Glumica Ljiljana Blagojević – biografija

2

Biografija, datum rođenja, roditelji, školovanje …

Ljiljana Blagojević je poznata glumica čiju karijeru krase i brojna priznanja za glumu. Ostvarila je veliki broj uloga u pozorištu i na filmu.

Rođena je u Beogradu 5. novembra 1955. godine. Njeni roditelji, Vlado i Spasenija, su iz Bijeljine, ali su se upoznali i venčali u Beogradu.

Brzo su se razveli i Ljiljana je ostala da živi sa majkom. Kako je Spasenija često bila van kuće zbog posla, Ljiljana je detinjstvo provela kod ujaka i tetaka na selu. Najbolja drugarica joj je bila najmlađa tetka, koja je od Ljiljane starija oko devet godina. Glumica je isticala da je kao mala bila veoma nestašna.

Osnovnu i srednju školu je završila u Zemunu, gde je živela sa majkom. Bila je član dečije glumačke grupe. Išla je na časove glume kod Bate Miladinovića.

Uprkos tome što se glumom bavila od malena, nije imala veliku želju da bude glumica. U osnovnoj školi je zavolela hemiju, pa su se roditelji nadali da će njihova Ljiljana biti doktorka. Nakon srednje škole upisala je Tehnološki fakultet sa ciljem da se posle školovanja zaposli u ,,Galenici”.

Međutim, desio se preokret. Na drugoj godini otišla je sa kolegama u posetu ,,Galenici” i uopšte joj se nije dopalo ono što je videla. Nije mogla sebe da zamisli u gumenim čizmama i zaštitnoj odeći, tako da je ubrzo nakon ove posete napustila fakultet i upisala glumu. Pošto u to vreme roditelji uglavnom nisu gledali sa odobravanjem glumu kao profesiju, Ljiljana je prvo slagala majku da se udaje, pa tek onda priznala da je ,,samo upisala glumu”. Od dva zla, ,,Fakultet dramskih umetnosti” je bio manje, i majka Spasenija se pomirila sa odlukom svoje ćerke.

Ljiljana Blagojević upisala je glumu u klasi Milenka Maričića, a sa njom su studirali Milutin Mima Karadžić i Mirjana Karanović.

Na trećoj godini studija, Ljiljana je dobila šansu da počne da glumi i tako je krenula i da zarađuje svoj prvi novac. Prva veća uloga bila je u filmu Emira Kusturice ,,Sjećaš li se Doli Bel” gde je tumačila naslovnu ulogu.

Pored toga što je ostvarila veliki broj uloga, Ljiljana je radila i kao predavač na Fakultetu dramskih umetnosti, a zajedno sa svojim suprugom, Sinišom Kovačevićem, drži producentsku kuću ,,Ave Serbia”.

Ljuljana Blagojević: datum rođenja 5. novembar 1955. Mesto rođenja: Beograd

Ljuljana Blagojević: datum rođenja 5. novembar 1955. Mesto rođenja: Beograd

Foto: novosti

Toma Zdravković joj je posvetio pesmu

Za Ljiljanu Blagojević vezane su mnoge zanimljivosti.

Tokom snimanja serije ,,Doktorka sa sela”, glumica je upoznala legendarnog pevača Tomu Zdravkovića. Toma je pisao muziku za pomenutu seriju. Jednom prilikom je Ljiljani priznao da mu je simpatična, ali između njih dvoje nikada nije postojala romansa. To ga nije sprečilo da Ljiljani posveti čuvenu pesmu ,,Za Ljiljanu”. Glumica je mnogo godina kasnije izjavila da joj nije bilo prijatno što joj je Toma posvetio pesmu.

Serija ,,Doktorka sa sela” bila je toliko popularna, da su Ljiljani prilazili na ulici i molili je za medicinski savet.

Još jedna zanimljivost vezana je za snimanje filma ,,Boško Buha”, gde Ljiljana takođe tumači bolničarku. U jednoj sceni, glumci i statisti trebali su da pređu preko reke, držeći se za konopac. Međutim, konopac je tokom snimanja pukao i rečna struja ih je sve povukla u dubinu. Na sreću nije bilo povređenih, a Ljiljani je tom prilikom pomogao jedan statista. Iako je producent tražio da se prekine snimanje, jedan od kamermana je nastavio da snima. Scena je odlično ispala, snimljena je realna borba za život, ali nije ušla u film.

Za koga je udata? Ko je ćerka Ljiljane Blagojević?

Na studijama glume Ljiljana je upoznala Sinišu Kovačevića, koji je studirao na istom fakultetu. Iako je Siniša stariji godinu dana, Ljiljana je u trenutku upoznavanja bila četvrta godina, a Siniša treća, pošto je pre FDU, studirao prava. Počeli su da se zabavljaju 1981. godine. Siniša je Ljiljanu osvojio tako što joj je ostavio ružu kod portira, napisao da mu je žao što ne može sa njom da čeka Novu Godinu, i da mora da se vrati kući za praznike pošto je bolestan. Siniša će kasnije postati naš poznati reditelj i profesor dramaturgije.

Par se nakon studija venčao i 1983. godine dobio ćerku Kalinu Kovačević. Lepa Kalina je takođe poznata glumica. 2011. godine, rodila je ćerku Mionu, tako da je Ljiljana postala baka. Danas uživa u toj ulozi i spremna je da kao svaka baka razmazi svoju unuku.

