Glumac Stiv Mekvin – biografija

0

Stiv Mekvin (engl. Steve McQueen) je sigurno jedna od najvećih i najpoznatijih akcionih zvezda dvadesetog veka. Svojevremeno je bio najplaćenija filmska zvezda na svetu, a stekao je nadimak „Kralj kulerštine (engl. The King of Cool)“. Njegova biografija jako je zanimljiva kako zbog filmova u kojima je glumio, tako i zbog njegovog temperamenta i naravi zbog kojih je stalno bio u centru velikih skandala.

Veoma teško detinjstvo za Stiva

Terens Stiv Mekvin rođen je 24-og marta 1930-te godine u Bič Grovu, Indijana. Otac mu je bio Terens Vilijam Mekvin koji je ostavio Stivovu majku Džulijen En šest meseci nakon što ju je upoznao. Ona je navnodno bila alkoholičarka i prostitutka, koja nije mogla da se brine o malom detetu pa je Stiva ostavila sa njenim roditeljima kada je imao tri godine. Ubrzo oni su se preselili na farmu gde je Stiv proveo pet godina. Kada je napunio osam godina njegova majka dolazi po njega i vodi ga da živi sa njom i njenim novim suprugom u Indijanopolis. On je tada dobio dislekciju i delimično oštećenje sluha jer je pretpeo infekciju uha.

Stiv Mekvin (1)

Kada je imao devet godina, očuh ga je prebio tako jako da je mladi Mekvin odlučio da napusti kuću i živi na ulici. Njegova majka ga je pronašla i videvši da ne može da kontroliše ponašanje svog muža ali i sina vraća ga na farmu. Sa četrnaest godina napušta farmu bez pozdrava i pridružuje se cirkusu na kratko vreme. Nakon toga on se vraća svojoj majci koja živi u Los Anđelesu, gde nastavlja svoj život kao član bande baveći se sitnim kriminalom. On biva uhvaćen u krađi, a s’obzirom da je maloletan policajci ga vraćaju kod očuha koji ga je tada veoma teško pretukao i bacio niz stepenice. Nakon toga mladi Stiv je zapretio očuhu da ako samo još jednom proba da ga udari da će ga ubiti. Njegov očuh tada ubeđuje njegovu majku da potpiše sudski nalog u kojem se navodi da je Mekvin nepopravljiv i premeštaju ga u ustanovu za problematičnu decu u Kaliforniji. To je se pokazalo kao odličan potez za Mekvina jer on tada počinje da sazreva i menja svoje ponašanje. On dve godine kasnije napušta ovu ustanovu i sa šesnaest godina kreće da traži posao. Najpre se zapošljava na brodu gde ostaje da radi neko vreme, a posle se seli u Teksas gde se bavi različitim vrstama posla od drvoseče do prodavca na karnevalu.

Rađanje filmske zvezde

1952-ge godine uz finansijsku podršku koju mu obezbeđuje G. I. Bil on kreće da studira glumu na “Standofrd Meinsiner’s Plazhouse”. Tada je i dobio manje uloge u predstavama gde su ustanovili da Mekevin ima veliki glumački talenat. Krajem 1955-e godine on dobija svoj debi na Brodveju u predstavi “A hatful of Rain” gde je tumačio lik Ben Gazera. Sa svojih 25 godina on napušta Njujork i odlazi u Kaliforniju tražeći glumači posao u Holivudu.

Stiv Mekvin (3)

Uspeva da dobije malu ulogu u televzijskoj prezentaciji pod nazivom “The Defenders”, gde ga je zapazio holivudski menadžer Hili Eliks koji je odlučio da pomogne Stivu da se probije na glumačku scenu.  Tokom šezdesetih godina Mekvin dobija dosta uloga u filmovima koji su imali dobar odziv kod publike. U šezdesetim počinje da dobija bolje uloge i polako dobija status filmske zvezde. Ubrzo postaje jedan od najpoznatijih glumaca koji glume u akcionim i avanturističkim filmovima. Nakon angažovanja za film „Pakleni toranj“ 1974-e godine on postaje najplaćenija filmska zvezda na svetu. Iako je imao veoma nezgodan temperametn i često se svađao sa režiserima i producentima, Stiv je ipak postao tražena zvezda u Holivudu i nije imao problema sa dobijanjem većih i boljih uloga. Jedan od razloga je bilo njegovo glumačko umeće na kojem su mu mnogi zavideli a u koje je on unosio temperament i lični šarm.

