Glumic Rene Zelveger (engl. Renee Zellweger) – biografija

0

Rene Zelveger je još jedna u moru glumica koja je imala mlak početak kada je filmska karijera u pitanju. Ona  je najpre glumila epizodne uloge u nezavisnim filmovima i malim koracima koračala je do statusa holivudske zvezde nagrađene „Oskarom“. Kao mala uživala je u gimnastici i bila je navijačica, a tokom kasnijeg školovanja javila joj se želja da se bavi glumom.

Datum rođenja, porodica, detinjstvo i obrazovanje Rene Zelveger

Rene Zelveger (engl. Renee Zellweger) je rođena 25-og aprila 1969-te godine u Teksadu. Otac Emil Erik poreklom je iz Švajcarske po zanimanju inženjer zaposlen u naftnoj industriji, a njena majka Irena Kjelfird je Norvežanka koja je bila medicinska sestra, a radila je i kao babica. Rene je imala srećno i ispunjeno detinjstvo, a interesovali su je različiti sportovi poput košarke, bejzbola i fudbala. Kada je upisala srednju školu izabrana je za navijačicu školskog tima, a pored toga bavila se gimnastikom i glumom. Tada je postala član dramske sekcije i ozbiljnije počela da se interesuje za glumu. Ipak nakon završene srednje škole 1982-ge godine upisuje Univerzitet u Ostinu na kojem je izabrala odsek engleski jezik i književnost.

Rene Zelveger (5)

Ona je nastavila da pohađa sekscije namenjene glumi kako bi imala što bolje ocene iz predmeta orijentisanim ka umetnosti. Godine 1991-ve ona diplomira engleski jezik i književnnost ali shvata da je gluma posao kojim želi da se bavi, tako da kreće da snima reklame kako bi se približila filmskoj industriji.

Kako se Rene izborila za svoje mesto u filmskoj industriji?

Ikao je imala Univerzitetsku diplomu Rene nije želela da se bavi tim poslom. Imala je cilj da postane poznata glumica i polako je počela da radi kako bi ostvarila taj cilj. Najpre je dobijala angažovanje u reklamama,  da bi 1992-ge godine imala svoj filmski debi dobivši ulogu Meri Lu u filmu „A taste for killing“. Nakon njega sledi pauza pa 1994-te godine izlazi čak pet filmova u kojima se Zelvegerova pojavljuje. Međutim u pitanju su bili filmovi loše produkcije, a njen performans u njima nije bio zapažen jer u to vreme holivudske producentske kuće su zaista prikazivale veoma kvalitetne filmove. Početak njene karijere bio je jako spor i može se reći da Rene nije imala sreće na startu svoje karijere. 1996-te godine glumila je Doroti Bojd u filmu „Džeri Magvajer“, a dve godine kasnije dobija ulogu Elen Guldern u američkoj drami „Prava stvar“, gde je imala priliku da sarađuje sa tad već afirmisanom glumicom Merli Strip. Krajem devedesetih ona kreće da dobija uloge u nešto boljim filmovima i njen glumački talenat tada biva zapažen. 1999-te godine dobija je ulogu u filmu „Neženja“, a 2000-te dobija glavnu ulogu u filmu „Bolničarka Beti“. Uloga u ovom filmu pored popularnosti donosi joj i prvog „Zlatnog globusa“ u kategorji najbolja glavna glumica. 2001-ve godine izlazi film “Dnevnik Bridžit Džouns” u kojem Zelvegerova tumači naslovnu ulogu, a film postaje pravi bioskopski hit donoseći veliku zaradu autorima.

