Glumac Tom Kruz (engl. Tom Cruise) – biografija

0

Fenomenalni glumac i producent Tom Kruz poznat je kao umetnik čiji filmovi obaraju rekorde kada je u pitanju komercijalni uspeh i zarada filma. Da Tom nije doživeo povredu kolena verovatno bi postao profesionalni rvač umesto da bude holivudski glumac. Da li je to bila sreća u nesreći ili ne, ali ovaj incident sigurno je bio glavna prekretnica u njegovom životu.

Datum rođenja, detinjstvo i obrazovanje Toma Kruza

Tom Kruz (engl. Tom Cruise) rođen je kao Tomas Kruz Mapother IV 3-eg jula 1962-ge godine u Sirakuzi, Njujork. Njegova majka Mari Li je po zanimanju defektolog, a otac Tomas Kruz III je inženjer. Prezime Kruz potiče još od njegovog pradetde, a u sebi sadrži irsko, nemačko i englesko poreklo. Kruz je odrastao u prilično skromnim uslovima, skoro da je bio siromašan, a roditelji su ga katolički vaspitali. Cela porodica je trpela zlostavljanje od strane Tomasa – Tomovog oca, koji je bilo pravi siledžija i kukavica. Sam tom ga je kasnije u interviju opisao kao “trgovca haosem” i “ogromnu kukavicu”. Kad god mu nešto nije bilo po volji jednostavno izlaz je tražio u batinama.

Tom Kruz (7)

Tom je deo svog detinjstva proveo u Kanadi kada mu se porodica presila krajem 1971-ve godine. Tamo Kruz pohađa osnovnu školu, a u petom razredu se uključuje u dramsku seksciju. On zajedno sa šest vršnjaka prvi put nastupa u okviru školskog dečijeg dramskog festivala u jednom mjuziklu. Pored drame, Kruza je posebno interesovao i sport posebno hokej. On i upisuje časove hokeja, ali baš u tom periodu njegva majka napušta oca jer nije više mogla da trpi njegovo zlostavljanje. Ona tada zajedno sa Tomom i njegovim sestrama seli se natrag u Sjedinjene Američke Države. Po dolasku u Sinsineti on upisuje bogosloviju u želji da postane katolički sveštenik, ali vremenom odustaje od tog poziva. Kada je bio četvrta godina srednje škole on kreće da se aktivno bavi fudbalom. Zbog porodičnih problema kojima su sledile česte selidbe, Kruz je za 12 godina promenio 15 različitih škola.

Glumačka karijera i najpoznatije uloge

Svoj filmski debi Kruz je prvi put imao 1981-ve godien kada je imao malu ulogu u filmu “Endless love”. Dve godine kasnije tumači sporedne uloge u tri filma, od kojih je zapaženiji nastup imao u filmu „Rizičan posao“ reditelja Pola Brikmana. Njegova karijera dostiže vrtoglavi rast 1986-te godine kada Tom glumi u filmu “Top gan” koji je stekao planetarnu popularnost.

Tom Kruz (6)

Kao Maverik u filmu “Top gan”

Uloga Maverika je zacementirala njegov status na listi najvećih zvezda Holivuda. Iste godine igrao je glavu ulogu u filmu “Legenda”(film je sinmljen godinu dana ranije, ali je pušten u javnost 1986-te godine). Te godine glumi sa Pol Njumenom u filmu Martina Skoroseza „Boja novca“, gde dobija odlične kritike za svoj rad. Krajem osamdedestih bitno se izdvaja film “Kišni čovek” u kome je glumio rame u rame zajedno sa sjanim Dastinom Hofmnaom. Film je doživeo ogroman kritički i komericijalni uspeh, osvojio je “Oskara”, a Tom Kruz je dobio Nagradu kritičara za najbolju sporednu mušku ulogu. Poslednji film u kome se pojavio krajem osamdesetih bio je “Rođen četvrtog jula”, gde je ponovo oduševio sve koji su gledali film, a uloga Rona Kovika mu je pored brojnih nagrada donela i nominaciju za “Oskara”. Početkom devedesetih glumi u dve drame, a partnerka mu je bila tadašnja žena Nikol Kidman. Godine 1994-te snima film “Interviju sa vampirom” zajedno sa Bred Bitom, Antonijom Banderesaom i Kristijanom Slejterom.

