Glumica En Hatavej (engl. Anne Hatway) – biografija

0

En Hatavej je glumica koja je se sa svojim posebnim glumačkim stilom izdvojila od ostalih Holivudskih glumica modernog vremena. Iako poseduje neverovatnu harizmu i lepotu i snimila je pregršt sjajnih filmova, En se u svakoj listi najomraženijih glumica nalazi na samom vrhu liste. Zašto je En toliko omražena među svojim kolegama možete pročitati u njenoj biografiji koja sledi.

Datum rođenja, detijstvo i porodica

En Džaklen Hatavej (engl. Anne Jacqueline Hathway) je američka pevačica i glumica rođena 12-og novembra 1982-ge godine u Bruklinu, Njujork. Otac joj je Džerard po zanimanju advokat, a majka Kejt MekKali je glumica i pevačica. Odrasla je u Nju Džersiju zajedno sa svoja dva brata. En je imala bezbrižno detinjstvo, a kao mala je pokazala veliko interesovanje za glumu.

En Hatavej (1)

Odgajana je veoma strogo, gde su joj roditelji od najranijeg perioda detinjstva usadili veoma jake moralne vrednosti. Kada je imala 15 godina njen stariji brat se izjasnio kao homoseksualac i tada Hatavejova napušta katoličku veru jer kako je sama rekla ne može da podrži veru koja ne podržava njenog brata.

Prve uloge i veliki glumački proboj

En je profesionalno počela da se bavi glumom 1999-te godine. Svoj debi je imala u TV seriji “Get Real” gde je pokazala da poseduje izuzetan glumački talenat. Prvu ozbiljniju filmsku ulogu dobija u Volt Diznijevom ostvarenju “Princezini dnevnici: Odjednom princeza” iz 2001-ve godine. Iste godine pojavila se i u filmu „Druga strana raja“. 2004-te godine reprizirala je svoju ulogu u nastavku filma „Princezini dnevnici“, a iste godine je izašao film „Začarana Ela“ u kojem je tumačila ulogu simpatične devojke koja se nalazila pod kletvom poslušnosti od rođenja.

En Hatavej (6)

Njeni prvi filmovi su uglavnom bili porodični filmovi u kojem je tumačila nešto lakše i bajkovitije uloge. Sa prvim ozbiljinijim ulogama Hatavejova kreće od 2004-te godine dobijajući ulogu u filmu „Planina Broukbek“ koji je osvojio tri „Oskara“. Svoj veliki proboj na svetsku cenu imala je 2006-te godine kada je dobila glavnu ulogu zajedno sa sjajnom Merlin Strip u filmu „Đavo nosi pradu“. Uloge asistenta u modnom magazinu donela joj je svetsku popularnost i uskoro nema ko nije čuo za ovu sjajnu američku glumicu. Sledeći projekat na kojem je radila bila je drama „Priča o Džejn“ gde je tumačila glavnu ulogu lik mlade Džejn Ostin.  U narednim godinama filmovi u kojima je glumila nastavili su da beleže sjajan komercijalni, ali i kritički uspeh. 2009-te dobila je nešto zanimljiviju ulogu kada je tumačila lik agentice u filmu „Uhvati Smarta“, a već naredne godine godine izlaze tri filma u kojima se šarmantna mlada glumica pojavljuje. Naredne godine ona je pozamila svoj glas Džul u animiranom filmu „Rio“ koji je ponovo doživeo ogroman komercijalni uspeh. 2012-ge godine tumačila je glavnu žensku ulogu u filmu „Uspon mračnog viteza“, gde je briljirala zajedno uz sjajnog Kristijana Bejla.

En Hatavej (4)

Iste godine je izašao i britanski film „Jadnici“ u kojem je En tumačila sporednu ulogu, a imala je priliku da sarađuje sa velkikim imenima svetske kinematografije kao što su Rasel Krou i Nju Džekman. Uloga Fantine donela joj je i najprestižniju nagradu u svetu filma – „Oskara“ u kategoriji najbolja sporedna uloga. Ipak malo njih zna da je se En dugo pripremala za ovu ulogu, pa tako i sebe podvrgla rigoroznoj djeti  kako bi što bolje odigrala ulogu. Iako su producenti i kolege koje su sarađivale sa njoj okarakterisali je kao bahatu razmaženu divu mnogi su hteli da sarađuju sa njom i En nije imala problema da dobije ulogu, pa je čak u poslednjih godina sama bira u kojim će filmovima se pojavljivati. 2015-te godine u filmu „Pripravnik“ glumila je urednicu modnog časopisa koja zapošljava pripravnika mnogo starijg od sebe, koga je tumačio fenomenalni Robert De Niro. Trenunto ona snima akcioni triler „Colossal“  u kojem igra glavnu ulogu zajedno sa sjajnim Den Stivensom, a film će se u bisokopima naći sredinom 2016-te godine.

