Glumac Robert De Niro – biografija

0

Večiti šarmer i jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice Robert De Niro stalno je aktuelan u medijima. Njegova najnovija biografija koju je napisao Šon Levi nam otkriva da je glumac konzumirao opijate sa Džonom Belušijem, te da je indirektno bio umešan u smrt svog dobrog prijatelja. Te i još mnoge zanimljivosti o životu i radu De Nira možete pročitati u biografiji koja sledi.

Datum rođenja, poreklo, obrazovanje…

Američki filmski glumac, reditelj i producent Robert De Niro rođen je 17-og avgusta 1943-e godine u Njujorku. Majka mu se zvala Virdžinija De Niro i po zanimanju je bila slikarka, kao i njegov otac Robert De Niro stariji. De Nirovo poreklo u sebi ima i albanske, nizozemske, nemačke, francuske,  irske i italijanske krvi. Iako je njegova majka bila ateist on je odgajan kao katolik, mada nikada nije bio posebno naklonjen crkvi niti je praktikovao bilo koju veru. Kada mu je bilo samo dve godine njegovi roditelji su se razveli, što je njemu teško palo zbog čestih svađa koje su imali kao i zbog glasina da je njegov otac homoseksualac.

?????????????????????????????????????????????????????????

Odrastao je na Menhetnu, gde su ga drugari zvali „Bobby Milk“ zbog njegovog svetlog tena. Pohađao je „Little Red School“, a pozavršetku majka mu ne dozvoljava da sam izabere srednju školu koju želi već ga upisuje u srednju muzičko umetniku školu, koju on napušta sa trinaest godina i pridružuje se uličnoj bandi iz kraja u kome je odrastao. Sa punih osamnaet godina seli se u Pariz gde mu je boravio otac želeći da ostane sa njegovom prodicom, ali se ubrzo vraća kući nakoh shvatanja da boluje od depresije .Nakon toga pohađao je studije namenjene glumi – „Stella Adler“ i „Actor Studio Strasberga“. Glumački poziv i pohađanje ovih škola polako izvode Roberta na pravi put a on kreće i da putuje po svetu, kocentrišući se posebno na Evropu. Glumac je čak posetio i Srbiju, odnosno selo Čokot koje se nalazi u blizini Niša. On je toliko ostao oduševljen onim što vidi u Srbiji da je kasnije svojoj usvojenoj kćerki dao ime Drina.

Filmska karijera De Nira

Prvu značajniju ulogu popularni glumac dobija 1963-e godine u filmu čuvenog Brajana De Palme „Venčanje“, iako film nije objavljen sve do 1969-e godine. Nakon toga imao je manje pozorišne i filmske uloge da bi svoj prvi veliki službeni filmski debi ostvario takođe u De Palminom filmu „Pozdravi“ 1968-e godine.  Veću pažnju javnosti privukao je glumći bejzbol igrača u filmu iz 1973-e godine. Ubrzo zatim on započinje saradnju sa Marinom Skorosezom nastupivši u par njegovih filmova. Konano 1974-e on dobija ulogu mladog Vito Korelonea u kultnom filmskom ostvarenju „Kum 2“ gde dobija svog prvog „Oskara“ u kategoriji najbolji sporedni glumac. Nakon toga on glumi u par filmova bolje produkcije i to uglavnom glumeći šarmatne sociopate, a dugo vremena je trebalo da počne da bi zaigraio i u komedijama.

THE GODFATHER: PART II, Robert De Niro, 1974

De Niro u filmu “Kum 2” 1974

Tek osamdesetih godina on kreće da se angažuje u njima kako ga zbog uloga kriminalaca koje je uglavnom glumeo publika ne bi indetifikovala kao takvog. Jako je zanimljivo da sam glumac nije mislio da će se toliko dobro osećati glumeći u komedijama kao ni da će mu te uloge prijate podjednako dobro kao i ove u ozbiljnijim filmovima. De Niro je vrlo brzo dobio status jedne od najtraženijih zvezda u Holivudu što ne treba da čudi s ‘obzirom na trud koji je ulagao da bi dobio uloge. Zbog uloge u filmu „Taksista“ on je proveo tri meseca taksirajući, a zbog uloga je se čak i gojio 30 kilogama, izbrusio sve svoje zube i slično. On je bio nominovan za brojne nagrade, mnoštvo je i osvojio, a pored pomenutog „Oskara“ najvažnije su „Oskar“ iz 1980-e kao najbolji glavni glumac u filmu „Razjareni bik“ za koji je osvojio i „Zlatni globus“ u istoj kategoriji.

