Glumica Kejt Blanšet (engl. Cate Blancheet) – biografija

0

Sa svojim talentom i veoma elegantinim izgledom australijska glumica Kejt Blanšet probila se kroz gomilu anonimnih glumaca i odmah došla u prve redove najboljih holivudskih glumaca. Njen performans Elizabete I koji joj doneo nominaciju za “Oskara” oduševio je kritičare i ostale filmadžije koje je ostavio pomalo nespreminm jer Kejt je se pojavila niotkuda i zanesila ostale na glumačkoj sceni. U biografiji koja sledi saznajte više o ovoj sjajnoj australijskoj glumici.

Kratka biografija Kejt Blanšet

Ketrin Eliz Blančet (engl. Catherine Elise Blanchett) kako glasi puno ime ove glumice rođena je 14-og maja 1969-te godine u Melburnu kao srednje dete. Imala je starijeg brata Boba i mlađu sestru Dženeviv. Otac joj je bio Robert po zanimanju američki oficir koji je imao francusko poreklo, a majka Džun je po zanimanju bila učiteljica. Ketrin je detinjstvo provodila uglavnom spokojno sve do 1979-te godine kada joj otac umire od srčanog udara. U Melburnu upisala se na “Medostistički koledž” gde je prvi put počela da razmišlja o glumi kao o pozivu kojim bi mogla da se bavi.

Kejt Blanset (3)

Ona se nešto kasnije seli u Sidnej gde upisuje “Nacionalni institut dramskih umetnosti” koji je i završila 1992-ge godine. Već tada znala je da želi da bude glumica pa je počela da nastupa u lokalnom pozorištu. Najpre je krenula od manjih uloga, a samo par meseci kasnije dobija glavnu ulogu u predstavi “Olijana”. Iste godine osvojila je nagradu za najbolju glumicu u predstavi. Sjajan performans u ovoj predstavi doveo je do toga da upravo Kejt dobije ulogu u predstavi “Hamlet” gde je tumačila lik Ofelije. Nakon sjajnog nastupa u pozorištu ona se probija i kreće da glumi u TV seriji. Nije bilo potrebno da prođe puno vremena da bi Blanšetova dobila svoju prvu filmsku ulogu. u pitanju je bila uloga bolničke sestre Suzan Makarti u filmu “Put iz snova” iz 1997-e godine. Već sledeće godine dobija ulogu Elizabete I u istoimenom filmu i osvaja nominaciju za “Oskara” u kategoriji najbolja glavna ženska glumica.

Kejt Blanset (1)

Interesantno da je već na samom početku Blanšetova dostigla ovako veliko priznanje i odmah je postala veoma popularna u medijima. Naravno sjajan glumački performans, ali i simpatičan australijski naglasak pomogli su joj u tome da konstantno bude angažovana u filmovima. Sledeće godine zapaženu ulogu imala je u drami Entoni Mingele “Talentovani gospodin Ripli”, gde je imala priliku da sarađuje sa Met Dejmonom i Gvinet Paltrou. Krajem devedesetih zapaženiju ulogu imala je i u filmu “Savršen muž”, gde je tumačila ulogu lejdi Getrude.

Nov milenijum donosi dva “Oskara” Blanšetovoj

Prvi film na kojem je radila tokom novog milenijuma bio je “Dar” gde je ova australijska glumica ponovo pokazala svoj sjani glumački performans. 2001-ve godine dobija ulogu Galadrijele u čuvenoj filmskoj sagi “Gospodar prstenova”. Posebno se izdvojio i njen performans u filmu “Avijatičar” iz 2004-te godine u kome je tumačila lik Ketrin Hepbern. Ona je čak i osvojila “Oskara” u kategoriji najbolja sporedna uloga. Sada je već svima bilo jasno da ova glumica koja je iza sebe ostavila sjajnu porzorišnu karijeru podjednako dobro glumi i na filmskom platnu.

HOLLYWOOD, CA - MARCH 02: Actress Cate Blanchett accepts the Best Performance by an Actress in a Leading Role award for 'Blue Jasmine' onstage during the Oscars at the Dolby Theatre on March 2, 2014 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Veoma lako je dobijala uloge, a njeni nastupi u filmovima uglavnom su bili zapaženi. 2006-te godine glumila je u filmu meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Injaritue “Vavilon” gde je tumačila glavnu ulogu zajedno sa Bred Pitom. Iste godine izlazi drama “Dobri Nemac” u kojem je Blanšetova imala priliku da sarađuje sa Džordž Klunijem. Zapaženu ulogu imala je i u filmu “Indijana Džouns i kraljevstvo kristalne lobanje”, ali i u filmu “Neobični slučaj Benžamina Batona”. 2007-e godine ponovo je bila nominovana za “Oskara” zahvaljujući filmu “Beleške o Skandalu” gde je tumačila lik Šibe Hart. Nominaciju za “Oskara” dobija i naredne godine za svoj performans u filmu “Elizabet: Zlatno doba” gde je reprizila ulogu Elizabete I. 2012-te godine pojavila se u fantaziji “Hobit” nominovanoj za tri “Oskara”, a već sledeće godine dobija jednu od najvažnijih uloga u karijeri. U pitanju je uloga Džasmin u američkoj crnoj komediji “Nesrećna Džasmin”. Fantastinčan performans u ovom filmu donosi joj drugog “Oskara” ovoga puta u kategoriji najbolja glavna glumica. Naredne godine dvostruka dobitnica “Oskara” pozajmila je glas Valki u filmu “Kako da dresirate zmaja 2”, ali je i reprizirala svoju ulogu u drugom delu “Hobita”. 2015-te godine igrala je maćehu u najnovijoj ekranizaciji “Pepeljuge”, a pre samo nekoliko nedelja izašla je biografska drama “Istina” u kojoj Blanšetova tumači glavnu ulogu zajedno sa Robertom Redfordom.

