Glumica Gorica Popović – biografija

0

Biografija glumice Gorice Popović

Gorica Popović, glumica, a nekada i pevačica, rođena je 13. avgusta 1952. Njen rodni grad je Kragujevac.

Bezbrižno detinjstvo je provela u rodnom gradu, sa starijim bratom Goranom i društvom iz kraja. Otac Mojsije, radio je u teatru ,,Joakim Vujić”, bio je scenograf i izvođač, a bavio se i slikarstvom. Tako je mala Gorica mogla da se upozna sa radom u pozorištu od malih nogu, s obzirom da ju je otac često vodio sa sobom na posao.

Porodica je imala takozvanu ,,Singericu”, mašinu za šivenje na kojoj je najviše radila baka Zaga, ali i Gocina majka. I maloj Gorici se šivenje jako dopalo, pa je počela da šije sebi lutke, a zatim i odeću. Tako se razvila i ljubav prema šivenju i Gorica je čak razmišljala da upiše kostimografiju. I dan danas se bavi šivenjem iz hobija.

Prve glumačke korake načinila je u školi kroz recitacije. Ubrzo je dobila prvu ulogu u pozorišnoj predstavi ,,Vuk Bubalo”. Ocu se to nije dopalo jer je znao koliko je teško naći siguran posao kao glumac. Usledila je i prva nagrada na Festivalu dramskih amatera Srbije u Kuli.

Goričin brat Goran takođe je voleo umetnost, ali je bio poslušniji od sestre, pa je završio Tehnički fakultet. Kasnije je postao grafički dizajner pa je na taj način spojio umetnost i zanimanje.

Porodica je letovala na Ohridskom jezeru pošto je otac bio strastveni ribolovac. Gorica je volela i prirodu, bila je član izviđača. Volela je da sluša i, tada novoosnovanu grupu ,,Smak” koja se u to vreme pojavila u Kragujevcu.

Još u srednjoj školi počela je ozbiljnije da se bavi glumom. Imala je zadatak da napravi pozorišnu predstavu i odlučila je da sa nekoliko prijatelja izvede satirični komad ,,Budilnik”. Predstava je bila pravi hit, izvođena je nekoliko puta, a škola je glumce na čelu sa Goricom poslala na Hvar, na takmičenje dramskih amatera Jugoslavije. Svi troškovi boravka bili su plaćeni. Ovo je bila prekretnica za Goricu koja je odlučila da upiše ,,Fakultet dramskih umetnosti”, odnosno u to vreme ,,Akademiju za pozorište film, radio i televiziju”. Od petsto prijavljenih kandidata, Gorica je bila među trinaest primljenih. Studirala je u klasi čuvenog profesora Predraga Bajčetića. Sa njom su studirali i mnogi uspešni glumci: Tanja Bošković, Milan Štrljić, Zlata Numangić, Radmila Živković, Jelica Sretenović…

Popularna glumica je rođena u Kragujevcu, gde je živela sa roditeljima i bratom.

Popularna glumica je rođena u Kragujevcu, gde je živela sa roditeljima i bratom.

Foto: kaldrmaskragujevac

Na trećoj godini studenti glume su dobijali šansu da počnu da rade, pa je Gorica Popović dobila ulogu u predstavi ,,Položaj života u našem gradu”, u ,,Narodnom pozorištu”. Nakon nekoliko predstava, Gorica je diplomirala i ponuđeno joj je da ostane da radi na fakultetu kao asistent, što je i prihvatila. Predavala je predmet dikcija.

Ubrzo će početi i njena vokalna karijera. Momci iz grupe ,,S vremena na vreme” pozvali su nju, Tanju Bošković i Ljiljanu Dragutinović da se pridruže grupi. Čuli su ih kako pevaju ruske pesme i pozvali da zamene članove koji su otišli iz grupe. Pevačka karijera se nastavila nakon što je upoznala Boru Đorđevića i prešla u grupu ,,Suncokreti”, a veoma brzo im se pridružila i Bilja Krstić. Bilja će kasnije postati Goričina kuma.

Studenti Gorice Popović takođe su bili poznati glumci. Bila je samo par godina starija od njih, pa su svi imali drugarski odnos. Uporedo sa radom na fakultetu i pevanjem, Gorica je snimila i svoj prvi film ,,Miris poljskog cveća” koji je režirao Srđan Karanović.

Negde u tom periodu grupa ,,Suncokreti” se razilazi jer je Bora Đorđević imao želju da pređe na nešto čvršći zvuk, pa je tako osnovao kultnu grupu ,,Riblja čorba”, dok je Gorica nastavila da snima filmove. Veća angažovanost na filmu značila je i slabiji rad u pozorištu, ali bez obzira na novonastalu situaciju, Gorica će par godina kasnije preći u ,,Atelje 212″.

