Glumac Tom Hardi (engl. Tom Hardy) – biografija

0

Tom Hard je jedan od najpoznatijih engleskih glumaca koji je sjajnim glumačkim umećem uspeo da se izdvoji i dobije svoje mesto u svetskoj kinematografiji. Poznat je po tome što uglavnom tumači uloge negativaca, a dobitnik je BAFTA nagrade u kategoriji najbolja buduća zvezda. Iako je kao tinejdžer imao ozbiljne probleme sa drogom i alkoholom. Počeo je i agresivno da se ponaša i neko vreme zaista svi su se plašili za njegov život. Ipak Hardi je uspeo da se izvuče iz teške situacije u koju je upao, u potpunosti se izleči i stvori još bolju glumačku karijeru.

Obrazovanje i prvi glumački početci Toma Hardija

Tom Hardi (engl. Tom Hardy) je rođen 15-og septembra 1977-e godine u predgrađu Londona kao sin jedinac porodice Hardi. Majka mu je bila En po zanimanju slikarka irskog porekla, dok njegov otac Edvard je po zanimanju pisao komedije i reklame. Kako je bio jedinac njegovi su se trudili da mu pruže sve što mogu pa je tako išao u čak dve private škole. Nakon što je uspešno završio obe upisuje se u “Drama Centar London” koju je takođe završio sa svim pohvalama. Nakon završetka škole on kreće na kastigne kako bi ostvario svoj san i postao cenjeni glumac.

Tom Hardi (1)

Glumački debi imao je u nagrađivanoj popularnoj seriji “Band of brother” kada je dobilo ulogu američkog vojnika Džona. On se 1999-te godine venčao sa Sarom Vord, a ubrzo nakon braka usledili su problemi. Naime Tom je počeo da pije sve više i više. Još od tinejdžerskih dana on je imao ozbiljne probleme sa različitim vrstama droga, a početkom novog milenijuma njegovo stanje se pogrošalo i on je čak postao i malo agresivan. Upravo je razlog za razvod braka sa Sarom bilo njegovo ponašanje i možda je baš ovaj razvod bio ono što ga je uzdrmalo i što ga je nateralo da konačno ostavi alkohol i drogom. Kada je shvatio koliko je duboko u svemu tome i da bi rođenu majku prodao za gram nekog opitaja rešio je da konačno preuzme svoj život u svoje ruke. On je 2001-ve godine dobio ulogu Lansa u kultnom filmu “Pad crnog jastreba” poznatog režisera Ridlija Skota. Film je osvojio dva “Oskara” naišao na sjajan prijem kod kritike i publike, a Hardi je imao veoma zapažen nastup. 2002-ge godine dobio je ulogu u kultnoj američkoj franšizi “Ratovi zvezda: Nemezis”, a performans u ovom filmu doneo mu je nominaciju za “Saturn” nagradu u kategoriji najbolja muška uloga. Sledeće godine izlaze čak četiri filma u kojima je Hardi imao zapažene nastupe.

Stauts holivudske zvezde i najpoznatiji filmovi

Do 2004-te godine Tom je rešio sve problem koje je imao sa drogama i alkoholom i bio je spreman da se upotpunosti posveti svojoj filmskoj karijeri. 2004-te godine dobio je ulogu Klarka u filmu “U vrtlogu zločina”. U to vreme u engleskoj je izvodio dramske prestave, a naredne godine dobija ulogu u TV seriji “The virgin queen”. Dobijanje uloga više nije bio problem za Hardija jer je sada jasno znao šta želi, a pored toga sjajan glumački kvalitet koji ima i veoma izražene crte lica pogodovale su da veoma lako dobija uloge glavnih negativaca u filmovima.

Tom Hardi (6)

2006-te godine pojavio se čak u četiri filma, a naredne godine dobija ulogu Zaka u filmu “Poplava”. 2008-a godina bila je jedna od značajnijih godina u njegovoj karijeri, jer tada dobija ulogu šmekera Boba u filmu reditelja Gaj Ričija “Rokenrol”. Njengov performans oduševio je sve one koji su gledali film, a film je doživeo veliki uspeh. Hardija su počeli uvršćavati već u jednog od ozbiljnijih glumaca pred kojim je blistava budućnost. Sledeće godine njegova karijera nastavlja da ide uzlaznom putanjom u filmu “Bronson” koji se bavi životom zatvorenika Čarlsa Bronsona koji je ceo život proveo u samici. Da bi dobio ovu ulogu Hardi je pokazao i izuzetnu moć transformacije jer se ugojio 20 kg, i to svih dvadeset kilograma su bili u mišićnoj masi. Sjajan nastup u filmu doneo mu je i “Britansku nezavisnu filmsku nagradu” u kategoriji najbolji glumac u glavnoj ulozi.

