Glumac Pol Njumen (engl. Paul Newman) – biografija

0

Pol Njumen bio je jedan od retkih holivudskih glumaca koji nije voleo slavu niti ono što mu je popularnost donosila. Jedan je od najvećih megazvezda u istorji Holivuda, filantrop, preduzetnik, humanitarni radnik i jedna od najpoštovanjih ličnosti prošloga veka. Malo nas zna da je Njumen osnovao svoju sopstvenu kompaniju koja se bavila proizvodnjom hrane, a sav prihod od prodaje davao je u dobrotvorne svrhe. Umro je od raka 28-og septembra 2008-e godine, i ostaće upamćen kao jedan od najvećih humanitaraca kada je glumačka scena u pitanju, ali po izuzetnim uloga koje je ostvario tokom svog života.

Rani period života Pola Njumena

Pol Njumen (engl. Paul Newman) rođen je 25-og januara 1925-te godine u predgrađu Klivenda. Njegova majka Tereza bila je katoličke veroispovesti, a otac Samjuel jevrejske. Pol je kasnije prihvatio očevu veru uz obrazloženje da mu to predstavlja veći izazov. Ima brata Artura koji je tako ostvario karijeru u filmskoj industriji ali kao producent. Još od malih nogu Pol je bio zainteresovan za glumu.

American actor Paul Newman (1925 - 2008) in a promotional portrait for 'Sweet Bird of Youth', directed by Richard Brooks, 1962. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

U slobodno vreme je imitirao njemu zanimljive ljude i trudio se da što bolje odglumi, tako da je već sa sedam godina dobio svoj glumački debi u školskoj predstavi pod nazviom “Robin Hud”. Njegova majka je bila ta koja ga je bezuslovno podržavala da se bavi glumom. Nakon završene srednje škole 1943-e godine upisuje Univerzitet u Ohaju.

 Brilijantna glumačka karijera nagrađena “Oskarom”

Prelepi zelenooki zavodnik visok 177 cm nije imao problema da dobije angažovanje kada su u pitanju predstave. Videlo se da ima talenat , a njegov dobar fizički izgled garantovao mu je uspeh u filmskoj industriji. Svoj debi na Brodveju doživeo je zajedno sa glumicom Kim Stenli u predstavi “Piknik”, gde je publika dobro prihvatila njegovo pojavljivanje. Na samom početku videlo se da će Njumen lako zadobiti srca ne samo ženskog već i muškog dela publike jer pored sjajnog glumačkog talenta za razliku od većine glumaca on je imao izgrađeni stav i umeo je da se ponaša u svakoj prilici. Svoj filmski debi imao je 1954-te godine kada je dobio ulogu u filmu “Srebrni putir”, a  dve godine kasnije dobija ulogu Rokija Grazijana u filmu “Neko tamo gore me voli” gde je apsolutno briljiraio i dobio naklonost kritičara. Iste godine izlazi i film “Mučenje“ u kojem smo imali priliku da vidimo Njumena kako tumači lik kapetana Edvarda Hola Mlađeg. Dve godine kasnije zapaženi nastup imao je u filmu „Mačka na usijanom limenom krovu“ gde je imao priliku da sarađuje sa Elizabet Tejlor. Baš ova uloga mu je donela prvu nominaciju za „Oskara“ iako ga Njuman nije osvojio.

Pol Njumen (6)

Sredinom pedesetih godina on je otišao na audiciji na kojoj je bio i čuveni glumac Džejms Din. Din ga je pobedio na audici i dobio ulogu Kala Traska, a uloga Arona koja je bila namenjena Polu na kraju je ipak pripala drugom glumcu. Međutim ovo nije obeshrabilo zeleonokog glumca, šta više samo ga je ohrabrilo da se što više trudi u narednom periodu. Uloga Entoni Džadson Lorensa iz filma „Mladi iz Filadelfije“ mu je donela naklonost publike i može se reći da je do kraja pedesetih Njumen već bio afirmisani glumac. Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina Njumen je apsolutno briljirao, tako da nas ne čudi što je konstantno bio angažovan na različitim filmskim projektima.  Zbog svog izgleda i fizičkih predispozicija uglavnom je dobijao uloge lošeg momka, što mu uopšte nije smetalo. Značajne uloge osvojio je u filmovima „Slatka ptica mladosti“, „Hazarder“, „Pokretna meta“ i „Pakleni toranj“. Krajem šezdesetih imao je priliku da sarađuje sa filmskom legendom Robertom Redfordom i sjajnim režiserom Džordžom Rojom Hilom u filmovima „Žaoka“ i „Buč Kasidi i Sandens Kid“. Upravo ova dva filma donela mu svetsku popularnost i uskoro nema ko nije čuo za sjajnog glumca. Iz sedamdesetih godina najviše se izvaja film “Bufalo Bin i Indijanci”, kao i špijunski triler “Čovek iz Australije”. Krajem šešzdesetih, tačnije 1969-te godine oprobao se i u režiji i režirao je film “Rejčel, Rejčel” u kojem je glavnu ulogu dodelio svojoj supruzi Džon Vudvord. Film je kritički odlično prošao, a dobio je čak i nominaciju za “Oskara”.

