Glumac Rene Bitorajac – biografija

0

Rene Bitorajac je savremeni hrvatski filmski i pozorišni glumac, omiljen kod publike svoje zemlje, ali i regiona. Već nekoliko godina uživa u statusu samostalnog umetnika, a pored glume, veoma voli i sport i vožnju motorom. Uživa u putovanjima, a kada je kod kuće ne može da se odvoji od televizora.

Datum rođenja i glumački počeci

Rođen je 2. marta 1972. godine u Zagrebu. Završio je osnovnu školu “Ivan Gundulić”, a sa 7 godina krenuo u Dramski studio Zagrebačkog kazališta mladih u klasi Zvjezdane Ladike, gde je ostao sve do završetka srednje škole. U tom periodu počeo je da glumi ne samo u amaterskim, već i u profesionalnim predstavama. Sa 12 godina bio je voditelj na otvaranju Dječjeg festivala u Šibeniku, a zatim je vodio dečju TV emisiju “Iz svijeta crtića”. Završio je Osnovnu glazbenu školu za trubu, trenirao fudbal i karate, išao u školu jahanja. Nakon završene srednje škole “Centar za kulturu i umjetnost”, upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Neve Rošić i Tonka Lonze.

Rene Bitorajac

Visina i težina

Glumac Rene Bitorajac je visok 172 cm, a težak 73 kg.

Filmovi, serije i značajne uloge

Na velikom platnu debitovao je 1981. godine u naučno – fantastičnom filmu “Gosti iz galaksije”, hrvatskog reditelja Dušana Vukotića. Zatim slede filmovi “Tajna starog tavana”, “Antikazanova”, “Gavre Princip – Himmel unter Steinen”, “Svaki pit kad se rastajemo”, “Vidimo se”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “Letač Džo i Marija Smjela”, “Rusko meso”, “Tri muškarca Melite Žganjer”, “Bluz za Saro”, “Trgovci srećom”, “Bogorodica”, “Garcia”, “Kad mrtvi zapjevaju”, “Nebo sateliti”, “Ničija zemlja”, bosansko – hercegovački film, nagrađen Oskarom. Poznate su i njegove uloge u filmskim ostvarenjima “24 sata”, “Svjedoci”, “Kajmak i marmelada”, “Duga mračna noć”, “Premijer”, “Čitulja za Eskobara”, “Drug Crni u narodnooslobodilačkoj borbi”, “Kanibal vegetarijanac”, “Metastaze”.

Posebnu popularnost Rene Bitorajac stekao je glumeći u veoma gledanim TV serijama “Naša mala klinika”, “Bitange i princeze”, “Zakon!”, “Drug Crni u NOB-u”.

Prve pozorišne uloge ovom poznatom glumcu bile su poverene kada je imao tek nešto više od 10 godina. Tada je glumio u predstavama “Pustinja” i “Zlatni mladić”, Hrvatskog narodnog kazališta, a sa 14 godina igrao je u komadu “Ričard III”. Tokom studija, dobio je ulogu u predstavi “Zagreb Cabaret”, a nakon toga glumio je u tridesetak komada u gotovo svim zagrebačkim pozorištima. Krajem devedesetih godina prošlog veka njegova predstava “Izbacivači”, u kojoj se, pored glume, okušao i u adaptaciji i pisanju songova, bila je veliki hit. Poznate su i predstave “Vježbanje demokracije” i “Magic act show”, u kojoj je bio reditelj, koautor i glumac.

Rene Bitorajac, takođe, radi i kao voditelj u mnogim televizijskim emisijama: “Treća sreća”, “Nogometna TV”, “Story super nova show”, “Coca cola music stars”, “Supertalent”. Već nekoliko godina piše scenario i vodi događaj pod nazivom “Noć gutača reklama”, a učestvovao je i u prvoj sezoni TV šoua “Ples sa zvezdama” i stigao do finala.

Porodica – supruga i deca

Rene Bitorajac je u srećnom braku. Njegova žena Ana je završila Pedagošku akademiju u Zagrebu. Imaju sina Gabrijela i ćerku Larisu. Razvod im nije ni na kraj pameti, grade svoju porodičnu sreću, a Ana je u Zagrebu otvorila dečju igraonicu i rođendaonicu koja je dobila ime po popularnoj seriji u kojoj glumi njen suprug – “Bitange i princeze”.

O Srbima ni reči

Iako u filmu “Metastaze” tumači lik Krpe, kontraverznog Hrvata koji zlostavlja ženu i postaje nasilan na sam pomen Srba, glumac Rene Bitorajac nije mnogo govorio za javnost u vezi sa politikom. Pre dve godine njegov film “Ljudožder vegetarijanac” prikazan je u Prištini u okviru petog Međunarodnog filmskog festivala “PriFest”. Glumac je tada bio gost festivala i izjavio da je zadovoljan umetničkom saradnjom između bivših jugoslovenskih republika.

Share.

Comments are closed.