Mnoštvo je kvalitetnih filmova u kojima se De Niro pojavljuje, a najpoznatiji su:

 • „Kum 2“ iz 1974-e kao Vito Korleone mlađi,
 • „Taksista“ iz 1876-e kao Travis Bicikle,
 • „Lovac na jelene“ iz 1978-e kao Majkl Vronski,
 • „Razjareni bik“ iz 1980-e kao Džek la Mota,
 • „Bilo jednom u Americi“ iz 1984-e kao Dejvid Arson,
 • „Nesalomivi“ iz 1987-e kao Al Kapone,
 • „Dobri momci“ iz 1990-te kao Džimi Konvej,
 • „Frankeštajn“ iz 1994-t kao frankeštajn,
 • „Ratom protiv istine“ iz 1997-e kao Konorad Bren,
 • „Velika očekivanja“ iz 1998-e kao Artur Lusting,
 • „Mafijaš pod stresom“ iz 1999-e kao Pol Vitni,
 • „Njeni roditelji“ iz 2000-te kao Džek Berns,
 • „Grad na obali“ iz 2002-ge kao Vinsent Lamara,
 • „Upoznajte Fokerove“ iz 2004-te kao Džen Burns,
 • „Dobri pastir“ iz 2006-te kao Bili Salivan,
 • „Godine ljubavi“ iz 2011-re kao Adrijan,
 • „Američki varalica“ iz 2013-te kao Viktor Teligo;

Ljubavni život legendarnog holivudskog glumca

Pošto Robert važi za jednog  od najvećih šarmera na glumačkoj svetkoj sceni tako nas i ne čudi veliki broj žena koje su bile sa njim. On je se dva puta ženio, prvi put sa Dijanom Abot 1976-e godine sa kojom ima usvojenu kćerku Drinu i sina Rafaela. Njihov brak je se raspao 1988-e godine, a Robertu nije trebalo dugo da započne vezu sa bivšim fotomodelom Tuki Smit sa kojom je dobio blizance Arona Kendrika i Džulijana Henrija i to uz pomoć in vitro oplodnje.

- New York - 10/29/13 -CBS Films presents the New York premiere of "Last Vegas". The film stars MIchael Douglas, Robert DeNiro ,Morgan Freeman and Kevin Kline  -PICTURED: Grace Hightower and Robert DeNiro  -PHOTO by: Dave Allocca/Starpix -File name: DA691220.JPG -Location: Ziegfeld Theater Editorial - Rights Managed Image - Please contact www.startraksphoto.com for licensing fee Startraks Photo New York, NY For licensing please call 212-414-9464 or email sales@startraksphoto.com

Nakon raskida sa Smitovom, De Nira su povezivali sa brojnim lepoticama, a krajem 1997-e godine bivša stuardesa Grejs Hajtaure uspeva da ga odvede do oltara. Ubrzo bračni par dobija sina Eliona, a nedugo zatim zbog De Nirovog zapostavljanja porodice Grjes podnosi zahtev za razvod braka koji nikada nije zvanično okončan. Njih dvoje su se kasnije i pomirili i ponovo otpočeli zajednički život.

