Glumica Liv Tajler (engl. Liv Tyler) – biografija

0

Poznata holivudska glumica Liv Tajler svetsku slavu stekla je glumeći u sada već kultnoj trilogiji „Gospodar prstenova“, a pored toga javnosti je poznata kao ćerka Stivena Tajlera frontmena grupe „Aerosmit“. A da li ste znali da je Tajlerova punih dvanest godina živela u uverenju da je njen otac Tod Runger?  Ona je sasvim slučajno saznala  ko je njen biloški otac, uzela njegovo prezime i rešila da postane velika zvezda baš kao i njen otac.

Datum rođenja, visina, roditelji i detinjstvo Liv Tajler

Liv Tajler (engl. Liv Tyler) je rođena 1-og septembra 1977-e godine u Ist Harlemu, Njujork. Rođena je kao Liv Runger  – ćerka jedinica Bebe Buel koja je po zanimanju bila fotomodel i pevačica i muzičara Toda Rungera. Njena majka je sa Todom bila u vezi od 1972-ge do 1979-te godine. Međutim još dok je bila sa njim ona je imala kratkotrajnu aferu sa frontmenom grupe “Aerosmit” Stivenom Tajlerom. Kada je se porodila ona je tvrdila da je otac njene devojcice Tod, tako da je on Liv dajo sve prezime.

Liv Tajler (1)

Njih dvoje su kasnije završili svoju vezu, a igrom slučaja Liv je kao mala devojčica primetila da ima sličnosti sa Stivenovom ćerkom Mijom. Kada je majku pitala kako je to moguće, ona joj je priznala da je Stiven njen biološki otac, ali da zbog konzumacija droga i alkohola nije smatrala da on može biti dobar otac i uzor pa je zbog toga krila istinu od nje. Ona je nakon ovoga razvila veoma dobar odnos sa svojim pravim ocem, a 1991-ve godine uzela je njegovo prezime. Ona i ipak nastavila da održava kontakt sa svojim očhom kojeg je posećivala nekoliko puta godišnje i koji se ponudio da joj plaća troškove školarine. Što se tiče obrazovanja Liv je pohađala “Congressional” školu u Virdžiniji, a sa dvanaest godina seli se sa majkom u Njujork gde upisuje srednju školu. Glumica visoka 178 cm diplomira je 1995-te godine i odlučila da će definitivno da se bavi glumom.

Glumačka karijera i najpoznatiji filmovi

Nakon što se sa majkom preselila u Njujork ona je najpre počela da radi kao fotomodel. S’obzirom da je želela da se obrazuje ovo joj je bio sjajan dodatni posao sa kojim je mogla da zaradi sebi džeparac. Polako u njoj se razvila velika želja da se oproba kao glumica, a prvi put za to imala je priliku 1994-te godine kada debituje na filmskom platnu u filmu „Silent Fall“. U filmu je igrala sestru od dečaka koji je bolovao od autizma, a njen performans je dobio sjajne kritike što je mladoj glumici omogućilo da sledeće godine dobije angažovanje u čak dva filma. 1996-te godine učestvovala je na filmskom projektu Vudija Alana „Svako kaže volim te“ koji je doživeo potpuni fijasko. Sledeće godine imala je manju ulogu u filmu reditelja Olivera Stouna „Potpuni zaokret“, a 1998-e godine doživljava svoj proboj na javnu scenu Holivuda. Te godine dobila je ulogu u filmu „Armagedon“ u kojem je igrala zajedno sa Brus Vilisem i Ben Aflekom. U filmu tumačila je ćerku Brusa Vilisa, a iako je film dobio pomešane kritike od kritičara, on je oduševio publiku i širom bioskopa zaradio 553 miliona dolara.

Liv Tajler (4)

Tajlerovoj ovaj film je doneo svetsku popularnost i veliki glumački proboj. Sada za nju su čuli svi poznatiji reditelji i imali su prilike da se uvere u njen talenat za glumu koji niko nije mogao da ospori. Sledeće godine ona snima tri filma, od kojih je najjači utisak ostavio njen performans lejdi Rebeke Gibson u filmu „Plunektt & Macleane“. 2000-te godine dobila je ulogu u romantičnoj komediji „Doktor Ti i njegove žene“ u kojoj je tumačila lik Merlin. Ipak 2001-va godina predstavlja najznačajniju godinu kada je njena filmska karijera u pitanju. Ove godine u bioskopima se pojavljuje prvi deo trilogije „Gospodar prstenova- družina prstena“ u kojem je tumačila ulogu Aruene vilenjakine koja će pomoći glavnom junaku nakon što biva povređen. Film je doživeo fantastičan uspeh, dobio sjajne ocene i od publike i od kritičara i zaradio preko 870 miliona dolara širom sveta. Ovaj film je postao peti najuspešniji film svih vremena, a cela ekipa dobila je veliku medijsku pažnju, pa tako ni Tajlerova nije bila izuzetak. Sledeće godine izašao je nastavak filma koji je oborio rekorde koji je prvi deo postavio, a 2003-e godine izlazi poslednji deo „Gospodar prstenova – povratak kralja“ koji je ostvario čak jedanest „Oskara“ i zaradio od preko bilion dolara. Iako je Liv odnela sve pohvale kao glumica njen dalji razvoj karijere tekao je nešto teže. Nakon ovoga filma ona je dobijala uloge u filmovima koji nisu ostvarivali veći uspeh niti je njena gluma bila primećena. Pa tako pojavila se u filmu „Devojka iz Džersija“ koji je kritički prošao veoma loše, ali i u filmu „Dosadna majka“ gde njen performans takođe nije bio primećen.

