboj nežnog srca. Bio je dneustrašiv i uvek je snimao opasne scene, zato me nije čudilo što se tako hrabro i dostajanstveno borio protiv raka.“ 

Zanimljivosti o Patrik Svejziju:

 • 1975-te godine stupa u brak sa Lisom Nemi, koju je upoznao baveći se baletom u plesnoj školi koju je držala njegova majka. Njih dvoje nažalost nisu imali dece.

Patrik Svejzii

 • 1991-ve godine magazin “People” ga bira za najseksipilnijeg živog muškarca.
 • Patrik je bio visok 178 cm.
 • Razmatran je za ulogu u filmu “Predrator 2”, ali nije mu dodeljena uloga zbog sukoba interesa. Umesto njemu uloga je dodeljena Dani Gloveru.
 • Originalno njemu je pripala Kurt Raselova uloga u filmu “Tango i keš” iz 1989-te godine, ali je odbio istu kako bi mogao da snima film “Road house”.
 • 1994-te godine njegova sestra Viki Svejz počinila je samoubistvo.
 • U februaru 2009-te godine u javnosti su pušteni njegovi meomari “Vreme mog života” koje je napisao zajedno sa ženom Lisom Nemi.
 • Zamenio je glumca Kevina Sorboa u filmu “Crni pas” nakon što je Kevin morao da odustane od filma zbog povrede ramena.
 • Pojavio se kao plesač u mjuziklu “Rosana” 1982-ge godine.
 • Pušio je dve pakle cigareta dnevno.
 • Patrik i njegova partnerka iz filma “Prljavi ples” Dženifer Grej se nisu podnosili tokom snimanja ovog filma. Naime netrpeljivost između njih počela je ranije još dok su zajedno radili na projetku “Red Dawn”, a nastavila je tokom snimanja ovog filma.

Patrik Svejzi (1)

Share.

Comments are closed.