Kejt Blanset (7)

Top deset filmova Kejt Blanšet:

 1. „Elizabeta“ iz 1998-e godine kao Elizabeta I,
 2. „Talentovani gospodin Ripli“ iz 1999-te godine kao Meredit,
 3. „Luka ljubavi“ iz 2001-ve godine kao Petal Kojl,
 4. „Gospodar prstenova: Družina prstena“ iz 2001-ve godine kao Galadrijela,
 5. „Avijatičar“ iz 2004-te godine kao Ketrin Hepbern,
 6. „Vavilon“ iz 2006-te godine kao Suzan Džouns,
 7. „Beleške o skandalu“ iz 2006-te godine kao Šiba Hart,
 8. „Elizabet: Zlatno doba“ iz 2007-e godine kao Elizabeta I,
 9. „Nisam tu“ iz 2006-te godine kao Bob Dilan,
 10. „Nesrećna Džasmin“ iz 2012-te godine kao Džasmin;

Zanimljivosti o Blanšetovoj:

 • 29-og decembra 1997-e godine venčala se sa Endrujom Aptonom sa kojim je dobila četvoro dece. Ona je rodila tri dečka, a zajedno sa suprugom usvojila je ćerku Edit Vivijan.
 • Kejt je visoka 174 cm.
 • Na snimanju filma “Kerol” zajedno sa glumicom Runi Mara doživela je saobraćajnu nesreću. Naime snimanje scene u kojoj Kejt vozi automobil pošlo je naopako. U sceni one se voze u automobile po klizavom putu, ali kada je Blanšetova pokušala da zaustavi automobile kočnice su otkazale. Na svu sreću glumice su prošle bez povrede, ali je auto ostao poprilično oštećen.
 • Kejt je javno priznala da je bisekualna iako je već osamnaest godina u braku Aptonom. Naime ona je novinaru magazine “Varijeti” ispričala kako je imala dosta ljubavnih veza sa osobama istog pola. Ipak kasnije se ispostavilo da ovo nije istina, već da je na ovaj način glumica želela da promoviše svoj novi film “Kerol” u kojem igra lezbejku.

Kejt Blanset (5)

 • Prvo pojavljivanje u nekom filmu imala je još 1990-te kada je bila u Egiptu na odmoru i producent jednog filma upitao ju je da li bi želela da bude u par scena gde bi se snimalo kako ona  pleše.
 • Bila je razmatrana za ulogu Klaris u filmu “Kanibal” iz 2001-ve godine, ali je na kraju uloga pripala Džuliji Mur.
 • U jednom interviju izjavila je da je prihvatila ulogu u trilogiji “Gospodar prstenova” zato što je oduvek maštala da odigra ulogu gde bi njen lik imao šiljate uši.
 • Voli da pravi liste šta treba da uradi i da precrtava stavke sa liste kada to uradi.
 • Magazin “People” izabrao  ju je kao jednu od pedeset najlepših ljudi na svetu.
 • Kada je dobila “Oskar” za njen performans Ketrin Hepburn postala je prva glumica koja je dobila “Oskara” glumeći ličnost koja ga je već dobila.
 • Zajedno sa glumcem Hjugom Vivingom pojavila se u čak devet različitih filmova.
 • Razmatrana je za ulogu u akcionom filmu “Gospodin i gospođa Smit” ali je ulogu na kraju dobila Anđelina Žoli.
 • Bila prvi izbor reditelja Stivena Spilgerga za ulogu Agate u filmu “Suvišni izveštaj”, ali je odbila ulogu u istom jer je odličila da joj je film “Veštačka inteligencija” prioritet i da bi trebala njemu da se posveti.
 • 2007-e godine magazin “Forbs” procenio je njenu zaradu na 13 miliona dolara.
 • Dobra je prijateljica sa glumicom Nikol Kidman.
 • Samo je šest glumica koje su dobile “Oskara“ u dve kategorije: najbolja glavna i najbolja sporedna uloga. Pored nje, to je pošto za rukom i Merli Strip, Džesiki Lang, Megi Smit, Helen Hejs i Ingrid Bergman.
 • Drži rekord kada je u pitanju broj osvojenih nagrada za jednu ulogu. Njen performans Džasmin u filmu „Nesrećna Džasmin“ osvojio je 42 nagrade, prati je Helen Miler koja ima 40 osvojenih nagrada za performans kraljice Elizabete u filmu „Kraljica“. Na trećem mestu je Natali Portman sa osvojenih 38 nagrada za performans u filmu „Crni labud“.

Kejt Blanset (6)

 • Ona i Piter Džekson glumili su zajedno u ukupno sedam filmova.
 • Muzej moderne umetnosti u Njujorku dodelio je Kejt osmo priznanje za životno delo 18-og novembra 2015-te godine. Prethodni dobitnici ovog priznanja Muzeja moderne umetnosti bili su Baz Lurman (2008 godine), Tim Barton (2009 godine), Ketrin Biglou (2010 godine), Pedro Almodovar (2011 godine), Kventin Tarantino (2012), Tilda Svinton (2013 godine) i Alfonso Kuaron (2014).
Share.

Comments are closed.