Glumica Ketrin Hepbern (engl. Katharine Hepburn) – biografija

0

Ketrin Hepbern je jedina glumica u istoriji koja je osvojila četiri “Oskara“ u kategoriji najbolja glavna ženska uloga, a bila je nominovana za dvanest. Zbog toga su je nazvali „prvom damom američkog filma“. Jedna je od retkih glumica koja je posedovala neprevaziđenu trajnost kao glumica, a njeno poreklo i karijera duga šest decenija uticali su na to da Hepbernova ostane upamćena kao jedno od najvećih glumačkih imena iz sveta filma ikada.

Datum rođenja, roditelji, detinjstvo…

Ketrin Hepbern (engl. Katharine Hepburn) rođena je 12-og maja 1907-e godine u Hartfordu. Otac joj je bio Tomas Horval Hepbern po zanimanju urolog, a majka Ketrin Marta Hoton koja je bila aktivni borac za ženska prava. Njena porodica je imala veliki ugled, a zanimljivo je da su od malena Hepbernovi svoju decu upoznavali sa društvenim i političkim temama, pa čak i onim najkontroverznijim. Zbog toga su ostali prema ovoj nesvakidašnjoj porodici bili kritički nastrojeni jer po njima oni su bili previše slobodni i napredni. Međutim, Tomas je nastavljao da insistira da deca prisustvuju i razgovorima za odrasle, a upisivao ih je in a plivanje, jahanje i golf jer je želeo da budu fizički aktivni. Ketrin je zbog toga izrasla u vrhunsku sportistkinju, a najviše je volela plivanje. Pored sporta, ona je bila oduševljena sa umetnošču naročito filmovima, pa je zbog toga svake subote išla u bioskop. Polako je počela i da samostalno izvodi predstave koje su gledali njena porodica i komsije.

Ketrin Hepburn (1)

Ketrin je u aprilu 1921-ve godine pronašla svog brata Toma obešenog  potkrovlju. Njegova smrt je izazvala velike kontroveze jer su Hepbernovi dugo vremena krili pravi razlog njegove smrti govoreći da je on bio veoma srećan dečak te da je razlog smrti bio loše izveden trik koji je pokušavao. Isključili su svaku mogućnost za samoubistvo, a Ketrin je bila dubogo potrešena jer se osećala odgovornom za ovu tragediju koja je zadesila njenu porodicu. Tada je upala u depresiju i izbegavala druženje sa vršnjacima, a školovala se u kući. Godine 1928-e dobija završava koledž, odsek istorija i filozofija.

Karijera Ketrin Hepbern i najpoznatiji filmovi

Iako je završila filozofiju Ketrin je oduvek želela da bude glumica, pa tako upisuje glumu, i veoma brzo dobija nekoliko manjih uloga u jednom lokalnom pozorištu, gde veoma brzo napreduje zahvaljujući ogromnom glumačkom talent koji je posedovala, pa tako uskoro dobija glavnu ulogu u prestavi “Carica”. Kada je jednom prilikom zakasnila na premijeru i još plus jako loše izvela performans dobila je otkaz u velikom Njujorškom pozorištu. Nakon toga mogla je da radi samo kao zamena za druge glumice i to isključivo u manjim pozorištima. Međutim njen fantastični performans u predstavi “Ovih dana” doneo joj je popularnost, a njeni glumački kvaliteti došli su do izražaja, pa tak ona debituje na Brodveju 1928-e godine. Nakon udaje za Ladloua Smita ona napušta glumu, ali kako joj je posao nedostajao ona se veoma brzo vratila glumi. Uloga Antiope u predstavi “Suprug ratnice” joj je donela izvandredne kritike i popularnost u Njujorku, a o njenom talentu počelo je da se priča i u Holivudu, bilo je samo pitanje vremena kada je neko angažovati za neku filmsku ulogu.

