Glumac Rajan Gosling (engl. Ryan Gosling) – biografija

0

Fantastični kanadski glumac Rajan Gosling dobro je poznat ženskom delu publike pre svega zbog svojih uloga zavodnika u romantičnim komedijama, ali i zbog sjajnog smisla za humor koji ima na sceni i van nje, savršenom stilu oblačenja i sjajnim karakternim crtama lica koje ga posebno izvajaju. Iako Gosling nije tipičan holivudski lepotan, harizmom i energijom koju poseduje uspeo je da se izdvoji iz mase glumaca i zasluži svoje mesto na javnoj sceni. Sjajan je glumac koji bira uloga, pa ponekad pauzira i više godina čekajući pravu ulogu.

Datum rođenja, detinjstvo i obrazovanje Rajana Goslinga

Rajan Tomas Gosling (engl. Ryan Thomas Gosling) rođen je 12-og novembra 1980-te godine u Londonu u kanadskoj provinciji Ontario. Njegov otac Tomac po zanimanju je bio komercijalista zaposlen u fabrici u kojoj se proizvodi papir, dok je njegova majka dona predavala u srednjoj školi. Njegov otac kao komercijalista često je menjao mesto prebivališta i zbog toga cela porodica je mora da se seli pa je za Goslingovo detinjstvo karakteristično često menjanje škole usled kojeg nije mogao da ima konstantno pravog prijatelja. Nakon razvoda roditelja Rajan zajedno sa starijom sestrom Mendi odlazi da živi kod majke. Kasnije on je izjavio da ga je zajednički život sa dve žene i naučio da razmišlja poput žena i da ih bolje razume.

Rajan Gosling (1)

Sa dobrim prijateljem pevačem i glumcem Džastinom Timberlakijem

Ipak njegovo detinjstvo bilo je veoma teško, što zbog konstantnih selidbi i razvoda roditelja, što zbog činjenice da su ga u školi ostali učenici zlostavljali. Zbog toga je čak gledajući akiconi film „Rambo“ došao u školu sa torbom u kojoj su se nalazili noževi kojima je gađao drugare iz odeljenja zbog čega su ga isbacili i škole. Pored toga Rajan je imao dislekciju, odnosno poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog, ali i hiperkinetički poremećaj odnosno nemogućnost koncetracije, hiperaktivnost i nepredvidivo ponašanje koji ga je doveo do toga da jedno vreme ide u školu namenjenu deci sa posebnim potrebama. Ipak uspeo je da završi srednju stručnu školu i srednju školu „Lester B. Pearson“.

Put ka svetskoj slavi

Rajan je još od malih nogu razvio smisao za šoubiznis. Sa sestrom je pevao, a njegov ujak koji je imao svoju grupu dozvoljavao je mladom Rajanu da peva zajedno sa njima. Pored toga bio je član baletske grupe, a polako je počinjao i da glumi. Sam je izbacio kanadski akcenat jer po njemu nije zvučao dovoljno dobro i usvojio specifičan način izgovaranja reči kakav je imao Marlon Brando. Kada je popularni TV šou „Mickey Mouse Club“ pojavio u Kanadi on se prijavio kako bi na taj način pokušao da se probije na svetsku scenu. On je u grpi od oko 20 hiljada dece uspeo da uđe u top 12. Tada već rešava da se ozbiljnije posveti svojoj glumačkoj karijeri i seli se u Los Anđeles gde je bio član trupe zajedno sa Kristinom Agilerom, Džastinom Timberlakijem i Britni Spirs. Dobio je par epizodnih uloga u dečijem šou nakon čega se vraća da završi srednju školu.

