Glumica Brižit Bardo (Brigitte Bardot) – biografija

0

Ono što je za Amerikance bila Menri Monro, za Evropljanje je bila čuvena Brižit. Brižit Bardo je jedna od retkih glumica koja je ostavila veliki trag u istoriji svetske kinematografije. Ova francuska glumica je proglašena se** simbolom pedesetih godina i važila je za jednu od najlepših i najuspešnijih glumica dvadesetog veka. Gde je sada ova čuvena španska lepotica i čime se sada bavi pročitajte u biografiji koja sledi.

Datum rođenja, obrazovanje, prvi početci…

Pravo ime ove legenderne lepotice jeste Kamil Java, međutim u javnosti je poznata pod pseudonimom Brižit Bardo (Brigitte Bardot). Rođena je 28-og septebmra 1934 -e godine u Parizu. Majka joj se zvala Ana Marija Muse i po zanimanju je bila domaćica, a otac Lus Pilo Bardo, a po zanimanju je bio industrijalac.Brizit Bardo (2)

Njena porodica je bila veoma religiozna tako da je od najranijeg detinjstva vaspitavana prilično konzervativno, orijentisana ka katoličkoj veri. Međutim ni konzervativno vaspitanje i roditelji koji su se protivili njenoj kariji nisu je sprečili u tome da počne da se bavi umetnošću, pa tako 1947-e godine upisuje Nacionalni konzervatorijum za ples. Njen talenat, lepota i graciozno veoma brzo dolaze do izražaja i ona zadovoljava sve kriterijume, pa tako uspeva da postane jedna od retkih koju obučava ruski koreograf Boris Knjazeva. Vremenom, pored baleta ona počinje da se bavi i modelingom i svojom upadljivom lepotom privači pažnju fotografa. Sa sedamaest godina dospava čak i na naslovnu stranu magazina „Eli“, gde je Rodžer Vadim i Marko Alegreo primećuju pre svega po njenoj neobičnoj lepoti i odličuju da joj daju ulogu u njihovom debiju.Brizit Bardo (3)

Prvi put pod umetničkim imenom Brižit Bardo debituje 1952 -ge godine u projetku „Ludi od ljubavi“. Četiri godine je bilo potrebno da prođe da bi nakon debija dobila glavnu ulogu i to u francuskom filmu „La lumiere d’en Face “ iz 1956-e godine. Nakon toga počinje da dobija sve veće uloge u filmovima bolje produkcije, da bi konačno film „I Bog stvori ženu“ osigurao joj svetsku slavu, proglašenje za s**s simol, a ujedno je i uvrstio u sami vrh najboljih glumica ikada. Zahvaljujći ulogama u kojima je pretežno dominirao seksipil koji Brižit poseduje, i holivudski producenti su počeli da se interesuju za njeno angažovanje.

Najpopulularniji filmovi evropske Merlin Monro

Zgodna fancuskinja, koju su novinari prozvali evropska Merlin Monro doživela je vrtoglavi uspeh kada su filmski projetki u pitanju. Postala je čak i prva francuska glumica van anglosaksonskog govornog područja koja je proslavila uspeh francuske produkcije. Izdvajamo vam neke od najznačajnih filmova u kojma je Brižit glumila: Brizit Bardo (4)

 • „Ludi od ljubavi“ iz 1952-ge kao Lemonida,
 • „Devojke u bikiniju“ iz 1952-ge kao Namina,
 • „Portret njegovog oca“ iz 1953-e kao Domina,
 • „Škola za ljubav“ iz 1955-e kao Sotija,
 • „Veliki manevar“ iz 1955-e kao Lusi,
 • „Nevaljala devojka“ iz 1956-e kao Bridžit,
 • „Noć u Raju“ iz 1958-e kao Ursula,
 • „Ljubav je moja prošlost“ iz 1958-e kao Margaret,
 • „Dođi i pleši sa mnom“ iz 1959-e kao Virdžinija,
 • „Istina“ kao iz 1960-e kao Dominika,
 • „Živela Marija“ iz 1965-a kao Marija,
 • „Dve nedelje u septembru“ iz 1967-e kao Sesil,
 • „Žene“ iz 1969-e kao Klara,
 • „Početnici“ iz 1970-e kao Agnes,
 • „Don Žuan“ iz 1973-e kao Džemin;

