Glumac Val Kilmer – biografija

0

Kilmer je jedan od najplodnijih glumaca svoje generacije koji je iza sebe ostavio pregršt sjajnih filmova. Najmlađi je učenik ikada primljen na dramsko odeljenje, a film sa kojim se probio na svetsku glumačku scenu jeste “Top Gan”. Poznat je kao glumac sa sjajnom moći transformacije pa je tako tokom svoje karijer glumio najrazličitije uloge od glavnih negativaca do junaka koji spašavaju svet.

Period života Val Kilmera pre popularnosti

Val Kilmer je rođen 31-og decembra 1959-te godine u Los Anđelesu, Kaliforniji. Majka mu je Gledis, a otac Eugen koji se bavio disribucijom opereme za avione. Svoje detinjstvo Kilmer je proveo zajedno sa svojom braćom. Njegov deda je poznat po tome što je bio kopač zlata u Novom Meksiku. Što se tiče njegovog detinjstva iako je od materijalnih stvari imao sve što je želeo on ipak nije bio srećan. Sa devet godina roditelji mu se razvode što njemu i braći teško pada. Nažalost njegov brat Veseli je umro kada je imao petnaest godina jer je tokom plivanja doživeo epi napad. Kilmer je tada imao osamnaeest godina i zaista dugo vremena mu je trebalo da se oporavi od ove tragedije. On je osnovnu školu pohađao u Los Anđelesu nakon koje upisuje srednju školu u koju je išao zajedno sa još jednim velikanom glumačke scene – Kevinom Spejsom. Sa sedamnaest godina upisuje “Juilliard school’s drama division” u Holivudu gde je postao član grupe 10. Ujedno on je postao najmlađa osoba koja je upisala ovu dramsku školu.

Val Kilmer (1)

U školi se super snalazio i već 1981-ve godine u okviru nje počeo je da igra u predstavama u pozorištu u Njujorku. On je svoju prvu filmsku ulogu dobio dve godine kasnije, ali ju je odbio kako bo mogao da nastupa u pozorištu. Krajem 1983-e godine pojavio se u Brodvejskoj predstavi u kojoj je imao priliku da nastupa rame uz rame sa Šon Penom. Iste godine dobio je svoj prvi angažman na televziji. U pitanju je bila jedna epizoda serije koja se emitovala na televiziji “ABC”. Te godine on je i ojavio svoju zbirku poezije, koja je sada veoma skupa i teško se nalazi u prodaji. Svoju najveću šansu da uspe imao je je kada je dobioo ulogu Nika RIbersa u filmu “Strogo poverljivo” 1984-te godine. U pitanju je bila parodija koja je na parodičan način prikazala život poznatog pevača Elvisa Prislija. Film je postigao solidan uspeh, a Kilmeru su vrata Holivuda nakon ovog projekta bila širom otvorena.

Sticanje popularnosti i karijera do 2000-te

Pored velikog uspeha filma, on je u njemu otpevao sve pesme koje su se pojavljivale pa je zato izdao i album koji je nosio ime kao njegov lik u filmu – Nik Rivers. Sve ovo je bilo dobro ispraćeno u medijima pa je veoma brzo Kilmer postao omiljen među ženskim delom publike i samo nekoliko meseci je bilo potrebno da dobije epitet ženskaroša. U to vreme pisali su i da voli starije žene jer je javnosti bila dobro poznata njegova veza sa Šer i Elen Barkin. Sve ovo je uticalo da on dobije na popularnosti zbog čega su mnoge filmadžije htele da ga angažuju. Sledeće godine izašla je komedija“Realn Genius” u kojoj je Val tumačio lik Kris Najta. Nakon snimanja ovog filma odlazi na kratku pauzu u Evropu da bi se vratio sa filmom koji će označiti veliki proboj njegove glumačke karijere. Bio je to akcioni film “Top Gan” u kojem je igrao zajedno sa fenomenalnim Tom Kruzom, a film je postigao veliki uspeh i zaradio preko 340 miliona dolara širom sveta. Kilmer je zahvaljujući ovom filmu postao svetski poznata zvezda i njegova karijera više nije dovođenja u pitanje. Sledeće uloge bile su u televizijskom filmu “The murders in the roue morgue”, a zatim je 1988-e godine igrao je u filmu “Willow”. Ovaj film je veoma značajan jer je na setu upoznao svoju buduću ženu Džoanu. Naredih godina igrao je Hamleta u predstavi, a 1989-te godine dobio je glavnu ulogu u filmu “Ubij me ponovo”.

