Glumica Britani Marfi (engl. Brittany Murphy) – biografija

0

Prelepa holivudska  glumica Britani Marfi od malih nogu je želela da postane glumica, a na njenu sreću taj san joj se ostvario. Međutim karijera joj je kratko trajala i posle nešto više od 60 snimljenih filmova prekinuta je kada je glumica pronađena mrtva u svom stanu.

Datum rođenja, roditelji, poreklo…

Britani En Bertoloti (engl. Brittany Anne Bertolotti) poznatija kao Britani Marfi (Brittany Murphy) je rođena 10-og novembra 1977-e godine u Atlanti, Džordžija. Njena majka je Šeron koja je imala irsko istočnoevropsko poreklo, a otac Anđelo bio je Italijan. Njeni roditelji se nikako nisu slagali, a razvod je usledio nedugo nakon što su dobili Britani. Anđelo se bavio različitim vrstama malverzacija između ostalog i reketiranjem, pa odlazi u zatvor kada je ona bila jako mala.

Brittany-Murphy-brittany-murphy-141216_1280_1024

Zbog toga Britani nije imala dobro razvijen odnos sa ocem u detinjstvu. Sa majkom je se često selila uglavnom u SAD-u. Još kada je bila mala primećeno je njen glumački talenat. Kada je imala petnaest godina, njenoj majci je dijagnostikovan rak dojke, ali na sreću nakon duple mastektomije ona je uspela da se izleči. Završila je srednju školu “Edison”, nakon čega svojoj majci govori da želi da se preseli u Los Anđeles kako bi mogla da se bavi glumom. Majka je verovala u nju i zbog toga je prodala sve što su imale kako bi mogle da se odsele u Los Anđeles gde bi Britani započela filmsku karijeru.

Filmska karijera i najpoznatije uloge Britani Marfi

Već sa četrnaest godina Britani je imala svog menadžera i počela sa glumom. Sa osamnaest godina ostvaruje prvu ulogu koja joj donosi popularnost. U pitanju je uloga mlade tinejdžerke Taj u filmu“Otkačena plavuša“ iz 1995-te godine. Film je postao jako popularan među tinejdžerkama širom sveta, a pored Ališe Silverstound koja je tumačila glavnu ulogu posebno se izdvojila Britani. Popularnost i neosporan glumački talenat pomogli su joj da brzo dobija uloge. Krajem devedesetih ona je glumila u par filmova koji su uglavnom bili niskobudžetni.

Britani Marfi (1)

Ponovo veliki proboj na javnu scenu i rast popularnosti ova glumica doživljava 1999-te godine kada glumi rame uz rame sa Vionom Rajder i Anđelinom Džoli. Radi se o filmu “Neprilagođena”, gde je Britani tumačila lik mlade devojke Dejzi. “Neprilagođena” je postao bioskopski hit, a Britani je ponovo stavio u centar interesovanja javnosti. Nakon ovog ona je simila još tri filma sa solidnom gledanosti da bi 2001-ve godine glumila zajedno sa sjajnim Fredijem Princom Džuniorom i Eminemom u polu biografskom filmu “Osam milja”. Iako kritički film nije prošao najbolje, konstantno je bio mediski ispraćen s’ obzirom da je ovo reperu Eminemu bio filmski debi. Godine 2001-ve glumi u kriminalističkom trileru “Nikome ni reč” zajedno sa sjajnim Majklom Daglasom. Njen performans Elize joj donosi pozitivne kritike od kritičara, a film doživljava komercijalni uspeh. 2003-e godine tumači jednu od glavnih uloga zajedno sa svojim bivšim dečkom Eštonom Kučerom u komediji Šon Levija “Upravo venčani”. Od njenih bitnijih uloga posebno se izdvaja i uloga dadilje Dakoti u filmu “Ljubav i druge katastrofe”, kao i sjajno iznesen lik Stejsi u ostvarenju “Mala crna knjižica”.

