Glumica Grejs Keli (engl. Grace Kelly) – biografija

0

Grejs Keli je jedna od najvećih veličina dvadesetog veka. Ova amerikanka je udajom za Kneza Renija III postala Knjeginja od Monaka. Kelijeva je proglašena jednom od najvećih modnih i filmskih ikona u istoriji, a Američki filmski insitut u svojoj listi „100 najvećih filmskih zvezda svih vremena“ stavio je Knjeginju na 13-o mesto. O njenom životu i smrti pročitajte više u biografiji koja sledi.

Datum rođenja, detinjstvo i porodica

Grejs Patriša Keli (engl. Grace Patricia Kelly) rođena je 12-og novembra 1929-te godine u Filadelfiji. Njena porodica bila je jedna od bogatijih porodica u Filadelfiji, a imala je nemačko i irsko poreklo. Otac joj je bio Džon Keli, profesionaln sportista, osvajač tri zlatne olimpijske medalje u veslanju, a njena majka Margaret Medžor predavala je psihologiju na Univerzitetu. Keli je imala brata Džona Kelija Mlađeg i dve sestra: Magraret Ketrin i Elizabet En.

American actress Grace Kelly (1929 - 1982), circa 1955. (Photo by Pictorial Parade/Hulton Archive/Getty Images)

Ona je sa bratom i sestrama rasla u izobilju, a odgajani su u strogom katoličkom duhu. Iako je njena porodica bila imućna, oni u Filadelfiji nisu bili ugledni, šta više smatrali su ih došljacima koji su igrom slučaja došli do velikog novca, a Džeka Kelija su smatrali očajnikom koji je pokušavao da se domogne visokog društva svim silama. U neku ruku to i jeste bilo istina, jer je Džek zaista želeo da njegova deca imaju gracioznost i ponašanje kao da pripadaju najvišem sloju društva, zbog toga ih je i naučio da engleski govore britanskim akcentom. Iako su njene sestre imale veliko interesovanje za sport, Keli je bila slabašna i nezainteresovana za sport, a pored toga imala je i astmu. Zbog toga roditelji su joj posveđivali dosta manje pažnje nego ostaloj deci. Upravo taj odnos koji su roditelji imali prema njoj, navao ju je da krene da glumi u lokalnom pozorištu. Osoba koja ju je podržavala da se bavi glumom bio je njen stric Džordž Keli. Kelijava je zavšrila katoličku školu za devojčice, a nakon završene srednje škole upisuje Američku akademiju dramskih umetnosti, na kojoj diplomira 1948-e godine.

Filmovi i uloge koji su proslavili Kelijevu

Grejs Keli je još od malena znala da želi da postane glumica. Ona je tokom školovanja počela da se interesuje za glumu i da se bavi istom u okviru školskih projekata. Njen uzor bila je Ingrid Bergman čiji je rad pratila i obožavala. Godinu dana nakon diplomiranja, 1949-te godine ona je zaigrala na Brodveju. Njen talenat, lepota i harizmatičnost uticali su nat o da brzo dobija uloge,m pa već sledeće godine kreće da glumi u filmovima. Iako je u pozorištu bila neubedljiva, Kelijeva je imala sve što je potrebno da postane prava filmska zvezda.

Grejs Keli (1)

Prva filmska uloga bila je u filmu „Četrnaest sati“. Iako je njena uloga prošla nezapaženo ona je nastavila da dobije uloge. Vestern „Tačno u podne“ iz 1952-ge godine učinio je da Kelijevu zapaze kritičari. Film je postigao veliki uspeh i doneo joj i popularnost koju je dugo priželjkivala. Naredne godine ona snima filma „Mogambo“, gde je ulogu dobila zahvaljujući reditelju Džonu Fordu, koji je rekao da pored glumačkog kvaliteta ona poseduje šarm i eleganciju potrebne za ovu ulogu. Uloga Linde Nordli joj donosi prvog „Zlatnog globusa“ u kategorji najbolja sporedna glumica, ali i prvu nominaciju za „Oskara“ u istoj kategoriji. Već nakon dve godine bavljenja glumom, svima je bilo jasno da će Kelijeva postati velika zvezda, pa joj studio „Metro – Goldvin – Majer (MGM)“ nudi sedmogodišnji ugovor. Godine 1954-te ona snima pet filmova, od kojih samo jedan beleži neuspeh, a ostali doživljavaju veliku popularnost i komercijalni uspeh. Dva Hičkokova filma načinala su od nje planetarno popularnu zvezdu. U pitanju su filmovi „Nazovi M radi ubistva“ i „Prozor u dvorište“. Film „Provincijalka“ doneo joj je „Oskara“ u kategoriji najbolja glavna glumica, ali i brojne druge nagrade uključujući „Zlatnog globusa“ i „Nagradu nacionalnog filmskog saveza SAD-a“ .

Grejs Keli (8)

Kako je Hičkok bio oduševljen ovom glumicom visokom 169 cm, nastavio je da joj nudi uloge u filmovima. Sledeći film na kojem su zajedno sarađivalii bio je „Drž’te lopova“ u kojem joj je partner bio Keri Grant. Ovo je možda jedan od najzačajnijih filmova u njenoj biografiji jer je sniman na Azurnoj obali, gde je Grejs upoznala svog budućeg muža kneza Renija III od Monaka.

Grejs je nakon ovog snimila još dva filma –  „Labud“ i „Visoko društvo“. Film „Visoko društvo“ je bio i njen poslednji glumački projekat. Hičkok joj je kasnije nudio sjajne uloge, ali ih je ona odbijala jer je narod u Monaku protestvovao ne želeći da njihova knjeginja snima ljubavne scene.