Ketrin Hepburn (1)

Liland Hejvord  poznati lovac na talente zapazio je Hepbernovu i dao joj predlog da se prijavi na audiciji za film “A Bill of Divorcement“. Režiser filma Kjukor bio je zapanjen njenim glumačkim sposobnostima i odmah joj je dodeliu ulogu. Iako je se u početku osećala malo nesigurnom glumeći u filmovima polako se prilagodila i oduševila. Njen debitanski film snimljen u Holivudu doživo je veliki komercijalni uspeh, a Ketrin je dobila sve pohvale od filmskih kritičara. Tada „RKO“ nudi stalan ugovor Ketrin, a ona polako postaje planetarlno popularna glumica. Drugi film koji je snimila u Holivudu je doživeo totalni fijasko u bioskopima, ali kritičari su i dalje za zanosnu Ketrin imali samo reči hvale. Treći film koji je snimila „Ladolež“ doneo joj je „Oskara“ u kategoriji najbolja glavna glumica. Zanimljivo je da nije prisustvovala svečanoj ceremoniji dodele „Oskara“. Nakon dobijanja „Oskara“ ona doživljava neverovatnu popularnost i sa lakoćom dobija angažovanje u filmovima za novčanu naknadu koju je sama birala. Ketrin je doživela neverovatan uspeh za kratko vreme, kakav mnoge glumice ne mogu da dožive za celu karijeru. Ali ipak ona je odlučila da se vrati pozorištu, pa ponovo kreće da nastupa na Brodveju.

Ketrin Hepburn (4)

Krajem tridesetih godina ona dobija loše kritike za svoj performans i doživljava veliki pad popularnosti, ali već 1940-te godine snima film „Filadelfijska priča“, koji postaje komerijalno najuspešnij film te godine. Vrhunac svoje karijere Kepbernova doživljava početkom pedesetih godina. Film „Afrička kraljica“ postaje drugi blokbaster u kome Ketrin igra glavnu ulogu, njen performans zadivio je publiku, i nakon ovog filma ona od Beti Dejvis preuzima titulu najveće filmske zvezde na svetu. 1942-ge godine snima film “Žena godine”, gde je imala priliku da sarađuje sa velikim zvezdama Džejsonom Stjuartom i Spenserom Trejsijem sa kojim je ubrzo i započela vezu. Njih dvoje su proglašeni za jedan od najboljih parova na filmskom platnu, a u narednom periodu zajedno su glumili u devet filmova. Najpoznatiji film u kome se njih dvoje pojavljuju jeste “Pogodi ko dolazi na večeru” iz 1967-e godine, koji je Ketrin doneo drugog po redu “Oskara”. Poslednji film Ketrin je snimila 1994-te godine, a u pitanju je porodična drama pod nazivom “Jedan Božić”.

Top 10 filmova Ketrin Hepburn:

 1. “Ladolež” iz 1933-e godine kao Iv,
 2. “Filadelfijska priča” iz 1940-te godine kao Trejsi Lord,
 3. “Afrička kraljica” iz 1951-ve godine kao Rouz,
 4. “Letnje doba” iz 1954-te godine kao Džejn,
 5. “The rainmaker” iz 1956-te godine kao Liz,
 6. “Iznenada prošlog leta” iz 1959-te godine kao Vajlolet,
 7. “Dugo putovanje u noć” iz 1962-ge godine kao Meri,
 8. “Pogodi ko dolazi na večeru” iz 1967-e godine kao Kristina Drejton,
 9. “Zima jednog lava” iz 1968-e godine kao Elenora od Akvitanije,
 10. “Na zlatnom jezeru” iz 1981-ve godine kao Etel Tajer;

Kako je umrla jedna od najvećih glumica Holivuda?

Ketrin Hepburn je umrla 29-og juna 2003-e godine u Fenviku u porodičnoj kući. Poslednje godine svog života provela je boreći se sa Parkinsovom bolesti, pa joj smrt nije došla iznenada. Umrla je okružena porodicom i prijateljima, a u njenu čast na Brodveju su bila prigušena svetla ceo jedan sat.