Marfijeva je takođe pozajmljivala glasove u animiranim crtanim filmovima, tako da svi fanovi ove glumice mogli su je čuti u filmu “Ples malog pigvina”, kao i u ostvarenju “Good boy!”, gde je svoj glas pozajmila jednom od glavnih likova.

Odabrana filmografija:

 • „Otkačena plavuša“ iz 1995-te godine kao Taj,
 • „Žrtva noći“ iz 1995-te godine kao Džuli,
 • „Freeway“ iz 1996-te godine kao Ronda,
 • „Vozi“ iz 1997-e godine kao Bodnie,
 • „Dejvid i Lisa“ iz 1998-e godine kao Lisa,
 • „Falling sky“ iz 1998-e godine kao Emilija,
 • „Neprilagođena“ iz 1999-te godine kao Dejzi,
 • „Drop Dread Gorgeus“ iz 1999-te godine kao Lisa,
 • „Autoput Njujorka“ iz 2001-ve godine kao Ešli,
 • „Nikom ni reč“ iz 2001-ve godine kao Eliza,
 • „8 milja“ iz 2002-ge godine kao Aleks,
 • „Spun“ iz 2003-e godine kao Niki,
 • „Upravo venčani“ iz 2003-e godine kao Sara,
 • „Mala crna knjižica“ iz 2003-e godine kao Stejsi,
 • „Grad greha“ iz 2005-te godine kao Šeli,
 • „Ljubav i druge katastrofe“ iz 2006-te godine kao Emili,
 • „The Groomsmen“ iz 2006-te godine kao Su,
 • „Mrtva devojka“ iz 2006-te godine kao Kris,
 • „The ramen girl“ iz 2007-e godine kao Abi;

Zanimljivosti o Marfijevoj

 • Volela je da svira klavir.
 • Bila je dobra prijateljica sa Vionom Rajder.

Britani Marfi (2)

 • Britani je visoka samo 160 cm. Interesantno je da je njena kilaža varirala tokom godina. Na samom početku karijere bila je brineta koja je imala koji kilogram više, a samo par godina kasnije ona se pretvara u mršavu plavušu. Mediji su njenu drastičnu promenu izgleda godinama povezivali sa anoreksijom, jer je glumica veoma brzo izgubila veliki broj kilograma i postala veoma mršava.
 • Magazin “Maxim” u svojoj listi “Najseksiplinijih ljudi” iz 2003-e godine stavlja Marfijevu na 23-e mesto, a dve godine kasnije isti magazin je stavlja na osmo mesto.
 • Kao mala išla je na časove plesa.
 • Njeni glumački uzori su bile: Barbara Strejslend, Diana Ros i Džudi Garland.
 • Ispod kreveta držala je svesku u kojoj je tokom noći kada dobije inspiraciju zapisivala reči poema.
 • Tri puta je lomila nos.
 • Kupila je kuću u kojoj je živela pop pevačica Britni Spirs. Enterijer kuće joj se veoma dopao pa je zadržala skoro sav nameštaj koji je bio u  kući.
 • Zanimljivo je da je kao brineta teško dobijala uloge, ali kao plavuša to joj je išlo od ruke.
 • Svoj debi na Brodveju imala je 1997-e godine u predstavi Artura Milera.
 • Pored glume Britani se bavila i pevanjem. Devedesetih je snimila par numera koje su našle svoje mesto među publikom, a neke od njih su postale pravi hitovi.
 • 2002-ge godine bila je u vezi za Eštonom Kučerom.

New York, NY - 02- 04 - 08 - Mercedes-Benz New York Fashion Week Fall 2008 Max Azria Fashion Show - Backstage -PICTURED:Brittany Murphy and Husband Simon Monjack -PHOTO by: Paul Hawthorne/Startraksphoto.com -FileName: PT110956.JPG #Event/#Photo= 30894988100/30894989004

 • Godine 2005-te verila se sa producentom Džonom Makalusom, a naredne godine su raskinuli veridbu.
 • U maju 2007-e godine Britani se udala za britanskog scenaristu Sajmona Mondžeka. Par nije imao dece.
 • Njen muž umro je samo pet meseci nakon nje, a uzrok smrti bio je srčani napad.

