Glumica Dara Džokić – biografija

0

Biografija, godište, školovanje …

Dara Džokić, danas je jedno od najistaknutijih imena domaćeg glumišta. Rođena je u Beogradu 20. decembra 1955. godine. Detinjstvo je provela na Zvezdari gde se i školovala. Završila je osnovnu školu ,,Ivan Goran Kovačić” i ,,Četrnaestu beogradsku Gimnaziju” koju je opisala kao mesto iz kojeg se vuku prijateljstva za ceo život.  Kao devojčica bila je dobar đak, premda veoma nestašna, a družila se uglavnom sa dečacima. Ima i mlađeg brata za kojeg je veoma vezana. On takođe živi u Beogradu i bavi se trgovinom.

Kako to obično biva, ljubav prema glumi javila se u detinjstvu, dok je u Gimnaziji počela da se bavi malo ozbiljnije ovim pozivom. Međutim roditelji su se bavili potpuno drugačijim zanimanjima. Majka pravnica i otac ekonomista verovali su da će i njihova ćerka krenuti takođe u ,,ozbiljnijem” pravcu kada je izbor zanimanja u pitanju.

Nakon ,,Četrnaeste beogradske gimnazije”, Dara upisuje Fakultet dramskih umetnosti, i to u klasi profesora Minje Dedića. Iz Darine klase izašlo je nekoliko poznatih glumaca i glumica, između ostalog i Danica Maksimović i Branislav Lečić.

Karijeru je započela u pozorištu ,,Atelje 212″ čiji je član i danas.  Privatno se druži sa nekoliko svojih koleginica: Isidorom Minić, Goricom Popović, Anitom Mančić …

Još tokom studija Dara Džokić je dobila svoj prvi angažman i to u predstavi ,,Savremenik” 1979.godine.

Privatno voli da pliva, šeta, putuje… U početku se protivila savremenoj tehnologiji, da bi nešto kasnije priznala da joj se dopada ,,Fejsbuk” na kojem ima preko devetsto prijatlelja. Ipak upozorava da je to opasna zamka za mlade ljude.

Dugu karijeru glumice Dare Džokić krase brojne uloge u filmovima i predstavama.

Dugu karijeru glumice Dare Džokić krase brojne uloge u filmovima i predstavama.

Foto: novosti

Suprug i ćerka

Kao mlada glumica volela je da čita tekstove novinara Bogdana Tirnanića ne sluteći da će se jednog dana i udati za njega. Dobila je priliku da ga upozna u Klubu književnika, nakon toga su se zavoleli i venčali. Iz braka sa Tirketom, Dara ima ćerku Jovanu.

Bogdan Tirnanić, zvani Tirke preminuo je 2009. godine. Sa Darom Džokić je bio dvadeset pet godina u braku.

Darina i Bogdanova ćerka  veoma liči na svoju majku. I po izgledu a i po ponašanju. Ne bavi se glumom, ali voli film i televiziju. Završila je kao i Dara ,,Četrnaestu beogradsku gimnaziju”, a potom je upisala ,,Fakultet dramskih umetnosti”, odsek filmska i TV produkcija.  Ne voli da se eksponira uz svoje roditelje, zato javnost danas i ne zna puno toga o ćerki Dare Džokić.

Uloge u filmovima, predstavama, serijama

Četrdeset godina dugu karijeru srpske glumice Dare Džokić obeležile su brojne uloge, kako na televiziji i filmu, tako i u pozorištu.

Poznati filmovi i serije
:

 • Povratak otpisanih ( kao Ana )
 • Dečko koji obećava (  kao Maša )
 • Kamiondžije opet voze ( kao Jaretova ćerka )
 • Moljac ( kao Novinarka )
 • U zatvoru ( kao Vida )
 • Uvek spremne žene ( kao Crvena )
 • Azra ( kao Azra )
 • Sveti Georgije ubiva aždahu ( kao Katarina ) – u pitanju je televizijski film iz 1989. godine.
 • U ime zakona ( kao Olivera )
 • Knedle sa šljivama ( kao Mirka )
 • Volim i ja nerandže no trpim ( kao Solumija )
 • Policajac sa Petlovog vrda ( kao Karen )
 • Povratak lopova ( kao Lula )
 • Porodično blago ( kao sudija Marijana )
 • Mješoviti brak ( kao Snežana )
 • Promeni me ( kao Danka )
 • Selo gori a baba se češlja ( kao Jelenina majka )
 • Cvat lipe na Balkanu ( kao Klara )
 • Vojna akademija ( kao Risova majka )
 • Jagodići: oproštajni valcer ( kao Milena )
U seriji ,,Jagodići: oproštajni valcer" glumi Milenu

U seriji ,,Jagodići: oproštajni valcer” glumi Milenu

Spisak pozorišnih predstava u kojima je glumila, takođe je poprilično dugačak: Sveti Georgije ubiva aždahu, Marija se bori sa anđelima, Kneginja iz Foli Beržera, Marija Stjuart, Ples u doba Lunase, Samo vi ajte a mi ćemo za vama grakat i arlaukat, Putujuće pozorište Šopalović, Nevinost, Čaplja, Prosjačka opera, Svećar, Kabare, Turneja, Naši sinovi, Parovi ….

Intervjui

Sebi uvek poželim samo da me ne napuste duh i volja. Ostalo ću već nekako…
Novosti

Ako uopšte postoji uteha, a sigurna sam da postoji, za mene, moju ćerku i Bogdanovu familiju ona leži u činjenici da nas je u danima nakon njegove smrti zagrlio ceo Beograd
Story

Pa, ja i jesam romantična, samo se to ne vidi. Malo ljudi me toliko dobro poznaje da može da vidi da sam stvarno romantična. Krijem ja to. Krijem se iza džambas žene.
Puls

Imala sam divno detinjstvo. Vidim, moja generacija ima potrebu da se vraća detinjstvu i priča o njemu. To jeste i pitanje godina, ali nije samo to. Mislim da generacija naše dece, evo moja ćerka kojoj je sada 26, nema tu vrstu sećanja. Naravno, imaju svoje drugare, drugarice, igre iz detinjstva. Ali ne i tu ušuškanu atmosferu. Oni pamte strašne devedesete, atmosferu ratova, raspada, inflacije… Bolno je to za roditelje. Mi smo u detinjstvu bili Titovi pioniri i mislili da živimo u najsrećnijoj i najvažnijoj zemlji na svetu.
e-kapija

Nikada se zbog ničega nisam kajala!
Veče sa Ivanom Ivanovićem

Share.

Comments are closed.