Četiri pokušaja samoubistva i četiri muža

Jos kada ju je video na naslovnoj strani „Eli“ magazina Rodžer Valdim je bio opčinjen njenom lepotom, nakon zajedničke saradnje na film, njih dvoje započinju romansu koju veoma brzo žele da krunišu brakom. Brižit je tada imala samo sedamnaest godina, a uprkos potivljenju njenih roditelja da tako mlada uđe u brak ona nije odustajala od ljubavi, šta više nakon odbijanja njenih roditelja da pristanu na brak, ona pokušava da se ubije. Nakon pokušaja samoubistva njeni roditelji nisu imali drugog izbora i na kraju su joj dozvoli da zaplovi u bračne vode sa Vadimom. Njihov brak trajao je samo pet godina, nakon čega se par razveo zbog brojnih ljubavnih afera koje su počinili i jedno i drugo. Jako je interesantna činjenica da je su njih dvoje posle razvoda ostali u jako dobrim odnosima i nastavili poslovnu saradnju. Dve godine posle razvoda, Brižit ponovo plovi u bračne vode, ovoga puta za glumca Žaka Šarijera. Godinu dana nakon venčanja njih dvoje dobijaju sina – Nikolasa. Međutim sama glumica sina je rodila isključivo jer je to njen muž zahtevao od nje, pa tako nikada nije imala preterano interesovanje za njega niti je ostvarila bliskost koja je normalna u odnosu majke i sina. U javnosti je čak izjavila i da nije bila spremna za majčinstvo, te da je trudnoću doživela kao nešto najgore što je moglo da je zadesi. Brizit Bardo (5)

Osam meseci nakon što je rodila sina, francuska glumica pokušava po drugi put da izvrši samoubistvo i to na svoj 26-i rođendan. Kao razlog navela je bračne probleme sa kojima nije mogla da se izbori. 1962-ge godine razvodi se od Žaka, a njen pokušaj samoubistva i razvod je stavljaju u žižu interesovanja, što je rezultirao velikim brojem fanova koji su pokušavali da prate glumicu izjavljivajući joj ljubav. Brizit Bardo (7)

Brižit nikada nije preterano želela da postane popularna i slavna pa je tako se trudila da što manje bude u javnosti, a 1974-e godine se povlači iz glumačih voda i menja život iz korena. Međutim, njen odlazak u penziju nije spečio novinare da i dalje informišu javnost o glumcinom životu, tako da 1983 -e godine izlazi trilogija o njenom životu i radu. Samo nekoliko dana kasnije, ne mogavši da izdrži pritisak javnosti ona pokušava po treći put da izvrši samoubistvo. Brizit Bardo (8)

Glumica je bila u kratkom braku i sa nemačkim milionerom Ganterom Saksom sa kojim je nakon braka ostala u prijateljskim odnosima, a četrti brak ozvaničila je 1992-ge godine sa Bernandom Ormalom sa kojim je i dan danas u braku.

Popularni citati Brižit

 • “Uvek sam radila šta sam htela. Znam da imam više “petlje” od mnogih muškaraca. Mogli bi da se ugledaju na mene. Uvek sam stajala iza onog što sam radila i govorila.”
 • “Kad ulaziš u prostoriju, hodaj uzdignute glave i izgledaj kao da želiš da poševiš svakoga. Najlepša si žena na svetu i uživaj u tome, neće potrajati. “
 • “Možete da budete i bosonogi, ali da budete srećni. Zaista sam više puta bila na ivici da izvršim samoubistvo. Imala sam sve, a bila sam nesrećna. Pravo je čudo da sam još živa”
 • “Moja iskustva sa muskarcima: jedni previše dugo oklevaju, ne nalaze pocetak i ne stizu do kraja. Drugi zele da odmah pocnu sa krajem. “
 • “Bolje je biti neveran nego veran bez želje za neverom.”
 • “Mogu da me nazivaju najvećom grešnicom, ali ja sam u miru sama sa sobom.” Brizit Bardo (9)
 • “Sada ako na svetu postoji makar jedna žena koja nikada nije želela popularnost, a koja je dobila i previše popularnosti, onda sam to ja.”
 • “Dala sam svoju lepotu i mladost muškarcima, ali ću zato svoje iskustvo i mudrost da dam životinjama.”
 • “Ja sam shvatila da su u životu najvažnije stvari ljubaznost i nežnost. Ja ne mogu bez njih. “

Da li ste znali da…

 • …da je čuvena spisateljica Žinet Vinsendu napisala biografiju Brižit pod nazivom: „Brižit Bardo: život, legenda, film“ u kojoj navodi da je glumica imala preko sto  ljubavnika i ljubavnica?
 • …da je Brižit veliki humanista, posebno osvrtajući se na prava životinja. 1986-e godine osnovala je i fondaciju za zaštitu životinja koju je pokrenula kada je prodala svoj nakit? Brizit Bardo (6)
 • …da prezire sve što je veštačko, posebno plastične operacije i slične stvari, prihvatila je dolazak starosti kao normalnu pojavu, a izjavila je da je jedna od retkih glumica koja stari prirodno i dostajanstveno?
 • …da je ova legendarna lepotica visoka 169 cm i teška 57 kg?
 • …da je 1969 -e godine njen lik je izabran za model francuskog nacionalnog simbola Marijane?
 • …da su joj partneri na snimanju filmova bili neki od kultnih glumaca poput: Alana Delona, Žan Gabena, Šon Konerija, Klaudija Karinala, Marčela Mastojanija, Džejn Birkina i Žana Moroa?
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!