Glumica Isidora Minić – biografija

0

Isidora Minić je srpska pozorišna i filmska glumica. Ćerka je Nede Spasojević, naše rano preminule glumice, i slikara Branislava Baneta Minića.

Danas, Isidorin otac o izboru njene profesije kaže: “Kada mi je saopštila šta želi da bude, odlučio sam da odem na razgovor kod profesora Bajčetića na čijoj je klasi i Neda učila. Prvo me je pitao zašto joj branim da upiše Akademiju jer se tako, navodno, priča po Beogradu. Kada sam objasnio kako ne želim da Isidora ode u glumu samo zato što joj se majka time bavila, obratio mi se rečima: “Slušaj, ona je talentovanija od Nede. Prema tome, budi miran.” Nisam više imao nedoumica.”

Datum rođenja i porodica

Glumica Isidora Minić rođena je u Beogradu, 5. juna 1973. godine. Osnovnu i srednju školu je završila u rodnom gradu, a svoje odrastanje je ovako opisala: “Odrasla sam u ulici Jurija Gagarina, i uvek mi je bilo zanimljivo to što je moja ulica dobila naziv po kosmonautu, a ne po nekom narodnom heroju, ili političkoj figuri. Prvo što mi padne na pamet kada razmišljam o detinjstvu je bezbrižnost života u bloku. Sve mi je bilo nadohvat ruke. Moj prvi dan u školi je bio bez roditelja, a danas, primećujem, roditelji vode decu u školu do njihove dvanaeste-trinaeste godine. Sećam se sankanja na nasipu na Savi. Danas ne znam ni gde se ovi novi klinci sankaju, naročito ovde, na Crvenom krstu gde živim. E onda, kada sam malo stasala, jedva sam čekala da pobegnem s Novog Beograda u centar! Sećam se da mi je kod odlučivanja o tome koju ću školu upisati bilo bitnije gde se škola nalazi, nego o kojoj je školi reč, a-ha-ha… Najvažnije je bilo da se škola nalazi u strogom centru, tako da mogu ujutru da sednem u tramvaj i da se tek uveče vratim kući.”

isidora minic

Foto: story.rs

Glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu upisala je posle trećeg razreda srednje škole, iz prvog pokušaja i diplomirala u klasi profesora Predraga Bajčetića. Čitava Isidorina porodica bila je okrenuta umetnosti – otac slikar, a majka i deda sa majčine strane uspešni glumci. O svom slavnom dedi, Miloradu Spasojeviću, glumica kaže: “Bio je pravi Crnogorac. Visok, mršav, sa zaliscima i markantnim nosem. Srčan čovek, koji se vodio devizom: “Što na umu, to na drumu”. Borio se za svoju porodicu. Kao putujući glumac proputovao je celu Jugoslaviju. Birajući angažmane, bilo mu je bitno pre svega da dobije dobru ulogu, smeštaj za porodicu i posao za svoju ženu – da šije u pozorištu. To su bili neki njegovi uslovi. Čim neki od njih ne bi bio ispunjen, išao je dalje. Tako je prošao put od Banjaluke, Zenice, Tuzle, Sarajeva, preko Nikšića, Podgorice, Vranja, Niša, do Zrenjanina i Beograda. U kom god gradu da gostujem, dočekaju me istim rečima: “Ovde je bio tvoj deda”, a-ha-ha… Sećam se da je voleo da recituje. Posle ručka bi obavezno sve prisutne iz familije zabavljao recitujući neku pesmu ili odlomak. Inače, moj deda je jedan od retkih, koji je sam dramatizovao i izvodio ceo “Gorski vijenac”. Snimio je čak i ploču. Čuvene su njegove popodnevne šetnje do Kalemegdana i nazad, tokom kojih je imao običaj da izgovori ceo “Gorski vijenac”.”

Filmovi i značajne uloge

Glumica Isidora Minić igrala je u sledećim filmovima:

“Škola za žene”, TV film iz 1996. godine
“Naša Engleskinja”, TV film iz 1997., gde glumi mladu Emili
“Lajanje na zvezde” 1998. u kome ima ulogu Milene Koheze
“Točkovi” 1998. godine, gde tumači lik Irene
“Rodoslov jednog Valcera”, TV film iz 2002. godine
“Život je marš”, TV film iz 2003.
“Pljačka Trećeg rajha” 2004. u kome igra Desu
“Balkanska braća” 2005., gde ima ulogu snajke
“Potera za Sreć(k)om” 2005. u kome tumači lik Vesne
“Lele, bato”, TV film iz 2005. godine
“Hristos voskrese”, TV film iz 2007. u kome glumi Sofiju
“Smrtonosna motoristika”, TV film iz 2007., gde ima ulogu Marele
“Deda Kovač”, kratki film iz 2011. u kome igra Veru

Imala je zapažene uloge i u popularnim TV serijama:

“Metla bez drške 2” 2001., gde glumi Jelenu
“Kazneni prostor” od 2002. do 2003. godine u kojoj tumači lik Ane Đorđević
“Smešne i druge priče”, mini TV serija iz 2004.
“Crni Gruja” 2004., gde ima ulogu Dobrile
“Pozorište u kući” 2007. u kojoj igra Daru
“Premijer” iz 2007. godine
“Naša mala klinika” 2008., gde tumači lik Jadranke
“Selo gori, a baba se češlja” od 2010. do 2011. u kojoj glumi sestru Radu
“Otvorena vrata 2” 2013., gde ima ulogu matičarke, šefice i načelnice

Glumica Isidora Minić je stalni član Ateljea 212 od 1998. godine. U matičnom pozorištu publika je mogla da je vidi u komadima:

