Glumica Goldi Hon (engl. Goldie Hawn) – biografija

0

Američka glumica Goldi Hon ove godine napunila je 71-u godinu, ali izgleda fenomanalno i bar dvadeset godina mlađe. Za njen mladolik izgled kako sama kaže zaslužan je miran život koji vodi okružena sa ljudima koji je podržavaju i usmeravaju. Jedna je od najpoznatijih glumica osamdesetih godina, a pretežno je glumila u romantičnim komedija. Šve što vas zanima o Goldi možete pročitati u njenoj biografiji koja sledi.

Kratka biografija i najpoznatiji filmovi Goldi Hon

Goldi Džen Hon (engl. Goldie Jeanne Hawn) rođena je 21-og decembra 1945-te godine u Vašingtonu. Otac joj je po zanimanju bio muzičar, a po veroispovesti prezbiterijanac, a njena majka bila je jevrejska domaćica. Ipak Goldi je družeći se sa ostalom decom išla u crkvu i slavila je Božić. Uspešno je završila srednju i osnovnu školu, a od koledža je odustala. Već sa deset godina počela je da se bavi glumom, a u isto vreme je pevala u horu. Svoj debi pred publikom imala je 1961-ve godine u pozorištu, a njena prva uloga bila je uloga Julie u dramskom ostvarenju skromnije produkcije. Na filmskom platnu svoj debi krajem šezdesetih, a 1969-te godine glumeći u filmu „Cactus Flower“osvajaja prvog „Oskara“ za najbolju sporednu glumicu, ali i „Zlatnog globusa“ u istoj kategorji. Zanimljivo je da je Godi ispočetka dobijala stereotipne uloge, odnosno uloge „glupe“ plavuše.

Goldi Hon (2)


Tokom sedamdesetih godina zahvaljujući dobijenim „Oskarom“ uloge su se samo nizale. Iz tog perioda najpoznatiji filmovi su joj komedije „Nalazi se devojka u mojoj prodavnici“ iz 1970-te i „Leptiri su slobodni“ iz 1972-ge godine. Ove uloge pratila je satirična drama „Devojka iz Petrovka“. Sredinom sedamdesetih bila je domaćin u dva televizijska specijala u kojima je izvodila kratke komične skečeve. Krajem sedamdesetih film u kojem je tumačila ulogu Anite „Ljubavnici i lažovi“ postigao je neverovatan komercijalni uspeh.

Osamdesetih godina ona je nastavila da gradi svoju uspešnu karijeru. Zajdno sa popularnom pevačicom Lajzom Mineli snimila je film pod nazivom “Goldi i Minela zajedno”, koji dobio čak četiri nomnacije za”Emi”nagradu. Iste godine bila je producent komedije „Private Benjamin“. Zanimljvio je da je podjednako bila dobra i kao glumica i kao producentkinja. Tokom osamdesetih njeni filmovi su uglavnom komercijalno dobro prolazili. Zapaženiju ulogu imala je i u filmu iz 1982-ge „Najbolji prijatelji“, gde je tumačila lik Paule MekKulen. 1985-te godine, ona je se čak i slikala za januarsko izdanje časopisa „Plejboj“. Do kraja osamdesetih nastavila je sa snimanjem sjajnih filmova, od kojih se posebno izdvaja komedija „Overboard“ iz 1987-e godine.

Početkom devedesetih ona je usporila kada je u pitanju njega karijera. Od uspešnijih ostvarenja snimila je akcionu komediju „Ptica na žici“, gde joj je partner bio sjajni Mel Gibson. Četiri godine napravila je pauzu kada je filmska scena u pitanju kako bi se brinula o bolesnoj majci koja je umrla od raka 1994-te godine. Svoj povratak na filmsko platno imala je kao producent satirične komedije „Nešto za priču“, gde je glavne uloge dodelila Džuliji Roberts i Denisu Kvajdu. Na male ekrane vratila je se 1996-te godine glumeći akokoličarsku Elis Eliot u finansiji i kritički uspešnom filmu „Klub prvih žena“, a sledeće godine pojavljuje se u Vudi Alenovom filmu „Svako kaže volim te“.

Goldi Hon (1)
2001-ve godine ona snima film „Grad i zemlja“, komediju koja je doživela pravi kritički, ali i komercijalni fijasko. Budžet filma iznosio je 90 miliona, a film je zaradio samo sedam miliona u Severnoj Americi. Poslednji film snimila je 2002-ge godine u pitanju je film „The banger sisters“.

Kejt Hadson – glumičina ćerka krenula majčinim stopama

Goldi iza sebe ima dva braka. U drugom braku sa Bilom Hadsonom dobila je dvoje dece sina Olivera Hadsona i ćerku Kejt Hadson. Goldi je bila zainteresovana za istočnjačku filozofiju, pa je tako svoju decu odgajala u jevrejskoj i budističkoj veri. Jako je interesantno da je Kejt od malena bila zainteresovana za glumu, a kada je porasla rešila je da krene majčinim stopama. Goldi je u svemu pomagala svojoj ćerki, podržavala je i usmerivala njenu glumačku karijeru, a veoma često društvo joj je pravila i na crvenom tepihu. U svoje vreme Goldi je važila za jednu od najatraktivnijih i najlepših plavuša na glumačkoj sceni, a sada par decenija kasnije tom istom scenom vlada njena ćerka. Holivudski kritičari su rekli da Kejt, ne samo da je nasledila maču lepotu već i talenat i šarm.

Goldi Hon (3)
Kurt Rasel – najveća Godina ljubav

Od 1982-ge živi zajedno sa glumcem Kurt Raselom. Zanimljivo je da su se oni upoznali još 1968-e godine kada je glumcu bilo 16, a njoj 21 godina. Obadvoje su pripadali onoj glumačkoj grupi koja je tvrdila da neće izlaziti sa kolegama. Ali da sudbina ima svoje planove pokazala kada je godinama dana kasnije spojila ovaj par, koji već više od trideset godina očuvava svoju ljubav. Iako se holivudski mediji godinama bave da li će i kada njih dvoje stati na gludi kamen poznata glumica ne vidi tu nikakav problem niti zašto je javnost toliko zainteresovana da je po treći put „uda“: „Rasel i ja savršeno funkcionišemo i bez braka. Veoma sam srećna i voljena, zar ne bi svaki čovek trebao da bude takav? Sve dok je moj odnos sa kurtom iskren, brižan i pun ljubavi, mi smo dobro. Oboje smo finansijski nezavisni i savršeno funkionišemo i bez papira sa našim potpisima.“

Goldi Hon (5)

Ono što javnost najviše cudi jeste činjenica da holivudski parovi i njihove veze ne opstaju dugo. Međutim, Rasel i Godi opstaju uprkos vremenu i kako vreme prolazi izgleda kao da je njihova ljubav sve veća i veća.

Da li ste znali da…

  • …da je dobra prijateljica sa Saldi Fild?
  • …da je glumila zajedno sa svojim životnim partnerom Kurt Raselom u ukupno pet filmova?
  • …da je Godi visoka 168 cm?
  • …da do sada Godi ima četvoro unučadi?
  • …da kada je se slikala za „Plejboj“ imala je 39 godina?
  • …da su ona i Harison Ford pobedili u anketi „najpoželjniji baka i deka“ u anketi „AOL-ovog“ sajta?
  • …da je Godi prvi put postala baka 7-og januara 2004-te godine kada je njea ćerka Kejt Hadson rodila sina Rajdera?

Goldie Hawn, left, and Kurt Russell arrive at the Oscars on Sunday, March 2, 2014, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Share.

Comments are closed.