Glumica Ava Garden – biografija

0

Jedna od najlepših žena sveta ikada viđenih ispred kamera zvezda filmova “Čamac” i “Mogambo” pored svoje lepote i dobrih filmova poznata je po brakovima sa Frenk Sinatrom, Miki Runijem i Arti Šouom. Poznata pin-ap devojka vremenom je postala prava filmska diva i jedna od najpoznatijih glumica devedesetih godina. Brojne ljubavne afere koje je imala kao i njen glamurozan život koji je vodila čine njenu biografiju još interesantnijom.

Datum rođenja, detinjstvo i obrazovanje Ave Gardner

Ava Gardner je rođena 25-og januara 1922-ge godine u Brodgenu u Severnoj Kalorini kao najmlađa od sedmoro dece. Imala je dva brata i četiri sestre, a njena porodica je bila veoma siromašna. Njeni roditelji borili su se da prežive radeći na njihovoj farmi koja je davala slabe useve. Gajili su pamuk i duvan, a pored svih problema koji je porodica imala na karju ostaje i bez farme. Tada njen otac pronalazi posao u pilani, a njena majka uspeva da se zaposli u školi kao kuvarica i domaćica.

Ava Garden (2)

Avino detinjstvo je bilo jako teško samim tim što je kao mala morala da se suoči sa siromaštvom. Sa trinaest godina seli se u Virdžiniju gde njena majka dobija posao kao vođa pansiona za obalske radnike. Međutim vremena su bila teška, a njeni roditelji ma koliko se trudili nisu uspevali da pronađu stalan i dobro plaćen posao. Kada je njena majka ostala i bez ovoga posla sele se u predgrađe Vilsona gde joj majka ponovo dobija posao da vodi pansion. Nedugo zatim njen muž umire razbolevši se od bronhitisa i ostavlja svojoj ženi Moli da se sama brine o sedmoro dece. Ava je tada zajedno sa braćom i sestrama išla u školu u Rokridžu gde je maturirala četiri godine kasnije. Uspela je da upiše koledž za sekretarice, mada ga nikada nije završila.

Prvi susret sa kamerom

1941-ve godine Ava je posetila svoju sestru Beatris koja je bila udata i živela u Njujorku. Njen muž je bio slikar i iskoristio je dolazak Ave kako bi je naslikao jer je primetio da ima izrazito lepe crte lica. On je kasnije tu sliku i izložio na Petoj aveniji, gde je masa ljudi imala prilike da vidi ovu prelepu glumicu.

Ava Garden (4)

Bernad Duan je primetio koliko je Ava lepa na fotografiji i tražio broj telefona od nje međutim nije mogao da ga dobije. Tada je rekao da devojka ovakve lepote zaslužuje više kao i da bi njeni sliku trebali da pošalju u „MGM“ studio, što su oni i učinili. Nedugo zatim toga osamnaestogodišnju Avu su pozvali u Njujork u studuio gde joj je „MGM“ kompanija ponudila ugovor koji je mlada glumica bez razmišljanja prihvatila i napustila koledž kako bi pokušala da izgradi što uspešniju glumačku karijeru. Kada se preselila u Njujork dobila je učitelja dikcije koji ju je učio pravilno da izgovara i naglašava pojedine reči. Svoj debi imala je u filmu „Moderni odgovori“, a zbog svoje lepote veoma lako je dobija uloge. Radila je punom parom pa je konstantno bila angažovana često odlazeći sa jednog seta na drugi. Dokom četrdesetih godina snimala je veliki broj filmova i polako počela da gradi uspešnu glumačku karijeru.

