Glumica Merlin Monro – biografija

0

Nema osobe koja nije čula za čuvenu Merlinku – američku filmsku glumicu, pevačicu, modela i zabavljačicu, koja je bila modna i gej ikona. Kakav je život vodila glumica proglašena za jednim od najvećih se** simbola možete videti u biografiji koja sledi.

Veoma teško detinjstvo za Merlinku

Merlin Monro (engl. Marilyn Monroe) je rođena 1-og juna 1926-e godine u sirotištu u Los Anđelesu. U knjigu rođenih upisana je kao Norma Džin Mortenson, ali je 23-eg februara 1956-e promenila ime u Merlin Monro. Njena biološka majka zvala se Gledis Perl Monro i rođena je u Meksiku, a u Los Anđelesu se venčala sa Martinom Edvardom Mortesonom. Oni su se razveli nakon samo šest meseci braka. Postoje razne vrste špekulacija ko je bio biološki otac od Merlin. Neki to pripusiju Edvardu Martinu, dok drugi smatraju da je biološki otac bio prodavac u filmskom studiju „RKO Picutres“ – Čarls Stenli Giford. Biografi ne mogu nikako da se slože koji od ovi dvojice je otac čuvene Merlinke, ali to zaista nije toliko ni bitno jer nijedan od njih nije imao nikakvu ulogu u njenom životu.

Merlin Monro (1)

Iz sirotišta Merlin su prihvatili Albert i Ida Bolender koji su se brinuli o njoj do njene sedme godine, a njena biološka maja ju je posećivala svake subote. Gledis je i kupila kuću, u koju je se uselila kada je Merlin bilo sedam godina, međutim nedugo nakon useljenja ona doživljava nervni slom i biva hospitalizovana u bolnici u Norvoku. Tada Merlin biva proglašena državnom štićenicom, a nedugo zatim Gres Maki jedna od boljih prijateljica njene majke postaje njen staratelj. Međutim, ni ovaj put mlada Merlinka nije imala sreće jer 1935-e godine kada je se udala Grejs vraća Merlin u sirotište u Los Anđelesu. Tada počinje jedan od stresnijih perioda za Merlin jer kreće njeno konstantno seljenje iz jednog u drugi dom za nezbrinute. Njeno odrastanje po domovima je bilo jako teško, a sama nije videla izlaz. Kada je napunila 16-est godina ona prilazi majci Džejmsa Dafertija i moli je da dozvoli svom sinu da je oženi. Tako ona postaje žena Džejmsa Dafertija i zauvek napušta sirotište.

Merlin Monro (5)

Prvi početci jedne od najvećih zvezda u istoriji

Kada joj je muž za vreme Drugog svetskog rata poslat na služenje u transportnoj mornarici, Merlin se seli sa svojom svekrvom i zapošljava u lokalnoj fabrici, a igrom slučaja vlasink te fabrike je bio holivudski glumac Redžinald Deni. Jednog dana vojni fotograf Dejvid Konver dopao je do ove fabrike fotografišući za članak koji je pisao o ženama koje doprinose ratnim naporima. Dok je slikao, pažnju mu je privukla prelepa Merlinka, i odmah je video veliki potencijal u njoj. Nije trebalo da prođe mnogo vremena da bi i sama potpisala ugovor u agenciji za modele pod nazivom „The Blue Book“. Uz pomoć stručnjaka ona je se odlučila za promenu izgleda, pa je skratila svoju dugu kosu i ofarbala je u zlatno plavu boju. Zahvaljujući toj radikalnoj promeni ona je polako postala najuspešniji model ove agencije pojavljujući se na mnoštvu naslovnih strana različitih časopisa. 1946-e godine nju primećuje Ben Luon lovac na talente koji joj govori da pored modelinga, ona ima i veliki glumački potencijal pa je tako prijavljuje na audiciju u produkcijskoj kući „20th Century Fox“. Tada je potpisala šestomesečni ugovor i promenila ime. Zanimljivo da iako u toku tih šest meseci nije dobila nijedan filmski angažman, njoj je produžen ugovor. 1947-e godine dobija manje uloge u filmovima „Skuda hu, skuda hej“ i „Opasne godine“.