“Škola za žene”, gde igra Anjes
“Kneginja od Foli-Beržera”, gde glumi kurvu
“Otac” u kome ima ulogu ćerke
“Marija Stjuart”, gde tumači lik sluškinje
“Divlji med”, gde glumi Sašu
“Porodične priče” u kome igra Nadeždu
“Egzibicionista”, gde ima ulogu Doroti
“Put u nirvanu”, gde glumi Lu
“Smrtonosna motoristika” u kome tumači lik Marele
“Avgust u okrugu Osejdž”, gde igra Džonu
“Putujuće pozorište Šopalović”, gde ima ulogu Simke
“Bli” u kome glumi mamu Svetlanu
“Trst”, gde glumi dete
“Plodni dani”
“Revizor”, gde igra podnarednikovu ženu

U Narodnom pozorištu imala je uloge u predstavama:

“Izbiračica”
“San letnje noći”, gde igra Helenu
“Govorna mana”, gde tumači lik Slavice

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je role u komadima:

“Mizantrop”, gde gumi Selimenu
“Dolaze skakavci”, gde ima ulogu Nadežde

U pozorištu “Boško Buha” tumači Juliju u predstavi “Romeo i Julija”.

U Zvezdara teatru igrala je u predstavama:

“Radovan Treći”, gde tumači lik Georgine
“Naši sinovi”, gde ima ulogu gospođice N
“Anđela” u kojoj ima naslovnu ulogu
“Ljubavnik velikog stila”, gde glumi Meri Smit
“Malaksija” u kojoj igra Gizelu
“Rodoljubac”, gde tumači lik supruge jovana Sterije Popovića

U Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici pojavila se u komadima:

“Elektra”, gde ima naslovnu ulogu
“Don Žuan se vraća iz rata”, gde tumači lik starije sestre
“Oblomov” u kome igra Olgu

U Pozorištancu “Puž” imala je uloge u predstavama:

“Pinokio”, gde igra liju
“Ostrvo s blagom”, gde glumi Bocu
“Priča iz Vilinske šume”, gde tumači lik Snovanke

U Srpskom narodnom pozorištu ima zapaženu ulogu Evdokije u komadu “Seobe”.

Majka kao uzor

Isidora Minić imala je samo osam godina kada je njena majka Neda zauvek napustila ovaj svet. Glumica danas kaže da je gluma njene mame i dalje za nju nedostižna i da, pored privatnih snimaka, rado pogleda i snimke njenih predstava koji se čuvaju u RTS-u. Kada je reč o ulogama njene majke, postoji jedna koji Isidora izdvaja: “To je definitivno njena uloga u drami “Gospodin Foka”, u kojoj igra pored sjajnog Slobodana Cice Perovića. Uvek me iznova fasciniraju spontanost i jednostavnost, koju su oboje pokazali u toj drami. Do te mere su je savremeno odigrali, kao da je danas snimana, a ne ’69. godine. To je ona vrsta prirodnosti i uverljivosti u glumi, koju mi glumci i dan-danas pokušavamo da postignemo.”

Još nije udata

Isidora Minić kaže da joj sam brak, kao institucija, nije previše bitan i objašnjava: “Bitno mi je da imam nekog pored sebe koga volim, ko mene voli i s kim mi je lepo. Nekog ko me čuva i ja njega čuvam. To je dovoljno, za administraciju nema potrebe osim ako to nekome posebno ne znači.”

Međutim, iako nije suprug, neko ipak ulepšava njen život i glumica ne krije da je srećno zaljubljena. “Drago mi je da sam pronašla čoveka svog života i nekoga ko me prati.”, oblašnjava Isidora i dodaje da nešto slično godinama nije osetila.

Intervju – o sebi bez “šminke”

Govoreći u jednom intervjuu o svojoj profesiji i načinu života, glumica je iskreno objasnila: “U životu koristim prirodni šarm, a ne glumačke veštine, pa ako upali, upali. S osmehom pristupam ljudima, ali nigde se ne predstavljam kao glumica. Nekad mi je drago kad ljudi nemaju pojma ko sam. Hedonista sam, vidi se, volim da uživam u svom poslu, ljudima, volim da jedem, pijem. Priuštila sam sebi neka uživanja, pa sam postala ovo što jesam. Trenutno sam na dijeti, onda od nje padnem u depresiju. Uvek sam se bavila dijetama, čim sam postala tinejdžerka, krenuli su problemi. Nisam bila kao ove devojčice danas koje posećuju frizere, pedikire, manikire, nisam znala za te pojmove, farbam se tek od ove godine.

Šokantno mi je kad vidim kako majke dovode decu na tretmane. Sada se bavim sobom, ali nisam opterećena svojim izgledom toliko da mu robujem. Najvažniji su zdravlje i higijena, ali ne mogu sebi više da dozvolim teške depresije zbog kilaže. Došao je trenutak da se osećam dobro. Zbog vas sam tražila slike i prvi put mi se desilo da kažem sebi: „Jao kako sam bila mlada!“ Ipak, kad se pogledam, pomislim „dobro je to još uvek, vidim šta je malo spalo, ali kakvi su moji vršnjaci, ja sam super“. Ne znam da li ću za desetak godina posegnuti za hirurgijom jer imam frku od toga. Čak i ovde počinju da se bave time kako ko izgleda i da li će dobiti ulogu. Pogledajte ove jadne žene iz Holivuda šta sve rade ne bi li zadržale svoje pozicije. Imaš 36-37 godina, a neke devojčice sa 16 počinju da ti zauzimaju mesto. Moraš da držiš formu da bi imao posla. Na kraju krajeva, ja bih volela da igram i babe, a ne samo devojčice.”

Share.

Comments are closed.