Glumac Šon Koneri (engl. Sean Connery) – biografija

0

Šon Koneri je škotski glumac i producent najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonta u kultnom serijalu. Iako je mnogo ljudi koji osporavaju brojne glumce koji se kvalifikuju za status zvezde, niko ne može to da ospori kada je Koneri u pitanju, jer šta više on nije zvezda – on je super zvezda!

Rani period života Šona Konerija

Šon Koneri (engl. Sean Connery) je rođen kao Tomas Šon Koneri 25-og avgusta 1930-te godine u Edinburgu u siromašnom kraju. Otac mu je bio vozač kamiona, a majka služavka. Njegova porodica je bila veoma siromašna, skoro da su jedva preživljavali. On čak nije imao kolevku već su ga roditelji na spavanje stavljali u vioku ormara. Kada je imao osam godina dobio je brata Nila. Šon je rastao u siromašnoj četvrti gde je vreme provodio sa društvom iz kraja i bio je veoma problematičan, pa tako već sa 15 godina biva izbačen iz škole.

Son Koneri (1)

Tada on se pridružuje britanskoj ratnoj mornarici. Iako ga škola nikada nije zanimala i imao je loše ocene u mornarici se pokazao odlično. Nakon napuštanja mornarice on kreće da se bavi bodi bildingom zahvaljujući kojem dobija posao modela koji rekralima donji veš. Da se nije plašio rada, Šon je dokazao radeci najrazličitije poslove, pa tako bio je zidar, spasioc na plaži, model, raznosio je novine, a bio je i šegrt kod lokalnog mesara.

Početak karijere Šon Konerija

Sa dvadeset godina Koneri je uveliko pokušavao da se probije radeći kao model. On je 1950-te godine se prijavio na takmičenje “Mis univerzuma”, gde je predstavljao Škotsku. On možda nije pobedio na takmičenju ali je osvojio treće mesto koje mu je donelo pažnju javnosti koja mu je bila potrebna. Svoj pozorišni debi imao je godinu dana kasnije u Londonu, gde je imao manju ulogu u predstavi. Godine 1954-te dobija ulogu na britanskoj televiziji (BBS) glumeći u ostvarenju “Requiem for a heavyweight”. Njegova gluma je ostala primećena i dobio je pozitivne kritike za svoj rad. Nakon pojavljivanja na televiziji, on se probija in a filmsko platno, gde pretežno dobija manje i beznačajnije uloge.

Son Koneri (7)

Prvu važniju ulogu je dobio u filmu “Drugo vreme, drugo mesto”, gde je glumeo zajedno sa sjajnom Lanom Turner. Šon je za vreme snimanja doživeo veliku neprijatnost kada mu je Lanin dečko Džoni Stompanato pretio pištoljem misleći da Koneri muva Lanu. Ovaj nesporazum je otišao toliko daleko da je Šon čak neko vreme se i krio misleći da je Džoni naručio njegovo ubistvo. Iste godine on je glumio u epu “Noć za pamćenje”. Koneri je konstantno bio angažovan krajem pedesetih godina, pa se tako pojavljuje u jednom Diznijevom ostvarenju, ali i u filmu “Tarzanova velika avantura”. I početkom šezdesetih Koneri je dobijao solidne uloge i konstantno bio angažovan. Najpoznatiji filmovi sa početka šezdesetih su ratni film iz 1962-ge pod nazivom “Najduži dan” i Hičkokov film “Marina”.

Džejms Bond – jedna od najpoznatijih uloga

Iako je Koneri dobijao solidne uloge i imao stalno angažovanje u Holivudu ipak javnosti on je bio relativno nepoznat. O njemu se nije pisalo niti je dobijao značajnije nagrade. Ipak sve se menja 1962-ge godine kada dobija ulogu Džejms Bonda u seriji filmova koja je snimana prema novelama Iana Fleminga. On je ulogu dobio oduševiši producente, a neki od konkurenata koje je pobedio na kastingu bili su Geri Grant, Reks Harison, Rodžer Mur i Trevor Hauard.

