Glumica Lana Turner – biografija

0

Uspon fantastične Lane Turner od devojke srkomnom porekla do velike holivudske zvezde učinilo je od nje inspiraciju za mnoge generacije mladih žena. Ona je postiga neverovatan uspeh tokom svoje dugogodišnje karijere i važila je za jednu od najlepših žena prošloga veka. Ipak problematičan privatan život praćen serijom propalih brakova i velikih skandala učinio je da mnogi od njenih fanova širom sveta počnu da osuđuju ovu zanosnu glumicu.

Odrastanje u siromaštvu

Lana Turner rođena je 8-og februara 1921-ve godine u malom rudarskom gradu Valacu kao ćerka jedinica rudara Džon Vergilija Tarner i Milrder Frensis. Njeni roditelji si bili veoma mladi kada su dobili Lanu, majka joj je imala samo šesnaest godina kada se porodila, dok je njen otac imao punih osamnaest godina. Njeni roditelji su živeli veoma skromno na ivici siromaštva boreći se da se nekako izvuku iz situacije u kojoj su se nalazili. Kada im je ponestalo opcija oni se sele u San Francisko u potrazi za boljim poslom. Nedugo nakon što su se preselili nastupili su problemi koji par nije mogao da prevaziđe pa se Lanini roditelji rastaju.

Lana Turner (5)

Nedugo zatim njen otac je dobio nasledstvo i krenuo kući, a usput su ga opljačkali i ubili. Policija nikada nije pronašla ubicu, a sve ovo je ostavilo posledile na mladu Lanu. Njena majka je zbog silnih problema se i razbolela, pa je po savetu lekara preselila se u Los Anđeles jer bi uslovi života i klima koja tamo vlada trebali da pogoduju njenoj bolesti. Lana je imala tada samo deset godina i već je bila suočena sa ubistvom oca, bolesti majke i siromaštvom što je bilo veoma teško za ovu ljupku devojku. Njena situacija sada je bila još gora pa je zbog toga Lana bila primorana da nekad ode da živi sa prijateljima i poznanicima kako bi ona i majka uspela da sakupe nešto novca. Njih dve su bukvalno preživljavale i nisu ni slutile da će im se sreća uskoro osmehnuti.

Od obične devojke skromnog porekla do velike holivudske zvezde sa veličanstvenom karijerom

Godine 1937-e Lana je pobegla iz škole i otišla u kafe da kupi Koka – kolu. Igrom slučaja tu se nalazio novinar zaposlen u „Holivud reporteru“ koji je odmah zapazio njenu lepotu. Nije se mnogo dvoumio i preporučio je Lanu jednoj agenciji za talente. Ona se učlanjuje u agenciju gde ostavlja zaista veliki utisak pokazavši da je veoma talentovana mlada devojka. Zahvaljuji agenciji ona je upoznala reditelja Mervina Le Roja koji je mislio da je baš ona završena za ulogu u njegovom filmu. On će Lani ponudi ulogu koju neće moći da odbije i to predstavlja sam početak jedne od veoma uspešnih karijera u Holivdu. Odmah potpisuje ugovor sa studijom „MGM“ i dobija ulogu Meri Klej u filmu „Oni neće zaboraviti“. U filmu Turnerova je prosto briljirala te je od ovog filma njena karijera krenula uzlaznom putanjom. Iako je u početku dobijala sporedne uloge, filmovi u kojima je glumila su bili veoma popularni a njene uloge zapažene.

Lana Turner (1)

Sledeći zapaženiji nastup imala je u filmu „Ljubav pronalazi Edija Hardija“ iz 1938-e godine. Te godine je izašlo čak šest filmova u kojima se pojavljuje Turnerova. 1939-te godine imala je sjajan nastpum glumivši u filmu „Ove opasne devojke“. Početkom četrdesetih stižu i prve glavne uloge za nju, ali i svetska slava. Uskoro nije bilo osobe koja nije bila očarana lepotom i harizmom koju poseduje ova glumica visoka samo 160 cm. Ipak status zvezde dobila je 1941-ve godien glumivši u filmskom mjuziklu „Zigfildova devojka“. Iste godine izlazi i horor film „Doktor Džekil i gospodin Hajd“ u kojoj je zamenila uloge sa čuvenom Ingrid Bergman. Tokom četrdesetih nastavila je sa snimanjem sjajnih filmova, a kultni film „Poštar uvek zvoni dva puta“ samo ju je zacementirao na vrhu najboljih i najglamuroznijih glumica prošloga veka. Ujedno ovaj film predstavlja krunu njene karijere, i zahvaljujući njemu ona postaje jedna od deset najplaćenih žena u Sjedinjenim Američkim Državama. 1948-e godine snimila je film „Tri musketara“ koji je ujedno bio prvi film u boji u kojem se ona pojavljuje. Pedesetih godina nastavila je sa sjajnim filmovima, od kojih ćemo izdvojiti „Grad iluzija“, „Potraga na moru“ i „Gradić Pejton“ koji joj je doneo i prvu nominaciju za „Oskara“ u kategoriji najbolja glavna glumica. Skandali koji su je pratili u privatnom životu nisu bitno uticali na njenu karijeru samo u početku jer i pored katastofalnog privatnog života koji je vodila zahvaljujući svojoj glamuroznosti dobijala je svaku ulogu koju je htela. Godine 1960-te izlazi film „Opsednut ljubavlju“ u kojem je takođe imala zapažen nastup, a tih godina polako njena karijera se malo stišava.