Sa ćerkom Kalinom Kovačević

Sa ćerkom Kalinom Kovačević

Foto: Story

Uloge i filmovi

O glumačkom talentu Ljiljane Blagojević svedoče brojna priznanja i nagrade koje je osvojila. Među njima su: Zlatna mimoza, Nagrada Joakim Vujić, Arena, Carica Teodora, Zlatna maslina, Nagrada Politike, Zlatna klapa, Oskar popularnosti, Nagrada Žanka Stokić, Nagrada Bora Stanković, Zlatna antena, i mnoge druge.

Pojavila se u sledećim ostvarenjima:

 • Boško Buha ( kao bolničarka )
 • Život je lep ( kao sekretarica )
 • Sećaš li se Doli Bel ( kao Doli Bel )
 • Vojnici ( kao Vesna )
 • Miris Dunja ( kao Luna )
 • Doktorka na selu ( kao Ana )
 • Lager Niš ( kao Smilja )
 • Portret Ilije Pevca ( kao Branislava )
 • Tako se kalio čelik ( kao Ruža )
 • Bolji život ( kao Branka )
 • Policajac sa Petlovog brda ( kao Smiljka )
 • Kraj dinastije Obrenović ( kao kraljica Draga Obrenović )
 • Spasitelj ( kao Verina majka )
 • Nož ( kao Rabija )
 • Drugo stanje ( kao Vukosava )
 • Sinovci ( kao Spasenija ) – film je snimljen u produkciji Ljiljanine i Sinišine producentske kuće ,,Ave Serbia”.
 • Zavet ( kao Bosa )
 • Gorki plodovi ( kao Radmila )
 • Miris kiše na Balkanu ( kao Estera )
 • Budva na pjenu od mora ( kao Nađa )

Što se tiče pozorišnih predstava u kojima glumi Ljiljana Blagojević, izdvojićemo samo mali deo: Vojna tajna, Ženidba, Žak ili pokornost, Lekcija, Đeneral Milan Nedić, Galeb, Zečiji nasip, Crno mleko, Zlostavljanje, Virus, Ljubinko i Desanka, Bašbunar, Janez, Ožalošćena porodica, Prljave ruke, Velika drama…

Intervjui

Čovek uvek mora da bude dosledan sebi. Ja volim svoj narod. Ako to mogu jedan Englez ili Francuz, zašto ja ne bih volela ovo ovde? Nikada ne bih zaboravila tradiciju i poreklo, niti bih se njih odrekla.
Lisa

Nekad pomislim da je neko rešio da nas ubedi da smo dno dna, da nismo misleći narod. Kod nas se vade kako po zakonu ne mogu da je zabrane rijalitije, odnosno `špijuniranje ljudskog taloga`. Nacionalne TV su dužne da ponude gledaocima ne samo ono što vole, nego i ono što je za njih dobro. Hoće da se sa šundom takmiče u gledanosti, onda neka plate i tako ulože u fond za negovanje kulture.
Biz life

Doduše, u tome što si jedinica ima i prednosti i mana. Što kaže moj suprug Siniša: „Kad ima paradajza, nema slanine.” Mislim da će Kalina tek biti uskraćena u vremenu koje dolazi. Lakše je sa braćom i sestrama deliti brigu oko svojih starih roditelja. Ali, šta je tu je. Lepo je imati svu pažnju i ljubav i ne deliti je ni sa kim, ali je ipak lepše imati mnogočlanu porodicu. Veselije je.
Press

Nikad nisam bila sujetna. I kad sam prepoznavala u sebi tračak nezadovoljstva što nisam dobila neku ulogu, a mlad si i hoćeš da sagoriš od želje da je igraš, tešila sam se: “Sačekaj, svaka uloga nađe svog glumca”. Karijera se gradi na odbijenim, a ne samo na odigranim rolama.
Novosti

ljiljana blagojevic uloge filmovi
Foto: pozarevac.rs

Share.

2 Comments

 1. Amir Čamdžić on

  Uvek bila lepa žena, posebno u seriji “Kraj dinastije Obrenovića”, u svojoj 40 godini života.

 2. Ja mogu pisati ep veći od Ramajane i Mahbharate, niko ne odgovara na napisano. Od svih naših glumica najdraža mi je, a iz Bosne smo obe. Moj otac je iz Janje, pa ima tu još više neke bliskosti. Za cijelu porodicu dajem veliku ocjenu sa plusom. Ona , mislim da radi u Bijeljini na fakultetu dramskih umjetnosti, pa nismo daleko, ja sam u Prnjavoru Mačvanskom, može da svrati do mene ali prethodno da mi odgovori na ovo.
  Imam posla i za nju i za Sinišu. Nisam balavica, punim, akobogda 78 god, nastavnik srpskohrvatskog jezika u penziji sam. Ne prestajem da pišem od vajkada, svega ima. Ima za Sinišu dobra drama da joj on da oreol scenarija, da ubaci Kalinu i Ljilju, efekat pravi. Ima više tih dramatirških romana, ne bi se pokajao, bile bi serije kao što su ekranizovali Mirjam. Ako odgovorite pun je pogodak, svako dobro Lala