Prvi iz ove kultne sage filmova o britanskom tajnom agentu bio je film “Dr. No” iz 1962-ge godine. Godinu dana kasnije izlazi drugi deo pod nazivom “Iz Rusije sa ljubavlju”. Tokom snimanja nastavka filma malo je falilo da Koneri izgubi život, kada je helicopter proleteo par centimetara iznad njegove glave. Polako Koneri je počeo da stiče popularnost, a već sredinom šezdesetih nema ko nije čuo za njegov fantastični perfromans tajnog agenta 007.

Son Koneri (2)

Sledeći u nizu filmova o Džejms Bondu bili su: “Goldfinger”, “Operacija grom”, “Samo dvaput se živi” i “Dijamanti su večni”.

Nakon što su mu dosadile uloge britanskog tajnog agenta, on kreće da glumi u akcionim filmovima, kao i filmovima čiji je glavna tematika bila političke intrige. Godine 1981-ve on se vraća svojoj ulozi Bonda glumeći u filmu “Nikada ne reci nikada”. To je ujedno poslednji film ukome se Koneri pojavljuje kao britanski tajni agent. Tokom snimanja filma Koneri je ostao povređen usled isprobavanja scena borilačkih veština. Naime, njemu je Stiven Sigal slučajno slomio ručni zglob dok je pokušavao da ga što bolje nauči potrebnim pokretima.

Iako glumeći Bonda nije ostvario nijednu značajniju nagradu, smatra se da su mu uloge tajnog angenta bile najznačajnije u karijeri zahvaljujući kojima je postao planetarno popularan glumac.

Jedan “Oskar” u filmskoj karijeri i producentski rad

Kultni serijal filmova o Bondu mu možda nije doneo “Oskara”, ali zahvaljujući popularnosti filma stekao je slavu koja mu je omogućila da dobija bolje uloge u kvalitetnijim filmovima. Krajem osamdesetih dobija ulogu u filmu “Nesalomivi” gde trumači ulogu irskog policajca Malonea. Film je snimljen po televizijskoj seriji zasnovanoj na autobiografskim sećanjima Eliota Nesa, a režirao ga je fantastični Brajan De Palma. Film je postao pravi bioskopski hit, a Šon Koneri je za svoju ulogu u njemu osvojio “Oskara”, kao i “Zlatnog globusa”.

Son Koneri (3)

Dve godine kasnije za svoj performans oca od Indijane Džonsa u filmu “Indijana Džouns i posslednji krstaški pohod” dobija nominaciju za “Oskara” i “Zlatnog globusa”. Godine 1992-ge on se okušava i u produkciji u filmu “Vrač”, gde pored posla porducenta on se pojavljuje i kao glumac. Pošto je se pokazao kao odličan producant on se naredih godina posvećuje više tom nego glumačkom pozivu. Bio je izvršni producent na filmovima “Izlazeće sunce”, “Just cause” i “Hird”.

Krajem devedesetih on nastavlja sa producentskim radom, producirajući film “Klopka” iz 1999-te godine u kojem glavnu ulogu tumači prelepa Ketrin Žita Džouns.

Ljubavni život Konerija

Tokom ranih pedesetih godina Koneri je bio u vezi sa Karol Sopel, a ubrzo nakon raskida počinje da izlazi sa Džuli Hamilton. Nakon raskida sa Džuli neko vreme je bio sam. Dugo vremena je bio zaljubljen u džez pevačicu Maksin, koja ga je odbila jer je već bila u braku. Koneri je bio u braku sa glumicom Dajanom Kliento od 1962-ge do 1973-e godine. U braku koji je trajao dvanaest godina par je dobio sina Džejsona. Dve godine nakon razvoda on se ženi sa francusko marokanskom slikarkom Mišelin Rokebrin sa kojom je i dan danas u skladom i srećnom braku.

British actor Sean Connery poses with his wife Micheline Roquebrune on the red carpet before attending the screening of director Sam Mende's new film 'Away We Go' at the Edinburgh International Film Festival, Scotland June 17, 2009. REUTERS/David Moir (BRITAIN ENTERTAINMENT)

