Glumac Tom Hanks (engl. Tomas Hanks) – biografija

0

Tom Hanks je jedan od najvoljenijih američkih glumaca, koji se u svetskoj kinematografiji pozicionirao kao jedan od najboljih i najcenjenih glumaca svoje generaije. Pored toga ponosni je vlasnik titula “najlepši momak u šou biznisu” i “slavna osoba koja uliva najviše poverenja”.

Rani period života Toma Henksa

Tomas Džefri Hanks (engl. Tomas Jeffery Hanks) kako glasi puno ime dvostrukog dobitnika „Oskara“ rođen je 9-og jula 1956-e godine u Konkordu, Kalifornija. Otac mu je bio Amos Meford Hanks po zanimanju kuvar, a inače je bio rođak majke američkog predsednika Abrahama Linkolna, dok je Tomova majka bila Dženet Marlin po zanimanju bolničarka. On je rastao zajedno za sestrom Sandrom i braćom Rufusom, Tomom i Džimom. Kada je Henks napunio šest godina njegovi rodtelji se razvode i on ostaje da živi zajedno sa majkom i najmlađim bratom Džimom. Interesantno je da su mu i majka i otac ponovo sklopili brakove, tako da je Tom rastao u velikoj porodici.

Tom Hanks (2)

U srednjoj školi Tom počinje prvi put da se ozbiljnije interesuje za glumu glumeći u školskim predstavama. Po završetku „Skyline“ srednje škole upisuje glumu na koledžu „Chabot“. Dok je studirao  upoznao je Vinseta Dovlinga, šefa pozorišnog festivala u Klivlendu. Dovling je odmah prepoznao talenat koji Tom poseduje i pozvao ga je da nastupa na festivalu. Kada je sa angažovao da radi u pozorištu, Tom je odustao od koledža, ali je rešio da se masimalno posveti pozorištu, jer je pre svega želeo da postane glumac.

Filmski početci Toma Hanksa

Hanks se 1979-te godine seli u Njujork kako bi mogao da se posveti svojoj filmskoj karijeri. Njegov debi bio je u jednom niskobudžetnom horor filmu „On zna da si sama“. Iako je u početku imao malu minutažu na filmovima glumeći sporedne uloge on nije odustajao od onoga što je želeo da postane. Pohađao je sve više i više audicija, dok mu nije bila ponuđena glavna uloga u pilotu serije „Prisni prijatelji“. On se seli u Los Anđeles gde je serija snimana, a tumačio je lik mladog Kipa Vilsona. Glavnu ulogu pored Hanka dobio je Piter Školari, a njh dvojica su pune dve godine glumili muškarce prisiljene da se oblače i ponašaju kao žene. Serija nije imala veliku gledanost iako su joj kritičari davali dobre ocene. Holivudski reditelj Ron Hauard je primetio Hanksa i njegov glumački talenat tokom njegovog pojavljivanja u ovoj seriji pa je želeo da mu da ulogu u romantičnoj komediji „Splash“ na kojoj je radio. Njemu je trebala da pripadne uloga brata od glavnog lika, ali reditelj se predomislio i dodelio Hanksu glavnu ulogu. Film je postao pravi bioskopski hit, zaradio 69 miliona dolara, a Tomu doneo popularnost kod medija koja mu je bila potrebna za dobijanje većih uloga.

Tom Hanks (2)

Nakon ove, Hanks dobija uloge u još par komedija međutim nijedna od njih nije ostvarila neku veću gledanost. Film „Ništa zajedničko“ iz 1986-te godine pokazuje da Tom pored glumca koji glumi u komedijama, može izneti i ozbiljnije i teže uloge. Tokom naredne dve godine on glumi u tri filma koja su bila potpuni promašaj, da bi 1988-e godine u filmu „Veliki“ pokazao svoj talenat i glumaćko umeće. Krajem osamdesetih Tom je počeo da dobija sve više ponuda, a njegova popularnost bivala je sve veća. Međutim početkom devedesetih ispostavilo se da su filmovi koje je on birao bili totalni promašaji. Neki od filmova koji su imali katastofalan prijem kod publike bili su „Džo protiv vuklana“ i „Vatromet taština“.