Rajan Gosling (8)

Dok je bio u Novom Zelandu shvatio je da zaista želi da izgradi uspešnu filmsku karijeru i sa 19 godina vraća se u Holivud, gde najpre dobija sporednu ulogu u fudbalskoj drami „Sećanje na Titane“ koja je publici premijerno prikazana 2000-te godine. Sledeće godine dobija i prvu glavnu ulogu u filmu „Vernik“, koja je naišla na odličan prijem kod kritičara gde su svi pohvalili ubedljivu glumu i sjajan perofrmans Goslinga. Iako je film bio sjajan zbog kontrovezne teme koja se proteže kroz ceo film nije mogao da bude distribuiran u bioskope pa je svoje prikazivanje imao na kablovskoj što mu je umanjilo zaradu. Ipak ovo je jedan sjajan film koji je izdvojio atraktivnog Rajana iz mase glumaca i omogućio mu da kasnije lakše dobije uloge. Sledeći projekat na kome je radio bio je „Ubistvo po stavkama“ gde je imao priliku da sarađuje sa sjajnom Sandrom Bulok. 2002-ge godine izlazi  i film „The slaughter rule“ u kojem je takođe imao zapažen nastup, a kritičari iz časopisa „New york times“ su za nega napisali da ima tendeciju da postane velika zvezda.

(FILES) In this May 20, 2014 file photo, Canadian actor Ryan Gosling smiles as he arrives for the screening of the film "Lost River" at the 67th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. Hollywood hearthrob Ryan Gosling and his actress girlfriend Eva Mendes are proud parents of a baby daughter, media reports said September 16, 2014. Mendes, who began dating the Canadian actor in 2011, gave birth last Friday, according to US Weekly, which first reported the birth. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI / FILESALBERTO PIZZOLI/AFP/Getty Images ORG XMIT: Ryan Gosl ORIG FILE ID: 533471496

Naredne godine u bioskopima se pojavljuje film u kojem je dobio ulogu tinejdžera osuđenog na zatvorsku kaznu zbog ubistva zaostalog dečaka. Ponovo oduševio je sve kritičare i polako pažnju medija usmerio ka sebi. Najveću popularnost ipak dobija 2004-te godine glumeći u romantičnom filmu „Beležnica“ koji je postigao veliki komercijalni uspeh. Zahvaljući ovom filmu Rajan je postao popularan širom sveta i nije bilo sumnje da je zvezda rođenja. Glumac visok 184 cm sledeće godine dobio je ulogu Henrija Letama u filmu „Ostani mrtav“, a naredne godine dobija naslovnu ulogu u filmu „Polu – Nelson“. Upravo ova uloga donela mu je prvu nominaciju za „Oskara“ u kategoriji najbolji glavni glumac. Sledeće godine ponovo se našao u glavnoj ulozi u filmu „Larson ima devojku“ gde je još jednom oduševio kritičare.

Povratak na svetsku scenu

Nakon ovog filma ovaj holivudski šarmer odlučio je da se povuče iz sveta glume. Gosling je mislio da je dosta toga pružio kao glumac i da nije imao više šta da ponudi. Pune tri godine nije učestvovao ni na jednom filmskom projetku posvetio je se drugim svarima za koje je u tom trenutku mislio da su važniji, da bi se vratio na svetsku scenu 2010-te godine i to sa čak pet glavnih uloga. Ovoga puta on je tumačio potpuno različite uloge u filmovima različitih žanrova, a popularnost koju je imao kod medija doprinosila je da bude jedan od traženijih glumaca i omogućila mu je da bira uloge koje će glumiti. Prvi film nakon pauze koji je šira javnost imala prilike da vidi bio je „Sve dobre veze“ u kojem je tumačio lik Dejvida Marksa.

Rajan Gosling (7)

Rajan sa koleginicom Emom Stoun u filmu “Ta luda ljubav”

A 2011-te godine izlaze tri filma u kojima je Gosling prosto briljirao. Prva u nizu bila je romantična komedija „Ta luda ljubav“ gde je glumio zajedno sa Stivom Karelom i Emom Stoun, gde je oduševio kritičare sa ulogom zavodnika koji su tada napisali da je svetska kinematografija dobila novog Džordž Klunija. Za ulogu u ovom filmu nominovan je za „Zlanog globusa“. Sledeći film prikazan te godine bio je „Vozač“ u kojem je Gosling tumačio glavnu ulogu i ponovo briljirao kao i u američkoj drami „Martovske igre“ u kojoj je imao prilike da igra zajedno sa Džordž Klunijem i Marisom Tomej. Nakon pauze Rajan se vratio prepun energije pa je tako konstantno bio angžaovan na snimanju filmova. U filmu „Gangsterski odred“ iz 2012-te godine imao je priliku da sarađuje sa Šon Penom, a u decembru ove godine publika širom sveta imala je priliku da ga vidi u biografskoj drami u kojoj se u naslovim ulogama našao zajedno sa Kristijan Bejlom i Stiv Karelom.