Brak i deca Princeze od Monaka

Godine 1953-e privreda Monaka počela je da slabi. Još tada je konstantovano da bi brak Kneza Renija sa holivudskom zvezdu privukao bogate turiste u Monako čime bi privreda ove zemlje procvetala. Prvobitna ideja je bila da njegova izabranica bue Merlin Monro, koja je sa oduševljenjem prihvatila ovu ideju. Ali Renije je 1055-e godine na Kanskom festivalu u poznao Kelijevu koja mu se odmah dopala. Pošto je on morao da se oženi kako njegova kneževina ne bi pripala Francuskoj otputovao je na snimanje filma „Labud“ i obrazložio svoju ponudu Kelijevom. Jedina prepreka njihovom braku bio je miraz koji je iznosio dva miliona američkih dolara. Ali Džek Keli je znao da će udajom njegova ćerka nositi titulu Princeze od Monaka pa pristaje da plati miraz. Samo par dana kasnije, 4-og aprila 1956-e godine Renije je prosi, a ona oberučke prihvata prosidbu. Građansko venčanje obavljeno je 18-og, a crkveno 19-ov aprila. Na venačanju matičar je pročitao čak 138 titula koje je Grejs Keli dobila udajom.

Grejs Keli (3)

Brak sa Princem od Monaka nije donosio samo povlastice već i mnoga odricanja, a najveće je bilo prihvatanje Princeze Grejs da se odrekne glumačke karijere. Nakon venčanja, ona je dobila listu pravila koja je morala da poštuje i kojih je strogo morala da se pridržava. Nedugo nakon venčanja zbog ljubavnih scena, Princ Renije zabranio je prikazivanje svih filmova svoje supruge u Monaku. Iako je odoleala ulogama koje su joj stizale, ona se ipak mnogo godina kasnije vratila televiziji, gde je radila naraciju za dokumentarne filmove. Ipak iako je naizgled delovalo da je par srećan, udaljenost između njih rasla je vremenom. Princeza od Monaka je sve više vremena provodila putujući, posebno u Parizu i Filadelfiji. Iako su mediji navodi da par nije srećan, za vreme njihovog braka koji je trajao 26 godina nije poznato da je neko od njih imao bilo kakvu vrstu afere.

Grejs Keli (4)

Grejs i Renije za vreme braka dobili su troje dece. 23-eg januara 1957-e godine Grejs rađa ćerku Karolinu Luis Margaretu, koja trenutno nosi titulu naslednice prestola budući da njen brat Albert nema legalnih naslednika. Drugo dete dobili su 14-og marta 1958-e godine, a nazvali su ga Albert Aleksandar Luj Pjer. Ćerka Stefani Mari Elizabet rođena je 1-og februara 1965-te godine i najproblematičnija je od troje njihove dece. Ona je jedina koja će praviti skandale i komplikovati kako svoj tako i život svojih roditelja.

Tragična saobraćajna nesreća

13-og septembra 1982-ge godine Princeza od Monaka je putovala automobilom sa svojom najmlađom ćerkom Stefani. Njih dve su se vraćale sa putovanja Francuskom rivijerom i doživele su katastofalnu saobraćajnu nesreću u kojoj je na sreću Stefani zadobila samo lakše povrede. Nažalost, njena majka nije bila te sreće, pa je legendarna glumica doživela ozbiljne promene, a već pri prijemu u bolnicu nalazila se u kritičnom stanju. Preminula je sutradan u Medicinskom centru, koji je nakon njene smrti promenio ime u Bolnički centar knjeginje Grejs. Stefani je jako teško podnela majčinu smrt i nesreću koja ih je zadesila, i počela je psihički loše da se oseća. Njoj je zaista dugo vremena trebalo da se izbori sa svime i prevaziđe tragediju koja ju je snašla.

Grejs Keli (5)

Sahranja je 18-og septembra, a njen muž nakon njene smrti se nije ponovo oženio. Njenoj sahrani je prisustvovalo 4000 ljudi, a procenjuje se da je prenos kraj malih ekrana gledalo oko stotinu miliona ljudi. Renije je preminuo 2005-te godine i sahranjen je pored svoje supruge.

Najpoznatiji citati Princeze od Monaka:

  • “Holivud me zabavlja. Svetiji od anđela za javnost i mračniji od đavola u stvarnosti.”
  • “Mrzela sam Holivud. To je grad bez milosti. Ne znam ni za jedno drugo mesto na svetu gde ima tolilo ljudi koji pate od nervnog sloma, gde ima toliko mnogo alkoholičara, neurotičara i toliko nesreće.”
  • “Kada sam se udala za Princa Renija, udala sam se za čoveka koji je takav kavkim se predstavlja. Zaljubila sam se u njega bez razmišljanja o nečemu drugom.”
  • “Ponekad, mislim da stvarno mrzim Holivud. Imam mnogo poznanika tamo, ali tek po nekog prijatelja.”

Grejs Keli (6)

  • “Izbegavam da gledam unazad. Više volim dobra sećanja, nego kajanje.”
  • “U suštini ja sam feministkinja. Mislim da žene mogu da urade šta god požele.”
  • “Naravno ja mislim o braku, ali moja karijere je najvažnija stvar za mene. Ako prekinem sada karijeru da bi se udala, a pri tom ne verujem u skraćeno porodično vreme, rizikovaću da prođem celo moje postojanje razmišljajući da li sam mogla da budem velika glumica.”
  • “Došla sam do uspeha veoma brzo. Možda prebrzo da bih cenila njegov značaj.”
  • “Volela vih da budem zapamćena kao neko ko je uradio korisna dela i bio dobra i voljena osoba. Volela bih da ostavim uspomenu o ljudskom biću koje je imalo ispravan stav i koje je dalo sve od sebe da pomogne drugima. “
Share.

Comments are closed.