Neverovatan rast popularnosti i dva uzastopna „Oskara“

Iako su devedeste godine loše počele za ovog holivudskog glumca kada je njegova filmska karijera u pitanju, ipak bilo je i filmova koji su se dobro kotirali kod publike. Jedan od takvih filmova bio je film „Ženska liga“ iz 1992-ge godine. Sledeći projekat na kome je radio bila je drama „Besani u Sijetlu“ koji je postao pravi blokbaster. Kritičar magazina „Tajms“ nazvao je performans Toma „magičnim“, a mnogi kritičari su se složili da je zvezda odavno rođenja, kao i da nema dileme da je Hanks jedan od najvećih zvezda svoje generacije. Iste godine on tumači glavnu ulogu u filmu „Filadelfija“, gde za svoj performans advokata homoseksualca obolelog od AIDS-a dobija svog prvog „Oskara“. Godine 1994-te prihvata ulogu u filmu za koji mnogi kažu da predstavlja krunu njegove karijere U pitanju je drama „Forest Gamp“, gde Tom apsolutno briljira, a film postaje pravi hit. On za svoju sjajnu interpretaciju dobija drugog „Oskara“ i postaje jedan do dvojice glumaca kojsi su osvojili dva uzastopna „Oskara“(pre njega to je pošlo za rukom Spenseru Trejsu).

Tom Hanks (3)

Godine 1995-te on ponovo sarađuje sa rediteljom Ronom Hauardom, ovoga puta na filmu „Apolo 13“. Film je zaradio čak devet nominacija za „Oskara“, a osvojio je dva. Kritičari su hvalili celu glumačku postavu na čelu sa neprikosovenim Hanksom. Nakon ovog filma, on je rešio da se oproba i u režiji i produckiji filmova i 1996-te godine osniva filmsku produckijsku kompaniju „Playtone“ zajedno sa producentom Gari Goetzamnom. Krajem devedeestih radio je na projetku od 68 miliona dolara kada je za „HBO“ snimio dokumentarnu dramu pod nazivom „Od zemlje do meseca“. Ovo je inače bio jedan od najskupljih projekata namenjenih za televiziju, a za svoj rad na projetku Tom je dobio „Emi“ nagradu. Ratni film „Spasavanje redova Rajana“ uradio je zajedno sa Stivenom Spilbergom, a njihov rad na filmu svi kritičari su pohvalili nazvavši ovaj film „jedinom od najkvalitetnijih ratnik filmova ikada snimljenih“. Godine 1998-e Hanks ponovo glumi sa sjajnom Meg Rajan u romantičnoj komediji „Stigla vam je pošta“.

Tom Hanks (1)

Krajem dvadesetog veka on dobija glavnu ulogu u adaptaciji romana Stivena Kinga pod nazivom „Zelena milja“. Film je doživeo ogroman uspeh, a Hanksov performans zatvorskog čuvara je odlično ocenjen. 2001-ve godine dobija nominaciju za „Oskara“ i osvoja „Zlatni globus“ za svoju ulogu u filmu „Izgnanik“. Nakon ovog filma on se ponovo vraća svom producentskom i rediteljskom radu za dve HBO-ove serije, nakon čega glumi anti – junaka u filmu „Put do uništenja“.

Da je nov milenijum fantastično počeo za Hanksa pokazalo je to što se pojavljivao u fenomenalnim filmovima koji su odlično prolazili kod kritičara. Sledeći projekat ovog briljantnog glumca bila je kriminalistička komedija „Uhvati me ako možeš“ gde je nastupio sa sjajnim Leonrdom Di Kaprijem. 2002-ge godine zajedno sa svojom suprugom bio je producent filma „Moje veliko grčko venčanje“. On je se neko vreme povukao iz glume, da bi se ponovo vratio sarađivajući sa Stivenom Spilbergom u filmu „Terminal“. On je 2006-te godine imao angažman u sjajnom filmu „Da Vinčijev kod“, koji je postao blokbaster zaradivši preko 750 miliona dolara. Nakon ovoga glumio je u tri filma, da bi 2009-te godine ponovo igrao lik profesora Roberta Langerta, u ekranizaciji romana Dena Brauna pod nazivom “Anđeli i demoni”. Ovaj film predstavlja nastavak filma “Da Vinčijev kod”. Sledeće godine on po treći put pozajmljuje svoj glas u animiranom filmu “Priča o igračkama 3”, koji je ostvario ogroman uspeh premašivši bruto zaradu u isnosu od preko jedne milijarde.