Rajan Gosling (5)

Top 10 filmova Rajana Goslinga:

  1. „Vernik“ iz 2010-te godine kao Deni Balint,
  2. „Ubistvo po stavkama“ iz 2002-ge godine kao Ričard Hejvud,
  3. „Beležnica“ iz 2004-te godine kao Hoa,
  4. „Ostani mrtav“ iz 2005-te godine kao Henri Letam,
  5. „Polu – Nelson“ iz 2007-e godine kao Den Dan,
  6. „Tužna veza“ iz 2010-te godine kao Din,
  7. „Ta luda ljubav“ iz 2011-te godine kao Džejkob Palmer,
  8. „Vozač“ iz 2011-te godine kao vozač,
  9. „Martovske igre“ iz 2011-te godine kao Stiven Majers,
  10. „Gangsterski odred“ iz 2012-te godine kao Džeri Vuters;

Rajan Gosling – van kamera

Teško detinjstvo i brz uspeh uspeli su da od Goslinga stvore pomalo netipičnu filmsku zvezdu. Pored glume, on je uspeo da izgradi uspešnu pevačku karijeru, a kupio je i restoran koji je bio na ivci bankrota. Uspeo je da renovira resotran koji je doživeo potpuni procvat kod novog vlasnika, a zanimljivo je da Gosling ponekad u svom restoranu pomaže radeći kao konobar. Poznato je da vozi brzu vožnju, pa je tako 2005-te godine proveo neko vreme u pritvoru jer ga je policija uhvatila da prebrzo vozi. Pored brze vožnje, često je viđen da vozi pod uticajem alkohola, a u žutoj štampi pisali su da Rajan konzumira narkotike. Voli da se provodi i uživa u životu, a pred toga on uvek nalazi vremena da učestvuje u različitim akcijama organizovanim za ljude kojima je pomoć najpotrebnija, pa je tako bio jedan od prvih koji je otišao da pomogne ljudima koji su preživeli uragan Katrina. Jednom prilikom spasao je novinarku koja je stajala na putu i koju bi auto sasvim sigruno udarilo da Gosling nije pritičrao u pomoć.

Rajan Gosling (4)

Rajan sa sada već bivšom devojkom glumicom Rejčel Makadams

Epiteti najsek*sipilinij muškarac, najveći zavodnik Holivuda, najstilozovaniji muškarac na svetskoj sceni samo su doprinosili njegovoj popularnosti kod ženskog dela publike, tako da je od samog starta karijere Gosling povezivan sa mnogim lepoticama sa javne scene. Ipak prvu ozbiljniju vezu imao je sa koleginicom Sandrom Bulok sa kojom je bio godinu dana u vezi. Par se upoznao 2002-ge godine i veoma brzo su otpočeli romansu. Sledeća velika ljubav bila je ponovo glumica Rejčel Makadams koju je upoznao na snimanju filma „Beležnica“. Interesantno je da se tokom filma glumci nisu podnosili, snimanje filma je obilovalo svađama i konstantnom tenzijom između njih da bi sredinom 2005-te godine njih dvoje otpočeli ljubavnu romansu. Njih dvoje su dugo važili za najromantičniji par Holivuda, ali 2007-e godine usledio je raskid. Narednih godinu dana par se mirio više puta, ali ipak definitivno su raskinuli 2008-e godine. 2010-te godine veliku pažnju javnosti privukao je kada je obelodanjeno da je u vezi sa koleginicom Bjelk Lajvli, ali ipak njih dvoje nisu uspeli da opstanu pa je usledio raskid već krajem 2010-te godine.

Rajan Gosling (6)

U kratkoj vezi bio je i sa glumicama Kristen Dunst, Natali Portman i Olivijom Vajld, dok nije upoznao američku glumicu i modela Evu Mendez. Njih dvoje su od 2011-te godine u stabilnoj vezi, a nedavno su postali i roditelji prelepe devojčice.

Share.

Comments are closed.