Val Kilmer (2)

Devedesete godine počeo je fantastično jer tada izlazi film „Dorsi“ u kojem je tumačio ulogu Džima Morisona. Film je režirao Oliver Stoun, a film prati život čuvene grupe „The doors“. Veliki uspeh filma uticao je samo na tome da Kilmer postane još popularniji u medijima. 1993-e godine tumačio je sporednu ulogu u filmu „Prava star“, a iste godine učestvovao je u filmu snimanom po scenariju Kventina Tarentina „Prava romansa“. 1995-te godine dobio je glavnu ulogu u akcionom filmu „Betmen zauvek“ u kojem je tumačio naslovnu ulogu odnosno igrao lik Brusa Vejna – Betmena. Film je postao pravi bioskopski hit, a performans sjajnog Kilmer dobio je sve hvale od strane kritičara. Iste godine izašao je film „Vrelina“ u kojem je sarađivao sa Al Paćinom i Robertom de Nirom. 1996-ta takođa je bila veoma značajna za karijeru Kilmera. Te godine pojavila su se dva filma u kojima je briljirao. U pitanju je „Ostrvo doktora Moroa“ i film „Duh i tama“. Naredne godine zapažen je performans imao u filmu „Svetac“, a 1998-e godine bio je glavni akter filma „Princ Egipta“ koji je zaradio preko 218 miliona dolara širom bioskopskih blagajni. On je u ovom filmu pozajmio glas Mojsiju i tako učestvovao u svojoj prvoj animaciji.

Val Kilmer (6)

Kilmerova karijera u novom milenijumu

Početkom novog milenijuma Kilmer doživljava pad karijere. On dobija ulogu u filmu produkcijske kuće Varner Bros koji doživljava totalni fijasko na bioskopslim blagajnima. U pitanju je film “Red Planet” koji je i kritički prošao katastrofalno. Iste godine bio je bio je po prvi put domaćin “Saturday night live” šoa. 2002-ge godine vratio se na filmsku scenu sa trilerom “The Salton Sea” koji je generalno dobro prošao iako je pušten u organičenom izdanju. 2003-u godinu započeo je sa angažmanom u trileru “Wonderland”. Iste godine izlazi film “Nestale”, a sledeće godine glumio je u tajnog agenta kojem je dodeljen zadatak spasavanja otetih ćerki predsednika. U pitanju je uloga agenta Roberta u filmu “Spartanac”.

Val Kilmer (7)

Nakon ovog ilma imao je ulogu u drami, a 2004-te godine dobija angažman u Oliver Stounovom epu pod nazivom “Aleksandar”. Film je doživeo veliki uspeh, a pored njega naslove uloge tumačilu su Kolin Farel i Anđelina Žoli. 2004-te godine pojavio se u epizodi serije “Entourage”, a sledeće godine javnost je imala prilike da ga gleda u filmu “Kis, kis, beng, beng”. 2006-te godine izlaze čak dva njegova filma: „Izigran“ i naučnofantastični triler „Deža vu“ koji je postao pravi bioskopski hit. Tokom 2007-e i 2008-e godine on je imao angažmane u velikom broju projekata, a u narednom periodu radio je punom parom. Tih godina je izlazio velii broj filmova u kojima se pojavljuje Kilmer. Značajnu ulogu imao je i u horor flmu „Otapanje“ u kojem je imao zadatak da glumi doktora koji je igrom slučaja otkrio vanzemaljski oblik života koji je vekovima bio zalađen. Iste godine tumačio je lik doktora Nikolasa u filmu „Dvostruki indetitet“, a naredne godine u akionom trileru „Pištolj“ dobija priliku da sarađuje zajedno sa popularnim reperom 50 cent. Poslednji Kilmerov film jeste akciona avantura pod nazivom „Tom Sojer i Halkeberi Fin“ u kojem je tumačio lik Mark Tvena, a mediji najavljuju nasatavak čuvenog filma „Top Gan“ u kojem bi trebao da reprizira svoju ulogu Ajsmena.

Val Kilmer (3)

Borba sa tešom bolesti

Tokom 2014-te godine sjajni glumac oboleo je od raka grla. Najpre Kilmer je negirao da je bolestan i krio to kako od najbližih tako i od medija da bi se na kraju ipak saznalo da mu je otkriven rak grla. On je odbio lečenje ove bolesti, a u bolnicu se prijavio pod lažnim imenom kako niko ne bi saznao od čega boluje. U početku nije mogao da govori i sasvim je jasno bilo da stvar od koje boluje nije nimalo naivna. Ipak iz samo njemu poznatih razloga odlučio je da svoje zdravstvene probleme sakrije od očiju javnosti i na svom fejsbuk profile napisao: “Priča se das am u bolnici što uopšte nije tačno. Išao sam samo da se uverem da nemam rak ili bilo kakvu drugu infekciju.”

Val Kilmer (4)

Prva koja je javnosti potvrdila da Val ima rak jeste njegova majka, a zatim i ostali članovi porodice. Naime on je čak počeo da krvari, a početkom ove godine morao je i hitno da se operiše. Odložio je i suđenje na kojem je trebao da bude svedok jer otežano priča, dok u javnosti ga možemo videti kako nosi šalove i marame koji mu prekrivaju vrat. Iako je cela svetska javnost uzburkana ovom vesti, jedni se mole za glumca, drugi su zabrinuti jer zbog religijskih ubeđenje ne prima adekvatne terapije, dok treći pokušavaju da iskopaju što više detalja o svemu ovome. Bilo kako bilo sjajni glumac još uvek nije potvrdio da boluje od raka, kao ni koliko je on napredovao. Šve što preostaje fanovima glumca jeste da sačekaju trenutak kada će on biti spreman da javno priča o ovoj opakoj bolesti.

Share.

Comments are closed.