Glumica Hana Selimović – biografija

0

Mlada glumica Hana Selimović je, iako je tek počela da gradi filmsku i pozorišnu karijeru, postala miljenica kolega i publike. Zanimljiva je činjenica da dobija ponude za uloge u gotovo svim beogradskim pozorištima, iako je studije glume završila na privatnoj Akademiji umetnosti, u klasi profesora Nebojše Dugalića. Pored glumačkog posla, bavi se i pedagoškim radom, kao asistent profesora Dugalića, na pomenutoj Akademiji. Sa kolikom predanošću i ljubavlju obavlja ovaj deo svog posla najbolje govore njene reči: “Kada sa studentima govorim, tada najviše verujem da i za mene ima nade. Oni me iniciraju i drže budnom.”

Hana Selimović je dobitnica nekoliko značajnih nagrada i priznanja: Sterijine nagrade, nagrade Filmskog festival Pau u Francuskoj, nagrade “Zlatni smeh”, kao i nagrade “Zoran Radmilović” za ulogu Sene u pozorišnoj predstavi “Otac na službenom putu”, a proglašena je i za glumicu godine u Ateljeu 212.

Hana Selimovic

Datum rođenja i školovanje

Rođena je 5. Februara 1987. godine u Beogradu, gde sve vreme i živi u Makedonskoj ulici. Završila je Filološku gimnaiju, a potom diplomirala na Akademiji umetnosti.

Književnik Meša Selimović – blizak rođak

Iako nerado o tome govori, poznato je da je glumica unuka našeg poznatog pisca Meše Selimovića. Hana o tome kaže: “Moje prezime mi nalaže da se ponašam dostojanstveno i u skladu sa onim što se od mene očekuje. Meša Selimović je moj deda-stric i čovek je pisao sve što je napisao iz nepresušne potrebe za tim činom. I dobio mnogo književnih priznanja. Ne može ceo vek, cela porodica da se šlepuje na njegov individualni rad. Ja to nikada nisam ni činila, isticala, a ponajmanje koristila. Posle ovakvog odgovora, nadam se da neću morati nanovo da odgovaram na ovo jedno te isto pitanje.”

Filmovi i pozorišne uloge

Glumica Hana Selimović igrala je u sledećim filmovima:

“Poljupci” iz 2004. godine u kome tumači lik Mile
“Između sna i sna”, kratak film iz 2008. godine
“Beli, beli svet” 2010. godine, gde glumi Rosu
“Tamarin segment” 2011. godine u kome igra Tamaru
“Neposlušni” iz 2014. u kome ima ulogu Leni
“Sysiphus K.” iz 2015.
“Dobrica” 2015. godine, gde tumači lik Marine
“Apsurdni eksperiment”, čija se premijera očekuje 2016. godine

U pozorištu Hana Selimović igrala je u sledećim predstavama:

“Figarova ženidba i razvod” u Narodnom pozorištu
“Nova Stradija” u Narodnom pozorištu
“Kabul – kod kuće” u Narodnom pozorištu
“Otac na službenom putu” u Ateljeu 212
“Višnjik” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Dečko Francuz

Glumica Hana Selimović brižljivo čuva svoj privatni i ljubavni život od očiju javnosti, ali je nedavno novinaru jednog beogradskog dnevnog lista otkrila da je baš zaljubljena. Njen dečko se zove Joakim Melvil, mikrobiolog je i živi u Francuskoj, u Parizu, ali je srpskog porekla.

Zanimljivi citati

Govoreći o svojim iskustvima vezanim za predstavu “Otac na službenom putu”, koja ju je proslavila, glumica Hana Selimović je rekla: “U rad na toj predstavi krenula sam prilično očišćena od očekivanja, nagađanja, slutnji. To je bio veliki zadatak i prepustila sam mu se celovito i rizikujući. To se ispostavilo kao dobar način. Nagrade su potvrda nekom ulogu i prijale su mi. Učvrstile su mi korak i veru. Dakle, dale su mi nove snage za dalje rizike, za kojima jedino žudim. Oliver Frljić je reditelj koji ima značajan umetnički trag u celom regionu. Dakle, sve njegove nekonvencionalno podeljene uloge u ovoj predstavi, kao i u svim ostalim predstavama, dokazuju da godine, pa i iskustvo, nisu presudno značajni za umetnost koja njega zanima. O Seni sam toliko toga rekla, da mi je jedina dilema ostala – šta nisam rekla.”

Na pitanje kako vidi sebe u budućnosti Hana Selimović je duhovito odgovorila: “Kako ćemo? Hoćete romantično, zavesa se diže, ja sam u belom i odmah plačem u velikom monologu? Ili želite realistično, zavese nema jer pozorište nema para, grupa glumaca urliče i skandira da želi promene. Po svaku cenu. Ja sam u drugom redu. Ako ćemo ono šta je zgodno za javno mnjenje, onda je to vrhunski tekst, sa vrhunskim rediteljem, koji mi je uzgred i muž, ljubavnik mi je neposredni partner u predstavi, a svi saradnici me obožavaju. A vi zapravo želite da znate slutim li ja šta će biti? Aha. E pa nemam pojma. Ali verujem da će biti turbulentno i zabavno.”

Share.

Comments are closed.