Liv Tajler (5)

2008-e godine dobila je glavnu ulogu u filmu „Stranac“ gde je Tajlerova ponovo briljirala i oduševila sve sjajno snalazeći se u filmu nešto drugačijeg žanra nego onog na koji je navikla. Iste godine dobila je ulogu Beti u akcionoj avanturi „Neverovatni Hulk“, a 2010-te godine tumačila je Saru u filmu „Super“. Sledeće godine dobija sporednu ulogu u trileru „Na ivici“, a 2014-te godine dobija ulogu u filmu „Džejmi Mark je mrtav“. Nakon ovog filma ona dobija angažman u seriji „Ostatci“. Serija je imala solidan uspeh u Sjedinjenim Američkim Državama i do sada su snimljene dve sezone, a u toku je snimanje treće sezone koja će svoju premijeru imati 1016-te godine.

Brak i deca

1998-e godine počela je da izlazi sa britanskim muzičarom Roistonom Langodom. Njihova veza je bila veoma mirna i bili su jedan od najskladnijih parova. Njih dvoje su se i verili u februaru 2001-ve godine, a oženili su se na Barbadosu 25-og marta 2003-e godine. Sledeće godine glumica je na svet donela sina Mila Vilijama Londona. Naredne četiri godine par je živeo skladno i zato je javnost bila veoma iznenađena kada je su dali saopšetenje za novinare da se rastaju, ali da će ostati dobri prijatelji. Dve godine kasnije u jednom interviju Liv je objasnila da je daljina bila presudna za njihov brak, te da njih dvoje nikako nisu mogli da funkcionišu zajedno. Ona je u septembru 2014-te godine počela da izlazi sa sportiskim menadžerom Dejv Gardenom.

Liv Tajler (6)

Njih dvoje su se veoma brzo zavoleli, a s’ obzirom da i Dejv ima dete iz trogodišnje veze sa glumicom Davinom Tejlor veoma lako su uspeli da funkcionišu i da pažnju usmere ka svojoj deci. U februaru 2015-te godine njih dvoje su i dobili prvo zajedničko dete. U pitanju je sin kome su dali ime Sejlor. Iako se glumica porodila šest nedelja ranije i provela u bolnici duže nego što je bilo očekivano, na kraju je sve ispalo dobro po nju i njenog sina. Sejlor je u bolnici napredovao veoma brzo, a prevremeni porođaj nije uticao na njegove životne funkcije tako da su nedelju dana nakon porođaja napustili bolnicu, a fantastina Liv se samo nakon tri meseca od porođaja vratila snimanju serije „Ostaci“.

Zanimljivosti o Liv Tajler:

 • 1997-e godine magazin „People“ ju je izabrao kao jednu od „pedeset najlepših ljudi na svetu“.
 • Pati od disleksije odnosno nemogućnosti čitanja ili razumevanja pročitanog.
 • Pojavila se u spotu grupe „Aerosmit“. U pitanju je spot za pesmu „Crazy“ koji je televzija „vh1“ stavila na 23-e mesto svoje liste 100 najboljih spotova svih vremena.

85516, NEW YORK, NEW YORK - Sunday October 14, 2012. Liv Tyler, husband Royston Langdon and their son Milo get into the Halloween spirit as they decorate the outside of their home. Royston and Milo can be seen checking out Liv's handy work before heading off together. **FRANCE, AUSTRALIA & NEW ZEALAND OUT** Photograph: © Hector Vallenilla, PacificCoastNews.com **FEE MUST BE AGREED PRIOR TO USAGE** **E-TABLET/IPAD & MOBILE PHONE APP PUBLISHING REQUIRES ADDITIONAL FEES** LOS ANGELES OFFICE:+1 310 822 0419 LONDON OFFICE:+44 20 8090 4079

 • 2002-ge godine je ostavila pušenje.
 • Za ulogu u trilogiji „Gospodar prstenova“ naučila je da se mačuje. Međutim, autori filma su kasnije promenili scenario i ona nije imala priliku da pokaže novu veštinu što je naučila.
 • Sajt „age.com“ ju je stavio na drugo mesto svoje liste „najlepše prirodne lepotice svih vremena“. Jedino ispred nje bila je Odri Hepburn.
 • Nikada nije išla na časove glume.
 • Bila je vegeterijanac, ali je vremenom počela da konzumira i meso.
 • Najbolja prijateljica joj je glumica Kejt Hadson.
 • Njen biološki otac i njen očuh prvi put su se upoznali na njenom venčanju. Ona je sa 12 godina saznala ko joj je pravi otac, ali glumica je nastavila da održava kontakte i sa očuhom čak iako su se on i njena majka razveli.
 • Planetarno popularni fudbaler Dejvid Bekam je kum njenom sinu Sejloru.

Liv Tajler (3)

Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!