Tom Kruz (2)

Iako je bilo onih kritičara koji su osporavili ovaj film, publika je odlično prihvatila film koji je postigao veliki komercijalni uspeh. 1996-te godien Krus dobija životu ulogu po kojoj će dobiti status jedne od vodećih akcionih zvezda. U pitanju je uloga Itana Hanta u akcionom filmu “Nemoguća misija”. Filim je zabeležio ogroman uspeh ostvarivši rekordnu zaradu, a veoma brzo stekao je status kultnog filma. Krajem devedesetih se izdvajaju dva filma u kojima se pojavljuje ovaj holivudski šarmer. U pitanju je film Stenli Kjubrika “Širom zatvorenih očiju” i drama Pol Andersona “Magnolija” za koji je Tom Kruz dobio još jedan “Zlatni globus” i nominaciju za “Oskara”.

Početkom novog milenijuma vraća se ulozi koja ga je proslavila i ponovo tumači lik Itana Hanta u nastavku “Nemoguće misije”. Film je postao pravi blokbaster zaradivši preko 547 miliona dolara u svetu i postavši treći film po zaradi te godine. Pet filmova u kojima je glumio Kruz zabeležili su glavni kritički i komercijalni uspeh. Naredne godine on glumi u romantičnom trileru “Nebo boje vanile” sa holivudskim lepoticama Kameron Dijaz i Penelope Kruz, a godinu dana kasnije tumači glavnu ulogu u naučno fantastičnom trileru Stivena Spilberga “Suvišni izveštaj”.

Godine 2003-e ova glumac visok 170 cm glumi u istorijskoj drami “Poslednji samuraj” koja je postala veliki komercijalni hit. Dve godine kasnije on ponovo sarađuje sa Stivenom Spilbergom u adaptaciji romana H. G: Velsa pod nazivom “Ratovi svetova”. Kao i prethodni filmovi u kojima se pojavljuje Kruz, i ovaj je postao svetski blokbaster sa zaradom od preko 591 milion dolara. Zanimljivo je da devet od deset filmova u kojima je glumio Tom napravili su ogroman komericjalni uspeh zaradivšli preko 100 miliona dolara na blagajnama. 2006-te godine vraća se ulozi Itana u drugom nastavku filma “Nemoguća misija” koji je dobio bolje kritike od prethodnika i zaradio preko 400 miliona dolara.

LONDON, ENGLAND - JUNE 10: Tom Cruise attends the European premiere of "Rock Of Ages" at Odeon Leicester Square on June 10, 2012 in London, England. (Photo by Stuart Wilson/Getty Images)

Tom Kruzova producentska karijera

Velika akciona zvezda Holivoda je veoma brzo razvila i naklonost prema produkciji filmova, pa se tako Tom 1993-e godine udružuje sa svojim bivšim agentom Vagnerom sa kojim osnova produkciju kompaniju. Prvi projekat na kome se pojavio kao producent bila je “Nemoguća misija”. Kruz se sjajno snašao u poslu producenta pa je uporedo sa glumom nastavio da radi i ovaj posao. Njegovo neosporno glumačko umeće i sjajno snalaženje u produkciji fillmova omogućili su mu da sklopi saradnju sa nekim od autora najunosjih filmova, što mu omogućavaju da postane jedna od najmoćnijih i najbogatijih ličnosti u SAD-u.

Tom Kruz (10)

Pored Džordž Lukasa i Stivena Spilberga, Kruz je ostao jedan od retkih proizvođača filmova koji su u stanju da garantuju uspeh milijardi dolara svojim filmskim franšizama. 22-og avgusta 2006-te godine “Paramaunt Pikčurs” zbog kontroveznog ponašanja Kruza i njegovih stavova o religiji raskida ugovor sa sa producentskom kućom Toma Kruza. Dva meseca kasnije Kruz daje saopštenje u javnosti u kome ih “Junajted artist” studio preuzeo, pa je tako Tom bio u mogućnosti da nastavi svoj producentski rad. Prvi film koji je produkcirao za svoj novi studio bio je “Operacija Valkira” u kome je takođe tumačio i glavnu ulogu.

Kontrovezan privatan život

Tom Kruz iza sebe ima tri braka. Prvi put venčao se 1987-e godine sa Mimi Rodžers. Brak im je trajao tri godine, nakon čega se par razveo. Interasantna infomracija je da krajem osamdesetih upravo zahvaljujući svojoj prvoj ženi Tom se prvi put upoznaje sa novom vrstom religije – sajentologijom čiji pripadnik uskoro posteje. Nedugo nakon raskida na snimanju filma “Dani groma” upoznaje holivudsku glumicu Nikol Kidman u koju se zaljubljue na prvi pogled i ubrzo njih dvoje započinju vezu. 1990-te godine par u brak, koji je trajo punih 11 godina.