29th October 1945: Hollywood actress Lana Turner (1920 - 1995) wrapped in a sensuous fur coat. (Photo by Eric Carpenter/John Kobal Foundation/Getty Images)

Filmovi u kojima se pojavljuje beležili su nešto slabiji uspeh a zbog problema u privatnom životu, ona je smanjila angažovanje na filmskim projektima. Reklo bi se da je buran privatan život konačno počeo da šteti njenoj karijeri. Ipak, ona je uspela da se vrati na filmsku scenu glumivši u filmu „Madam Iks“ 1966-te godine nakon čega je usledila pauza od tri godine. Krajem šezdesetih izlazi njen film „Ljubav ima mnogo lica“, a tokom sedamdesetih godina snimila je samo tri filma čime je bilo jasno da se njenoj filmskoj karijeri bliži kraj. Studio „MGM“ je čak raskinuo ugovor sa njom, a vremenom veliki broj skandala uticao je na to da niko više nije hteo da angažuje ovu glumicu. 1980-te godine pojavila se u filmu „Metla veštica“, a jedanaest godina kasnije glumila je u filmu „Thwarted“ koji je ujedno bio poslednji film koji je snimila.

Top 15 filmova Lane Turner:

 1. „Oni to neće zaboraviti“ iz 1937-e godine kao Meri Klej,
 2. „Ove glamurozne devojke“ iz 1939-te godine kao Džejn Tomas,
 3. „Zigfildova devojka“ iz 1941-ve godine kao Šejla Regan,
 4. „Negde ću te pronaći“ iz 1942-ge godine kao Paula Lejn,
 5. „Brak je privatna stvar“ iz 1944-te godine kao Tea Vest,
 6. „Vikend u Valfordu“ iz 1945-te godine kao Bani Smit,
 7. „Poštar uvek zvoni dva puta“ iz 1946-te godine kao Kora Smit,
 8. „Ulica Zeleni Delfin“ iz 1947-e godine kao Marijana Paturel,
 9. „Tri musketara“ iz 1948-e godine kao Lejdi Vinter,
 10. „Njen sopstveni život“ iz 1950-te godine kao Lili Džejms,
 11. „Vesela udovica“ iz 1952-ge gdoine kao Kristal,
 12. „Prevarena“ iz 1954-te godine kao Karla van Oven,
 13. „Potraga na moru“ iz 1955-te godine kao Elsa Keler,
 14. „Gradić Pejton“ iz 1957-e godine kao Konstansa,
 15. „Imitacija života“ iz 1959-te godine kao Lora Meredit;

Lana Turner (8)

Veoma buran privatan život kontrovezne Lane Turner

Turnerova je veoma brzo stekla popularnost, a njeno brzo napredovanje u karijeri praćeno je i velikom popularnosti kod medija. Lepota koju je posedovala bila je dovoljna da svaki muškarac koji je vidi postane očaran njom. Tokom svog života ona se udavala čak sedam puta, a veliki broj je ljubavnika sa kojima je bila. Hauard Hjuz, Frenk Sinatra i Tajron Pauer samo su neka od imena sa kojima je Lana bila u aferi. U medijima ona je izjavila da je tokom svog života jedini čovek kojeg je zaista volela bio Pauer, međutim ona ni taj brak nije uspela da sačuva već su se razveli zbog njene ljubomore, posesivnosti i razuzdanog života.

Lana Turner (6)

Prvi put udala se za Artija Šoa 1939-te godine sa kojim je bila u braku samo godinu dana. Dve godine kasnije udaje se za Stiv Krejna sa kojim je takođe u braku opstala samo godinu dana, a iz braka sa njim dobila je ćerku. Treći put na vernost se obavezala Henriju Topingu 1948-e godine. Ovaj brak joj je potrajao četiri godine, a 1953-e godine udaje se za Leksa Barkera. Ona je u tom periodu želela ponovo da se ostvari kao majka međutim doživela je pobačaj. Godine 1960-te se udaje za Fred Maja sa kojim je bila dve godine u braku, a Robert Eaton je bio njen šesti muž sa kojim je bila u braku od 1965-te do 1969-te godine. Konačno, poslednji muškarac sa kojim je bila u braku bio je Ronald Dante sa kojim je opstala samo tri godine. Ono što je karakteristično za sve njene brakove to je da su bili prepuni nasilja i kontrovezi. Naime, ona je svašta preživljavala od guranja niz stepenice, javnog šamaranja preko gađanja flašom do se*sualnog zlostavljanja.

Sigurno najveći skandal napravila je njena veza sa Džonijem Strompanatorom poznatim u javnosti kao „Džoni Oskar“. Po zanimanju on je bio telohranitelj i veoma brzo postao je njen ljubavnik. Njih dvoje su imali jako burnu aferu prećanju konstantnim svađama i tučama. Vremenom Džoni je počeo sve više i više da maltretira Turnerovu a 4-og aprila 1958-e godine njihova svađa je bila toliko jaka da je Lanina ćerka nemajući drugog izbora nasrnula na majkinog ljubavnika kako bi odbranila majku i zabola u njega kunjinjski nož. On je usled povrede i umro, a ova smrt je bila jedna od glavnih vesti o kojima su žuti tabloidi pisali i godinama kasnije. U tom periodu nastala je prava medijska hajka na Lanu, gde su novinari je optužili da je podmetunula svoju maloletnu ćerku da prizna zločin za koji je sama kriva. Ipak bilo je fanova koji su podržavali Lanu pa tako u bioskopima kada je prikazivan njen film „Gradić Pejton“ publika je ustajala i aplaudirajući pozdravljala Lanu rečima „Mi smo na tvojoj strani Lana!“.

Lana Turner (7)

Lana je umrla u Kaliforniji 29-tog juna 1995-te godine u 73-oj godini života.

Share.

Comments are closed.