Vrhunac karijere i nominacija za „Oskara“

Gardenova se zaista isticala svojim šarmom ali i glumačkim talentom. Najpznatiji filmovi sa početka karijere su joj „Singapur“, zatim sjajan film „Propagandisti“ gde je igrala naslovnu ulogu zajedno sa Klark Gejlblom i Deborom Ker, kao i film „Čamac“. Početak pedesetih godina obeležile su njene uloge u filmovima „Pandora i leteći Holanđanin“ i „Moja zabranjena prošlost“. Zapažen nastup imala je i u filmu „Snegovi Kilamandžara“ u kojem je tumačila lik Sintije Grin. Godine 1953-e ona dobija ulogu Eloize Keli u filmu „Mogambo“ i dobija svoju prvu nominaciju za najprestižniju filmu nagradu „Oskar“ u kategoriji najbolja glavna glumica, ali ipak te godina nagrada je otišla u ruke Odri Hepbern. Sledeće godine dobija ulogu u krimi drami „Bosonoga kontesa“ koji su proglasili njenim autobiografskim filmom na nekin način, jer u njemu su prikazane njene navike i rituali iz svakodnevnog života i verno je prikazan karakter glumice.

Ava Garden (1)

Krajem pedesetih godina imala dobila je ulogu plesačice Ešli u filmu „Sunce se  ponovo rađa“, a tih godina posebno se izdvojio i film „Gola Marija“ u kojem je Avin nastup prošao veoma zapaženo. Da je sjajna glumica pokazala je dobivši ulogu baronese Natalije Ivanov u filmu „55 dana u Pekingu“. Njena uloga Maksin Folk u filmu „Noći iguana“ iz 1964-te godine mnogi iz filmske industtije smatraju životnom ulogom prelepe glumice. Dve godine kasnije dobila je ulogu Sare u filmu Džona Hadsona „Biblija: Na početku“, a dve godine kasnije izlazi film „Majerling“ u kojem je dobila ulogu Elizabete. Njeni filmovi koje je snimila tokom sedamdesetih i osamdesetih godina nisu joj doneli željene nagrade, ali ipak bilo je onih filmova koji su doživeli veliki komercijalni uspeh kao što su „Zemljotres“ iz 1974-te, „Plava ptica“ iz 1976-te godine, „Otmica predsednika“ iz 1980-te godine i „Sveštenik ljubavi“ iz 1981-ve godine. Poslednji film koji je snimila pre smrti bila je romantična drama „Dugo toplo leto“ u kojoj je tumačila lik Mine Litledžo.

Ava Garden (1)

Buran ljubavni život i svi brakovi Ave Garden

Gardenova je od starta svog pojavljivanja privlačila mušku pažnju. Često je menjala partnere, a njen ljubavni život je bio prilično buran i uzbudljiv. Nije tajna da joj je iygled pomogao da postane poznata holivudska glumica, a njen seksipil joj je dozvolio da bira muškarce koji su joj se sviđali. Nakon njenog dolaska u Los Anđeles upoznala je kolegu Miki Runija koji je odmah bio opčinjen lepotom koju poseduje Ava. Njih dvoje su ubrzo započeli vezu koju su krunisali brakom 10-og januara 1942-ge godine. Zanosna glumica je tada imala samo devetnaesto godina.

American actor Mickey Rooney and his first wife American actress Ava Gardner (1922 - 1990) shortly before their wedding, January 1942. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Njih dvoje su u braku opstali smo godinu dana i razvode se 1943-e godine. Glavni razlog za razvod bilo je Runijevo ponašanje. Naime, Ava je tada još uvek bila anonimna glumica oja nije znala kolika je cena slave i nije mogla da razume Runijevo ponašanje kao ni to što je veoma često koketirao sa devojkama. Ava je sledeći put stupila u brak samo dve godien posle prvog razvoda i to sa džez muzičarem Arti Šouom. Njihova ljubav je veoma brzo planula ali isto tako se brzo i ugasila. Njihov brak je bio prepun svađa i neslaganja i nijedno od njih nije bilo srećno. Nakon razvoda ona je počela da pije, a da bi se izvukla iz ovog teškog perioda ona je počela da ide i kod psihologa.