Tom Kruz (9)

Pošto su imali reproduktivnih problema, njih dvoje su odlučili da usvoje decu. Najpre su usvojili ćerku Isabelu Kruz 1992-ge godine, a tri godine kasnije i sina Konora Kruza. Par se razveo 2001-ve godine, a deca su ostala da žive sa Tomom. Kao razlog za raskid braka, naveli su nepomirljive razloge. Međutim, već tada Kruz je počeo da izaziva veliku pažnju javnosti jer je aktivan član i pristalica Sajentološke crkve, a glavešina te crkve je smatrao Nikol kao veliki izvor problema jer je ona bila katoličke vere. Mnogi smatraju da su upravo Sajetnolozi ti koji su krivi za raspad braka popularnog para.

Naredih godina Kruz je povezivan sa više prelepih žena iz javnog života da bi se konačno smirio sa glumicom Kejti Holms. Njih dvoje 18-og aprila 2006-te godine dobijaju ćerku Suri Kruz, a 18-og novembra iste godine par se venčao na sajentološkoj ceremoniji u Italij. Ali ni sa Holms Kruz nije mogao da opstane u braku, pa su se 2012-te godine razveli, a glavni razlog razvoda bio je Tomova zaluđenost za sajentologiju koju Kejt više nije mogla da razume.

WEST HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 26: Actor Tom Cruise and wife actress Katie Holmes arrive at the 2012 Vanity Fair Oscar Party at Sunset Tower on February 26, 2012 in West Hollywood, California. (Photo by Jon Kopaloff/FilmMagic)
Američki mediji tvrde da se Kejt nikaa nije dopadala Tomova zaluđenost sajentologijom, ali je prihvatila to i nosila se godinama sa tim jer je volela Toma a njemu je to bilo veoma važno. Ali vremenom Kruz je postajao sve zaluđeniji sa svojom religijom, a ona je polako počinjala da se udaljava od toga. Ona nije bila protiv ajentologije, ali nije želela da im se poglavica i članovi toliko mešaju u život i žela je više slobode pri donošenju ličnih odluka. Zato je odlučila da podnese zahtev za razvod kako bi svoju ćerku udaljila od svega toga. Razvod je dugo planirala, a kako prenose mediji ona je angažovala više različitih advokata koje je svaki put zvala sa drugog mobilnog telefona k ako sajentolozi ne bi pratili i kako ne bi uticali na njenu odluku. Ona je čak angažovala tri advokatske kancelarije koje su se nalazile u tri različite američke savezne države.

Nakon drugog razvoda čiji je indirektni krivac bila Sajentološka crkva, mediji su počeli da pišu kontrovezne naslove u novinama optužujući Kruza da je donosio pogrešne odluke koje su uticale ne njegovo roditeljstvo, kao i to da Kejt mora da štiti njigovo zajedničko dete od pripadnika ove religije. Povodom toga Kruz je izjavio:

“Vređa me kada me pitate je li Kejti morala da štiti Suri od sajentologije. To je moja religija i smatram da je uvredljivo insinuirati da bi ja trebao da štitim svoje dete od vere. Istina je da je religija bila velika barijera između mene i Kejti.”

Tom Kruz (1)

Međutim, zbog njegove naklonosti ka sajentologiji nije samo “patio” njegov ljubavni život, već i privatni. Poznato je da “Paramaunt Pikčurs” jedan od vodećih svetskih studija za proizvodnju filmova je raskinuo milionski ugovor sa Kruzom zbog kontroveznih priča koje se pojavljuju vezano za njega i njegovu veru. Kako pišu američki mediji cela situacija oko sajentologije i Toma Kruza je veoma komplikovana, jer pripadnici ove vere ne koriste samo Kruzova finansijska sredstva već veruju da je on jedan od glavnih izabranika koji ako uspe da se duhovno dovoljno izdigne moći će da koristi “natprirodne moći” kao što su pomeranje stvari svojim umom i slično. On je čak zapostavio i svoju ćerku koju nije video više od pola godine jer po pisanju medija crkva mu zabranjuje da bude u kontatku sa ljudima koji nisu njihovi članovi. Povodom ove tvrdnje medija Kruz je izjavio da je tačno da ćerku nije video dugi vremenski period ali da je razlog tome veliki broj obaveza, kao i da iako je nije video on se svakodnevno čuje i razgovara sa njom.
Ono što sve nas najviše zanima jeste kako sajentološka crkva ima toliko veliki uticaj na svoje sledbenike, a posebno na svog najpoznatijeg člana – Toma Kruza.

Share.

Comments are closed.