Glumica Branka Petrić – Biografija

0

Branka Petrić – poznata srpska glumica, rođena je 17. aprila 1937. godine. Do kraja četrdesetih godina prošlog veka živela je u hrvatskom gradu Novi Vinodolski, a potom se doselila u Beograd. Bila je udata za poznatog glumca Bekima Fehmijua i majka je Hedona i Uliksa Fehmijua. Od svoje desete godine je bila član dramske sekcije u školi koju je tada pohađala. Prvu pesmu koju je naučila pod nazivom Mate Balote (Dvi daske) je 1956 godine upotrebila za polaganje prijemnog na beogradskoj glumačkoj akademiji.

Obzirom da se zbog rata preselila sa roditeljima u Beograd, završila je zemunsku gimnaziju. U gimnaziji je takođe pohađala školu glume i njen talenat i podsticaj tadašnje profesorke Bube Adamović su je doveli do Fakulteta dramskih umetnosti. Za sebe kaže da u mladosti nije bila previše vredna i da je često kasnila na probe, ali je imala tolerantnu i dobru profesorku.

Na beogradskoj Akademiji je bila u najbrojnijoj klasi sa dvadeset dvoje kolega koje je predvodio profesor Tomislav Tanhofer. Neki od njih su: Danilo Bata Stojković, Marija Milutinović, Katarina Dorić, Boda Marković, Zora Hudales i drugi. Davne 1959 su ona i Bata Stojković igrali u Lekciji na Festivalu studentskih pozorišta u Londonu.

Branka Petric 1

Pedesetih godina je Branka Petrić počela sa svojim angažovanjem u pozorištu, kada je Ivo Andrić bio predsednik Pozorišnog saveta Jugoslovenskog dramskog, a upravnik Milan Dedinac. Tih godina nije imala stalni angažman u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Te 1959 godine je Bojan Stupica iz nekih razloga napustio JDP i ponudio joj stalni angažman u Ateljeu 212. Prva uloga bila je u predstavi “Jaje” Felisijana Marsoa u kome je Bekim Fehmiu (tada samo kolega) igrao njenog muža. U toj predstavi je Branka druga glumica u istoriji jugoslovenskog teatra koja se pojavila u kombinezonu. Samo godinu kasnije je primljena za stalni angažman u JDP.

Neke od nagrada koje je dobila su: Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i specijalna sterijina nagrada.

Filmovi, serije, uloge…

Neke od njenih najpoznatijih uloga su:

 • Zvižduk u osam, 1962 (novinarka)
 • Sibirska Ledi Magbet, 1963 (Tante)
 • Klakson, 1965 (Ema)
 • Grajski biki, 1967 (Medicinska sestra)
 • Rađanje radnog naroda, 1969 (Stepina sekretarica)
 • Buba u uhu, 1972 (Lisjen Omenides de Istagva)
 • Crni petak, 1975 (Radnica na šalteru)
 • Savamala, 1982 (Roksa)
 • Varljivo leto ’68, 1984 (Leposava)
 • Balkanski špijun, 1984 (Novinarka)
 • Soba 405, 1987 (Brusićka)
 • Dome slatki dome, 1989 (Ramula)
 • Metla bez drške, 1990 (Mušterija)
 • Otvorena vrata, 1995 (Borka)
 • Neki novi klinci, 2003 (Grozda)
 • Ono kao ljubav, 2009 (Radmila)
 • O bubicama i herojima, 2013 (Žena sa šminkom)

Porodica

Priča srpske glumice je zaista posebna i nesvakidašnja. Rođena je u Jugoslaviji, tačnije u Hrvatskoj u mestu Novi Vinodolski. Potiče iz ugledne i bogate porodice, gde je njena baba sa majčine strane bila učiteljica i svoje školovanje završila u Solunu, a deda je bio ugledan sveštenik.

Njena majka je završila filološki fakultet i prešla sa suprugom da živi u Rijeku. Za vreme drugog svetskog rata njenog oca koji je bio levičar odvode u Italiju i osuđuju na 20 godina robije. Zbog kapitulacije 1943 puštaju zarobljenike iz logora. Nakon samo četiri godine prelaze da žive u Beograd sa namerom da okupe svoju porodicu. Ipak, za vreme rata joj je rodbina dosta stradala, pogotovo sa majčine strane, a sa očeve su se uglavnom odselili u Brailiju i Venecuelu.

branka petric 2

Branka je bila udata za slavnog dramskog umetnika Bekima Fehmijua. Upoznali su se kao kolege na akademiji i par godina su se družili. Njihova veza je počela 1963 i krunisala se brakom 1968 u Rimu. Ima dva sina, Hedona i Uliksa. Sinovi su joj se odselili u Ameriku za vreme rata. Stariji sin Uliks je nasledio talenat od roditelja i postao glumac. On sa svojom suprugom Snežanom Bogdanović, takođe glumicom i dalje živi u Njujorku. Mlađi sin Hedon je preduzetnik i vratio se iz Njujorka u Beograd. Suprug, poznati glumac Bekim Fehmiu je 2010 godine oduzeo sebi život u 74. godini.

Intervjui i zanimljivosti

 • Mržnja je, kažu, virus koji se najbrže širi…

(Vreme)

 • Na pitanje od koga je nasledila glumački dar, odgovara: “Od koga sam to nasledila dar da istupim u javnost? Od mame. Ona je bila profesorka, a to Vam je sličan “nastup”. Profesor kada uđe u razred on stane u centar, đaci ga gledaju, merkaju sa svih strana. To znači da mora da ima harizmu, mora da privuče pažnju, da vodi računa kako se izražava i kako se oblači. I od dede koji je bio sveštenik nasledila sam tu vrstu dara. Jer sveštenik mora da zna lepo da peva, mora da bude dobar govornik kako bi ga drugi slušali i poštovali. Mora da ima “to” nešto. Baš kao i glumac. “

(Večernje novosti)

 • “Pre izvesnog vremena ulazim ja u taksi, a taksista mi kaže: “Buba, buba…” ja se nasmejem i kažem: “Gledali ste sinoć prestavu Buba u uhu?” on mi odgovara pitanjem: “ A Vi ne gledate najbolju seriju ikada?” Zbunim se. A on mi onda odgonetne misteriju: “Pa ‘Otvorena vrata’. Sinoć je bila scena kada ste se borili s bubama.”

(Večernje novosti)

Zanimljivost: Branka je u svojoj karijeri snimila reklamu za sladoled, a nedavno se pojavila i u muzičkom spotu za pesmu “Živeti u prošlosti” benda Ničim izazvan.

Share.

Comments are closed.