Ketrin Hepburn (2)

Zanimljivosti o Ketrin Hepbern

 • Hepbernova je bila od onih glumica koje nisu volele improvizaciju. Scenario je čitala danima, analizirajući likove i pokušavajući da se potpuno poistoveti sa ulogu koju tumači.
 • Ona je imala ogroman strah od vatre, zbog toga se čak i tuširala sa hladnom vodom.
 • Godine 1928-e udaje se za Ladlou Smita, sa kojim je bila u braku do 1934-te godine.
 • Dvanaest puta je bila nominovana za “Oskara” u kategoriji najbolja glavna glumica, a osvojila je četiri što je čini najtrofejnijom glumicom svih vremena.
 • Ketrin je bila u aferi sa kolegom Trejsijem Spenserom punih 26 godina.
 • Godine 1999-te Američki filmski institute proglašava je za najveću žensku legendu Holivuda.
 • Enciklopedija “Britanicca” uvrstila je Hepbernovu u svoju listu “300 žena koje su menjale svet.

Ketrin Hepburn (5)

 • Nakon njene smrti izašle su brojne knjige u kojima je predstavljena biografija Ketrin, a zanimljivo je da se u većini njih tvrdi da je ona bila biseksualna.
 • Na snimanju filma “Afrička kraljica” cela ekipa uključujući i Ketrin se razbolela od dizenterije usled konzumiranja vode. Jedino je bio pošteđen Hemfri Bogart koji je pio viski.
 • Pored brojnih titular koje je dobila dugo je važila za modnu ikonu. Interesantno je da je ona prva žena koja je javno nosila pantalone i javno propangirala takav stil oblačenja.
 • Omiljena glumica joj je bila Beti Dejvis.
 • Ona i Volter Brenan su jedini koji su osvojili tri “Oskara” uz tri uzastopne nominacije.

Ketrin Hepburn (3)

Citati najveće legende Holivuda

Iako Ketrin Hepbern nije volela da daje intervijujei vešto ih je izbegavala zbog čega su je i prozvali “Ketrin od Arogancije”, ponekad je ipak izlazila u susret sa novinarima. U intervijuma izbegavala je da govori o svom privatkom životu, ali je rado govorila o ostalim filmskim zvezdama. Evo šta je ona imala da kaže o nekim svojim kolegama:

 • O Marlonu Brandu: “Ne mislim da je Brando ograničen glumac. Zapravo ja mislim da je on jako talentovan. Bojim se doduše da je jako ograničen kao osoba.”
 • O Merli Strip dok glumi u filmovima: “…Klik, klik, klik! Točkovi u njenoj glavi!!”
 • O Hamfriju Bogartu: “Bio je kao i Henri Fonda – srećan i ponosan što je glumac. Takođe je bio pravi muškarac. Ničega feminiziranog nije bilo u njemu. On je znao da je pravi aristorkata – veći nego mnogi koji su to bili rođenjem.”
 • O Beti Dejvis: “Volim Dejvisovu. Mislim da je neverovatna glumica!”

Pored toga što je volela da govori o svojim kolegama i svom životu, Ketrin je pričala dosta i o ljubavi, braku, muškarcima i životu uopšte. Izdvajamo vam neke od njenih poznatijih citata:

 • “Ako želiš da žrtvuješ obožavanje mnogih muškaraca zbog kritike jednog, samo napred – udaj se!”
 •  “Za mene nagrade su ništa. Moja nagrada je moj rad.”
 • “Život je težak, naposletku to te ubije.”
 • “Ponekad se pitam koliko su žene i muškarci odgovarajući jedni drugima. Možda bi bilo najbolje da žive u susednim kućama i posećuju se s’ vremena na vreme.”
 • San svake holivudske zvezde je da je poštuje Amerikanac, da joj se udvara Italijan, da bude udata za Britanca, a da joj ljubavnik bude Francuz.”
 • “Žašto bi ih udarili perom po ruci kada ih možete udariti teškim kovanim čekićem po glavi”.

Ketrin Hepburn (6)

 • “Nikada se ne žali. I nikada ne objašnjavaj.”
 • “Ako uvek radiš ono što je u tvom najboljem interesu, bar jedna osoba je zadovoljna.”
 • “Bez discipline, život ne bi postojao uopšte.”
 • “Život je da se živi. Ako moraš da podržis sebe, bolje nađi neki način da ti bude zanimljivije. A to nećeš uraditi tako što ćes sedeti u mestu.”
 • „Ako se slepo pridržavate svih pravila, propustićete svu zabavu života.“
Share.

Comments are closed.