Glumica Greta Garbo – biografija

0

Greta Garbo – američka glumica švetskog porekla jedna je od najvećih glumica početka dvadesetog veka. Već sa svojim trećim filmom dobija status međunarodne zvezde, a Američki Filmski Institut ju je uvrstio u pet najboljih glumica dvadesetog veka. Greta je pored svoje zvezdane karijere u biografiji imala i brojne skandale, kao i brojne ljubavne veze sa pripadnicima istog pola zbog čega je bila veoma zanimljiva novinarima.

Detinjstvo

Greta Garbo je rođena 18-og septembra 1905-te godine u Stokolmu, Švedska. Majka joj je bila Ana Lovisa, koja je radiala u fabriic za proizvodnju džemova, a otac Karl Alfred Gustafson koji je bio fizički radnik, a da bi prehranio porodicu radio je više poslova. Greta je bila najmlađe od troje dece. Od malih nogu Greta je bila naviknuta na veoma težak život pun oskudice. Živela je sa roditeljima i bratom i sestrom u veoma malom stanu koji čan nije imao ni tople vode. Nosila je uglavnom tuđu odeću koju su drugi bacali, a njena majka krpila. Pamti da je često odlazila gladna u krevet. Atmosfera u njenom domu nikada nije zračila pozitivnom energijom, a stvari se pogoršavaju kada njen otac oboleva. Bilo je to 1919-te godine, a njen otac je te godine dobio španski grip. Bolest je se polako širila da bi na kraju dovela do delimičnog invaliditeta usled kojeg on ostaje vezan za krevet. Greta je bila ta koja je bila zadužena za brigu o ocu, koji je nažalost umro sledeće godine.

Swedish-born American film actress Greta Garbo (1905 - 1990). (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

Tada porodica zapada u još težu finansijsku situaciju, a kako bi pomogla porodici Gretina starija sestra se zapošljava u agenciji za osiguranje. Da bi pobegla od svakodnevnih problema koji su je orkuživali Greta je volela da mašta i sanjari. Najveći san joj je bio da postane poznata glumica. Nije volela da ide u školu nitti da se druži sa drugom decom. Ipak kako je bila izrazito maštovita u društvu uvek je se nametnula kao vođa. U školi nijedan predmet joj nije išao od ruke, a jedino za šta je pokazivala interesovanje jeste pozorište i gluma. Kako i druga deca njenog socijalnog statusa ona nakon završene osnovne škole nije nastavila dalje školovanje. Kasnije u intervjuima izjavila je da je oduvek imala komplekse zbog toga.

Blistava filmska karijera

Nakon što nije mogla da nastavi školovanje Greta je odlučila da nađe za početak bilo kakav posao. Najpre je radila kao prodavačica i dizajner šešira, a onda je njen poslodavac primetivši koliko je lepa unapredio u manekenku. Kako je njena lepota i privlačnost zračila iz svakog njenog pokreta nije prošlo dugo vremena i ona dobija ponudu da glumi u jednoj reklami. U pitanju je bila reklama za žensku odeću, a Greta je to prihvatila znajući da joj je to smo odkočna daska u bavljenju glumom. Svoj filmski debi ima je 1922-ge godine kada je bila statista. Shvativši da nema dovoljno glumačkog umeća da dobija kvalitetnije uloge, ona upisuje glumi na “Kraljevskoj školi dramskih umetnosti” u Stokholmu. Ubrzo su usledile sporedne uloge u filmovima, a 1925-te godine i glavna uloga u filmu “Ulica bez radosti”.

Greta Garbo (4)

Odmah nakon završetka snimanja ovog filma, Garbova rešava da se preseli u Ameriku kako bi ostvarila karijeru kakvu je oduvek sanjala da ima. Morica Stiler joj pomaže i zahvaljujući njemu ona dobija angažman u čuvenoj američkoj kući “Metro – Golvin – Mejer”. Direktor ove filmske kuće Luj Mejer ostao je očaran pojavom mlade Grete tako da joj veze za dobijanje uloga više nisu bile potrebne, i tako ona dobija ulogu Leonore u filmu “Buica”. Film je doživeo ogroman uspeh i već tada mlada Greta je polako počinjala da se spominje kao ozbiljna glumica. Irvin Teleberg je Garbo izabrao za glavnu glumicu u drami koju je režirao pod nazivom “Zavodnica”. Greta nije bila zadovoljna ovim filmom, jer još dok je čitala scenario videla je da joj se uglavnom nude uloge žena sumnjivog morala, ali kako još uvek nije postala zvezda nije smela da odbija uloge.

Za vreme snimanja filma desila se velika tragedija za Gretu – sestra joj je umrla, a producenti su nisu dozvolili Greti da napusti snimanje i ode na saahranu. I pored truda celokupne ekipe, zarada filma je jedva uspela da pokrije troškove filma. Ali slab komercijalni uspeh filma nije sprečio da se o Greti i dalje govori i polako ona počinje da privlači sve veću i veću pažnju medija. Nakon ovoga dobija uloge u filmovima koji su postali planetarno popularni i ona polako dospeva u žižu javnosti i postaje jedna od najtraženijih glumica na svetu.

Greta Garbo (1)

Nakon 1930-te godine Greta dobija uloge u velikim američkim blokbasterima, koje prate i velike nagrade, kao i nominacije za “Oskara”. Njena popularnost je u jednom trenutku postala toliko velika da su veliko interesovanje za nju i njen život i filmove nazvali – garbomanijom.

