Glumica Bojana Maljević – biografija

0

Bojana Maljević je poznata srpska glumica koja se poslednjih godina, sa podjednakim uspehom, bavi i produkcijom. Vlasnica je producentske kuće Monte Royal Pictures International. Osnivač je i urednik nacionalne televizije za decu i mlade ˝Happy TV˝. Tečno govori engleski i nemački jezik.

Datum rođenja i glumački počeci

Rođena je 28. maja 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u rodnom gradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Prvu ulogu imala je već sa šest godina u TV serijalu ˝Serija o bojama˝. Kasnije je igrala u mnogim TV serijama, mada je široj publici najpoznatija po roli u veoma popularnoj seriji ˝Otvorena vrata˝. Pored filmskih i televizijskih uloga, igrala je i u nekoliko pozorišnih komada na beogradskim scenama.

Otac i sestra – kolege

Glumica Bojana Maljević, tako reći, potiče iz ˝filmske porodice˝. Njen otac, Bojan Maljević, je poznati producent, a mlađa sestra, Ana, je takođe, glumica.

bojana maljevic

Filmovi i značajne uloge

Bojana Maljević je igrala u sledećim filmovima:

˝Lager Niš˝ 1987. godine u kome glumi Jelenu Zarić
˝Bernisa jača od smrti˝, kratki film iz 1990., gde ima naslovnu ulogu
˝Bulevar revolucije˝ 1992. u kome tumači lik Biljane Milisavljević
˝Slon beton television˝, TV film iz 1992.
˝Ni na nebu, ni na zemlji˝ 1994., gde ima ulogu Ane
˝Do koske˝ 1996. u kome glumi Maju
˝Nož˝ 1999. godine, gde igra Milicu Janković
˝Belo odelo˝ 1999. u kome ima ulogu kurve
˝Virtuelna stvarnost˝ 2001., gde tumači lik Tanje
˝Klasa 2002˝, TV film iz 2002. godine
˝Balkanski sindrom˝ 2007., gde igra Dijanu
˝Na lepom plavom Dunavu˝ 2008. u kome ima ulogu Marijane iz Slovenije
˝Život posle života˝, kratki film iz 2011. godine
˝Sestre˝, TV film iz 2011., gde glumi državnog tužioca
˝Top je bio vreo˝ 2011. u kome tumači lik Munevere

Ostvarila je zapažene uloge i u poznatim TV serijama:

˝Serija o bojama˝ 1980. godine, gde igra devojčicu
˝Šesnaest puta Bojan˝, mini serija iz 1986. godine u kojoj tumači lik Tijane
˝Soba 405˝ 1987., gde, takođe, ima ulogu Tijane
˝Vuk Karadžić˝ 1988., gde igra Ružu Karadžić
˝Snežna kraljica˝, obrazovna serija iz 1993. godine u kojoj ima naslovnu ulogu
˝Kraj dinastije Obrenović˝ 1995., gde tumači lik Vojke Lunjevice
˝Kod male sirene˝, mini serija iz 1999. godine
˝Lisice˝ 2002. u kojoj glumi Stefaniju
˝Na lepom plavom Dunavu˝ 2009., gde igra Marijanu iz Slovenije
˝Budva na pjenu od mora˝ od 2012. do 2013. godine, gde ima ulogu Katarine Ljubibratić
˝Otvorena vrata˝ od 1994. do 2013. godine, gde tumači lik Ane Anđelić
Bila je producent filmova ˝Do koske˝ i ˝Sestre˝, kao i reditelj sinhronizacije animiranog filma ˝Ledeno doba 2˝. Takođe je producent i koautor novog dokumentarno – igranog filma ˝Gram, kilogram, tona˝.

Na pozorišnim scenama glumi u predstavama ˝Brod ljubavi˝ u Zvezdara teatru i ˝Švabica˝ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Nagrade i priznanja

Glumica Bojana Maljević osvojila je 1987. godine debitantsku nagradu na Filmskom festivalu u Nišu za ulogu u filmu ˝Lager Niš˝. Za film ˝Bulevar revolucije˝ je 1992. godine dobila nagradu za glavnu žensku ulogu na Filmskim festivalima u Nišu i Herceg Novom. Na istim manifestacijama je 1994. godine nagrađena za glavnu žensku ulogu u filmu ˝Ni na nebu, ni na zemlji˝. Osvojila je i povelju na Filmskim susretima u Nišu za najbolju žensku ulogu u filmu ˝Nož˝.

Porodica – suprug i deca

Bojana Maljević je već dugo u braku sa rediteljem Bobanom Skerlićem. Imaju dva sina – osamnaesogodišnjeg Luku i trinaestogodišnjeg Nikolu. Glumica pokušava da sa svojom decom uspostavi potpuno otvoren odnos i nastoji da bude upućena u sve njihove dileme i probleme. Kao savesna majka, čini sve da i teme kojima se bavi u svojim filmovima budu u nekoj vezi sa njenom decom. ˝Skoro svaki moj izbor u poslu na neki način ima veze sa mojom decom, odnosno sa fazom odrastanja u kojoj se nalaze. Dok su bili mali bavila sam se programima za sasvim malu decu. Sada biram teme koje su intrigantne za njihovu tinejdžersku generaciju˝, iskrena je Bojana Maljević.

Razlaz, ne razvod

Nakon trinaest godina braka, glumica i njen suprug doneli su odluku da se privremeno razdvoje. Boban Skerlić se iselio iz njihovog zajedničkog stana, ali su supružnici ostali u korektnim odnosima. Bojana Maljević je tada izjavila: ˝Skerla i ja se još uvek volimo. On je prva osoba koju bih pozvala da se nađem u nekoj nezgodnoj situaciji, da mi nešto zatreba ili me zaboli. Dugo smo razgovarali i tražili novi model funkcionisanja kako bismo napravili korak nabolje. Odlučili smo da se razdvojimo. Skerla se iselio iz stana u kome sam ostala da živim sa sinovima. To je bio process, rezultat dogovora, nikako brzopleta odluka zasnovana na trenutnoj lošoj emociji.˝

Ipak, njihova ljubav je pobedila i, posle godinu dana razdvojenosti, par je nastavio zajednički život, na radost njihovih sinova.

Share.

Comments are closed.