Tom Hanks (6)

On je 2011-te godine režirao i glumio u romantičnoj komediji “Leri Kraun”, gde mu je partnerka bila Džulija Roberts. Film je dobio loše kritike od kritičara i nije imao veliki uspeh. 2013-te godine glumio je u filmu “Kapetan Filips” gde je oduševio javnost i dobio pozitivne kritike od kritičara. Takođe uloga u filmu donela mu je nominaciju za “Oskara” i “BAFTA” nagradu.

Odabrana filmografija Hanksa:

 • „Filadelfija“ iz 1993-e godine,
 • „Besani u Sijetlu“ iz 1993-e godine,
 • „Forest Gamp“ iz 1994-te godine,
 • „Apolo 13“ iz 1995-te godine,
 • „Spasavanje redova Rajana“ iz 1998-e godine,
 • „Zelena milja“ iz 1999-te godine,
 • „Izganik“ iz 2000-te godine,
 • „Uhvati me ako možeš“ iz 2002-ge godine,
 • „Terminal“ iz 2004-te godine,
 • „Da vinčijev kod“ iz 2006-te godine,
 • “Anđeli i demoni“ iz 2009-te godine,
 • „Priča o igračkama 3“ iz 2010-te godine,
 • „Jako glasno i neverovatno blizu“ iz 2011-te godine,
 • „Kapetan Filips“ iz 2013-te godine;

10 činjenica koje možda niste znali o Tom Henksu:

 1. 12-og juna 2006-te godine Hanks je postao najmlađi dobitnik nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta, a 2005-te godine izabran je za potpredsednike Akademije filmskih umetnosti.
 2. Tom Hanks po veroispovesti je pravoslavac. Pravoslavnoj veri glumac se okrenuo 1988-e godine kada se oženio sa Ritom Vilson, glumicom koja je grčkog porekla. Da se pravoslavlju nije okrenuo samo na papiru govori činjenica da Hanks slavi uskrs kao i to da je viđen da se krsti sa tri prsta. Tom Hanks (1)
 3. Slavni glumac i producent u jednom od svojih intervijua izjavio je da je Kosovo Srbija i da ne prihvata nezavisnost Kosova. Takođe on je uporedio golgotu Jevrejskog naroda sa stradanjem i patnjom Srba koji žive na Kosovu.
 4. Prvi put na ludi Kaman stao je 1978-e godine kada se venčao sa Samantom Leves. Njih dvoje su dobili dvoje dece, sina Kolina Hanksa i ćerku Elizabet Hanks. Par se razvodi 1987-e godine, a već naredne godine šarmantni glumac se ženi sa kolegnicom Ritom Vilson. Njih dvoje imaju dva sina: Čestera i Trumana.
 5. Njegova ćerka Elizabet se pojavljuje u njegovom filmu “Forest Gamp” kao devojčica u školskom autobusa koja odbija da dozvoli mladom Forestu(koga glumi Majkl Konor) da sedi pored nje.
 6. Do 2014-te godine pojavio se u glavnoj ulozi u sedam filmova koji su bili nominovani za “Oskara” u kategoriji najbolji film: “Forest Gamp”, “Apolo 13”, “Spasavanje redova Rajana”, “Zelena milja”, “Priča o igračkama”, “Jako glasno i neverovatno blizu” i “Kapetan Filips”.
 7. Dijagnostikovan mu je dijabetes tip 2.
 8. Jedan asteroid je nazvan po njemu i nosi ime “12818 tomhanks”. Tom Hanks (5)
 9. 1999-te godine magazin “Forbs” je procenio da njegova zarada iznosi 71,5 milona dolara.
 10. Njegov performans u filmu “Veliki” iz 1988-e godine nalazi se na 15-om mestu liste “100 najboljih glumačkih performansi svih vremena” magazina “Premiere”.

 

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!