Pol Njumen (3)

Prva uloga koju je dobio osamdesetih godina bila je uloga Henk Andersona u filmu “Kad je kraj bio blizu”. Početkom osamdesetih Njumen nije imao zapaženije uloge sve dok nije zaigrao u filmu Martina Skoroseza “Boja novca” koji je baziran na istoimenoj knjizi, a na kojem je imao priliku da sarađuje sa Tom Kruzom i Meri Elizabet Mastrantonio. Njumenu je upravo angažovanje u ovom filmu donelo prvog “Oskara” u karijeri i tu u kategoriji najbolji glavni glumac. Ipak godinu dana ranije Njumen je dobio svog prvog “Oskara” ali kao doprinos američkoj kinematografiji. Osamdesetih godina se oprobao i kao režiser i producent dva filma: “Hari I sin” i“Staklena menažerija”, ali ipak je priznao da je gluma njegova strast I odlučio da svu svoju energiju usmeri na snimanje filmova. Devedesetih godina nije io toliko angažovan na filmskom platnu pa je snimio svega šest filmova od kojih je najpoznatiji američka drama “Veliki skok” koju su režirala braća Koen.

Pol Njumen (1)

Prvi film koji je snimio u novom milenijumu bila je kriminalistička drama sa elementima komedije “Gde je lova” u kojoj je tumačio lik Henri Maneka. 2003-e godine glumio je ali je i učestvovao kao producent predstave “Naš grad” za koju je i dobio nominacije za dve nagrade: Toni iEmi. Poslednja uloga u filmu bila je ona u filmu “Put bez povratka” kada je glumio lik šefa mafije Džona Runija. Nakon toga pozjamio je glas u animiranom filmu “Kola”, a 25-og maja 2007-e godine povlači se iz filmske indrustrije uz obrazloženje da usled bolesti ne može da nastavi da glumi na nivou na kojem bi želeo: “Počinjem da gubim memoriju, počinjem da gubim samopouzdanje, gluma je za mene završena priča”. Za vreme svoje glumačke karijere Njumen je odigrao preko pedeset glavnih uloga u Holivudskim filmovima.

 Privatan život poznatog glumca

Pol Njuman je bio glumac koji se čvrsto držao na zemlji. Imao je od rođenja usađenje principe kojih se pridržavao i nije punio naslovnice žute štampe. Jedan je od retkih glumaca koji je dokazao da slava i novac nisu sve u životu. Veliki je humanitarac, čak sav prihod koji dobije njegova kompanija za proizvodnju hrane donira u humanitarne svrhe, a kada je saznao da ima rak i povukao se iz glume ipak je prihvatio da igra u cirkuskoj predstavi namenjenoj mentalno zaostaloj deci.

Pol Njumen (2)

Što se tiče njegovog ljubavnog života malo toga se zna,s’ obzirom da je bio suzdržan prema novinarima. Njuman je imao dva braka. Prvi put to je bilo sa Džeki Viti sa kojom je bio u braku od 1949-te godine do 1958-e godine. Njih dvoje su u toku braka dobili dve ćerke i jednog sina, koji se kasnije čak i pojavio u filmovima glumeći zajedno sa svojim ocem. Nažalost veoma rano je počeo da koristi različite droge pa je primenuo usled konzumacije velike doze narkotika. Njuman je teško podneo smrt svog sina Skota I u sećanje na njega osnovao je Centar Skota Njumana koji je bio otvoren da pomogne svim ljudima koji su zavisni od droge i koji želele pomoć.

Pol Njumen (5)

Drugi put na ludi kamen stao je 29-og januara 1958-e godine kada se venčao sa koleginicom Dđžanom Vudvar sa kojom je kasnije dobio tri ćerke. Svoj privatan život izabrao je da živi u predgrađu Vestporta daleko od Holivuda i medija, a bio je veoma povećen porodici i ženi. Nije voleo da daje intervijuje o svom privatnom životu niti je voleo da se o njemu i njegovoj porodici piše u novinama.

 Borba sa teškom bolesti i smrt

Nedugo nakon što je napustio glumu u medijima se pojavila vest da poznati glumac boluje od raka pluća. Nažalost lekari su bolest otkrili u odmakloj fazi kada je lečenje bilo praktično nemoguće. Ipak bilo je lekara koji su davali optimistične prognoze i Pol je se borio sa ovom bolesti krenući na hemoterapije. Međutim sredinom 2008-e godine kada je video da hemoterapije ne daje rezultate i da je bolest uznapredovala mnogo više nego što je očekivao Pol je napustio bolnicu, nakon koje se vratio u svoju kuću gde ga je čekala supruga Džoan sa kojom je u braku više od četrdeset godina.

Pol Njumen (4)

Jednostavno Pol je rešio da ne želi poslednje dane svog života provede sam u bolnici već u kući u kojoj je proveo najlepše periode života okružen ljudima koji ga vole. Kako je bio jako pametan I velikodušan čovek u ovim danima nije zaboravio ni ljude koji su bili uz njega sve ove godine, pa je tako jednom prijatelju poklonio automobile marke ferari koji je vozio, dok je svoju najstariju ćerku detaljno uputio u rad njegove kompanije čiji su prihodi išli u dobrotvorne svrhe.

Pol je preminuo u svojoj porodičkoj kući 26-og septembra 2008-e godine.

 Top pet citata Pola Njumena:

  1. “Čovek koji nema neprijatelja je čovek bez karaktera.”
  2. “Ljudi ostaju u braku zato što žele to, ne zato što su vrata zaključana.”
  3. “Svaki put kada dobijem scenario ja ga čitam i gledam šta mogu da uradim sa njim, kako najbolje da odglumim. Vidim boje, slike… Scenario mora da ima i miris. To je kao zaljubljivanje. Ne možete dati razlog zašto.”
  4. “Ako igrate poker I gledate oko sebe I ne možete da kažete ko je budala, ne brinite to ste vi.”
  5. “Gluma zaprav o nije kreativna profesija,već interpretativna.”

Pol Njumen (8)

Share.

Comments are closed.