Mračne tajne De Nira

Scenarista i reditelj Šon Levi 2014-te godine objavio je biografiju pod nazivom: „De Niro: A life“ u kojoj opisuje mračni život koji je vodio popularni glumac. Pored problema sa zavisnošću i agresivnošću, on je izneo detalje iz privatnog života o kojima se do tada ništa nije znalo. Levi u biografiji piše da je Robert bio veliki kokainski zavisnik, kao i to da je ta zavisnost rezultirala time da mu komičar Džon Beluši postane veliki prijatelj, pošto je i sam bio takođe veliki zavisnik. On takođe navodi da je De Niro indirektno kriv za Belušijevu smrt koja se dogodila 1982-ge kao posledica predoziranja.

Robert De Niro (7)

Levi je istakao i mračan ljubav život De Nira, gde ga opisuje kao površnog čoveka koji je koristio žene. Uma Turman, Sibli Šepard i Naomi Kembel samo su neka od imena koja su spomenuta u biografiji i čiji su detalji  veze sa Robertom izneti u javnost.

Zdravstevni problemi

Nažalost Robertu je 2003-e godine dijagnostiikovan rak prostate. Mnogi navode da je njegov stil života koji je bio prilično hedonistički zaslužan što je glumac dobio ovu opaku bolest. Iako je rak jedna od  najtežih bolesti, kod Roberta on je otkriven u svom ranom stadijumu, tako je da je više opcija lečenja dolazilo u obzir. Zbog redovih kontrola na koje je dolazio i primenjivanja adekvatnih terapija veoma brzo usledio je potpuni oporavak glumca.

Izreke i citati

Pored skandala koje pravi i talasanja javnosti, De Niro je poznat po svojim izrekama i citatima. Mi vam izdvajamo neke od njih:

 • “Imaćeš vremena za odmor kada budeš mrtav.”
 • “Naučio si dvije najvažnije stvari u svome životu – nikada ne cinkari svoje prijatelje i uvijek drži svoja usta začepljenima.”
 • “Strah nastaje kad se suočite s izazovom.”              
 • “Moja definicija dobrog hotele ja da je to mesto u kome bih poželeo ostati.”

Robert De Niro (3)

 • “Vrijeme prolazi, pa šta god hoćeš da uradiš – uradi to. Uradi to odmah, ne čekaj.”
 • „Jedna od stvari vezanih za glumu je da možete živeti tuđe živote, a da uz to ne plaćate cenu.”
 • “Ne postoji ništa ironičnije ili kontradiktornije od samog života.”

Da li ste znali da…

 • …da De Niro sebe smatra Italo – amerikancem i ima italo – amerčiki naglasak iako je samo njegov čukun deda italijanskog porekla?
 • …da je De Niro proganjao čuvenu pevačicu Vitni Hjuston? On joj je slao čveće i plišane igračke pokušavajući da je nagovori da sa njim zaigra u jednom filmu, međutim njeni roditelji sprečili su njen ulazak u svet glume verujući da će joj bilo kakva veza sa legendarnim glumcem doneti samo zlo.
 • …da je u Francuskoj uhapšen pod optužbom da je koristio usluge prostitutke?
 • …da je Robert visok 177 cm?
 • …da je 1989-e godine osnovao svoju kompaniju za proizvodnju filmova pod nazivom „TriBeCa Productions”?
 • …da je on drugi glumac koji osvaja “Oskara” glumeći Vita Korleonea. Pre njega to je pošlo za rukom Marlonu Brandu.
SHOWTIME, Eddie Murphy, Robert De Niro, 2002, (c) Warner Brothers

Sa kolegom Edijem Marfijem, 2002-ge godine

 • …da mu je omiljena glumica za saradnju Merli Strip?
 • …da ga je sajt “FilmFour.com” 2002-ge proglasio za najboljeg glumca svih vremena?
 • …da javno podržava Demokratsku stranku?
 • …da mu je na Venecijanskom filmskom festivalu 2004-te godine dodeljenjo mu je počasno italijansko državljavnstvo? Nakon toga jedna organizacija iz Italije bunila se njihovom premijeru Berloskoniju tvrdeći da legendarni glumac naružava imidž Italijana sa svojim ulogama u filmovima. Međtuim, premijer i miniistar kulture odbacili su optužbe i priredili gala svečanost u De Nirovu čast.
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!