Sledeći partner sa kojim je bila bio je Hauard Hjuz sa kojim je bila u burnoj vezi koju nikada nisu krunisali brakom. Priliku da vidi da li je treća sreća ima je kada je upoznala čuvenog glumca Frenk Sinatru. Zelenooka zavodnica visoka 168 cm za Sinatru venčala se 1951-ve godine. Interesantno je da je Sinatra dugo vremena bio zaljubljen u Avu, zbog koje je čak i napustio svoju ženu. Njega je tada krenuo veoma loš period. Naime, mediji su ga osuđivali što je napustio ženu zbog fatalne holivudske zavodnice. Ovo je čak uticalo i na njegovu glumačku karijeru. To što je postao omražen u medijima onemogućilo mu je saradnju sa najboljim ljudima iz svetske kinematografije.

Što se tiče Ave ona je prošla totalno suprotno, ovaj brak ju je učinio još poznatijom u meidjima, a samim tim režiseri i producenti su bili još više zainteresovani za nju. Njihov brak je bio kao i ostali Avini brakovi, buran i prepun svađa. Sinatra je čak zbog mnogobrojnih problema koje je imao u braku pokušao da izvrši i samoubistvo. Ipak Gardenova je volela svog muža pa je pokušavala da mu pomogne na različite načine. Ona je čak pomogla njemu da dobije ulogu u filmu „Odavde do večnosti“ koji je 1953-e godine donela glumcu „Oskara“.

Neko vreme stvari su išle na bolje, a Ava je čak i ostala trudna. Ipak ona je odlučila da prekine trudnoću jer i dalje su imali ozbiljne probleme u braku i ona nije mogla da predvidi kako će se stvari nadalje odvijati. Ona je povodom toga izjavila u medijima: „Oduvek sam želela decu, ali nismo bili u stanju ni o sebi da vodimo računa, kako bi smo brinuli o bebi?“

Ava Garden (2)

Njih dvoje su se razveli nakon šest godina braka 1957-e godine i uspeli su da ostanu u dobrim odnosima nakon razvoda. Nakon razvoda ona dolazi u Španiju zbog potreba filma. Najpre je upoznala jednog od najpoznatijih književnika Ernesta Hemingveja sa kojim su je mediji i povezivali mada ona nikada javno nije govorila o njihovoj vezi. Period njenog života u Španiji bio je veoma buran a partner sa kojim je bila u strastvenoj vezi bio je Luis Migel Domingi.

Poslednje godine života velike filmske dive i njena smrt

Usled brojnih problema koji su je snalazili tokom života Gardenova je često pribegavala alkoholu kako bi pobegla od svakodnevnice. Počela je i da puši, a sa godinama pušila je sve više i više. Sve to je doprinelo da oboli od enfizema, a kasnije je imala i poremećaj sistema imuniteta. Ona je 1986-te godine doživela moždani udar. Tada je imala 64 godine i ostala je paralisana. Ona je imala novčanih sredstava i mogla da je da priušti sebi najskuplje i najbolje lekare, ali to je upak učinio njen bivši muž i prijatelj Sinatra. On joj je obezbedio preglede najsupljih specijalista ali jednostavno pomoći joj nije bilo. Ona je dobila upalu pluća tri godine kasnije koja je dovela do toga da ova filmska diva umre. Prema njenoj služavki Karmen Avine poslednje reči su bile „Jako sam umorna“.

Ava Garden (7)

Ona je sahranjena u Smitfildu na groblju „Sanset memorial“ a na grobu je bila postava „Sa ljubavlju, Frensis“ koju joj je posvetio Sinatra kojem je ona bila najveća ljubav u životu i koji nikada nije prestao da je voli.

Top pet citata Ave Garden:

  1. „Ne razumem ljude koji vole da rade, a pričaju da im je posao prokleta dužnost.“
  2. „Bog zna da i sama imam mnogo slabosti, mogu da ih razumem i oprostim kod drugih. Ali, to ne činim.“
  3. „Mislim da je glavni razlog raspada mojih brakava taj što sam uvek predobro volela, ali nikada mudro.“
  4. „Kada vam prođe medeni mesec drage moje, nemjojte pokušavati da muža zadržite ljubomornim, možda vam to i uspe.“
  5. „Duboko u sebi ja sam prilično površna.“
Share.

Comments are closed.