Merlin Monro (2)

Kako su njene uloge bile male, a nastup prošao nezapaženo odbili su da joj produže ugovor, nagon čega se Monrova vraća poslu modela. Ali kako joj se jako dopao glumački posao ona korisit svoje veze iz filmske indrustrije kako bi dobila bilo kakav angažman te vrste, i samo godinu dana kasnije nastupa u niskobužetnom mjuziklu, koji je ostavario veoma loš komercijalni i kritički uspeh. Nije prošlo dosta vremena od snimanja mjuzikla do njegon susreta sa jednim od najboljih holivudskih agenata Džonija Hajda, koji je ostao oduševljen nad ovom holivudkom lepoticom i pristaje da bude njen agent. On ubeđuje potrpedcedinka filmske kuće „Foks“ da je angažuje i tada ona dobija sporedne uloge u filmovima „Sve o Evi“ i „Džungli na asfaltu“. Konačno Merlin biva primećena i od strane publike, ali i kod kritičara. 1952-ge godine ona dobija svoju prvu glavnu ulogu u filmu „Ne trudi se da kucas“, nakog čega kreću ozbiljinije i plaćenije uloge u filmovima bolje produkcije. Njen glumački performans u filmu „Nijagari“ iz 1953-e godine o kome je igrala neuravnoteženu ženu doneo joj je status filmske zvezde. Zajedno sa statusom filmske zvezde u javnost izlaze i fotografije Merlinke koje je snimio Tom Keli još dok je ona bila obična devojka bez posla i budućnosti. Slike je kupio Hju Hefner koji ih je i objavio u prvom izdanju magazina „Plejboj“. Javnost je ostala šokirana slikama, a Merlin je odlučila da javno prizna da je to ona na slikama, a na neumesno pitanje novinara šta to nosi na sebi, sjajana glumica je dala odgvor: “Šanel broj pet“.

Merlin Monro (6)

Filmovi kao što su „Muškarci više vole plavuše“, „Kako se udati za milionera“ i „Reka bez povratka“ osigurali su joj mesto na samom vrhu najboljih holivudskih glumica. 1955-e godine merlin upisuje glumu u Njujorku i privremeno napušta produkcijsku kuću „Foks“. Kako je nakon odlaska Merlin rejting produkcijske kuće opao oni su napravili poseban ugovor za Merlin u kojem joj omogućavaju da nastupa i u projektima drugih studija ako to želi, što slavna glumica rado prihvata. 1957-e godine ona osniva i sopstvenu produkcijsku kompaniju sa svojim dobrim prijateljom Miltonom Grinom pod nazivom „Marilyn Monroe Productions“. Prvi i jedini film koji je proukcirala ta kuća jeste „Princ i igračica“.

Najpoznatiji filmovi:
 • „Sve o Evi“ iz 1950-te kao gospođica Kazvel,
 • „Priča iz predgrađa“ iz 1951-e kao Ajris Martin,
 • „Ljubavno gnezdo“ iz 1951-e kao Roberta Stivens,
 • „Ne moras da kucaš“ iz 1952-ge kao Nel Forbs,
 • „Majmunska posla“ iz 1962 kao Luis Lejn,
 • „Muškarci više vole plavuše“ iz 1953-e kao Lorelaj Li,
 • „Kako se udati za milionera“ iz 1953-e kao Loko Dempsi,
 • „Autobuska stanica“ iz 1956-e kao Šeri,
 • „Neki to vole vruće“ iz 1959-e kao Kejn,
 • „Neprilagođeni“ iz 1961-e kao Roslin Taber;

Brakovi slavne Merlin

Čuvena holivudska lepotica imala je tri braka iza sebe. Prvi put na ludi kamen stala je 19- og juna 1942-ge godine kada se udala za Džejmsa Dafertija, a sama Merlin nikada nije bila jako zaljubljena u njega već je u njemu videla put za izlazak iz sirotišta. Njihov brak trajao je nešto duže od godinu dana.