Vremenom se preorijentisala i na druge poslove. Počela je da režira, šije kostime, a usledila je i čuvena uloga sekretarice Dare u seriji ,,Bolji život”. Publika je toliko zavolela i seriju i lik, pa su Goricu i nekoliko godina kasnije zvali ,,Daro”!

Privatno je veliki ljubitelj sporta. I ovu ljubav je nasledila od oca koji se bavio fudbalom.

Za koga je udata i ima li dece?

Gorica Popović se, na žalost, nije ostvarila kao majka. Njen suprug, sa kojim je već nekoliko decenija u skladnom braku, je Nenad Neša Petrović, saksofonista. Neša je član grupe ,,Zabranjeno pušenje”, odnosno danas ,,No smoking orkestra”. Zajedno su sarađivali na rok operi ,,Dom za vešanje”.

Porodicu čini i pas Pako. Gorica i Neša su se pre par godina preselili iz gradske gužve na Srebrno jezero.

Uloge i filmovi

Zanimljivo je da je Gorica Popović imala čast da snima film sa čuvenim Bredom Pitom. Bred je tada bio još uvek mlad, snimao je film ,,Tamna strana Sunca” u Crnog Gori, a Gorica je u filmu bila njegova kućna pomoćnica Nina. Glumica je u njemu prepoznala neverovatnu harizmu i profesionalnost, pa je ne čudi što je Bred Pit danas velika zvezda.

Goricu je proslavila uloga Šilje u filmu ,,Nacionalna klasa"

Goricu je proslavila uloga Šilje u filmu ,,Nacionalna klasa”

Foto: b92

Naravno, pored filma tu je još ogroman broj uloga u filmu i na televiziju. Glumila je u sledećim ostvarenjima:

 • Miris poljskog cveća ( kao Reporterka )
 • Nacionalna klasa ( kao Šilja )
 • Dorotej ( kao Jelena )
 • Pad Italije ( kao Božica )
 • Karađorđeva smrt ( kao kneginja Ljubica )
 • U raljama života ( kao Dunja )
 • Kraj rata ( kao Milka )
 • Sivi dom ( kao Ljilja )
 • Tamna strana Sunca ( kao Nina )
 • Vuk Karadžić ( kao Ljubica Obrenović )
 • Bolji život ( kao Dara )
 • Boj na Kosovu ( kao kneginja Milica )
 • Zaboravljeni ( kao Deska )
 • Glava šećera ( kao Radanova žena )
 • Goli život ( kao Zorka )
 • Slatko od snova ( kao kelnerica )
 • Gore dole ( kao Vukica )
 • Tri palme za dve bitange i ribicu ( kao tetka )
 • Rane ( kao Nevenka )
 • Seljaci, Sve je za ljude ( kao Razumenka )
 • Mješoviti brak ( kao komšinica )
 • Volim te najviše na svetu ( kao Dobrila )
 • Profesionalac ( kao novinarka )
 • Crni Gruja ( kao Biserka )
 • Ljubav navika panika ( kao Janina razredna )
 • Agencija za SIS, Kafanica blizu SIS-a ( kao Desa )
 • Sva ta ravnica, Jagodići, Jagodići: oproštajni valcer ( kao Marišneni )
 • Priđi bliže ( kao Radmila )
 • Zvezdara ( kao Eli )

Intervjui

Puna sam energije, ne mogu da sedim besposlena i da, kako je popularno reći, „blejim”. Imala sam teških trenutaka u životu poput gubitka brata i roditelja, ali vrlo retko padam u depresiju.
Lisa

Osoba sam koja voli da radi, takozvano blejanje ne podnosim.
Blic

Moj suprug, dok je bio samac, ne da nije voleo pse, nego ih se klonio. Čak je imao i neka ne baš prijatna iskustva. Na primer, pošto je on džez muzičar, vraćao se s neke džez svirke noću u dva ujutro, i kad je došao kući u dahu mi je ispričao: „Video sam da meni u susret ide pas i automobil na semofaru i muškarca u njemu. Ja, šta ću, otvorio sam vrata automobila i zabezaknutom čoveku rekao: ‘Molim vas, spasite me’ i ušao sam kod njega u kola. Čovek se totalno zbunio.” Pitala sam ga: „Pa dobro bre, čoveče, koliki je bio taj pas?”, a suprug mi kaže: „Pa tako, mali.” I pokazao mi veličinu kakve je otprilike mačka.
Pet magazin

Nagrade su stvar okolnosti, najbitnije je trajanje.
Novosti

Nušić je i te kako živ. Nismo ništa naučili na greškama koje smo pravili u njegovom vremenu. Još imamo sklonosti ka sitnim prevarama, megalomaniji i želimo da se što jednostavnije provlačimo kroz život. Neke stvari se definitivno nisu promenile u našem društvu od vremena kada je Nušić živeo.
Glas Srpske

Share.

Comments are closed.