Rene Zelveger (1)

Sada Rene je bilo mnogo lakše da dobija glavne uloge u kvalitetnijim filmovima. 2002-ge godine izlazi mjuzikl režisera Roba Maršala“Čikago” u kojem Rene zajedno sa Ričardom Girom i Katri Žitom Džouns tumači naslovne uloge. 2003-e godine za svoj nastup u filmu „Hladna planina“ ona osvaja i svog prvog „Oskara“ u kategorji najbolja sporedna glumica. Tada je takođe osvojila i „Zlatni globus“, ali i „BAFTA“ nagradu za svoj performans Rusi Teves. 2004-te godine ona je reprizila svoju ulogu Bridžit u filmu „Dnevnik Bridžit Džouns: Na ivici razuma“. Sledeće godine izlazi američka filmska drama snimmljena po istinitoj priči „Bajka o bokseru“ gde je igrala glavnu žensku ulogu, a partner joj je bio Rasel Krou. 2007-e godine izlazi psihološki triler „Slučaj 39“ u kojem je Rene briljirala. Iste godine izlaze i filmovi „Nova u gradu“, „Moj jedan i jedini“ i „Čudovišta protiv vanzemaljaa“ u kojima se ona sjajna američka glumica pojavljuje. 2010-te javnost je imala priliku da vidi film „Moja ljubavna priča“ u kojem Rene tumači lik Džejn Vajt. Nakon ovog filma ona pauzira sa snimanjem filmova. Trenutno snima treći deo filma „Dnevnik Bridžit Džouns“ koji će gledaoci imati prilike da vide sledeće godine.

Rene Zelveger (2)Velike transformacije zbog uloge

Sjajna Rene pokazal je da je pravi mastroj kada su transformacije u pitanju, kao i to da je spremna da uradi sve za ulogu . Farbala je i skraćivala kosu bezbroj puta, a za potrebe filma „Dnevnik Bridžit Džouns“ ugojila se čak 20 kilograma. Ono što nas najviše fascinira kod nje je to što nakon snimljenog filma veoma brzo  vratila je svou liniju. Za nastavak filma ona je ponovo morala da se ugoji, a kako je sama priznala dobijanje kilograma joj nije toliko teško palo: „Jela sam dnevno šest pica i slatkiše svaki dan plus puter od kikiri+kija i naravno prestala sam da vežbam.„ Kada je završila sa snimanjem nastavka ona je pala u jednu vrstu depresije zbog viška kilograma koje je imala. Tada je rešila da smrša. Prestal je da jede šećer i poočela je da vežba. Zelvergerova je prešla na poseban režim ishrane koju je za nju osmislio tim nutricionista. Ova djeta za kratko vreme dala je sjajne rezultate, mada u gubljenju kilograma Rene se malo više zanela i preterala pa sada izgleda kao da je na ivici anorekcije.

Rene Zelveger (4)

Zanimljivosti o Zalvagerovoj:

 • Njena visina iznosi 160 cm.
 • Izbarana je od strane magazina „People“ kao jedna od pedeset najlešših ljudi na svetu.
 • Kada su najavili da je ona osvojila „Zlatni globus“ za performans u filmu „Bolničarka Beti“, Rene se nalazila u kupatilu
 • Bez časova plesa i vežbanja naučila je svoju tačku koju je izvodila u filmu „Čikago“ i to samo gledajući koleginicu Ketri Žitu Džouns.
 • Imala je psa zlatnog retrivera po imenu Dilan koj je umro u novembru 2003-e godine.
 • Njena ceremonija venčanja trajala je ukupno 15 minuta. Svog muža muzičara Kenija Česta upoznala je u janarau 2005-te godine a na ludi kamen stali su 9-og maja 2005-te godine. Nažalost, njihov brak je poništen u decembru iste godine.

Rene Zelveger (3)

 • Svoju zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu Rene je dobila 24-og maja 2005-te godine.
 • Za svoje venčanje nosila je dizajnersku venčanicu koju je dizajnirala Karoina Adrijana Herera koja je inače njen omiljeni modni dizajner.
 • Dobra je prijateljica sa Ris Vintersupun.
 • Veliki je fan engleskog fudbalskog kluba Čelzi.
 • Uloga Karle u filmu „Devet“ iz 2009-te godine originalno je trebala da pripadne njoj, ali ipak producenti su se odlučili za Penelope Kruiz.
 • Bila je verena za glumca Džim Kerija u periodu od jula do decembra 2000-te godine.
Share.

Comments are closed.