Iako je Greta uglavnom ređala samo filmske uspehe, 1937-e godine ona dobija ulogu u filmu “Marija Veleslavska”. Film je doživo kritički i finansijski promašaj, ali to nije uticalo na Gretu koja je te godine uvršćenja u listu pet najtraženijih glumica na kojoj su se pored nje našle Ketrin Hepbern, Beti Dejvis, Marlen Ditrih i Džoun Kradford. Dve godine kasnije Greta je zaigrala u prvoj komediji i pokazala je da ume i da nasmeje publiku, a za tu ulogu bila je nominovana za “Oskar” i to četvrti put u svojoj karijeri.

Kraj zvezdane karijere

Komedija “Žena sa dva lica” bio je poslednji film koji je Greta snimila. Iako je film imao dobar prijem na blagajnama on je doživeo veliki kritički promašaj, nakon čega je glumica odlučila da se povuče sa glumačke scene govoreći da je ovaj film bio njen grob. Ipak nakon ovoga ona je dva puta pokušala da se vrati filmskoj industriji. Godine 1948-e ona je potpisala ugovor od 200.000 dolara za ulogu u filmu “Vojvotkinja od Laneža”. Ona je čak i naučila scenario i išla na probna snimanja. Međutim kada je stigla na set u Rim saopštili su joj da je ceo projekat propao jer nisu imali finansijsku potpuru. Dvadesetijednu godinu kasnije italijanski reditelj Lukino VIskonti je zamolio prelepu glumicu da se glumi u njegovom filmskom projektu. Ona je prihvatila, ali kako je film trebao da traje četiri sata, njegovi toškovi su bili ogromni i njegovo snimanje nikada nije završeno.

Greta Garbo (5)

Sve ovo je uticalo na glumicu koja je se povukla u sebe odbijajući da daje intervijuje ili razgovara sa obožavaocima. Ona je dobila rak dojke koji je otkriven u ranoj fazi pa je se veoma brzo izlečila. Smrt nije došla iznenada, a glumica je preminula 15-og aprila 1990-te godine od upale pluća i srčanih problema.

Nekonvencionalan ljubavni život

Iako se nikada nije udavala, Greta je imala brojne ljubavne afere što sa pripadnicima oba pola. Iako je bila u vezi sa muškarcima javnosti su ipak zanimljivije bile njene homoseksualne veze. Jedna od prvih veza sa pripadnicom istog pola bila je sa glumicom Monom Martnes koja je trajala kratak vremenski period. Nedugo nakon nje Greta je otpočela vezu sa Džonom Gilbertom koji joj je bio partner u više filmova. Džon je više puta prosio Gretu ali ona nije želela da se uda za njega iako je on zvanično bio njena najveća ljubav.

Greta Garbo (7)

Posle njega ova glumica je bila sa još dve glumice – Lilijan Tašman i Fifi D’ Orsej. Godine 1931-e ona upoznaje špansku vojvotkinju De Akostu koja je već duži vremenski period bila opčinjena Gretinom lepotom. Njih dve započinju vezu koja će trajati narednih trideset godina. Na listu ljubavi Grete upisali su se Leopold Stokovski i  Sesil Biton, sa kojima je glumica bila u kraćim vezama.

Najpoznatiji citati Grete Garbo:

 •  „Ne želim da budem glupa zavodnica. Ne vidim smisao lepog oblačenja i zavođenja muškaraca, ne radeći pritom ništa osim toga.”
 • “Postoje žene koje su iz godine u godinu sve nevinije.”
 • “Život bi bio tako divan kada bi smo znali šta ćemo sa njim.”
 • “Svako od nas živi svoj život samo jednom. Ako si iskren, i to ti je dovoljno.“
 • “Nikad nisam rekla, Želim da budem sama. Ja sam samo rekla, Želim da me ostave na miru! Tu je sva razlika.”
 • “Ne postoji niko ko bi me želeo… Ne zna da kuvam.”
 • „Nije vam potreban brak da biste imali dobrog prijatelja sa kojim ćete živeti.“

Zanimljivosti:

 • Dala je jedan od najkraćih intervjua u istoriji. Kada je novinar počeo razgovor rečenicom: “Znate, pitam se…” Garbo je odgovorila: “A zašto se pitate?” i otišla.
 • Greta se nikada nije udavala i nije imala dece. U kući je živela sama.
 • Najbolje prijateljice su joj bile Debora Ker i Lili Palmer.
 • 1955-te godine dobila je počasnog “Oskara” za životno delo.
 • 1951-e godine Greta je dobila američko državljanstvo.
 • Bila je visoka 171 cm.

Greta Garbo (2)

 • Njen omiljeni film bio je “Camille” iz 1936-e godine.
 • Magazin “Premijere” stavio ju je na osmo mesto najboljih filmskih zvezda svih vremena.
 • U svojoj pesmi “Vogue” čuvena pevačica Madona spominje Gretu.
 • Greta je bila omiljena Hitlerova glumica, dok je njen omiljen glumac bio Gari Kuper.
 • Ona je bila mudra i veoma štedljva kada je novac u pitanju. Iza nje je ostalo ogromno bogastvo koje je u svom testament ostavila nećaki Grejs Rajsfild.
Share.

Comments are closed.