Džo Dimandžo je se zaljubio u Merlin videvši je na slici, a venčali su se 1954-e nakon dvogodišnje veze, međutim nakon samo 274 dana provedenih u braku zanosna glumica je zatražila razvod braka zbog psihičkog maltretiranja, vređanja i ucena.

Merlin Monro (8)

Samo godinu dana nakon razvoda sa Džoom, 29-og juna 1956-e godine Monro se udala za Artula Milera. Venčanje su u početku krili od javnosti, a da bi stupila u brak sa njim Merlin je morala da se preobrati u judizam. Sa Milerom ona je ostala u drugom stanju, ali je trudnoća bila vanmaterična i nažalost završila se pobačajem. Par se razveo u Meksiku 1961-e godine.

Smrt pod nerazjašnjenim okolnostima

Jedna od najvećih glumica svih vremena pronađena je mrtva 5-og avgusta 1962-ge godine gola na krevetu sa rukom koja je zgrčeno držala telefon. Iako su izjave patologa i istražitelja zvanično proglasili ovo samoubistvom, retko ko je poverovao u tu priču. Postoji više teorija koje se vezuju za njenu smrt. Kako nije tajna da je glumica bila u ljubavnoj vezi sa predcednikom SAD-a Džonom Kenedijem jedna od teorija je da je upravo on naredio ubistvo kako bi sprečio da Merlin javno govori o njihovoj vezi. U javnosti se pojavio i trač da je ona bila u tajnoj aferi sa Robertom Kenedijem, bratom od Džona, te da ju je on ugušio zbog ljubomore. Jedna od teorija je da je njen psihijatar potajno bio zaljubljen u nju te da je on indirektni krivac za smrt, a pojavljuju se i teorije da je glumica imala veze sa mafijom koja joj je presudila.

Zanimljivosti o najvećem se** simbolu dvadesetog veka:

 • Američki filmski institut Monroovu je svrstao na šesto mesto na svojoj listi deset najvećih glumica svih vremena.
 • Merlin je bila visoka 166,62 cm i teška 53,5 kg.
 • Najpopularnija filmska zvezda dvadesetog veka imala je problem sa pamćenjem tekstova.
 • Džo Dimandžo za razliku od ostala dva muža jedini je koji nikada u javnosit nije govorio o Merlin, niti je se ponovo oženio. On je i pokupio njeno telo i organizovao sahranu, a dvadeset godina je u njenu grobnicu slao tuce crvenih ruža tri puta sedmično.
 • Pored stomatološke operacije Merlinka je operisala nos i bradu.
 • Osvojila je “Zlatni globus” za ulogu u filmu “Neki to vole vruće”.

Merlin Monro (4)

Zanimljivi citati poznate glumice:

 • “Postojala je devojka koja je znala kako da bude srećna čak i onda kada je bila tužna. A to je važno, znate?”
 • “Psi me nikada nisu ujeli. Samo ljudi.”
 • “Lepota je u nesavršenosti.”
 • “Nikada nećete znati kakav je zapravo život dok ga sami ne odživite.”
 • “Svi bismo trebali da počnemo da živimo pre nego što ostarimo previše. Glupo je plašiti se. I kajati, isto tako.”
 • “Najlepše se osećam kada spavam. Bar tada mogu da sanjam.”
 • “Ako možete navesti ženu da se smeje, možete je navesti na bilo šta.”
 • “Karijera je prekrasna, ali ne možete se sklupčati uz nju u hladnim noćima.”
Share.

Comments are closed.