Stiv Mekvin (6)

Odabrana filmografija:

 • „Nikada ne voli stranca“ iz 1958-e godine kao Marin Kabel,
 • „The Blob“ iz 1958-e godine kao Stiv Endru,
 • „Sedmorica veličanstvenih“ iz 1960-te godine kao Vin,
 • „Pakao je za heroje“ iz 1962-ge godine kao Ris,
 • „Ljubitelj rata“ iz 1962-ge godine kao kapetan Buz Rikson,
 • „Veliko begstvo“ iz 1963-e godine kao kapetan Hilts,
 • „Sinsinati kid“ iz 1965-e godine kao Sinsinati,
 • „Nevada Smit“ iz 1966-e godine kao Smit,
 • „Afera Tomasa Krauna“ iz 1968-e godine kao Tomas Kraun,
 • „The reivers“ iz 1969-e godine kao Bon Hoganbek,
 • „Begstvo“ iz 1972-ge godine kao Karter MekKoj,
 • „Leptir“ iz 1973-e godine kao Henri,
 • „Pakleni toranj“ iz 1974-e godine kao Majkl O’ Harokan,
 • „Tom Horn“ iz 1980-e godine kao Tom Horn,
 • „Lovac“ iz 1980-e godine kao Ralf Torson;

Privatan život Mekvina i njegova smrt

Mekvin je tokom svog života važio za velikog zaljubljenika u žene. Često je menjao žene, a vernost mu nije bila jača strana. Iako je sam svaku svoju devojku sa kojom je bio varao sam nije trpeo prevare i burno je reagovao zbog svoje naprastie naravi. On je čak ženi prislonio pištolj na glavu nakon što je saznao da ga je prevarila iz osvete jer je on parelerno bio sa više žena. Prvi put glumac je stao na ludi kamen sa Neli Adams 1956-e godine, sa kojom je bio sve do 1972-ge godine. Nije prošlo ni godinu dana od razvoda, a popularni šmeker je se ponovo oženio ovoga puta sa Ali Makro, sa kojom je bio u braku pet godine. Treća žena mu je bila Barbara Mint sa kojom je sklopio brak 1980-e godine.

Stiv Mekvin (5)

Mekvin je dugo vodio borbu sa rakom pluća, koji mu je nažalost nešto kasnije dijagnostikovan pa je sam proces lečenja bio uzaludan. Ipak i sa ovom opakom bolesti on je nastavio da snima filmove sve do svoje smrti. Umro je 7-og novembra 1980-e godine u pedesetoj godini života.

Zanimljivosti:

 • Stiv je bio poznat kao veliki ljubitel automobila i motora, kao i brze vožnje. Dok je studirao jedan od načina da dodatno zaradi bio mu je i provesionalna vožnja motocikla.
 • Njegova visina je iznosila 177 cm.
 • Poslednje reči koje je izgovorio u nekom filmu bile su „Bog te blagoslovio“.
 • Homer Simson, lik iz popularne serije „Simsonovi“ je  u jednoj epizodi Mekvina imenovao za svog ličnog heroja.
 • Nije voleo golotinju u filmovima.
 • Slavni glumac Kevin Koster imenovao je Mekvina za svog omiljenog glumca i rekao da je baš on imao veliki uticaj na njegov rad i glumu.

Stiv Mekvin (4)

 • Ovaj holivudski velikan jedan je od retkih koji je odbijao da koristi kaskadere u opasnim scenama. Naime, on je želeo da svaki kadar u filmu odlglumi lično bez korišćenja kaskadera ili dublera.
 • Stiv je imao visoko mišljenje o sebi i odbijao je uloge koje su kasnije drugim glumcima donele slavu. Odbio je ulogu u „Prljavom Hariju“, kao i ulogu u „Bliskim susretima treće vrste“, a snimanje filma „Apokalipsa danas“ je napustio jer nije dobio 2,2 miliona dolara.
 • On je bio jako ljubmoran na glumca Pola Njumena, toliko da je čak odbio ulogu u filmu „Buč Kasidi i Sandens Kid“ jer je njegovo ime trebalo da stoji posle Polovog.
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!