Zanimljivosti o Šonu Koneriju

 • Kompijuterski animatori su proučavali Konerijeve gestove i mimiku lica kako bi mogli da ih iskoriste i prenesu za kreiranje zmaja u filmu “Dragonheart”.
 • Koneri je najpre za svoje umetničko ime odabrao Šejn misleći da će biti zvučnije, ali se kasnije ipak vratio na Šon.
 • Dok je bio u ratnoj mornarici Šon Koneri je uradio dve tetovaže. Na jednoj piše “mama i tata”, a na drugoj “Škotska zauvek”.
 • Godine 1996-te magazin “Empajer” ga stavlja na sedmo mesto najprivlačnijih filmskih zvezda svih vremena. Ispred njega na listi od pripadnika muškog pola bili su samo Džoni Dep i Robert Redford.
 • Šon Koneri je proglašen za glumca koji je najbolje izneo ulogu Bonda sa 46% glasova. Drugi na listi bio je Danijel Krejg sa 22%, treći je bio Rođer Mur sa 12%, sledi Pirs Bronsan sa 10%, dok je Timoti Dalton dobio 7%, a Džordž Lezenbi 3% glasa.
 • On je tokom snimanja filmova o Džejms Bondu nosio periku jer je svoju kosu počeo da gubi već sa dvadeset godina.

Son Koneri (8)

 • Omiljeni film iz sage o Bondu mu je “Iz Rusije sa ljubavlju”.
 • Njegov akcenat koji koristi glumeći Bonda proglašen je najgorim u istoriji svetske kinematografije od strane časopisa “Empajer”.
 • Svojoj producentskoj kompaniji dao je naziv “Fauntinbridž” po mestu u kome je proveo detinjstvo.
 • Koneri je imao priliku da u mladosti igra za “Mančester junajted”, ali je odbio smatrajući posao fudbalera previše nestabilnim.
 • Šon piše poeziju ali nikome ne dozvoljava da je pročita.
 • Odbio je ulogu “Gandalfa” u trilogiji “Gospodar prstenova” jer ga je mrzelo da zbog potreba filmova se preseli na neko vreme u Australiju.
 • On je čak dva puta odbio da glumi u naučno fantatičnom serijalu “Matriks”, jer kako sam kaže uopšte mu nije jasno u čemu se radi u tom filmu.
 • Magazin “Pipl” ga je proglasio dva puta najseksipilnijim muškarcem na svetu i to kada je imao skoro šezdeset godina.
 • Koneri je visok 188 cm.
 • Član je Nacionalne partije Škotske koja se zalaže za otcepljenej Škotske od Velike Britanije, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva. Trenutno živi na Bahamima, a izjavio je da će da se vrati da živi u Škotsku onoga dana kada postane nezavisna.

Neke od izjava Konerija

 • Šon Koneri je poznat po svojim zanimljivim intervijuima koje daje medijima. Prilikom odbijanja uloge u trilogiji “Gospodar prstenova” izjavio je: “Nikada nisam pročitao nijednu od knjiga iz ove sage i nisam razumeo scenario kada su mi ga poslali. Bobiti? Hobiti?” A kada je drugi put odbio istu ulogu ponovo je ostao zbunjen: “Daaa, pa nikada nisam razumeo ništa od toga. Pročitao sam knjigu. Pročitao sam scenario. Gledao sam film. I dalje ništa ne razumem.”

Son Koneri (6)

 • Kada su ga proglasili najseksiplinijim živim muškarcem 1995-te godine on je uzvratio rečenicom: “Hvala Bogu, sve je dobro dok nisam najprivlačniji mrtvi muškarac.”
 •  Koneri je jednom priliko o srbima izjavio: Srbi imaju mnogo toga zajedničkog sa Škotima. Verni su svojoj tradiciji i duboko je poštuju. Mogli bi i stotinu godina da žive pod nečijom packom, ali nikada ne bi zaboravili svoj identitet. Poseduju izuzetnu gostoprimljivot i vole sve koji ih posećuju. Sa druge strane isto su tako tvrdoglavi i teško menjaju mišljenje, a prema ženama ne pokazuju preteranu nežnost.”
 • Što se tiče njegovog glumačkog umeća rekao je: “Ja sam glumac, ne hirurg. Gluma nije operacija mozga. Ako uradim svoj posao kako treba ljudi neće tražiti povraćaj novca nazad.”
 • Filmu “Liga izuzetnih džentlmena” u kome je glumio uputio je jasnu kritiku: “Ceo daj projekat bio je noćna mora. Producentu nikada nisu trebali da daju 185 miliona dolara za film. Nikako.”
Share.

Comments are closed.