Iznenadna smrt Britani Marfi

Marfijeva je umrla 20-og decembra 2009-te godine u Los Anđeleskoj bolnici. Ona je u bolnicu dovezena nakon što ju je majka pronašla pod tušem. U tom trenutku glumica je bila u nesvesti, njena majka je odmah pozvala pomoć, ali nažalost glumici nije bilo spasa. Njena smrt je izazvala velike kontroverze. Njeni prijatelji odmah su istakli da se glumica dugi niz godina borila sa anoreksijom i zavisnošću od narkotika, te da ih ne čudi njena smrt. Kako je preneo magazin “Tajms”, ona je mesecima uzimala lekove jer je imala simptome koji su slični gripu, a nedelju dana pred smrt imala je mučnine i povraćala je. Naravno, njena porodica se nije složila sa ovim. Iako je ustanovljeno da je razlog smrti srčani udar,  Britanin otac, Anđelo Berloti ubeđen je da je njegova ćerka otrovana i to otrovom za pacove. Oni misli da je smrt Britani i njenog muža koji je umro samo pet meseci nakon nje od srčanog udara delo vladinih agenata koji vrebaju iz senke. On je u svojoj izjavi medijima istakao da je njegova ćerka bila na meti vlade, koja joj je prisluškivala  telefon nakon njene javne podrške upućene Džuliji Dejvis koja je davala izjave protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i posedovala kompromitujuću dokumentaciju.

Britani Marfi (4)

I Džulija kao i Britanin otac tvrdi da je holivudska glumica otrovana teškim metalima, a u svojoj izjavi ona nalazi das u toksikološki nalazi urađeni nakon smrti u  privatnoj labaratoriji dokaz za to. On je uspeo da nađe potrebne uzorke tkiva koje je poslao u privatnu bolnicu na analzu. Oni navode da se u njenoj krivi nalazi deset vrsta teških metala čiji je nivo viši nekolio puta od propisanog. Njen otac ne odustaje od toga da dokaže da Britani nije bila narkoman i anoreksična devojka kao što se u medijima piše i da on neće odustati dok istina i pravda ne izađu na videlo. Nakon što je Britanin muž umro, Anđelo je izneo novu teoriju u javnosti po kojoj krivi svoju bivšu suprugu Šenon za njihovu smrt. Po njemu testament mlade glumice je promenjen u koristi njene majke gde ona postaje jedina naslednica celokupnog bogatstva, a iz testamenta je isključen i njen muž.

Poznati stručnjak Siril Veht jedan je od ljudi koji istražuju nerazjašnjenu smrt Marfijeve, kao i njenog supruga. Nakon što je kod oboje pronađena velika doza metala, Siril je izjavio: “Nikada nisam video ovako nešto. Toliko teških metala u telu. Nikada nisam video to kod neke osobe i činjenica da se ista stvar ponavlja kod oboje, otvara velika pitanja”.

Njen otac je dobio dozvolu od vlast i nastavlja da istražuje iznenadnu smrt sjajne glumice. Islednik Ed Vinter stoji iza zvaničnih izveštaja i tvrdi da Britan nije otrovana. Prema zvaničnom izveštaju Britani je umrla od upale pluća i anemije.

Britani Marfi (5)

Britani je sahranjena na privatnoj ceremoniji u Memorijalnom parku “Forist Ion” u Los Anđelesu. Na sahrani govor je održao njen muž Sajmon Mondžek, koji je istakao da je njegova supruga obožavala Božić i da je ironija što je sahranjena baš na taj dan. Na ovom groblju pored Brtiani sahranjene su velike zvezde poput Majkla Džeksona i Bet Dejvis.

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!