En Hatavej (7)

Od simpatičnog devojčurka do najomraženije javne ličnost

En Hatavej je nažalost glumica koju gledaoci ne vole što je za rezultat imalo da glumiu proglase najomraženijom javnom ličnosti Holivuda. Interesantno da se ona u svakoj listi ovoga tipa nalazi pri samom vrhu, a sve to je zahvaljujući njenom bahatom ponašanju i posebnim tretmanima koje zahteva za sebe tokom snimanja. Često se u medijima pojavljuju informacije gde šarmantna glumica za sebe traži poseban tretman pa nas zato i ne čudi što je gledaoci ne vole previše. Jednom prilikom u restoranu tražila je da joj konobar čak četiri puta servira obrok jer svaki put kada bi joj doneo nešto od onoga što vidi na tanjiru joj se ne bi dopalo. Polako sticanjem svetske slave ova glumica se tranformisala od simpatičnog devojčurka do arogantne i bahate žene koja ne zna osnovne manire. Njen govor povodom dobijanja “Oskara” gledaoci su ocenili kao previše nadmen, a nekako čininam se da šta god da uradi En jednostavno ne nailazi na odobravanje gledaoca.

En Hatavej (5)

En je čak i napisala svoju biografiju međutim ona nije mogla da nađe izdavača za istu. Pokazala ju je u deset najpoznatijih izdavačkih kuća ali nijedna nije htela da je izda. Sve izdavačke kuće su se složile u jednom – Jednostavno u njenoj biografiji ne piše ništa zanimljivo što bi neko hteo da pročita.

Zanimljivosti o Hatevejovoj:

 • En je visoka 173 cm.
 • Ima isto vreme i prezime kao i žena od Vilijama Šekspira.
 • Tokom celog svog života bila je vegeterijanac, ali od skora je počela da jede i meso.
 • Ima psa labratora kome je dala ime Esmeralda.
 • 2002-ge godine magazin “Teen People” je uvrstio En u svoju listu najseksipilinijih zvezda ispod 25 godina. Na istoj listi se našla 2005-e godine.
 • Omiljene glumice su joj Kejt Blanšet, Mišel Fajfer i Sigurni Viver, dok su joj glumački uzori Ema Tompson, Kejt Vinslet i Merli Strip.
 • 2007-e je naučila da svira klavir za potrebe filma “Priča o Džejn”.
 • 2006-te godine se našla na listi najlepših ljudi sveta magazina “People”.
 • En se venčala 2012-te godine za svog dugogodišnjeg dečka Adama Šulmana i trenutno rade na tome da prošire svoju porodiu.
 • Kada je bila tinejdžerka patila je od depresije.
 • Glamur magazin ju je postavio na drugo mesto svoje liste “Najglamuroznije žene sveta”.

En Hatavej (3)

Najzanimljivije izjave En Hatavej

 • “Postoji uobičajena zabluda o glumcima, da imamo mnogo više kontrole nego što nam je zaista dato.”
 • “Kada sam bila u ranim dvadesetim godinama, uloge su pisane za likove žena koje imaju oko 50 godina i ja sam ih dobijala. Sada sam u ranim tridesetim i kada se to desi, razmišljam: “Zašto je ova 24-ogodišnjakinja dobila ovu ulogu.“ 
 • “Oduvek sam verovala u jednakost. Niko nikada nije mogao da mi dokaže da nešto ne mogu da uradim samo zato što sam devojčica.”
 • “Nisam razumela kako je moguće da neko bude mršav i jak. Išla sam u teretanu 10 meseci, nisam izlazila iz nje.”
 • “Željela sam da budem mama od moje 16. Sada imam 30 godina i želim porodicu određene veličine. Počeću sa jednim zdravim djetetom ali bih voljela da rodim nekoliko. Voljela bih da imam koliko god djece mogu da priuštim, ne samo finansijski već i kada je riječ o vremenu jer želim da se svako osjeti posebnim.”
 • “Veoma sam izbirljiva kada su u pitanju uloge. To izluđuje mog agenta kada mi traži posao.”
 • “Veoma mi je lako da zaplačem. Baš pre jednog minuta čitala sam interviju od Kejt Vinslet u Vogu i rasplakala sam se kada sam videla koliko je ona uspešna i koliko ja još moram da radim da bi postigla njen uspeh.”
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!