Reditelj Kristofer Nolan primetio je sjajni talenat koji poseduje Hardi i pozvao ga je da postane član ekipe njegovog novog filmskog projekta pod nazivom “Početak”. U filmu pored njega naslovne uloge tumači su i  Leonardo DiKaprio, Ken Vatanable, Elen Pejdž i Džozef Gordon Levit. Film je dostigao ogorman uspeh zaradivši preko 190 miliona dolara širom bioskopskih blagajni, a Hardiju je doneo ogromnu hordu obožavaoca širom sveta. Sada njegov rad bio je poznat i široj publici, a uloga u ovom filmu donela mu je “BAFTA” nagradu u kategoriji buduća zvezda.

Tom Hardi (4)

Sledeće godine tumači naslovnu ulogu zajedno sa Geri Oldmanom i Kolinom Flirtom u britanskom film baziranom na istinitom romanu Džona Le Karea pod nazivom “Krpar, krojač, soldat, špijun”. Iste godine dobija glavnu ulogu u američkoj sportskoj drami “Ratnik” koja je možda imala nešto slabiji prijem kod publike, ali je oduševila kritičare. Sledeće godine veliki uspeh je imao film “Ovo znači rat”, a te godine tumačio je glavnu ulogu u filmu “Bez zakona”, dok je u filmu “Uspon mračnog viteza” dobio ulogu glavnog negativca Bejna. 2013-e godine dobio je glavnu ulogu u britanskoj drami “Opasan poziv”, a sledeće godine briljira u američkoj kriminalističkoj drami “Prljava isporuka”.  2015-te godine konstantno je bio angažovan i te godine izlazi pet njegovih filmova od kojih je najznačajnija uloga Maksa Rokatanskog u filmu “Pobesneli Maks 4: Autobus besa”.

Tom 10 filmova Hardija:

 1. “Pad crnog jastreba” iz 2001-ve godine kao Lans,
 2. “Zvezdane staze: Nemezis” iz 2002-ge godine kao Šinzon,
 3. “Rokenrol” iz 2008-e godine kao Bob,
 4. “Bronson” iz 2008-e godine kao Čarls Bronson,
 5. “Početak” iz 2010-te godine kao Ejms,
 6. “Ratnik” iz 2011-te godine kao Tomi Kolton,
 7. “Krpar, krojač, soldat, špijun” iz 2011-te godine kao Riki Tap,
 8. “Uspon mračnog viteza” iz 2012-te godine kao Bejn,
 9. “Opasan poziv” iz 2013-te godine kao Bob,
 10. “Pobesneli Maks 4: Autoput besa” iz 2014-te godine kao Maks Rokatanski;

Tom Hardi (5)

Zanimljivosti o Tom Hardiju:

 • Hardi je pet godina bio u braku sa Sarom Vord.
 • Voli da pije kafu, koka – kolu, Red Bul i čajeve.
 • Napisao je dve TV serije zajedno sa Keli Marselom. Obe serije su uspešno prodali produkcijskim kompanijama.
 • Postao je otac 8-og aprila 2008-e godine kada mu je devojka Rejčel Spid – Luis rodila sina.
 • Drugi put na vernost obavezao se u apriliu 2014-te godine kada se venčao sa svojom dugogodišnjom devojkom glumicom Šarlot Rajli koju je upoznao samo par nedelja nakon rođenja sina.
 • On i njenog glumački uzor Geri Oldman zajedno su glumili u četiri filma.
 • Priznao je da je imao odnose sa muškarcima, ali i da je to bilo samo deo eksprimenta.
 • Postao je ambassador humanitarne organizacije “The princes’s trust” 2010-te godine.
 • Obožava pse i poseduje ih više. Često na setovima provodi vreme sa psima koji su tu zbog potreba filma.
 • Visok je 175 cm.
 • 2014-te godine preminuo je njegov pas kojeg ima od svog tinejdžerskog perioda.+
 • Član je PETA organizacije i veliki je borac za prava pasa, a skoro je sa njima pokrenuo kampanju koja promoviše usvajanje kućnih ljubimaca iz azila.

Tom Hardi (3)

Tri životne lekcije Hardija:

Tokom jednog intervijua poznati britanski glumac izjavio je da je zbog upotreba droga bio na samom dnu, ali je uspeo da pronađe pravi put i izgradi uspešnu filmsku karijeru. On je tom prilikom i dao tri savet kojih bi svako trebao da se pridržava:

 1. “Zadaci postaju lakši ako uživate u njima. Trenirate za maraton? Vežbajte sa društvom. Krečite stan? Pozovite prijatelje i častite ih pivom. Ja sam dete. Ja igram. Želim da budem ohrabren, čak i kada ne igram dovoljno dobro. Radim teže i više kada posao postane zadovoljstvo.“
 2. „Preživljavanje je jedna stvar. Možete da idete kroz život pružajući vaš minimum. Međutim, doći će vreme kada će život prestati da nagrađuje samo potencijal. Ako želite da učestvujete na određenom nivou u bilo čemu, ne možete samo da se pojavite i da budete poštovani.“
 3. „Imam dete sa bivšom. U svojoj glavi su mi prolazile mnoge misli: da moram da budem sa svojom porodicom. Međutim, biti hrabar i reći ‘zapravo mislim da nisam u pravoj vezi’ je užasno zastrašujuće.“

Tom Hardi (2)

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!